Automoto

Red Bull se "namjerio" na McLaren

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 23.05.2011.
Red Bull se "namjerio" na McLaren
Foto: EPA

Sebastian Vettel je u petoj utrci sezone došao do četvrte pobjede, ali ovaj put se za istu morao oznojiti možda i više nego za prethodne tri. Iznenađujuće dobro su funkcionirali bolidi McLarena pa je Hamilton konkurirao za pobjedu do samog kraja, a Button je, nakon iznimno lošeg starta, došao do treće stepenice pobjedničkog podija. Drugi "Bik", Mark Webber, završio je na četvrtoj poziciji unatoč najboljoj startnoj poziciji.

Circuit de Catalunya nije nam ponudio spektakularna pretjecanja kao prethodna utrka u Turskoj, ali zasigurno je izmamila osmjehe na lica svih poklonika "oktanskog cirkusa", ako ništa, barem zbog činjenice kako ovog puta nismo gledali Sebastiana Vettela kako usamljeno kruži stazom i vjerojatno razmišlja o smislu postojanja.

Nismo vidjeli novu "Kinu", ali očito je konkurencija (čitaj: McLaren) shvatila da je krajnje vrijeme da "Bikovima" pokažu "crvenu krpu", a simbolika je k tomu i veća ako uzmemo u obzir da je riječ o Španjolskoj. No, ovog puta izostao je poznati "oleee", ali bez obzira na poraz, "toreador" Lewis Hamilton je zaslužio veliki pljesak.

REPRIZA TURSKE

Ponovno je jedan od najzanimljivijih duela, kao i u Turskoj, bio onaj Alonsa i Webbera, a kao pobjednik opet je izašao potonji, iako s manje zadovoljstva nego prošli put kada mu je ta bitka donijela drugu poziciju.

Ipak nije to bilo sve što je vrijedilo za vidjeti. Odmah na startu, domaća publika bila je u općem deliriju. Dok je trojac na vrhu vodio brigu jedan o drugom, iz prvog zavoja kao pobjednik je izašao crveni bolid Fernanda Alonsa i potpuno promiješao karte i bacio u vodu mnoge taktičke postavke.

Ponovno se svima vrtjelo u glavi od silnih ulazaka u boks, ali ovaj put se to pokazalo kao jedan od, a nikako isključivi faktor u utrci. Još jedan od onih koji su dobro startali bio je, vjerovali ili ne, Michael Schumacher, ali ako vam kažemo kako u blizini nije bilo njegova "najfrenda" - Kamuija Kobayashija, onda ovaj uspjeh treba uzeti s dozom rezerve. Ovo je bila šala, ali ruku na srce - možda i nije.

"Kralj taktike", kako su mnogi počeli tepati Jensonu Buttonu, ni ovaj put nije razočarao. Njegov nastup slobodno možemo svrstati uz dobro nam poznatu "okolo je uvijek bilo bliže" uzrečicu. Katastrofalan start, ali i briljantne odluke, u suradnji s boksom, donijele su mu izvrsno treće mjesto, a njegovoj momčadi hrpu bodova u poretku konstruktora.

Vrijedi izdvojiti i prve bodove Sergija Pereza te uspjeh Nica Heidfelda koji je krenuo sa začelja, a ipak došao do bodova. Zasigurno raduje i sve veći broj onih koji završavaju utrke pa su tako i ovaj put zabilježena tek tri odustajanja, uključujući još jednu razočaravajuću predstavu Felipea Masse. Za kraj osvrta, na pamet mi pada jedino citirati Delboya iz kultnih Mućki i reći: "Lovely jobely".

Vozač vikenda

Sebastian Vettel

Ono što je imponiralo bila je konstanta na svim treninzima, ali i samim kvalifikacijama, unatoč činjenici što je bio jedan od rijetkih koji nije mogao računati na pomoć KERS sustava. Osim iznenađenja na samom početku, u vidu Alonsa, suvereno je vodio utrku i još jednom potvrdio neosporan talent i vještinu pogotovo u trenutcima kada mu je za vratom puhao Lewis Hamilton.

Momčad vikenda

McLaren Mercedes

Vrlo je jasno kako je McLaren izvukao maksimum trenutnih mogućnosti iz svog bolida, ali ključna stvar u cijeloj utrci bile su taktičke odluke koje su bile savršeno tempirane pa stoga ni dominantni Red Bull nije imao "još jednu utrku u nizu" za pobijediti, kao što je to bio slučaj u prijašnjima.

Potez vikenda

Fernando Alonso

Bez konkurencije, potez vikenda ide na adresu Fernanda Alonsa. Dok je dvojac iz Red Bulla pazio jedan na drugoga, a Hamilton sve to promatrao iz prikrajka, pored njih se pojavio Alonso i na oduševljenje španjolske publike poveo utrku. U prvih mah je pratio kretanje Vettela, a kad se ovaj odlučio da napadne s "pravilne" strane, Španjolac je otišao desno i bez većih problema prošao na čelnu poziciju.

Tragičar vikenda

Felipe Massa

Kriza rezultata potpuno je slomila duh Brazilca Masse pa niti javna podrška čelnih ljudi momčadi oko potvrde kako na njega računaju i sljedeće sezone nije urodila plodom. Nastavi li ovako, nije nemoguće da se šefovi i predomisle po pitanju njegove budućnosti. Pad u poretku na samom startu svoj je pečat dobio u odustajanju, ali opći je dojam kako se on uopće ne uzbuđuje radi toga.

Pogreška vikenda

Mark Webber

Najava same utrke, kroz ostvarene rezultate na kvalifikacijama i treninzima, mirisala je na prvi ovosezonski trijumf, ali opsjednutost Vettelom koštala ga je gubitka dvije pozicije na startu utrke. U već opisanom trenutku Australac je, braneći se od momčadskog kolege, ostavio previše prostora za Alonsa, a da nevolja bude veća morao je gledati u leđa i Vettelu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • etti24.05.2011. u 20:36
    evo vam dokaz moje priče sa službene stranice mercedes GP-a: so far this year, Michael has gained on average over 2.5 positions on the first lap of every race.
    etti
  • etti23.05.2011. u 20:05
    šta vjerovali ili ne? schumacher svaki put odlično starta i nadoknadi par mjesta samo što u utrci to najčešće nezna i sačuvati, a još teže napredovati
    etti
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 19:21
    Uvijek me fascinira brzina refleksa koju posjeduju vozači F1...
    Obrisan korisnik