Nogomet

Chelsea u većim problemima, odluka na Riberyju, Robbenu i Čechu

Pišu:Branimir Korać, Vedran Babić, Borna Rupnik • petak, 18.05.2012.
Chelsea u većim problemima, odluka na Riberyju, Robbenu i Čechu
Foto: EPA

U subotu navečer slijedi konačni obračun za ovosezonsku Ligu prvaka. Na čijoj je strani prednost, može li Bayernu pomoći domaći teren, tko će se kako nositi sa suspenzijama i tko će biti ključni igrač(i) finala?

Koja je naveća prednost Bayerna i Chelseaja u odnosu na suparnika?

Borna Rupnik: Bayernova su prednost svakako ubojita krila, Franck Ribery i Arjen Robben, igrači koji svojim potezima mogu i vlastoručno odlučiti dvoboj ovakvog kalibra te će Chelseaju predstavljati istovremenu prijetnju i s lijeve i desne strane. Drogba i/ili Torres, budu li raspoloženi, u 90 minuta mogu parirati golgeterskom učinku Gomeza. Prevagu u vezi Bayernu bi pak mogao donijeti neumorni i siloviti Schweinsteiger, pogotovo u svjetlu suspenzija u Chelseaju. Chelsea će prednost imati u općoj fizičkoj snazi, odnosno čvrstom ulasku u svaki pojedinačni duel na travnjaku, čime se može probati osujetiti tečnost Bayernove igre.

Vedran Babić: I jedna i druga momčad u finale će ući sa samopouzdanjem stečenim izbacivanjem Reala odnosno Barcelone iz natjecanja pa je to odmah prednost i jednima i drugima. Nadalje, vjerujem da bi ovdje većina "tipovala" na domaći teren Bayerna kao veliku prednost, no ja bih rekao da je Bayernova najveća prednost što u sastavu ima igrače poput Riberyja i Robbena koji su sposobni zagorčati život svakoj obrambenoj liniji na svijetu. Imaju i Gomeza, koji "lovi" titulu najboljeg strijelca Lige prvaka u ovoj sezoni. Najveća prednost Chelseaja su preporođeni Torres, Drogba i Lampard, ali i činjenica da će na njima ipak biti nešto manji pritisak s obzirom da su i formalno i neformalno gosti u finalu.

Branimir Korać: Tko god uđe u finale natjecanja kao što je Liga prvaka ima više pluseva nego minusa. Do finala se ne može doći slučajno, moraš posjedovati iznimnu kvalitetu stoga govorimo o momčadima iz samog vrha europskog nogometa koje imaju vrlo malo loših strana. Bavarci će iza sebe imati veći broj navijača, igraju na svom travnjaku, iznimno su motorični i svakako su u određenoj prednosti. Roberto di Matteo još uvijek razbija glavu s tim kako složiti momčad zbog brojnih problema i to će biti njegov najveći problem, neuigranost posebno zadnje linije. Bayern je napadački vrlo jak i Chelsea će imati velikih problema da zaustavi bočne nalete Robbena i Riberyja, a zatim u 16 metara vrlo opasnog Gomeza. S druge strane i oni imaju svojih aduta. Postavit će se vrlo vjerojatno prilično defenzivno, a zatim brzom transformacijom prijetiti Bayernu. Drogba je naravno, najveća opasnost, sposoban je zadržati loptu, nositi igrača na leđima i zabiti iz svih pozicija, no neće Chelsea ovisiti samo o njemu već o sudjelovanju i preciznosti ostalih igrača u toj brzoj transformaciji iz obrane u kontranapad koja bi Bayernu trebala stvarati najviše problema.

Kakvu će ulogu za Bayern igrati domaći teren?

Borna Rupnik: Važnu, ali ne i presudnu. Poznati teren i veća podrška s tribina još su jedan adut na strani Bayerna, kao i činjenica da se Heynckesova momčad za tako veliku utakmicu može pripremati u "kućnoj atmosferi". Međutim, prednost domaćinstva neće odlučiti finale Lige prvaka, tim više što Chelsea na noge Nijemcima dolazi nakon "preživljenog" gostovanja u Barceloni, što je nesumnjivo nogometaše Roberta di Mattea napunilo golemom dozom samopouzdanja. Osim toga, pritisak igranja finala na domaćem terenu može igračima Bayerna stvoriti dodatni teret na leđima.

Vedran Babić: Igrati finale najvećeg europskog klupskog natjecanja san je svake momčadi koja dobije domaćinstvo završnog susreta. Bayern je jedna od rijetkih momčadi kojoj je to pošlo za rukom i sada će na njegovim igračima biti golemi pritisak da naprave još jedan korak i podignu pobjednički trofej. Bavarci ove sezone u Ligi prvaka imaju maksimalni učinak, no finala su oduvijek bila "čudne biljke" i potpuno drukčije utakmice od onih "običnih". Gromoglasni huk s krcatih tribina Allianz Arene svakako će domaćim igračima značiti dodatni poriv, ali ne smatram da će prednost domaćeg terena biti ključna. Ovo je finale, i Bayernovi igrači sigurno će osjećati "leptiriće" u trbuhu.

Branimir Korać: Domaći teren uvijek znači prednost ili bi barem trebao značiti. Međutim i Chelsea i Bayern su predobre i preiskusne ekipe da bi pale pod pritiskom ovakve utakmice bez obzira što je za neke igrače to prilika koju više vjerojatno nikada neće imati. Stalno se spominje kako bi Bayern mogao pasti pod pritiskom svojih navijača koji definitivno očekuju naslov i kako bi Chelsea to mogao iskoristiti. Ne vjerujem baš previše u takav rasplet, Bavarci su navikli igrati teške utakmice pod pritiskom i nema razloga da sada pokleknu, nisu to igrači koji se nikada nisu borili za trofeje ili kojima je pun stadion problem. Dapače, on im je samo prednost, poznati travnjak, većinski njihovi navijači, da, to je za Bayern samo plus, ali ne opet ključan faktor u borbi za naslov.

Koja je momčad više oslabljena zbog suspenzija?

Borna Rupnik: Chelsea. Bayernov suspendirani trojac ipak je lakše nadoknadiv izostanak od onoga što će nedostajati Englezima u kontekstu raspoloživih zamjena. Posebno se to odnosi za dirigenta obrane i kapetana Terryja, kao i trkačke mogućnosti Ramiresa i Raula Meirelesa u veznom redu i tranziciji igre prema naprijed. Ivanovićeve kvalitete mogle bi nedostajati prije svega u skok-igri protiv Gomeza. Bavarci, s druge strane, Luiza Gustava mogu nadomjestiti postavljanjem Schweinsteigera i Kroosa u srce vezne linije, umjesto Alabe trebao bi zaigrati Contento, a Badstuberovo bi mjesto trebali zauzeti Tymoščuk ili oporavljeni Van Buyten.

Vedran Babić: S obzirom da se ovdje redom radi o prvotimcima dvaju momčadi, jasno je da će i jednima i drugima podjednako nedostajati njihove glavne (obrambene) uzdanice. Badstuber, Alaba i Luiz Gustavo u potpunosti su se afirmirali kao prvi izbori na svojim pozicijama u Bayernu, a o važnosti Ivanovića, Terryja, Ramiresa i Meirelesa za Chelsea suvišno je i pričati. No iako su Badstuber i Alaba najveća Bayernova otkrića ove sezone, dojam je da bi ipak Chelsea mogao više osjetiti izostanak svoje četvorice, prvenstveno radi većeg iskustva u odnosu na Bayernov trio. Roberto Di Matteo tako će u potpunosti morati izmijeniti svoju stopersku liniju, što bi moglo rezultirati neuigranošću na travnjaku.

Branimir Korać: Definitivno Chelsea. Nije problem samo u kartonima prvotimaca iz zadnje linije Ivanovića i Terryja, kao i onih iz prvog zida obrane ispred njih Meirelesa i Ramiresa. Još veći problem je u tome što Di Matteo nema alternativu. David Luiz i Gary Cahill nisu spremni, pa čak i ako zaigraju neće biti na 100 posto. Nikakvo čudo ne bi bilo da se i takvi pojave u sastavu jer Di Matteo jednostavno nema drugih opcija. Eventualno vratiti Essiena na stopera što i nije najsretnija solucija, a da drugog stopera pokrije Paulo Ferrerira. U prošlosti je Chelsea bio primoran igrati i s njima na stoperima pa je to bilo prilično nezgodno, a u ovakvoj utakmici gdje ti nadiru takvi igrači, to će biti ogroman hendikep. S druge strane se očekuje kako će Bayern diktirati ritam i njegovi igrači zadnje linije neće biti pod tolikim pritiskom, ali ne samo zbog toga, Heynckes jednostavno ima "prirodnije" alternative za izostale nego što to ima Di Matteo.

Ključni igrač finala bit će...

Borna Rupnik: Petr Čech. Kako smatram da je moguće da u finalu neće sve prštati od bezbrojnih prilika na obje strane, ali i da će Bayern zahvaljujući svom udarnom trojcu Ribery - Robben - Gomez imati više šansi za pogodak, zaustavi li češki vratar ono što kad-tad propusti njegova obrana, Chelsea će biti na pravom putu da dobrom realizacijom s druge strane terena osvane na europskom tronu. Budu li pak za trofej potrebni i jedanaesterci, Čech bi mogao biti dobra protuteža Bayernovom asu Neueru.

Vedran Babić: Dojma sam da će glavnu riječ u finalu voditi Bayern, koji će zasigurno više težiti ofenzivnijoj igri od Chelseaja. Bayern jednostavno ne zna igrati drukčije nego ofenzivno, pogotovo ne pred svojim navijačima. U takvoj igri najveću odgovornost na svojim leđima nosit će Ribery i Robben koji bi svojim prodorima po boku trebali otvarati prostor i stvarati prilike svojim suigračima, ali i sebi. Ukoliko njih dvojica budu raspoloženi kao što je to recimo bio slučaj u uzvratnoj utakmici osmine finala protiv Basela, onda će Chelseaju biti jako teško, pa čak i ako ponovno "parkiraju" autobus u svom šesnaestercu. Uz to, Ribery i Robben su najčešće izvođači svih prekida pa i od tu dolazi opasnost po Čechova vrata. Ukoliko, pak, francusko-nizozemski dvojac ne bude raspoložen i ako ih Bluesi uspiju "ukrotiti", onda će domaćin vrlo teško dolaziti u prilike za pogodak jer upravo su Ribery i Robben kreatori svih iole ozbiljnih Bayernovih šansi za pogodak.

Branimir Korać: Petr Čech. Naravno, ne mora značiti da će se utakmica tako razviti da će Chelsea biti kao protiv Barcelone praktički u 20 metara, međutim puno će toga ovisiti o izdanju Petra Čecha. Jednostavno, Londončani su izmasakrirani u posljednjoj liniji i obrana bi mogla dosta puštati te će Čech biti taj koji će biti na silnim mukama. Ove sezone pokazuje zašto ga smatraju jednim od najboljih vratara svijeta, a morat će to potvrditi i u ovom dvoboju. Ukoliko njegova momčad ne uspije uspostaviti ravnotežu na travnjaku od prve minute, Čech bi se mogao naći na mukama kao u susretima s Barcelonom i biti u najmanju ruku u takvom izdanju. Bayernov čovjek odluke bi mogao biti Franck Ribery. Očekuje se njegov izravni dvoboj s Joseom Bosingwom koji ne briljira već neko vrijeme. Još poznavajući Riberyja i konstantan brz ulazak između beka i stopera i stvaranje problema protivniku na taj način, nekako se nameće kako bi upravo on mogao biti taj nerješivi faktor za Chelseajevu obranu.

Liga prvaka

1Borussia D. 210:1+96
2Benfica 26:1+56
3Brest 26:1+56
4Bayer Leverkusen 25:0+56
5Liverpool 25:1+46
6Aston Villa 24:0+46
7Juventus 26:3+36
8Inter 24:0+44
9Manchester City 24:0+44
10Sparta Prag 24:1+34
11Atalanta 23:0+34
12Sporting 23:1+24
13Arsenal 22:0+24
14Monaco 24:3+14
15Bayern 29:3+63
16Barcelona 26:2+43
17Real Madrid 23:2+13
18Lille 21:2-13
19PSG 21:2-13
20Celtic 26:8-23
21Club Brugge 21:3-23
22Feyenoord 23:6-33
23Atlético Madrid 22:5-33
24PSV Eindhoven 22:4-21
25Stuttgart 22:4-21
26Bologna 20:2-21
27Šahtar 20:3-31
28Dinamo 24:11-71
29RB Leipzig 23:5-20
30Girona 22:4-20
31Sturm Graz 21:3-20
32Milan 21:4-30
33Crvena zvezda 21:6-50
34Salzburg 20:7-70
35Slovan Bratislava 21:9-80
36Young Boys 20:8-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka

1Borussia D. 210:1+96
2Benfica 26:1+56
3Brest 26:1+56
4Bayer Leverkusen 25:0+56
5Liverpool 25:1+46
6Aston Villa 24:0+46
7Juventus 26:3+36
8Inter 24:0+44
9Manchester City 24:0+44
10Sparta Prag 24:1+34
11Atalanta 23:0+34
12Sporting 23:1+24
13Arsenal 22:0+24
14Monaco 24:3+14
15Bayern 29:3+63
16Barcelona 26:2+43
17Real Madrid 23:2+13
18Lille 21:2-13
19PSG 21:2-13
20Celtic 26:8-23
21Club Brugge 21:3-23
22Feyenoord 23:6-33
23Atlético Madrid 22:5-33
24PSV Eindhoven 22:4-21
25Stuttgart 22:4-21
26Bologna 20:2-21
27Šahtar 20:3-31
28Dinamo 24:11-71
29RB Leipzig 23:5-20
30Girona 22:4-20
31Sturm Graz 21:3-20
32Milan 21:4-30
33Crvena zvezda 21:6-50
34Salzburg 20:7-70
35Slovan Bratislava 21:9-80
36Young Boys 20:8-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 22:14
    odlučit će to koliko će se chelsea brzo i kvalitetno otvarati u (polu)kontre i mučit Bayernovu lošu obranu jer sigurno će Bayern imati veći posjed lopte... tu će čelskiju jako falit Ramires sa svojom brzinom, ovako Mata mora igrati brže nego inače
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 17:05
    Alaba će strašno faliti Baayernu ! ..napravio je pola posla protiv Reala
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 16:30
    Uvijek protiv najvećeg zla i najvećih terorista na kugli zemaljskoj,protiv Engleza.I za Srbe navijam jedino kad igraju protiv Engleza!!
    Obrisan korisnik
  • aco07818.05.2012. u 16:05
    CHELSEA!!!!
    aco078
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 14:54
    dobro rečeno ovo za čecha, ako chelsea pobijedi on je najbolji igrač lige prvaka
    Obrisan korisnik