Nogomet

Vrebati četvrtfinale protiv "senatora"

Piše:Bernard Jurišić • nedjelja, 01.04.2012.
Vrebati četvrtfinale protiv "senatora"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska nije navikla ne biti dio velikih natjecanja, pa je plasman na EURO 2012. nakon propuštenog Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi bilo kao "melem na ranu". Hrvatska u trećem izborničkom ciklusu Slavena Bilića nije izgledala uvjerljivo kao u prvom, ali nema nikakve dvojbe da kvalitetom igrača na koje može računati u Poljskoj, a nadajmo se i Ukrajini, Hrvatska opet može biti jedna od ljepših priča Europskog prvenstva...

Hrvatska

Izbornik: Slaven Bilić
Kapetan: Darijo Srna
Najviše nastupa: Dario Šimić (100)
Najviše golova: Davor Šuker (45)
Nadimak: Vatreni
Broj nastupa na EP-u: 3
Najveći uspjeh na EP-u: Četvrtfinale (1996., 2008.)
Plasman na prošlom Euru: Četvrtfinale
FIFA renking (datum): 8. (11. travnja 2012.)

Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini bit će sedmo veliko natjecanje od devet ciklusa u kojima je sudjelovala Hrvatska od svoje samostalnosti. Bit će ovo treće Europsko prvenstvo na kojemu će Hrvatska sudjelovati, nakon debitantskog nastupa u Engleskoj 1996., te Eura u Portugalu 2004. i Austriji/Švicarskoj 2008. Dva od tri puta (1996. i 2008.) Hrvatska je stigla do četvrtfinala, što je glavni cilj i ovog puta, iako protivnici u skupini nisu nimalo lagani.

Kvalifikacije Hrvatska nije odradila previše uvjerljivo, ali zato je "gromovitim" prolaskom kroz Istanbul u dodatnim kvalifikacijama još jednom skrenula pozornost na svoje mogućnosti. Hrvatska ima stabilnu, kompaktnu momčad koju je teško pobijediti, ima iskustva s velikih natjecanja i sigurno će izazvati veliko poštovanje favoriziranih Španjolaca i Talijana. Ukoliko turnir otvori pobjedom protiv Irske, Hrvatska bi na krilima dobre atmosfere mogla daleko dogurati.

Put do Eura

Eduardo da Silva: "Već dugo je Hrvatska među deset najboljih reprezentacija po Fifinoj ljestvici i mislim da to dovoljno govori. Ako prođemo skupinu onda je sve moguće. Zašto ne bi osvojili Euro, nikad se ne zna. Svaki put kada se kvalificiramo na neko veliko natjecanje osjećaj je odličan jer smo svjesni da je cijela zemlja sretna zbog nas. Zato moramo dati sve od sebe da razveselimo navijače."

Gostujuće pobjede u Rigi i Tel Avivu učinile su čak i domaći remi s Grčkom prihvatljivim na početku kvalifikacija. No, problemi su došli s Tbilisijem, gdje je Hrvatska doživjela jedan od najneugodnijih kvalifikacijskih poraza u povijesti. Slijedile su domaće pobjede protiv Gruzije i Izraela koje su Hrvatsku stavile u situaciju da svakim rezultatom osim porazom u Pireju osiguraju direktan plasman na Euro. No, Grci su pobijedili 2:0, a Hrvatsku ej dopao najteži mogući protivnik u dodatnim kvalifikacijama - Turska. Već u Istanbulu (3:0) Hrvatska je sve riješila i uzvratila Turskoj za šokantan četvrtfinalni poraz u Beču na Euru 2008.

Izbornik

Slaven Bilić s Hrvatskom je prošao i uspone u padove i pobjede i poraze, a na kraju trećeg kvalifikacijskog ciklusa kojeg će okruniti nastupom na svom drugom izborničkom velikom natjecanju Bilić će zapravo definirati svoj izbornički opus za hrvatskim kormilom. Zasad ima jedne uspješne (EP 2008.) i jedne neuspješne kvalifikacije (SP 2010.), a u Poljskoj i Ukrajini pokušat će napraviti ono što nije uspio u Austriji i Švicarskoj.

Raspored utakmica

Hrvatska - Irska 10. lipnja (Poznan)
Hrvatska - Italija 14. lipnja (Poznan)
Hrvatska - Španjolska 18. lipnja (Gdansk)

Iako su iza njega već tri kvalifikacijska ciklusa, šest godina na klupi hrvatske A reprezentacije i 60-ak vođenih utakmica, 44-godišnji Bilić još uvijek spada u razred "mlađih trenera", koji još uvijek moraju dokazivati svoje mogućnosti. Barem što se hrvatskog auditorija tiče, koji se podijelio na dva tabora - podržavatelja i kritičara njegovog izborničkog rada. Sredina, kao i u mnogo drugih stvari u Hrvatskoj, glede Bilića uglavnom ne postoji.

Kadar, taktika i forma

Hrvatska više nema tako širok kadar igrača u najelitnijim europskim klubovima, ali još uvijek ima dovoljno kvalitetnih igrača u klubovima "gornjeg dijela srednje klase" koji garantiraju dobre rezultate. Luka Modrić najzvučnije je ime i jedini nogometaš koji se spominje u kontekstu "elite" (Manchester United, Real, Chelsea), a većina ostalih važnih "kotačića" raspoređena je uglavnom po njemačkim ili ukrajinskim klubovima.

Hrvatska nema isključivi formacijski stil igre koji forsira neovisno o protivnicima i često se prilagođava osobinama protivnika protiv kojih igra. Tako je za vjerovati da će Bilić protiv Irske izvesti ofanzivniju Hrvatsku, protiv Italije oprezniju, a protiv Španjolske zatvoreniju. Obrana je u pravilu s četvoricom u liniji, vezni red s jednim klasičnim "čistačem" i snažnim bokovima, dok u vrhu napada uglavnom ordinira jedan klasični napadač, uz podršku barem još jednog nominalnog napadača, koji ima i ponešto defanzivnih zadataka.

Najveći problem Hrvatska bi mogla imati u zadnjem redu, gdje nema previše opcija koje ulijevaju povjerenje. Bilićev "joker" leži u činjenici da u Ćorluki ima rješenje za sve četiri obrambene pozicije, ali tek treba vidjeti na kakvoj će razini biti Šimunić, koji je propustio velik dio ove sezone. Vezni red ima dosta aduta, Modrić, Kranjčar, Rakitić, Perišić, a najmanje problema Hrvatska bi trebala imati u napadu. Jelavić i Mandžukić iza sebe imaju odlične sezone, a Eduardo i Kalinić čekaju kao zapete puške na svoju prigodu za zabiti.

Očekivanja

Hrvatska je u zahtjevnoj skupini s dva "senatora" europskog reprezentativnog nogometa, Španjolskom i Italijom, uz uvijek neugodnu i maksimalno napaljenu Irsku. Međutim, Hrvatska je u ovih 20 godina izrasla u europsku reprezentativnu silu koja je u 90 minuta borbe sposobna pobijediti baš svakog protivnika. Stoga nema dvojbe da će u Hrvatskoj biti razočaranja ako se ne prođe u četvrtfinale, bez obzira na realnost da će mnogi analitičari dati prednost Španjolcima i Talijanima.

Hrvatska će i u Poljskoj imati jednu od najbrojnijih, najbučnijih i najoriginalnijih navijačkih vojski, nema nikakve sumnje da će se i Poznan i Gdansk "kupati" u crveno-bijelim kvadratićima kao što je to bio slučaj i s Berlinom, Bečom, Stuttgartom, Klagenfurtom. Glasna navijačka podrška mogla bi i u Poljskoj biti velika pokretačka snaga hrvatske momčadi.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 21:01
    Još i danas Čarli ranije napustio trening, a dugo je bio ozlijeđen prije toga. A bez njega nam je obrana, usudio bih se reći, 50% slabija. Čovjek pokriva sve pozicije, zna nosit cijelu repku svojom igrom i samo da nije ništa ozbiljno!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 19:21
    Ma da i ispadnemo, samo da možemo na kraju biti ponosni na igru naše reprezentacije i uživati u dekoru i prezentaciji u tih 270 minuta! Sve ostalo je katastrofa, ako nekoga treba motivirati za EP, gdje igraš za svoju zemlju, svoje sugrađane i svoju karijeru - jadna nam majka.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 18:51
    da i nas malo pomazi Fortuna
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 18:51
    Počinje-dečki neka vam je sa srečom
    Obrisan korisnik
  • cameosis06.06.2012. u 16:55
    tako se pise!
    cameosis