Nogomet

A to im je bio loš dan

Piše:Tomislav Pacak • četvrtak, 07.04.2011.
A to im je bio loš dan
Foto: EPA

Šahtar je odigrao hrabru, na trenutke i dosta dobru utakmicu. U Barcinoj obrani bilo je propuha, izostao je i standardni presing, Lionel Messi ostao je bez gola, a u zraku je visio dojam kako to u pojedinim segmentima "nije prava Barcelona". Rezultat? 5:1 za Barcelonu.

Ne čudi što je Josep Guardiola bio zabrinut nakon sezone u kojoj je Barcelona osvojila šest trofeja. "Bolje od ovoga ne možemo."

Istina, nakon svih trofeja proteklih godina (premda bi još jedna Liga prvaka fino sjela) i igre o kojoj je izrečen i napisan već svaki mogući kompliment, nakon kultnih pobjeda poput ovogodišnje "petarde" protiv Reala iz Madrida, što Barcelona može napraviti, a da svijet ostane bez daha?

Sve je već viđeno.

Pobjeda od 5:1 u četvrtfinalu Lige prvaka obično je razlog za posvemašnju euforiju, ne u Barceloni.

Dok je većini nogometaša nemoguće i na treningu točno dodati 116 puta iz 123 pokušaja, Xaviju je to bio običan dan u uredu.

Činjenica da Barcelona nije nikoga posebno oduševila, štoviše, brojne je komplimente dobio baš Šahtar, samo je još jedna potvrda koliko su danas visoka očekivanja od katalonske mašinerije koju će Darijo Srna nazvati "najboljom momčadi u povijesti".

Kako su komplimenti odavno potrošeni, ova utakmica sigurno je zanimljivija za studiju "kako ugroziti Barcu" i nema dvojbe da će Jose Mourinho izvući dosta bilješki na tu temu. Nakon što je rano otključala Šahtar, Barcelona kao da je pomislila "pa ovo neće biti tako teško", a Šahtar je to mogao i morao kazniti. Samo je malo sreće nedostajalo Šahtaru, u kombinaciji s više preciznosti i hrabrosti inače odličnih brazilskih napadača, da utakmica poprimi ipak jedan drugačiji tijek.

Ne čudi što se Guardiola žali kako je neigranjem Puyola i Abidala izgubio na brzini jer se vidjelo kako se Busquets teško snalazi na brisanom prostoru gdje zbog stila igre često Barcelonini stoperi ostaju sami s protivničkim napadačima. Tek kada nema igrača poput Puyola osjeti se koliko je teško igrati tu poziciju u takvom sustavu.

Nije bilo uvijek onog klasičnog Barceloninog presinga koji guši protivnika i onemogućuje mu razvijanje napada, a naredne utakmice pokazat će je li to zbog akumuliranog umora u redovima momčadi čiji su brojni nogometaši imali dugačko ljeto u JAR-u ili je to bilo Barcelonino doziranje snage s obzirom da je i ovako protiv Šahtara završilo jako dobro. Iako je to ponekad u sjeni tehničke raskoši, fizička izdržljivost jedan je od ključnih faktora tako dobre igre Barcelone.

Briljirao je Andres Iniesta iza kojeg je fenomenalan tjedan: "Zabio sam gol, pomogao sam momčadi u jednom vrlo nezgodnom susretu i postao sam otac - možete zamisliti kako se osjećam."

Dok bi puno drugih igrača u sličnim situacijama, nakon pobjede od 5:1 jednostavno uživalo u predstavi vlastite momčadi, Iniesta nije zaboravio lošije faze igre:

"Imali smo sjajnih perioda igre kada smo bili na svom vrhuncu, ali Šahtar je imao više nego dovoljno šansi za zabiti još koji pogodak što nam mora biti upozorenje za uvratnu utakmicu."

Ni sjajni Xavi, koji je uz spomenutih 94 posto dodavanja stigao i zabiti peti pogodak, nije zaboravio komplimentirati ukrajinskoj momčadi:

"Šahtar je vrlo talentiran, posebno u ofenzivnom dijelu momčadi. Opasni su i pokazali su svoju vještinu u kontranapadima. Nezgodan su suparnik, vrlo dobro organiziran u obrani. Na trenutke smo igrali odlično; možda ne baš vrijedno ovako visoke pobjede, ali dominirali smo i bili smo precizni u završnici."

Pet komada u mreži Šahtara je posebno vrijedno s obzirom da se u strijelce nisu upisali ni Messi ni Villa ni Pedro koji, uostalom, nije ni započeo susret. Ipak, bez obzira što ga muči kratka golgeterska kriza, Messi je ponovno pokazao koliko je važan za Barcelonu, vežući puno čuvara na sebe i nesebično otvarajući prostor suigračima, kao što je učinio kod krasnog i prilično važnog četvrtog gola Keite. Ni Guardiola nije zaboravio to spomenuti:

"Ovo je treća visoka pobjeda ove sezone u kojoj je Leo bio ključni faktor, a da nije zabio pogodak - protiv Reala, protiv Espanyola i večeras. On može dobivati utakmice za nas na različite načine."

Dva trenera koji se po mnogočemu razlikuju, ali im je zajednička uspješnost njihovih momčadi, različito su gledala na izglede Šahtara u uzvratu. Dok je Guardiola upozoravao da se Barcelona nikako neće opustiti jer je Šahtar opasna ekipa, Mircea Lucescu priznao je da je ukupni pobjednik odlučen:

"Barcelona je bila precizna u završnici i mislim da je susret odlučen. Mi ćemo iskoristiti ovo iskustvo, naučiti nešto iz njega i pokušat ćemo dobiti utakmicu kod kuće, pred 50.000 gledatelja koji žele vidjeti da igramo sa stilom. Izgubili smo od nogometne mašinerije koja zna kako čuvati prednost, ali bit ćemo pozitivni i pokušat ćemo igrati bolje idući tjedan."

Uz dužno poštovanje mogućnostima, sposobnostima i uvijek postojećim šansama Tottenhama i Šahtara, Real i Barcelona već su u prvim susretima napravili 90 posto posla na putu prema poslastici kojoj se veseli cijela Europa.

Barcelona - Real u polufinalu Lige prvaka. U prvenstvu. U finalu Kraljevskog kupa. Bolje ne može.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.04.2011. u 14:12
    hvala, nisam uspio pojasnit.. radi se o tome da ako bi lijevi bek bio toliko ofanzivan kao sto adriano ima/imao je naviku ostala bi samo dva stopera u obrani, a busquets igra prilicno visoko tako da ovaj mora ostajat iza kako bi alves smio naprijed
    Obrisan korisnik
  • The Phantom07.04.2011. u 23:24
    Dobar je Šahtar, uspija je čai i zabit gol, nekima niti ti ne pođe za nogom
    The Phantom
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 21:47
    Šahtar je jučer propustio veliku,veliku priliku kada je fulao one 3 šanse na početku.Da su zabili samo 1 gol tada,ohrabrili se i igrali kao prvih 10 minuta,mogli su izvuć odličan rezultat...dakako,bez spora,barcelona je vjerojatno najbolja momčad svih vremena sa najboljim igračem svih vremena,i uz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 20:55
    Abidal nepokriva prostor iza Alvesa...On (Abidal) ako igra,igra na kontra strani i to je ono sto ja tvrdim.Procitaj tekst prije.Ako igra stopera opet je na drugoj strani.Tako da on (Abidal) nije taj koji alvesu omogućuje slobodu kretanja.a jel ti misliš da alvesu leđa pokriva samo onaj stoper do... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 20:53
    Svaka cast Pacak!!Odlican tekst aj neka se i ja nekad slazen sa novinarom!!!
    Obrisan korisnik