Nogomet

Godina srama

Piše:Bernard Jurišić • četvrtak, 29.12.2011.
Godina srama
Foto: FaH

Sve je zapravo bilo jasno još prošlog prosinca, na onoj famoznoj Skupštini HNS-a. Bio je to idealan uvod u ono što nas čeka u narednih 12 mjeseci. Ako iz kalendara izrežemo termine koje je okupirala reprezentacija, hrvatski nogomet u 2011. možemo potpisati s dvije riječi. Godina srama...

Besparica, policija, sindikati, prisluškivanja, štrajkovi, tajni agenti, lisice na rukama. Ne, nije riječ o američkom trileru, niti grčkom gospodarstvu. Riječ je o hrvatskom nogometu. 20 godina smeća nakupljenog u nogometnom svijetu Lijepe naše napokon je eruptiralo i raširilo smrad daleko izvan granica drage nam Domovine.

Brojni su oni koji su nešto sumnjali, gunđali, optuživali, obećavali, ali dok se nije pojavio 32-godišnji "padobranac" iz Kaštela sve je ostajalo na riječima. Dani su prelazili u mjesece, mjeseci u godine, godine u desetljeća, a smrad se kupio u konzervu, tek tu i tamo bi malo mirisa pobjeglo van i brzo se rasplinulo kao oblačić magle.

A onda je Hrvoje Maleš odlučio ne igrati njihovu igru. U hrvatski je nogomet uletio poput padobranca i odmah se sudario s realnošću o kojoj je dotad samo slušao i čitao kao i svaki drugi paušalni pratitelj naših nogometnih zbivanja. Nikome ništa nije dugovao, nikoga za ništa nije morao moliti. Umjesto da uskoči u konzervu i pridonese nesnosnom smradu vrteći se oko svog sitnog klupskog interesa, odlučio je umjesto toga u konzervu ubaciti petardu. Konzerva je napukla, ali još nije do kraja razvaljena. Bit će tek kad ruku pruže i neki drugi, veći, moćniji i odgovorniji igrači.

Tri "velike ribe" su iza rešetaka. Željko Širić, Stjepan Djedović i Neven Šprajcar bi valjda trebali biti početak kraja ovakvog hrvatskog nogometa. Uhvaćeni su na djelu i za njih spasa više nema. Koga će sve još povući sa sobom, tek će se vidjeti. Ali je kristalno jasno da priča ne može stati samo na njima trojici. Jer ono za što su davali ili primali novac nisu mogli odraditi sami. Uskoro ćemo valjda saznati i koje se to suce moglo kupiti da "sude pošteno", uskoro ćemo valjda saznati i tko je iznad njih znao za ono što rade i na ovaj ili onaj način u svemu sudjelovao. Ako u zatvoru mogu završiti i neke "sitne ribe", nogometaši koji su posljednji u lancu "nogometne prostitucije", onda tamo mora biti mjesta i za sve ostale članove tog lanca.

Ove godine prvi put u 20-godišnjoj povijesti jedna utakmica HNL-a nije odigrana zbog štrajka. Igrači Karlovca nisu mjesecima vidjeli plaću, ali kako će je vidjeti kad je novac umjesto njima nošen sucima? Karlovac, Šibenik, Varaždin, Osijek, lista onih koji su na granici financijskog urušavanja i igračkog egzodusa iz mjeseca u mjesec je sve duža. A za HNS problema i dalje - nikih.

Dario Šimić drugi je lik koji je uzburkao nogometne vode nakon Hrvoja Maleša i također vrlo brzo došao na udar glavešina. Čovjek bez mrlje u karijeri i životu brzo je spoznao kako je to kad počneš postavljati neugodna pitanja i "uplitati se tamo gdje ti nije mjesto".

Prvi hrvatski nogometni sindikalist još donedavno je bio uzoran obiteljski čovjek besprijekornog životopisa. Sve do trenutka dok nije odlučio zasukati rukave i raditi nešto za boljitak ove nogometne močvare, umjesto prodavanja magle s distance, što je kod nasuvijek popularnije. I onda je odjednom postao "dosadan i mutan" ili u boljoj verziji "još uvijek nespreman za mjesto čelnika hrvatskog nogometa".

Pitam se samo kako li je to Dario Šimić "nespreman", a Zvone Boban ili "prirodni Markovićev nasljednik (!?) Davor Šuker" spremni? Čast legendama hrvatskog nogometa koje hrvatski nogomet treba, ali licitiranje njihovim imenima danas je vrlo često samo puka floskula. Šuker je, nažalost, dozvolio da se njegovim likom i djelom poigraju oni koji od njega žele napraviti novi fikus iza kojeg će se skrivati, Boban je i dalje ustrajan u namjeri nemiješanja dok u sve to ne ureduje neka viša, državna instanca.

Dario Šimić je obukao čizme i ušao u močvaru, radi konkretne stvari i ne skriva se od problema. Nije spreman? Pa što i ako nije? Nije ni Hrvoje Maleš bio spreman za sve što ga čeka na mjestu predsjednika Hajduka, pa je čvrstim karakterom i baš tom činjenicom da je nov i neokaljan, uspio tek jednom antikorupcijskom akcijom učiniti za njega više nego svi oni partijski dizači ruku u svim nogometnim skupštinama od lokalne do državne razine zajedno.

Godina srama srećom je na izmaku. U 2012. svi zajedno očekujemo konačan obračun sa svim nečasnim radnjama i ljudima i konačno rasturanje one konzerve koja je toliko dugo gomilala fekalije. Hrvatskom nogometu ne treba dezodorans. Treba mu temeljita dezinfekcija, dekontaminacija i derazitacija. Na svim razinama. I bez odgađanja.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava30.12.2011. u 09:16
    I problema.......ha-ha....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik30.12.2011. u 00:12
    Da bi postao presjednik HNS-a prvo moraš dokazati da nisi sposoan voditi isti,ali valjda tako sve funkcionira u kapitalizmu tavki nam vode državu,bolnice,sudove i narajanju nikad kraja
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo929.12.2011. u 18:13
    kako netko ne shvaca neke stvari? zašto bi Boban morao ispravljati ono šta su drugi napravili? predsjednik saveza je tu da nogomet vodi u pravom smjeru a ne da dođe da bi ispravljao tuđa sranja... te sve likove treba pozatvarat iza rešetaka očistit nogomet i onda nogometni savez dat u ruke čovjeku... [više na forumu]
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik29.12.2011. u 17:39
    major_tom...nemoze ovde niko pomoc  osim uskoka i policije...nije problem samo u vrhu hns...problem pocinje od svih zupanijskih saveza sve do go*anaca kao sto su markovic i srebric
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2011. u 17:29
    " umjesto prodavanja magle s distance, što je kod nas uvijek popularnije" - upravo to radi Zvone Boban, s distance (Italija) prodaje maglu (doša bi kad se ispune "uvjeti" i slične priče). Ako nije SAD spreman doć i preuzet odgovornost (a ima podršku otprilike 95% ljudi u HR)... [više na forumu]
    Obrisan korisnik