Automoto

Uvjerljivo slavlje Vettela

Goran Markuš • nedjelja, 27.03.2011.
Uvjerljivo slavlje Vettela
Foto: EPA

Nakon škakljivog starta i kratke borbe na samom početku utrke Sebastian Vettel preuzeo je kontrolu u svoje ruke i sjajnom, mirnom vožnjom stigao je do potpuno zasluženog slavlja. Međutim, još veće iznenađenje pripremio nam je Renaultov Rus, Vitalij Petrov koji je nakon odlično odrađenog starta stigao do treće pozicije i svog prvog podija u F1 karijeri...

Iako su se u Red Bullu odlučili kako uslijed problema s pouzdanošću tijekom VN Australije neće koristiti KERS sustav aktualni svjetski prvak, Sebastian Vettel odlično je krenuo u utrku da bi nakon uvodne gužve već u trećem krugu izgradio sasvim solidnu prednost od tri sekunde.

Dok su Lewis Hamilton i Mark Webber slijedili prvoplasiranog Nijemca veliki udarac doživio je dvojac Jenson Button - Fernando Alonso koji je već u prvom zavoju otišao preširoko čime su sjajnom Vitaliju Petrovu potpuno otvorili put prema neočekivano odličnoj četvrtoj poziciji.

Posebno loše prošao je iskusni Španjolac koji se s trave i rubnika vratio na tek deveto mjesto, no nije se predao i vrlo brzo njegov crveni bolid projurio je pokraj Saubera Kamuija Kobayashija i Mercedes GP-a Nice Rosberga.

Nešto bolje prošao je Button pokraj kojeg se uspio progurati drugi Ferrari, onaj Felipea Masse, no nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja iskusni Britanac u desetom je krugu ipak uspio projuriti ispred propetog konjića. Na njegovu žalost poslužio se nedozvoljenom metodom, skratio je zavoj, zbog čega je i svega nekoliko krugova kasnije kažnjen prolaskom kroz bokseve.

S druge strane svoju priliku Fernando je odmah i iskoristio i nakon što je puno bolje ušao u zavoj broj 13 potpuno zasluženo probio se ispred svog brazilskog momčadskog kolege. Iako je uoči 14. kruga u kojem je Vettel po prvi puta posjetio svoj boks, Hamilton smanjio zaostatak na tek 1,5 sekundi, dva kruga koja je duže proveo na starijem setu guma nisu mu pomogla već su odmogla i mladi Nijemac ponovno se odvojio od srebrnog bolida u svom retrovizoru.

Međutim, niti tu nije kraj. Naime, + 6,5 sekundi Vettel je ubrzo pretvorio u gotovo 12 sekundi prednosti, a iskre ispod McLarenovog bolida uskoro su nam otkrile i pravi razlog. Naime, prednji dio podnice odvojio se s Hamiltonovog bolida što je zasigurno usporilo njegov McLaren i bez pogovora olakšalo u svakom slučaju zasluženo, uvjerljivo slavlje aktualnom svjetskom prvaku.

Kako domaća zvijezda, Webber nije uspio pratiti ritam vodećeg dvojca u Red Bullovom boksu odlučili su se na strategiju tri zaustavljanja u boksu, strategiju koju je iskoristio i Fernando Alonso dok je u tom trenutku četvrtoplasirani Petrov ostao na strategiji dva zaustavljanja.

Borbu između Alonsa i Webbera mogli smo pratiti tijekom cijele utrke samo da bi prilikom posljednjeg izlaska iz boksa iskusni Webber nakratko izletio sa staze što se pokazalo sasvim dovoljnim za Fernanda koji se nakon posljednje zamjene guma vraća ispred favoriziranog plavog bolida.

Tijekom uvodna dva kruga Webber se svim snagama pokušao vratiti ispred dvostrukog svjetskog prvaka, no kako su se gume zagrijale tako su se i sve nade domaće zvijezde istopile. Približavajući se posljednjem krugu Alonso je dao sve od sebe ne bi li uspio dostići trećeplasiranog Petrova, no Renaultova strategija i Vitalijeva motivacija pokazali su se sasvim dovoljnim za prvi podij danas fantastičnog Rusa.

Iako je nakon kazne svoj lov nastavio s tek 12. pozicije do kraja utrke Button se uspio vratiti na šesto mjesto, točno ispred još jednog šokantnog rezultata. Naime, sedmo mjesto, jedno ispred svog momčadskog kolege, Kamuija Kobayashija, strategijom tek jednog zaustavljanja u boksu izborio je Meksikanac kojemu je ovo ujedno bio i prvi nastup u Formuli 1. Naravno, riječ je o odličnom Sergiu Perezu.

Dok se o donekle zadovoljavajućem četvrtom mjestu Fernanda Alonsa u Ferrariju i neće previše diskutirati tek deveta pozicija njegovog momčadskog kolege, Felipea Masse bez pogovora nije rezultat kojem su se u ekipi nadali. Spomenimo i kako je posljednji bod na VN Australije pripao Sebastienu Buemiju i to nakon što je poslije nekoliko obrana ipak pao iza crvenog bolida da bi utrku završio na desetoj poziciji.

Druga ovosezonska utrka, VN Malezije, na rasporedu je za dva tjedna.

VN Australije, poredak:
1. S. Vettel (NJEM/Red Bull) - 1:29:30,259 sat
2. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 22,297 sek
3. V. Petrov (RUS/Renault) + 30,560 sek
4. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) + 31,772 sek
5. M. Webber (AUS/Red Bull) + 38,171 sek
6. J. Button (VBR/McLaren) + 54,300 sek
7. S. Perez (MEK/Sauber) + 1:05,800 sek
8. K. Kobayashi (JAP/Sauber) + 1:16,800 sek
9. F. Massa (BRA/Ferrari) + 1:25,100 sek
10. S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) + 1 krug
11. A. Sutil (NJEM/Force India) + 1 krug
12. P. di Resta (VBR/Force India) + 1 krug
13. J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso) + 1 krug
14. N. Heidfeld (NJEM/Renault) + 1 krug
15. J. Trulli (ITA/Lotus) + 1 krug
16. J. d'Ambrosio (BEL/Virgin) + 1 krug
17. T. Glock (NJEM/Virgin) - nije završio
18. R. Barrichello (BRA/Williams) - nije završio
19. N. Rosberg (NJEM/Mercedes) - nije završio
20. H. Kovalainen (FIN/Lotus) - nije završio
21. M. Schumacher (NJEM/Mercedes) - nije završio
22. P. Maldonado (VEN/Williams) - nije završio

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.03.2011. u 18:13
    imali su lagane sudare ali dosta za odustati.schumacher u prvom zavoju pa je vozio do pola trke i odustao a rosberga je udario barichello.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.03.2011. u 20:53
    nisam imao priliku gledati prijenos, sta bi sa mercedesom, sto su oba ispala? hvala
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8827.03.2011. u 16:05
    Odlični rezultati za Petrova i oba Saubera, a Schumi nastavlja rasprodavati svoj ugled
    Dalmatinac88
  • Dalmatinac8827.03.2011. u 16:03
    Solidan start McLarena, nadan se da će nastaviti sezonu uzlaznom putanjom
    Dalmatinac88
  • etti27.03.2011. u 15:41
    to neznam ni ja koje točno, znam da ih je 10 i pokrivaju preko 4 milijuna gledatelja tako da će svi veći i srednji gradovi sigurno biti pokriveni
    etti