Nogomet

Nezasitni prvaci Europe i svijeta

Piše:Borna Rupnik • nedjelja, 01.04.2012.
Nezasitni prvaci Europe i svijeta
Foto: EPA

Reprezentacija Španjolske na Europsko prvenstvo dolazi okrunjena za europskog i svjetskog prvaka. Treći uzastopni naslov za Furiju bio bi rijedak podvig, no ako postoji momčad koja to može učiniti, onda su to nogometaši Vicentea del Bosquea...

Španjolska

Izbornik: Vicente del Bosque
Kapetan: Iker Casillas
Najviše nastupa: Iker Casillas (128)
Najviše golova: David Villa (51)
Nadimak: Furija (La Furia Roja)
Broj nastupa na EP-u: 8
Najveći uspjeh na EP-u: 1. mjesto (1964. i 2008.)
Plasman na prošlom Euru: 1. mjesto
FIFA renking (datum): 1. (svibanj 2012.)

Španjolska nacionalna selekcija uvijek je bila važan igrač na velikim natjecanjima, no osim europskog trona 1964. godine nije se uspijevala redovito izboriti za vrhunske rezultate. Štoviše, Furija je stvorila ugled momčadi koja se počne "raspadati" kada je najvažnije, na završnim turnirima, premda im kvalifikacije uglavnom nisu predstavljale problem. Od 1980. godine redovit su sudionik Europskog prvenstva, ne računajući izostanak plasmana u Švedsku 1992. godine.

Međutim, zaokret je stigao 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Pod vodstvom iskusnog Luisa Aragonesa Španjolci su ponovno pokorili Stari kontinent, a dvije godine kasnije ih Vicente del Bosque odveo i do svjetske titule. Uz rezultate, Španjolci su se pritom istaknuli i svojim stilom igre, s puno posjeda lopte, kratkih dodavanja i brojnim kombinacijama, po uzoru na itekako uspješnu Barcelonu.

Put do Eura

Xavi: "Samo nas natjecanje motivira, želimo osvajati još trofeja i ispisivati povijest. Vjerujemo kako imamo sjajnu generaciju igrača. Cijeli nas svijet gleda, što nosi određeni pritisak, ali s dvije velike titule iza sebe sada se možemo natjecati još mirnije".

U kvalifikacijskoj skupini I aktualni prvaci Europe i svijeta nisu ništa prepustili slučaju. Protiv Češke, Škotske, Litve i Lihtenštajna u osam su utakmica upisali svih osam pobjeda, uz gol-razliku 26:6, a prvi im je strijelac bio David Villa sa sedam pogodaka.

Najteže su do pobjeda došli u okršajima protiv Češke u Granadi, kada su morali preokrenuti vodstvo gostiju uz dva gola Ville u 69. i 73. minuti, te na gostovanjima u Škotskoj i Litvi. U Glasgowu je za 3:2 zabio Llorente u 79. minuti, a u Kaunasu je završilo 3:1 zahvaljujući autogolu Kijanskasa i preciznom Mati u završnih dvadesetak minuta.

Izbornik

Raspored utakmica

Španjolska - Italija 10. lipnja (Gdansk)
Španjolska - Irska 14. lipnja (Gdansk)
Španjolska - Hrvatska 18. lipnja (Gdansk)

Vicente del Bosque, 61-godišnjak iz Salamance, poznat je kao "tihi čovjek" koji je u igračkoj karijeri skupio više od 300 utakmica u dresu Real Madrida, a Kraljeve je vrlo uspješno trenirao i na prijelazu stoljeća. Sa svojim je Galacticosima osvojio dva domaća prvenstva, dvije Lige prvaka, španjolski Superkup, europski Superkup te Interkontinentalni kup. U 186 susreta pod Del Bosqueovim vodstvom Realove su zvijezde ostvarile 104 pobjede.

Nakon što Real Madrid 2003. godine nije želio produljiti ugovor s njime, Del Bosque je nakratko otišao u turski Bešiktaš, a reprezentacije se primio poslije europskog trijumfa 2008. godine kao nasljednik Luisa Aragonesa.

Njegov je samozatajni stil naišao na plodno tlo u izabranoj vrsti, koja je zadržala visoku razinu igre. "Kažu da ne pričam mnogo. Nije bitno pričate li mnogo ili malo, bitno je reći točno ono što treba", kaže španjolski izbornik koji je najavio da bi mogao ostati na kormilu do Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu.

Kadar, taktika i forma

O španjolskoj reprezentaciji danas vjerojatno znaju i "ptice na grani". Od kapetana Casillasa na golu, preko Piquea, Puyola i Ramosa u obrani, Xavija, Inieste, Fabregasa, Silve i Alonsa u veznom redu te Ville i Torresa u napadu, sjajnih im pojedinaca ne nedostaje.

Međutim, nastupi Puyola i Ville pod znakom su upitnika zbog ozljeda, no španjolska ima i širinu kadra i uigran sustav u kojemu se čak i njihovi izostanci mogu smatrati nadoknadivima. Furija protivnike lomi neprestanim, strpljivim stvaranjem akcija po zemlji, na što rijetki mogu ponuditi odgovor, a u posljednjoj su prijateljskoj utakmici, u veljači protiv Venezuele pobijedili 5:0 uz hat-trick Soldada.

Ipak, nije Španjolska nepobjediva - kao što su pokazali Švicarci u Južnoafričkoj Republici, gdje su se na mahove mučili i protiv drugih momčadi - ali za izbjeći poraz od Del Bosqueovog sastava od protivnika se zahtijeva maksimum, uz vjerojatno potrebnu malu dozu sreće.

Očekivanja

U Poljsku i Ukrajinu Španjolci dolaze s ulogom jednog od prvih favorita natjecanja. Za prve im konkurente slove Nijemci i Nizozemci, no jasno je da Furija traži novi pohod na prvo mjesto. S obzirom na posljednje uspjehe, sve osim trofeja bit će korak unatrag za Španjolce. U skupini će im prijetiti prije svega Italija i Hrvatska, premda je Irska tipična momčad na kojoj bi branitelji naslova mogli "slomiti zube".

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 15:59
    Ali i teret im je da se na svakom natjecanju moraju dokazivati i pokušati obraniti osvojeno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 15:57
    Kada ide onda je to potpuno normalno u sportu da si gladan uspjeha
    Obrisan korisnik
  • Tonco06.06.2012. u 18:44
    e pa dosta je vas vise, vrijeme je za novog prvaka mozda jednog u kockastom :D
    Tonco