Nogomet

Europa strahuje: Samo ne Hajduk!

Piše:Bernard Jurišić • nedjelja, 22.05.2011.
Europa strahuje: Samo ne Hajduk!
Foto: Bruno Karadža

Navijači Sampdorije i Deportiva očajavaju. Ugledni klubovi i ne tako davni prvaci Italije i Španjolske sljedeće sezone bit će drugoligaši. Još prije tek koju sezonu Genova i La Coruna gledale su borbu za trofeje, europske spektakle, vrhunski nogomet. A onda je u grad stigao - Hajduk...

Nešto je divlje u zraku. Sampdoria i Deportivo napustili su prvoligaška natjecanja u Italiji i Španjolskoj, a osim činjenice da su još donedavno ti klubovi bili u samom vrhu svojih nacionalnih prvenstava, veže ih zgodna koincidencija da su u posljednjih nekoliko godina ukršali koplja u europskim natjecanjima sa - splitskim Hajdukom.

Sa Sampdoriom se Hajduk sreo u 2. pretkolu Kupa Uefe 2007/08 i nakon poraza 0:1 u Splitu, u Genovi odigrao 1:1 i ispao. Godinu dana kasnije "bili" su u istom stupnju istog natjecanja naletjeli na Deportivo i izletjeli. 0:0 u La Coruni, 0:2 u Splitu. I Sampdoria i Deportivo dogodine će igrati među drugoligašima, a Hajduk će opet pokušati u kvalifikacijama Europske lige.

"Bili virus" i u transferima?

Nisu samo europski protivnici Hajduka osjetili "bili virus". Podsjetnik na neke od transfera koje je Hajduk u tom periodu realizirao u klubove iz Lige petice osnažuje dojam da postoji "nešto divlje u zraku".

Pokušajte pogoditi što povezuje transfere Ivice Mornara u Eintracht, Ivana Jurića u Sevillu, Mate Bilića u Real Zaragozu i Nike Kranjčara u Portsmouth? Osim činjenice da su svi ti transferi Hajduku donijeli kvalitetnu odštetu, rezultirali su i ispadanjem tih prilično uglednih klubova - u drugu ligu.

Sudbina Sampdorije i Deportiva bacila nam je "bubu u uho" pa smo krenuli "kopati". I došli do pomalo bizarnog podatka. Čak osam (8) prilično uglednih klubova koji su se susretali s Hajdukom u europskim kupovima u proteklih 12-13 godina, neposredno nakon okršaja s Hajdukom završilo je u nižem rangu!

Krenimo od švedskog Malmöa, kojeg su Splićani čak dvaput preskakali u pretkolima tadašnjeg Kupa Uefe, u sezoni 1997/98 i 1998/99. Odmah na kraju te druge sezone u kojoj su se sastali, Malmö je završio u drugoj ligi.

Nakon što su se riješili Malmöa u pretkolu 1998/99, u prvom kolu Kupa Uefe ih je dočekala Fiorentina. "Batistuta Gabriele za tebe je Jozo (Darko Jozinović) Pele" pjevali su Hajdukovci, ali s 2:1 u Bariju i 0:0 u Splitu, Fiorentina je prošla dalje. No, nije izbjegla "Hajdukovu kletvu". Dvije godine kasnije završila je najprije u drugoj talijanskoj ligi, a zatim proglasila bakrot i nestala. Obnovljena je pod novim imenom i korak po korak vraćala se iz četvrte do prve talijanske lige.

Najavu bolnih budućih europskih razočaranja Hajduk je imao u 2. pretkolu Lige prvaka 2000/01. Mađarski prvak Dunaferr nije izazivao strah na Poljudu, no 0:2 u prvoj utakmici djelovalo je kao hladan tuš. U uzvratu je bilo 2:2, Mađari su prošli dalje i ispali od Rosenborga na posljednjoj prepreci do Lige prvaka. No, i njihova je sreća bila kratkog vijeka. Samo dvije sezone kasnije ispali su među drugoligaše, a 2009. se potpuno ugasili.

Kad su se u 2. pretkolu Lige prvaka 2001/02 sastali Hajduk i Ferencvaros, "Fradi" je bio ponos Mađarske, najtrofejniji i najpopularniji klub te zemlje. Hajduk ga je preskočio na jedanaesterce (dvaput 0:0), potom zapeo na Mallorci, a Ferencvaros je ubrzo "otišao kvragu". Nakon mnoštva problema klub je 2006. izbačen iz prve mađarske lige zbog financijskih malverzacija i tri godine ga nije bilo među najboljima u Mađarskoj.

Jedna od najbolnijih europskih rana u Hajdukovoj povijesti zove se Shelbourne. Drugo pretkolo Lige prvaka 2004/05, radost zbog "dobrog ždrijeba", a onda šok. 3:2 u Splitu, 0:2 u Dublinu, ako ćemo malo produžiti pogled - do danas se Hajduk nije oporavio od te neočekivane europske pljuske. Što je to donijelo Shelbourneu? Malo radosti, još dvije utakmice s, pazite sad - Deportivom (!) i - sunovrat u drugu ligu. Samo godinu dana nakon što su izbacili Hajduk, Shelbourne je Irski nogometni savez izbacio iz prve lige zbog financijskih problema. Još se nisu vratili.

Posljednja žrtva "bilog virusa" je rumunjska Unirea. Hajduk je nju naletio u 4. pretkolu Europske lige ove sezone i s 4:1 u Splitu i 1:1 u Bukureštu prošao u skupinu i uživao u okršajima s AEK-om, Anderlechtom i Zenitom. A Unirea? Unirea se zakovala za dno rumunjske ljestvice i naredne će sezone taj nedavni rumunjski predstavnik u Ligi prvaka, kao i Sampdoria i Deportivo, krčiti put prema povratku u prvoligaško društvo.

Još uvijek ne vjerujete u postojanje "bilog virusa"? Ne vjerujemo ni mi. Ali nisu vjerovali ni u Genovi, La Coruni i Urziceniju, pa će ipak dogodine "odozdo promatrati travu".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2014. u 18:07
    pa i ta mallorca je ispala :D
    Obrisan korisnik
  • Hektor33311.11.2013. u 21:08
    Dila gori!!!
    Hektor333
  • Obrisan korisnik06.08.2011. u 13:51
    hahahahahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2011. u 13:29
    bye, bye Stoke :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2011. u 12:13
    :))) da se upisas u gace od smijeha!
    Obrisan korisnik