Automoto

Australski testni poligon i crvena krpa

Piše:Borna Rupnik • utorak, 29.03.2011.
Australski testni poligon i crvena krpa
Foto: EPA

Napokon je krenula nova sezona Formule 1, a nakon otkazivanja Bahreina i početka u Australiji, praktično će svi vrlo oprezno zaključiti da je još prerano za bilo kakve zaključke. No, neke se stvari daju naslutiti...

"Znat ćemo gdje smo tek poslije idućih nekoliko utrka", "Naučili smo neke nove stvari koje ćemo pokušati iskoristiti u budućnosti", "Tek je prva utrka", "Prerano je za predviđanja", "Treba vidjeti kako ćemo izgledati u Maleziji" - samo su neke od izjava aktera Velike nagrade Australije, prve utrke Formule 1 u 2011. godini.

107%

Pravilo o kvalifikacijskih 107% uspješno je testirano na HRT-u, koji tako nije stekao pravo nastupa u samoj utrci, a o stanju bolida Vitantonija Liuzzija i Naraina Karthikeyana dosta govore i njihove izjave poslije desetak sekundi zaostatka za Sebastianom Vettelom u jednom krugu.
- "Moramo biti ponosni, nadmašili smo svoja očekivanja".
- "Ovo je sjajan uspjeh, svi su odradili odličan posao".

Melbourne je tako poslužio kao veliki testni poligon za uvedene novitete, poput Pirellijevih guma ili pomičnih stražnjih krila, i nitko nije voljan pretjerano iščitavati vlastitu formu iz nastupa kojeg su se svi na ovaj ili onaj način pribojavali.

Međutim, jedan je čovjek jasno postavio letvicu: branitelj naslova Sebastian Vettel odmah se smjestio u kožu "onoga koga treba uhvatiti". Njegova uvjerljiva vožnja u kombinaciji s opet teško dostižnim Red Bullom ponovno se predstavila kao crvena krpa za konkurenciju.

Momčadski mu je kolega Mark Webber ostao s brojnim upitnicima iznad glave nakon što nije ispunio očekivanja pred domaćom publikom, pitajući se zašto nije imao potrebnu brzinu, McLareni će tražiti prije svega kontinuitet nakon što im je "pao kamen sa srca", a Ferrari, kao treći član osnovnog trolista koji pretendira na trofeje je - "tu negdje", kaže Fernando Alonso: "U pravoj smo zoni za osvajanje naslova, sada nam samo treba još iskorak na sam vrh".

Kamui Kobayashi: "Doživio sam jedno veliko uzbuđenje na stazi, barem sam vidio kako su se ispred mene sudarili Barrichello i Rosberg. Poslije toga, nažalost, nije mi se dogodilo više ništa zanimljivo".

Među debitantima se svakako istaknuo Sergio Perez, premda je njegov Sauber naknadno diskvalificiran, a Paul di Resta i Jerome D'Ambrosio nadmašili su Pastora Maldonada, utoliko što su došli do cilja. Di Resta je naknadnim krojenjem poretka čak uzeo i prvi bod.

Renault je možda više očekivao od Nicka Heidfelda, a Williams je bio među onima koji se nadali da neće baš ostati bez ijednog boda. No, tek je prva utrka, prerano je za zaključke i tek će Malezija pružiti bolji uvid u stanje stvari...

Vozač vikenda

Vitalij Petrov: Rus koji je prošle godine ponekad bio u središtu pažnje kako zbog nekih izvrsnih predstava, tako i zbog početničkih pogrešaka, sjajno je otvorio 2011. godinu. Već je šesto mjesto u kvalifikacijama bilo veliki uspjeh, a za hrabru je vožnju i dobar odabir strategije nagrađen mjestom na pobjedničkom postolju. U Australiji je, čini se, uspio izvući iz Renaulta ono što je Robert Kubica uporno činio tijekom prošle sezone.

Momčad vikenda

McLaren: Nakon što je Lewis Hamilton otvoreno priznao kako prije tjedan ili dva ni sami nisu "očekivali biti među prvih pet", činjenica da je britanska momčad u Melbourneu praktično bila najozbiljniji konkurent Red Bullu može ih itekako ohrabriti. Da nije bilo Buttonovog "zastranjenja", zbroj bodova bio bi im još ljepši, a McLaren je sada, usprkos svih muka i sumnji za vrijeme testiranja, opet u prošlosezonskoj ulozi - zadovoljit će ih samo borbe za prva mjesta. "Čak smo dobro hvatali Vettela u početku utrke", sretno je zborio Hamilton.

Tragičar vikenda

Mercedes: Ambiciozni ulazak Nijemaca u sezonu doživio je ozbiljan udarac na samom startu. Nico Rosberg i Michael Schumacher ostali su potpuno praznih ruku nakon što zbog svojih poprilično nesretnih sudara nisu ni vidjeli ciljnu zastavicu. Premda je još dosta do kraja sezone i imaju priliku nadoknaditi propušteno, nakon najava o pobjedama sigurno nisu računali Australiju napustiti s nulom na kontu.

Pogreška vikenda

Jenson Button: U borbi protiv Felipea Masse bio je, izgleda, previše nestrpljiv. Suci su ga za skraćivanje zavoja sankcionirali, premda tvrdi da je ga je Brazilac izgurao dovoljno da nije mogao zadržati predviđenu putanju te da je već bio ispred njega. Ostaje dojam da se Masse mogao riješiti i elegantnije, a nakon prinudnog prolaska kroz bokseve preostalo mu je, kako i sam kaže, "izvući maksimum iz pokušaja probijanja natrag prema vrhu".

Potez vikenda

Sebastian Vettel: Nakon prve promjene guma pred svjetskim se prvakom našao Jenson Button. "Ključno ga je bilo proći za rasplet utrke, što sam i učinio", složio se pobjednik utrke, jer da se dulje zadržao iza Britanca šanse Lewisa Hamiltona za proboj na prvo mjesto znatno bi porasle. U prolasku s vanjske strane na trenutak je zadrhtao, no obavio je posao i nezaustavljivo odjurio prema premijernom slavlju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 22:09
    da u mclarenu postoje momčadske odredbe kimmi nikad ne bi bio svjetski prvak
    Obrisan korisnik
  • Krunchie730.03.2011. u 09:34
    a McLarenov "save fuel" Buttonu dok je bio brži od Lujsa, mislim da u Belgiji? zatim, Red Bullov "problem with engine" Vettelu dok je bio brži od Webbera i isto takva obrnuta situacija?mislim, jasno da je ovo bila team order, al je i potpuno jasno da su ovo gore navedeni primjeri također team... [više na forumu]
    Krunchie7
  • Obrisan korisnik29.03.2011. u 19:46
    ovo si zaboravio http://www.youtube.com/watch?v=Hb53gEVOcrc&feature=related
    Obrisan korisnik
  • Krunchie729.03.2011. u 14:31
    @dabansi ti gledao utrku il pišeš samo gluposti?Massa je prije najbržeg kruga ušao u boks, i naravno da je sa svježim gumama i praznom stazom ispred sebe lako ostvario najbrži krugzatim, kakvo nošenje vode na mlin Alonsa? kroz cijelu prošlu sezonu i u nedjeljnoj je bio daleko bolji od Masse, koji... [više na forumu]
    Krunchie7
  • ivos29.03.2011. u 11:51
    Niste u pravu Button je veoma elegantno mogao riješiti stvar, ako ga je Massa izgurao mogao ga je samo pustiti u idućem zavoju i sve ispočetka. A što se tiče ovih priča o Alonsu to je iz engleske kuhinje jer je ugrozio Engleza a znamo koliko su oni vjerodostojni...
    ivos