Automoto

Vettel teško do pobjede

Ante Kojundžić • nedjelja, 22.05.2011.
Vettel teško do pobjede
Foto: EPA

Sebastian Vettel uspio je doći do pobjede na VN Španjolske nakon teške borbe s Lewisom Hamiltonom koji mu je do posljednjeg kruga visio na mjenjaču...

Fernando Alonso odlično je startao u utrku s četvrtog mjesta te se izborio za vodeću poziciju pored dva Red Bulla. Mark Webber je izgubio mjesto u odnosu na Španjolca, ali i u odnosu na momčadskog kolegu Sebastiana Vettela.

Red Bullovi nisu mogli preteći Alonsa prije prvih boksova koje je započeo Vettel već u devetom krugu. Nakon njega svi vodeći su otišli u boks, a profitirao je jedino Lewis Hamilton koji je uzeo Webberu treće mjesto.

I sljedeće bokseve započeo je Vettel u 17. krugu taman kad mu se Hamilton približio za pretjecanje. Čim se Vettel maknuo Hamilton je puhao Alonsu za vrat. Ni Španjolac nije dugo čekao, krug poslije Vettela u boks su ušli on i Webber. Kroz bokseve je Vettel uspio preteći Alonsa i uzeti drugo mjesto iza Hamiltona.

Kasnije od svih Hamilton je otišao u boks, ali je zahvaljujući odličnim krugovima na starijim gumama uspio preteći Alonsa kroz boks. Iza njega Webber se skroz približio Alonsu. Dvojac je u 29. krugu opet zajedno išao u boks, a prilikom izlaska iz boksa bili su jako blizu jedan drugom gdje je Webber umalo u samom boksu prestigao Ferrarijeva vozača.

Alonso i Webber svoju su borbu nastavili u sljedećim krugovima – Australac je pokušao pronaći način kako preteći bivšeg svjetskog prvaka. Vodeći dvojac Vettel i Hamilton također je otišao u boks, ali situacija na vrhu se nije promijenila.

Iza Webberovih leđa na mekšim gumama doletio je Button koji ga je prestigao i odmah krenuo u napad na Alonsa te ga također prestigao i to za treće mjesto. U 40. krugu u boks je otišao Alonso po četvrti put – prvi od vodećih.

Jedna sekunda bila je razmak između Vettela i Hamiltona. Dva mlada vozača borila su se za pobjedu, a u tim trenucima Vettelu su javili kako je ostao bez KERS-a. U 49. krugu Vettel je ušao u boks, a sljedeći krug i Hamilton je otišao na promjenu guma.

Nadao se Hamilton da će kroz boks uspjeti proći Nijemca, no Vettel je zadržao vodeću poziciju. Aktualnom svjetskom prvaku potom su iz boksa javili da ponovno može koristiti KERS, no Hamilton se svejedno približavao.

Desetak krugova prije kraja Hamilton se zahvaljujući DRS-u i KERS-u jako približio Vettelu, ali to nije bilo dovoljno za pretjecanje pred kraj ciljne ravnine tako da je Red Bullov vozač odnio još jednu pobjedu ove sezone, no ovaj put nešto teže nego inače.

Hamilton je bio jako blizu pobjede, no na ciljnoj ravnini nikako se nije uspio dovoljno približiti Vettelu da ga prestigne. Drugo mjesto morat će zadovoljit Engleza. Ali spomenuti se mora da su obojica vozili vrhunski.

Strategijom od tri zaustavlja u boks, dok su svi vodeći bili na četiri, do trećeg mjesta došao je Button ispred Webbera koji je krenuo s vodeće pozicije.

Alonso je nakon sjajnog starta kasnije gubio tempo s vodećima u tolikoj mjeri da je na kraju bio obiđen za cijeli krug. Peto mjesto je očito bilo maksimum za Alonsa na ovoj utrci. Michael Shumacher uspio je zadržati iza svojih leđa momčadskog kolegu Nica Rosberga i uzeti šesto mjesto.

S posljednjeg mjesta startao je Nick Heidfeld i doveo se sjajnom vožnjom do osmog mjesta ispred također odličnog Pereza. Kamui Kobayashi kompletira prvih deset vozača.

Ovom pobjedom Vettel i daljepovećava svoju bodovnu prednost te je dosad skupio 118 bodova, dok Hamilton na drugom mjestu ima 77. Webber drži treće mjesto ukupnog poretka sa 66 bodova, pet više od Buttona.

Sljedeća utrka je već za tjedan dana u Monte Carlu.

Rezultat na kraju utrke:
1. S. Vettel (NJE/Red Bull) 1h39:03.301
2. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 0.630
3. J. Button (VBR/McLaren) + 35.697
4. M. Webber (AUS/Red Bull) + 47.966
5. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) + 1 krug
6. M. Schumacher (NJE/Mercedes) + 1 krug
7. N. Rosberg (NJE/Mercedes) + 1 krug
8. N. Heidfeld (NJE/Renault)+ 1 krug
9. D. Perez (MEK/Sauber) + 1 krug
10. K. Kobayashi (JAP/Sauber) + 1 krug
11. V. Petrov (RUS/Renault) + 1 krug
12. P. Di Resta (VBR/Force India) + 1 krug
13. S. Sutil (NJE/Force India) + 1 krug
14. S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) + 1 krug
15. P. Maldonado (VEN/Williams) + 1 krug
16. J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso) + 2 kruga
17. R. Barrichello (BRA/Williams)+ 2 kruga
18. J. Trulli (ITA/Lotus) + 2 kruga
19. T. Glock (NJE/Virgin) + 3 kruga
20. J. D'Ambrosio (BEL/Virgin) + 3 kruga
21. N Karthikeyan (IND/HRT) + 4 kruga
Nisu završili:
22. F. Massa (BRA/Ferrari)
23. H. Kovalainen (FIN/Lotus)
24. V. Liuzzi (ITA/HRT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.05.2011. u 18:14
    predaleko je pobjegao u poretku :(
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2011. u 16:15
    impresivna borba do zadnjeg kruga za pobjedu, red bull definitivno pada u kanadi , vettel je stvarno postao pravi maher , lewis po ko za koji put svim skepticima i kriticarima zacepio gubice, button uistinu kralj taktike , bravo mclaren
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2011. u 16:00
    sad vidim kako je bilo drugima u zlatno doba Shumachera kada je samo nama koji navijamo za Ferrari bilo zanimljivo.nadam se da će se stvari okrenuti jer ovo ubija sezonu.no čestitam,sasvim zasluženo.i još čestitam Buttonu jer mislim da je on ponovo pokazao da je najbolji taktičar!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2011. u 15:55
    bravo lewis mravo mclaren dobro ste namucili doze ... monte carlo je nas 1&2!
    Obrisan korisnik