Rukomet

Novo poglavlje klupskog rukometa

Pripremio:Marko Domljanović • petak, 30.12.2011.
Novo poglavlje klupskog rukometa
Foto: Davor Sajko

Nakon košarkaša i vaterpolista, rukometaši su ove godine također započeli svoje regionalno natjecanje. Istina, početak je bio daleko od glatkog zbog financijskih i organizacijskih problema, ali stvar se uhodala i neko vrijeme se činilo da liga funkcionira. Međutim, u Sarajevu se naziru novi problemi...

Nakon podužeg premišljanja o osnivanju regionalnog natjecanja, ove godine je napokon počela regionalna SEHA liga. Svaki je početak težak pa tako ni ovaj nije bio iznimka, a razlog tome bio je financijske prirode budući da se generalni sponzor natjecanja ipak nije mogao naći. To je dovelo do pomalo apsurdne situacije da su neki klubovi započeli ovo natjecanje utakmicama prvog kola, a da se uopće nije znalo hoće li Regionalna liga zaživjeti.

Tek je sastanak u Zagrebu sredinom rujna odredio konačan format natjecanja - ligu je na kraju napustio Partizan umjesto kojeg je ušla Metaloplastika pa se krenulo sa 12 klubova, a dobar dio početnih utakmica morao se odigrati naknadno.

Ipak, kada je stvar konačno krenula, pokazalo se da liga itekako ima što ponuditi. Našički Nexe već je u prvoj utakmici otkinuo bod favoriziranom CO Zagrebu, a zatim u Beogradu svladao i Crvenu zvezdu te nastavio s odličnim partijama. Zagreb je nakon kiksa u Našicama pojačao ritam i trenutno drži vodeću poziciju, a Metalurg se također pokazao kao odlična momčad jer još uvijek čekaju na prvi poraz. Tu je i slovački Tatran Prešov koji, uz Vardar, dodatno podiže kvalitetu natjecanja.

Treba reći i da je nedavno (napokon) pokrenuta i službena stranica pa sve skupa polako dobiva na ozbiljnosti.

Ipak, postoje i značajni problemi, a najvećim se trenutno čini stanje u sarajevskoj Bosni koja je zbog lošeg financijskog stanja ostala bez kompletne prve momčadi. Igrači su se na odlazak iz kluba odlučili zbog šest neisplaćenih plaća, a čini se da im se pridružio i trener Irfan Smajlagić. Nastavak sezone za prošlogodišnjeg sudionika osmine finala Lige prvaka tako je pod velikim upitnikom.

Vrh

Zbog nevolja koje su u rasporedu stvorili financijski problemi na početku natjecanja, samo su Nexe, Croatia Osiguranje, Vardar i Tatran Prešov odigrali svih 14 kola pa je o stanju na tablici pomalo nezahvalno govoriti. Međutim, možemo reći da su Zagrepčani i Makedonci sigurni na vrhu sa 35, odnosno 32 boda, a naknadno im se može pridružiti još jedan makedonski klub - Metalurg. Momčad Lina Červara, naime, još uvijek je neporažena, a iz 11 utakmica upisali su 27 bodova. Vrh zaključuje Tatran Prešov sa 28 osvojenih bodova.

Sredina

Klubove sa sredine ljestvice predvodi Nexe koji se udobno smjestio na visoko peto mjesto sa 24 boda. Našičani su vrlo dobro ušli u sezonu i u prvih sedam kola upisali samo jedan poraz, a i ostatak jeseni su odigrali u zadovoljavajuće visokom ritmu pa na njihov plasman nitko ne bi trebao imati primjedbe. Slijedi Lovćen sa 21 bodom, a tu je i Borac sa četiri boda manje, ali iz 12 utakmica. Na osmom mjestu je Metaloplastika sa 14 bodova iz 13 utakmica.

Dno

Iako na prvi pogled ima dosta prostora za napredak, Bosna zbog financijskih problema mora više razmišljati o opstanku kluba nego li o izbjegavanju začelja na tablici. Da je situacija u klubu normalna, sarajevski klub mogao bi konkurirati za sredinu ljestvice nakon što je iz devet utakmica skupio deset bodova.

Ipak, i takav učinak daje im prednost pred Izviđačem (sedam bodova u 13 susreta), Sutjeskom (četiri u 13) i Crvenom zvezdom koja se na dno tablice smjestila sa samo jednom pobjedom u 12 kola.

Iznenađenje

Nexe je svakako ugodno iznenadio odličnim ulaskom u sezonu, ali su igrači Kasima Kamenice u nastavku ipak malo pali. Bez obzira na to, Našičani čvrsto drže peto mjesto i svakako mogu biti vrlo zadovoljni prikazanim.

Slabije od očekivanog

Ovdje je popis ponešto duži jer su se u redovima Metaloplastike, primjerice, sigurno nadali kojem bodu više, a slično se očekivalo i od Bosne koja je prošle sezone ostvarila najveći uspjeh u povijesti kluba plasmanom među 16 najboljih momčadi Europe. Ni društvo s dna ljestvice sigurno nije zadovoljno s jednom, odnosno dvije ostvarene pobjede u dosadašnjem tijeku natjecanja.

Pogled u proljeće

Nakon 22 odigrana kola četiri najbolja kluba plasirat će se na završni turnir, a trenutno se kandidati za plasman na njega čine vrlo sigurnima. Probleme bi možda mogao imati tek Tatran Prešov ako Nexe i u proljetni dio uđe kao i na početku natjecanja.

Na dnu će se stanje teško značajnije mijenjati, ali pad Bosne za koju poziciju je lako moguć zbog novonastale situacije u klubu. Preostale tri momčadi će se teško dokopati sredine ljestvice.

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.12.2011. u 12:00
    Zašto bi loše financijsko stanje jednog kluba bio problem? Ima ga tko zamijenit. Ako ne iz BiH, onda iz Slovenije i/ili Mađarske. Kad se oni priključe, ova liga će biti više nego pun pogodak.
    Obrisan korisnik
  • Skopje30.12.2011. u 10:47
    Liga se zasad pokazuje kao pun pogodak.Za razliku od kosarke ovdje igraju najvise domaci igraci pogotovo mladji koji dobijaju puno prilike.Liga je ujednacena,nema lakih protivnika (e jbg ovi na dnu su malo slabiji,al znaju pruziti dobar otpor,pogotovo na domacem terenu).90% utakmica su zavrsili... [više na forumu]
    Skopje