Packe

Prijateljska koja je poslužila svrsi

Tomislav Pacak • četvrtak, 10.02.2011.
Prijateljska koja je poslužila svrsi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Odabrani (dosadni) naslov je inače uobičajena fraza za sve prijateljske susrete, no za hrvatski ogled s Češkom vrijedi više nego inače. Slaven Bilić upisao je još jedan lijep rezultat, pokazao je dobar nos za zamjene, ali što je važnije, pokazao je i objektivnost kakva je potrebna za ocjenu ovakve utakmice. Naime, izbornik je jako dobro vidio da Hrvatska u prvom dijelu nije igrala dobar nogomet...

Uobičajeno nisam veliki ljubitelj prijateljskih utakmica, jer se utakmica bez prave tenzije ne može usporediti s onima gdje se ide "u kost", a većina pravih reprezentativnih utakmica upravo je borba za goli život. Kako su, k tomu, prijateljske utakmice obično vremenski udaljene od kvalifikacijskih, teško je na temelju njih suditi o tomu kakva će forma pojedinaca biti za mjesec ili dva. Uz to, u "dan i pol" treninga teško je nešto posebno uigrati, ponekad se tim prekidom u normalnom radu s klubom samo poremeti igračev ritam, brojne zamjene "ubiju" dinamiku utakmice, protivnik može biti u sastavu upitne kvalitete i također može nešto uvježbavati, još se na kraju netko može i ozlijediti. Brojni su minusi prijateljskih ogleda, no ovaj u Puli Hrvatskoj je ipak bio vrlo koristan.

Koristan je, između ostaloga, zbog rezultata. Igra nije bila briljantna, u prvom poluvremenu čak ni dobra, ali je rezultat sjajan. Istina, on nije donio tri boda, no Hrvatska je u vrlo lijepom pobjedničkom nizu, dugo ne zna za poraz (14 utakmica uz 11 pobjeda), a Česi nisu nikome "mačji kašalj". To su, uostalom, dokazali jako dobrom igrom u prvom dijelu gdje su u dosta navrata "sakrili loptu", gdje su stvorili dosta prigoda, gdje su zabili dva pogotka i gdje su zaslužili vjerojatno i bolji rezultat od 2:2. Pobijediti takvu Češku, "staviti" četiri lijepa gola ponajboljem svjetskom vrataru (koji sinoć nije opravdao takav status), a putem isprobati niz novih "poletaraca", sve to daje snažan optimizam ne samo za kvalifikacije nego i za cijelo naredno razdoblje. Bilić je dodatno proširio ionako solidan izbor igrača, i definitivno mu se kao veliki plus može upisati što prilično bezbolno u reprezentaciju uvodi svježu krv. Mlade, talentirane, ambiciozne, potentne mladiće.

Dvoboj s Češkom koristan je i zbog učinka prvog napadačkog dvojca. Eduardo je konačno zabio i baš kao što je Bilić nakon utakmice izjavio, koliko god to skrivali, činjenica je da napadačima trebaju golovi, i da zbog toga na kraju krajeva igraju. No, još važniji od jednog Eduardovog bila su dva Kalinićeva pogotka, i to dva baš prava "centarforska" gola. Značajni su ne samo zbog Kalinićevog samopouzdanja nego i zbog toga što je stručni stožer dobio potvrdu da upravo u Kaliniću ima onakvog napadača kakvog Hrvatska treba - snažnog, pokretljivog, sposobnog igrati leđima prema golu, sposobnog zabiti glavom, sposobnog realizirati šansu. Kalinić se nametnuo ovom predstavom, iskoračio ispred rivala na toj poziciji i sada je u krugu od 16-17 igrača na koje se najozbiljnije računa u svakoj utakmici.

Ako Pamić ne želi

Manuel Pamić zbog lakše je ozljede zatražio "ispričnicu" od Slavena Bilića, no pokazalo se da je u utorak igrao za svoju Spartu - i to s dresom drugog igrača kako ne bi bio uočen. Češki su novinari tu varku Sparte prepoznali (sudjelovala su i dva češka reprezentativca), a Bilić je na tu informaciju reagirao konstatiravši da će od sada Pamić morati proći kontrolu hrvatskih doktora jer se "Spartinima ne može vjerovati".

Treba cijeniti smirenu i hladnokrvnu reakciju izbornika, no "običnog" navijača mora razljutiti ovakav pristup pretedenta na poziciju lijevog beka. Ako je već Pamić procijenio da mu je bitno zbog klupskog statusa odraditi cijele pripreme i ne izbivati s treninga, mogao se s Bilićem dogovoriti da ga ne zove za ovu akciju imajući u vidu dugoročni interes kojeg bi od Pamićevog kontinuiteta u Sparti imala reprezentacija. No, ovako je ispalo zaista ružno, uostalom, činjenica da su Pamića pokušali "maskirati" pokazuje da i u Sparti znaju da su povukli nekorektan potez.

Ako Pamiću nije reprezentacija posebno pri srcu, nitko ga na nju ne treba tjerati, ali isto tako, nikoga ne treba ni moliti. Nakon ovakvog poteza, ne treba kriviti Bilića ako potpuno ohladi prema Pamiću te se na toj poziciji koncentrira na druga rješenja. Uvijek ima onih kojima je čast i ponos igrati za reprezentaciju...

Niko Kranjčar je opet potvrdio ispravnost Bilićevog stava da na njega računa usprkos statusu u klubu, jer Niko je u sjajnoj formi koliko god to Redknapp skrivao od cijelog svijeta. U nogama možda nema pravi ritam utakmica, ali zato u njima ima znanje, potez, asistenciju, udarac koji Hrvatskoj donose prigode i pogotke. Šteta što te noge ne donose pogotke i nekom klubu, ako već Redknapp ne želi da to čini za Tottenham.

Za pohvaliti je i sposobnost "kvadratića" da zaborave jedno loše poluvrijeme i da preuzmu aktivniju ulogu u nastavku. Hrvatska je odigrala vrlo pasivno u prvom dijelu, dopustila je Češkoj terensku dominaciju, nije imala pravu pas-igru i nije znala zadržati loptu. Igralo se bez preuzimanja rizika, bez preuzimanja odgovornosti, sve "na sigurno", a to je često značilo - poslati dugu loptu suparniku, pa se braniti.

Bilić je s izmjenama i promjenom pristupa to uspio promijeniti u drugom poluvremenu, a nakon što je s još dva lijepa pogotka osigurala pobjedu, Hrvatska je zaigrala i za publiku. Tek tada, kada se momčad do kraja opustila, vidjelo se koliko znanja i sposobnosti ima u hrvatskim redovima. Prava je, međutim, kvaliteta imati samopouzdanje i petlju za takve poteze (pete, bicikle, "rolanje") dok je rezultat u egalu - Hrvatska mora naučiti igrati opuštenije i malo rizičnije (ne i neodgovorno, a tanka je granica) i u "muškim", kvalifikacijskim ogledima.

No, važnije od svega dobrog (a toga je bilo dosta u drugih 45 minuta) je sve što nije štimalo. Češka je baš lijepo razotkrila neke nedostatke, a odgovorila i na neka kadrovska pitanja.

Primjerice, Hrvatska se prilično loše branila iz prekida, što je u ozbiljnim utakmicama popriličan problem. Bilo je tu individualnih pogrešaka u pokrivanju igrača, bilo je tu previše situacija gdje su protivnici dobivali zračne dvoboje i stvarali gužvu u Runjinom šesnaestercu. Bilić će sigurno dobro pogledati te situacije i analizirati koliko su tu griješili stoperi, koliko su griješili bekovi, koliko je izostala pomoć veznih igrača, te što od toga može ispraviti za sljedeće utakmice. U svakom slučaju, korneri i slobodni udarci ne smiju biti opća opasnost u kvalifikacijama...

Nije ni slučajnost propuh na lijevoj strani hrvatske obrane (koliko je puta ispisana ta fraza od odlaska Roberta Jarnija?). Danijel Pranjić nije tamo jedini igrač da bi za sve bio kriv samo on, ali ako je već Hrvatska preuzela rizik da na lijevoj strani veznog reda igra obrambeno neuvjerljivi Kranjčar, onda on tamo mora biti u paketu s obrambeno dominantnim lijevim bekom, a Danijel Pranjić to nije. Ni Strinić nije Patrice Evra, ali je ipak fizički i motorički puno jači. A ima Bilić tu i drugih opcija, uključujući stavljanje jednoga od dešnjaka.

Nadalje, sada je već nemoguće ne primijetiti da Tomislav Dujmović daje više na poziciji zadnjeg veznog od Ognjena Vukojevića. Iako je Vukojević godinama smatran prirodnim (igračkim) nasljednikom Nike Kovača, činjenično stanje na terenu pokazuje da ne daje onoliko koliko se od njega očekuje, ni onoliko koliko je davao u zagrebačkom Dinamu, iako bi bilo logično da je u kijevskom napredovao. Nije iznenađujuće što Hrvatska s Dujmovićem ima bolju kontrolu lopte (izvanredna asistencija za Kalinićev gol), ali je iznenađujuće što bolje djeluje i defenzivno - nije jasno Vukojević jedini krivac za češke prigode, ali nije ni učinio ono što mu je bio glavni zadatak - zaustavljanje Rošickog. Dojam je da se u ogledu s Češkom Dujmović izborio za mjesto prvotimca preko Vukojevićevih leđa, što dakako ne znači da jednako brzo tu poziciju ne može vratiti Ognjen. No, za to će morati pokazati više na terenu...

Iličević je zabio majstorski pogodak, ali usprkos tomu teško je reći da je svoju prvu priliku od početka utakmice posebno dobro iskoristio. No, u prvim nastupima od njega ionako nitko ne očekuje da nosi reprezentaciju - od njega se očekuje da u klubu igra dobro i da napreduje, da ovako skuplja iskustvo, a kada do kraja eksplodira njegov talent - nema dvojbe da će kod Bilića dobiti šansu. Motoričnih, brzih, žestokih znalaca poput Ilićevića nemamo "na bacanje".

Slično vrijedi i za Šimu Vrsaljka koji nije stigao puno pokazati u svom debiju, ali kojem je Bilić pokazao da na njega računa - što je mladom igraču sigurno veliki poticaj. Kroz treninge i utakmice reprezentacije Vrsaljkov napredak bit će puno brži nego što bi bio samo kroz HNL, i za očekivati je da poput Lovrena i Strinića postane standardni dio Bilićeve squadre.

Nažalost (i po Bilića i po momke, ali i po sve navijače), Bilića kao izbornika će (zasluženo) pratiti sjena neuspjeha u prošlim kvalifikacijama, barem do plasmana i, nadamo se, dobre igre (i rezultata) u Ukrajini i Poljskoj.

No, Bilić je zaista puno toga dobroga napravio za hrvatsku reprezentaciju, kako za njenu sadašnjost (biti Top 10 na svijetu, u nogometu, s ovakvim vodstvom Saveza i ovakvom ligom zaista je sjajno ostvarenje), tako i za njenu budućnost. Bilić opet pokazuje lijep osjećaj za osvježavanje momčadi. Učinio je to kada je došao, maestralno, potom je u neuspješnim kvalifikacijama na to malo zaboravio, a čini to sada opet - Hrvatska na gotovo svim pozicijama ima igrače u naponu snage, poput Modrića ili Kranjčara, ali i 20-godišnjake (godinu-dvije gore ili dolje) spremne uskočiti svakog trenutka. I spremne preuzeti u nasljeđe odgovornost nošenja hrvatskog dresa.

Iz svih navedenih razloga, za ogled s Češkom vrijedi rečenica iz naslova, inače floskula za većinu prijateljskih utakmica. U ovoj je Bilić štošta mogao vidjeti i naučiti, a utakmica će dodatno dobiti na značenju ako se nedostaci i pogreške uvide i isprave.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.02.2011. u 01:58
    sammir? pa tom je glavna preokupacija poševiti cajkaške fufe kojim je zagreb prebogat, pa se stoga ne stigne fokusirat na nogomet. takvog ne bih nikad želio vidjet u hr dresu ni da nosi kvalitetu messia, a kamoli nedovršenog kopakabanskog žonglera, što trenutno jest. talenta ima, ali je invalid u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2011. u 09:26
    Zvo nisi na lošem tragu al tu ti to ne prolazi, ovo ti je sektaški forum... Naljute se jako i histerično podržavaju jedni druge...Uz to se klanjaju novinarima koji imaju malo više slobode pa pišu zanimljivije od prosjeka, polubožanstva za ekipu... Tu ti ne prolaze druga mišljenja...
    Obrisan korisnik
  • johnny00815.02.2011. u 19:22
    cek, kaj se mamic ulogiro na sportnet? :p
    johnny008
  • Obrisan korisnik12.02.2011. u 10:51
    Hrvatski navijači žele da ih reprezentacija nosi igrom, a ne da strepe nad alibi koncepcijama kao protiv Grčke gdje se iz aviona vidjelo da idemo na sigurnu nulu a ostalo ako dođe, dobro je došlo. Tako se ne postižu vrhunski rezultati u sportu. Pogledajte Ivicu Kostelića kako su mu se promijenili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2011. u 10:51
    Pogledajte koliko je to efikasno ako se samo sjetite izvrsnog proigravanja Dujmovića na ovoj našoj utakmici. Hrvatskoj reprezentaciji nedostaje takav igrač koliko god se mi pravili da nije tako. A Samir je taj! I ima hrvatsko državljanstvo. I želi igrati za repku. Svaka repka na svijetu ko suho... [više na forumu]
    Obrisan korisnik