Nogomet

Zagreb - Split 2:0, prekid crnih nizova

Piše:Josip Tolić • ponedjeljak, 21.11.2011.
Zagreb - Split 2:0, prekid crnih nizova
Foto: Kristijan Komarica

Vikend koji je obilježen sjećanjem na žrtve agresije na Vukovar u hrvatskom klupskom nogometu pamtit će se kao vikend koji je vjerojatno riješio dvojbe oko naslova prvaka, ako ih je uopće i bilo. No, zato je na dnu tablice bilo neobično zanimljivo; Varaždin je ostvario prvu prvenstvenu pobjedu, a nogometaši Karlovca ušli su u povijest HNL-a zbog nečeg sasvim drugog.

Modri nisu mogli dati bolji uvod pred gostovanje na Santiago Bernabéuu u Ligi prvaka. No, unatoč uvjerljivom rezultatu na Parku mladeži protiv Splita (0:3), na terenu nije sve išlo tako glatko. Do 68. minute mreže su mirovale, a onda je Beqiraj "otključao" domaća vrata sjajnim lobom. Crveni karton Budiše nedugo potom uništio je nade Splitovaca u povratak, a Ibánez i Vida stavili su točku na "i" lijepe predstave Dinama.

Drugi zagrebačko-splitski okršaj igrao se na Maksimiru gdje Hajduk nije uspio pronaći put do mreže Lokomotive. Bili su izgledali dezorijentirano u magli na obnovljenom stadionu, što su Lokosi znali iskoristiti. Poljak je terensku nadmoć kapitalizirao s bijele točke u 41. minuti, a moglo je biti i još golova u obje mreže, poglavito u onoj gostujućoj. Gotovo prvenstvo? Trener Majstora s mora Krasimir Balakov izjavio je da je dostizanje Dinama "sada samo teorija".

Svakoj seriji jednom dođe kraj, pa tako je i onoj bez pobjede Varaždina ove sezone. "Okidač" se pojavio u momčadi zaprešićkog Intera koja je nakon 38 minuta bila u zaostatku od čak tri pogotka. Tokić je prvi donio radost domaćem gledateljstvu koje je na gol na Gradskom stadionu čekalo točno 70 dana, a Golubar i Glavina povisili su prednost. Da sve ne prođe briljantno po domaćine pobrinuli su se Abilaliaj i Šarić, koji su razliku smanjili na tek jedan, ali vrijedan gol razlike za Varaždince.

Lijep niz Lučkog pod vodstvom trenera Željka Kopića nastavio se i na Šubićevcu. Zagrepčani su došli do boda u utakmici u kojoj su vratari kapitulirali iz kaznenih udaraca Raka odnosno Bačelića-Grgića. Novi prvoligaš tako nije poražen u posljednje tri utakmice, a u zadnjih osam izgubio je samo jednom, i to od Hajduka. Šibenčanima je propala lijepa prilika da matiraju izravnog konkurenta za ostanak u ligi.

Osim Varaždinaca, prvu pobjedu nakon dugo vremena dočekali su i nogometaši Istre 1961, točno na vrijeme za rođendansku čestitku treneru Igoru Pamiću. Roce je već u petoj minuti pokrenuo zbivanja na Drosini, a stvari je na početak vratio Glavica sredinom prvog dijela. Prvo slavlje nakon 27. kolovoza Puljanima je donio Grbić s bijele točke, a gosti se u nastavku nisu uspjeli vratiti u utakmicu iako su posljednjih 12 minuta imali igrača više poslije druge opomene Stranatiću.

Seriju negativnih rezultata prekinuo je i Zadar domaćim slavljem nad Osijekom, također 2:1. Za razliku od susreta u Puli, ovdje su svi golovi pali u drugom dijelu. No, ključni trenutak dogodio se krajem prvog poluvremena kada je gostima isključen Gavrić. Na samom startu nastavka Con je doveo Zadrane u vodstvo koje je nagovijestilo prekid niza od tri uzastopna poraza, a potvrdio ga je Begonja lijepim volejem pred sam kraj dvoboja. Počasni pogodak za Osječane koji su propustili približiti se četvrtoj poziciji postigao je Maglica netom prije posljednjeg sudačkog zvižduka.

Druga utakmica s neriješenim ishodom u 15. kolu MAXtv Prve lige viđena je u Kranjčevićevoj gdje je Zagreb ugostio susjede na ljestvici, vinkovačku Cibaliju. I ovdje su golovi padali u nastavku, a u strijelce su se, zanimljivo, upisala dva igrača s klupe, i to samo nekoliko minuta nakon što su ušli u igru. Vodstvo je gostima donio Šimunac 20 minuta prije kraja, a za poravnanje rezultata zaslužan je bio Mitrović koji je prihvatio Matkovićev "otpadak" i poentirao za bod koji Zagrebašima, kao i Zadranima, znači prekid niza od tri poraza u nizu.

Elitni razred hrvatskog klupskog nogometa do sada je donio svakakve rasplete i sulude scenarije, ali od nedjelje, 20. studenog, bogatiji je za još jedan. Neisplata plaća mjesecima igračima Karlovca "prelila je čašu" pred gostovanje na riječkoj Kantridi. Slučaj je to koji će nesumnjivo pokrenuti lavinu reakcija u klubovima koji su sličnog financijskog statusa, a nadajmo se da težih sankcija od gubitka bodova u ovom kolu neće biti i da će se postići dogovor između uprave i igrača.

Igrač kola

Dinamov lijevi bočni Luis Ibánez bio je jedan od najboljih pojedinaca na Parku mladeži. Asistencija za gol Beqiraju te prekrasan pogodak protiv trećeplasirane momčadi na njihovu terenu bez puno dvojbe zaslužuje titulu igrača kola. Zanimljivo, s obzirom na poziciju na kojoj igra, Lucho je u Splitu postigao peti prvenstveni pogodak čime je prestigao napadača Krstanovića na klupskoj ljestvici strijelaca.

Pogodak kola

Iako bi se titula pogotka kola bez ikakvog ustezanja mogla dodijeliti upravo Ibánezu zbog sjajne solo-akcije i preciznog udarca protiv Splita, da Argentincu ne pripadne sve, dobit će je njegov suigrač Fatos Beqiraj koji je u 68. minuti na Ibánezovu asistenciju vanjskim dijelom desne kopačke sjajno prebacio vratara Crvenih Vukovića i prelomio utakmicu u korist Zagrepčana.

Izjava kola

"Pokušali smo sve, oni jednostavno ne žele igrati. Mi treneri smo s tajnikom dali sve od sebe ne bismo li uvjerili igrače da treba otići na put i igrati, čak su pred njih došli i neki Karlovčani koji vole taj nogomet, no ništa im nije moglo promijeniti nakanu da štrajkaju", izjavio je ekskluzivno za Sportnet trener Karlovca Damir Petravić o štrajku igrača zbog kojeg na Kantridi u nedjelju nije bilo nogometa. Nekad ni sama ljubav prema nogometnoj igri nije dovoljna, igrači od nje ipak - (ne) zarađuju za život.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vjeran21.11.2011. u 12:48
    Obzirom na visoke kriterije koje si je Sportnet sam postavio (i tako im i treba) i ja ću morati ukazati na detalj koji bode oči. Citat 1: "Zagrepčani su došli do boda u utakmici u kojoj su vratari kapitulirali iz kaznenih udaraca Raka odnosno Bačelića-Grgića." (Šibenik - Lučko) Citat 2: "Jedini... [više na forumu]
    Vjeran
  • shoda21.11.2011. u 12:41
    uzalud sam ja pokušavao udarac "desnom stranom vanjske kopačke" kad sad vidim da je bećo ipak zabio "vanjskim dijelom desne kopačke"
    shoda