Nogomet

Motivirati se na pravim protivnicima

Piše:Ante Zovko • četvrtak, 25.08.2011.
Motivirati se na pravim protivnicima
Foto: Kristijan Komarica

Dinamo je nakon 12 godina opet u Ligi prvaka. Skupina D nudi atraktivne protivnike i mogućnost lova na treću poziciju koja vodi u Europsku ligu. Mogu li se u jednoj sezoni "jednim udarcem ubiti dvije muhe"?

Konačno će se Dinamo nadmetati s najboljim europskim momčadima. I nije to floskula - ždrijeb mu je dodijelio možda i drugu najbolju momčad današnjice, Real Madrid, europski konstantni Lyon te Ajax s kojim ima ugodne uspomene, i iz Lige prvaka i iz Europske lige.

Iako je glavni cilj ispunjen, a to je plasman u elitno klupsko natjecanje, potencijalna borba za treću poziciju i prezimljavanje u Europi, u sklopu Europske lige, nakon ovakvog ždrijeba golicat će maštu Dinamovih igrača i navijača.

Za to će trebati poći od pravih pretpostavki, a to je ciljati otimanje bodova ondje gdje je to objektivno najviše moguće. Dakle, Dinamova "crvena krpa" trebao bi biti Ajax. Nažalost, Modri su i prošle sezone pokazali da su najmotiviraniji u utakmicama koje ne donose europsko proljeće. Nakon pobjede protiv Villarreala u Maksimiru Dinamo nije uspio ondje gdje je morao za europsko proljeće nakon više od 40 godina - protiv PAOK-a u Zagrebu.

Kao i Hrvatska 2006. protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu, izabranici Krunoslava Jurčića utakmice protiv Real Madrida trebali bi shvatiti kao na kraju krajeva nebitne u kalkulacijama o trećoj poziciji. Prava se prilika otvara protiv Ajaxa, a eventualno i protiv Lyona.

Real Madrid je po snazi momčadi nedostižan mnogo boljim momčadima od Dinama i utakmice s Kraljevskim klubom bit će atrakcije same po sebi. Mourinhova momčad trebala bi zauzeti prvo mjesto u skupini "po inerciji". Uostalom, Real je s razlogom jedan od kandidata za svoj deseti naslov europskog prvaka.

Maksimirska publika, čini se, karizmatičnog Portugalca ipak neće gledati na klupi. Kako je kažnjen zbog lanjskih verbalnih ispada nakon polufinalne utakmice s Barcelonom, Mourinho mora odraditi dvije utakmice suspenzije, a Dinamo otvara skupinu baš s Realom u Maksimiru.

Lyon je svakako bolja opcija od nekih drugih iz druge jakosne skupine. Francuski prvak redoviti je stanovnik Lige prvaka koji je zadnjih godina znao zagorčati život i samom Realu, i to nokaut-fazi. Prije dvije godine bio je polufinalist istog natjecanja (izbacio ga Olićev Bayern) i objektivno je ogromni favorit protiv Modrih.

S druge strane, Lyon je možda i momčad s kojom se da lakše igrati nego protiv nekih iznimno jakih i manje atraktivnih s istoka Europe koje su se nalazile u drugoj jakosnoj skupini, primjerice Šahtar i moskovski CSKA.

U svojem trećem nastupu u Ligi prvaka Dinamo bi mogao "ubiti dvije muhe jednim udarcem". Nakon plasmana otvara se i mogućnost toliko spominjanog i toliko željenog prezimljavanja, tj. u ovom slučaju nastavka natjecanja u Europskoj ligi. O tome bi, barem tako izgleda na papiru, trebale odlučivati utakmice protiv Ajaxa.

Nizozemski velikan danas je daleko od slavnih dana, ali i dalje vrlo respektabilan, klub srednje europske kategorije. Zanimljivo, Dinamo je dvaput pobjeđivao u Amsterdamu. U prvom nastupu u Ligi prvaka pogotkom Josipa Šimića 1998., a drugi put u Europskoj ligi kad su plavi dres nosili Luka Modrić i Mario Mandžukić (2007.).

Današnji trener Dinama bio je član momčadi Croatije koja je u Amsterdamu šokirala Ajax. Osim njega, bili su tu i današnji kapetan Igor Bišćan te Jurčićevi pomoćnici Tomislav Rukavina i Damir Krznar.

Ajax je i ovog puta Dinamova prilika. Protiv Villarreala lani Dinamo je pokazao da može odigrati veliku utakmicu kad je "propisno" motiviran (u Zagrebu), ali i da se može raspasti pod pritiskom protivnika (u Villarrealu).

Ako se ostvare najave izvršnog predsjednika Zdravka Mamića, da će Milan Badelj i Sammir ostati u redovima hrvatskog prvaka te da će doći Josip Šimunić, Dinamo je svakako sposoban biti ugodno iznenađenje.

Najvažnije je ostati na zemlji i prisjetiti se što je bio glavni cilj Modrih ove europske sezone. Plasman u Ligu prvaka prvi put nakon 12 godina donio je više od sedam milijuna eura (praktički otplatio radove na stadionu), donio pozitivno raspoloženje u svlačionicu i doveo najslavnije svjetske klubove u Zagreb.

Sanjati je dopušteno, ali Modrima se u svakom slučaju ne smije zamjeriti ako završe na posljednjem mjestu skupine. Nakon 12 godina razočaranja u kvalifikacijama to nikako ne bi bilo pošteno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 08:50
    Ljudi, budimo realni. Nema dobrog, ni lošeg ždrijeba po pitanju kvalitete, samo po pitanju atraktivnosti protivnika. Bilo koja skupina, koliko god mi se nadali suprotno je užasno teška. Po meni, još lakše češ nešto ušićariti protiv real nego npr. protiv Šahtjora ili CSKA. Najveća nada je upravo to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 08:42
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 08:42
    Zdrijeb je superatraktivan, ali ne vidim razloga zasto se odmah krenulo sa stilom: dobar zdrijeb? Pa jedini gori mogao je biti da smo upali u skupinu sa bayernom viljarealom i cityem. Skupina je za Dinamo strasno teska i kad se pise o nekom prolazu u EL preko treceg mjesta u skupini treba skupiti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 08:38
    Nisam vidio da je objavljeno, pa evo:1.kolo: srijeda, 14. rujna, Dinamo - Real Madrid2.kolo: utorak, 27. rujna, Lyon - Dinamo3.kolo: utorak, 18. listopad, Dinamo - Ajax 4.kolo: srijeda, 2. studeni, Ajax - Dinamo5.kolo: utorak, 22. studeni, Real Madrid - Dinamo6.kolo: srijeda, 7. prosinca, Dinamo –... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 08:31
    Odličan ždrijeb. Real na Maksimiru u uvodu - neprocjenjivo. I zanimljivo, nije nikome bitan plasman, odn. nitko ne traži prolaz i svi su zadovoljni. To je posao!
    Obrisan korisnik