Košarka

Hrvati briljirali diljem Europe

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 12.03.2012.
Hrvati briljirali diljem Europe
Foto: EPA

Hrvati koji svoj kruh zarađuju na košarkaškim parketima diljem Europe imali su vrlo zapažene učinke, a zavidnu visinu forme su pokazali Marko Banić, Rok Stipčević, Bojan Bogdanović i Krešimir Lončar koji su bili u samom vrhu po učinku u ligama gdje nastupaju.

Igrač tjedna

Marko Banić (Gescrap Bizkaia): Protiv Fuenlabrade je u prvenstvu odigrao fenomenalnu utakmicu i po drugi puta u karijeri došao do titule najkorisnijeg igrača kola. Za ogromnih 39 minuta na parketu upisao je 26 poena (uz šut 10/14) i pet skokova te tako odličnom partijom odveo svoju momčad do važne pobjede.

Ugodno iznenađenje

Marko Car (Cedevita): U pobjedi nad Cibonom poslije dva produžetka Car je bio među najefikasnijim Cedevitinim igračima, s 24 poena, sedam skokova i četiri asistencije za 44 minute u igri. U drugom prošlotjednom nastupu svoje momčadi, uz poraz u Širokom Brijegu, ubilježio je šest poena sa samo 2/8 iz igre (0/4 za tricu), a dodao je i sedam asistencija, ali i pet izgubljenih lopti.

Zoran Planinić (Himki): Nije nastupio protiv Asvela, no protiv Novgoroda je bio prvi strijelac momčadi s 20 koševa u 31 minutu. Jeniseju je ubacio sedam koševa u 13 minuta.

Damir Markota (Zagreb CO): Za momčad je proteklih sedam dana bilo za zaborav, ali za Markotu ne toliko, barem statistički gledano. U porazu od Krke završio je s 19 poena, devet skokova, po četiri asistencije i osvojene lopte, dok je u novom porazu, protiv Maccabija u Tel Avivu, ubilježio 12 poena i šest skokova.

Visoka forma

Miro Bilan (Cedevita): Protiv Cibone Bilan je bio najbolji Cedevitin igrač, iskoristivši svojih 42 i pol minuta za 27 poena (9/9 iz igre, 9/16 iz slobodnih bacanja) i deset skokova, za valorizaciju 39. U porazu od Širokog odigrao je solidno, ubilježivši 13 poena, ponovno bez promašaja iz igre (5/5), a dodao je i tri skoka.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): Daleko najbolji hrvatski igrač u Turskoj ovog tjedna predvodio je Fenerbahče u dvije vrlo dramatične pobjede. Najprije je Pinar Karsiyaki zabio 26 koševa uz pet skokova, a zatim je Mersinu utrpao još 20 poena. Treća je to uzastopna Bogdanovićeva utakmica u kojoj je zabio 20 i više poena.

Krešimir Lončar (Himki): Vrlo dobar je bio hrvatski visoki igrač u pobjedi Himkija nad Asvelom u posljednjem kolu grupne faze Eurokupa. Za 17 minuta ubacio je 14 koševa uz pet skokova i jednu asistenciju. Tom dobrom nastupu dodao je i dva u domaćem prvenstvu, protiv Novgoroda posigao je 16 koševa (6/6 za dva, 4/4 za jedan) dok je protiv Jeniseja ostvario učinak od 12 poena i tri skoka.

Jakov Vladović (Široki WWin): Kako sezona ide kraju, razigravač Širokog u sve je boljoj formi. Bio je najbolji igrač svoje momčadi i u porazu protiv Union Olimpije (17 poena, šest asistencija) i u pobjedi protiv Cedevite (17 poena, sedam asistencija, pet skokova).

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Cimberio Varese je poražen na domaćem parketu, a najbolji pojedinac ponovno je bio Zadranin Rok Stipčević koji je u 27 minuta, koliko je proveo na parketu, zabio 18 koševa (šuta za dva 1/3, za tri 3/6), a tomu je dodao sedam skokova i pet asistencija uz valorizaciju 25.

Drago Pašalić (Helios Domžale): U gostujućoj pobjedi kod Radničkog Pašalić je bio prvo ime svoje momčadi (19 poena i 10 skokova), a solidan je bio i u domaćem porazu od Krke (14 poena, četiri skoka).

Na standardnoj razini

Hrvoje Perić (Unicaja): Protiv Estudiantesa je odigrao 27 minuta i za to vrijeme ubilježio šest koševa i četiri skoka. U trenutnoj ekipi Perić nije veliki potrošač lopti, a redovito pogađa otvorene pokušaje, u porazu je imao 75 posto šuta (3/4).

Stanko Barać (Anadolu Efes): Barać je proteklog tjedna u turskom prvenstvu pružio dvije prilično ujednačene partije - Hacettepeu je zabio šest koševa uz šest dohvaćenih lopti, a protiv Pinar Karsiyake je upisao sedam koševa i pet skokova.

Mario Delaš (Baltai): U porazu svoje momčadi od Piena, Splićanin je ugradio devet poena (4/13 za dva). Nešto bolji je bio protiv Šiauliaija, njima je ubacio 12 koševa uz deset skokova.

Lukša Andrić (Galatasaray): U velikoj drami protiv Tofasa iz koje je Galatasaray izašao kao pobjednik tek nakon dva produžetka Andrić je zabio 12 koševa i upisao sedam skokova. Mnogo skromniji učinak imao je u pobjedi kod Trabzonspora gdje je ubacio samo dva koša.

Jurica Žuža (Tofas): Tofas je proteklog tjedna upisao dva poraza, a Žuža je sudjelovao samo u ovom drugom - Mersinu je ubacio 14 koševa, a upisao je i pet skokova.

Fran Pilepić (Široki WWin): Branič Širokog bolji je bio u porazu od Union Olimpije (16 poena), nego u pobjedi protiv Cedevite (šest poena). Skauting Cedevite dobro ga je snimio, ali zato je ostatak momčadi vukao Široki do pobjede.

Jasmin Perković (Cremona): U pobjedi svoje momčadi Riječanin je na parketu proveo čak 38 minuta, što je iskoristio za osam koševa (šut 4/7) te sedam skokova, učinak koji presjek njegovih igra tijekom cijele sezone.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): U tijesnoj gostujućoj pobjedi svoje momčadi, stasiti Hercegovac je na parketu proveo 29 minuta i za to vrijeme postigao šest koševa (šut 3/5) uz četiri ostvarena skoka.

Forma u padu

Luka Žorić (Unicaja): U novom porazu Unicaje Žorić je sudjelovao sa standardnih devet koševa i šest skokova za 33 minute na parketu. Nakon odličnih prošlotjednih partija, čini se da mu je forma u laganom padu.

Ante Tomić (Real Madrid): Madridski klub je poražen u Valenciji od istoimenog domaćina, a hrvatski reprezentativni centar odigrao je ispod vrlo slabo i za 11 minuta upisao samo dva poena i skok.

Damjan Rudež (Cibona): U maratonskoj utakmici okončanoj porazom od Cedevite Rudež nije bio raspoložen, potrošivši čak 15 lopti (šut 4/15, 1/7 za tricu) za svojih deset poena. U još jednom porazu Vukova, protiv Crvene zvezde u Beogradu, išlo mu je nešto bolje. Završio je s 12 poena s 4/10 iz igre, a imao je i četiri skoka.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Loš tjedan Mrava nije bio dobar ni za kapetana momčadi Vladimira Androića. Simon je u gostujućim porazima od Krke (84:65) i Maccabija (88:68) ostao ispod deset poena, protiv Krke na samo pet (šut 2/9), a u Tel Avivu na osam. U Novom Mestu se po pozitivnom istaknuo asistencijama, kojih je imao sedam, a na gostovanju kod Maccabija, po negativnom, s četiri izgubljene lopte.

Marin Rozić (Cibona): U Ciboninom porazu od Cedevite kapetan Vukova ubilježio je tri poena (1/5 iz igre) i tri izgubljene lopte, a valorizacija mu je bila vrlo negativna, -7. Mučio se i u Beogradu, ali u porazu od Crvene zvezde ipak je završio sa sedam poena (šut 3/9) i šest skokova za nepunih 27 minuta na parketu.

Roko Ukić (Fenerbahče): Roko je propustio prvenstveni dvoboj protiv Pinar Karsiyake, a protiv Mersina je dobio samo četiri minute što mu je bilo dovoljno za jedan skok.

Dario Šarić (Zagreb CO): U porazu u Novom Mestu Šarić je na parketu proveo 14 minuta i to vrijeme iskoristio za tri poena (1/3 iz igre, 1/2 slobodna bacanja), dva skoka, četiri osvojene i jednu izgubljenu loptu, uz dva prekršaja. U Tel Avivu ga nije bilo zbog ozljede prsta na ruci.

Klupa, tribina, doktori

Leon Radošević (Armani Milano): Radošević u ovom kolu nije bio niti na klupi.

Marko Tomas (Fenerbahče): Propustio obje Fenerbahčeove utakmice ovog tjedna.

Marko Popović (Žalgiris): Litavski klub nije imao utakmicu na kalendaru proteklog tjedna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.03.2012. u 07:39
    I onda se oni okupe zaigraju protiv Angole prve 3 četvrtine se dobro drže mogu pratiti ritam ali u 4 več lagano padamo i na kraju gubimo 20 koševa razlike. Tada će nam sudci biti krivi i zavjere protiv hrvatske.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 18:21
    pa jakov vladović cijelu sezonu igra na visokom nivou i svaka čast svim igračima Širokog al vladović je mozak ekipe... zasluzuje biti bar na sirem popisu
    Obrisan korisnik
  • wanksta12.03.2012. u 18:14
    ukić, ? , ? , bogdanović, pilepić, tomas, simon, banić, žorić, barać, lončar, ?, 3 su upitnika, po meni bi ovih 9 trebali imat svoje mjesto pilepić je bolji od cara, stipčevića i sličnih igrača, a rudež, markota i ekipa nemaju tu mjesta...na playu zasad najbolje kotira draper, ali dosta smo tanki... [više na forumu]
    wanksta
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 17:27
    ma imamo mi igrace al treneri su nam teski kriminal....osim perasovica!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 17:27
    ni ukicu ne cvitaju ruze. ocajan je u zadnje vrime. banic, bogdanovic i loncar su nan sad najbolji igraci.
    Obrisan korisnik