Nogomet

Otočka borbenost u talijanskom aranžmanu

Piše:Josip Tolić • nedjelja, 01.04.2012.
Otočka borbenost u talijanskom aranžmanu
Foto: EPA

Dečki u zelenom, kako često nazivaju irsku nogometnu reprezentaciju, nakon 24 godine vraćaju se na Europsko prvenstvo. Igrači koji često znaju imati briljantne nogometne karijere na najvišem nivou, ponajviše u Premier ligi, nezgodan su protivnik za sve, ali i sastav protiv kojeg Hrvatska neće imati pravo kiksa već u prvoj utakmici 10. lipnja u Poznańu.

Republika Irska

Izbornik: Giovanni Trapattoni
Kapetan: Robbie Keane
Najviše nastupa: Shay Given (121)
Najviše golova: Robbie Keane (53)
Nadimak: The Boys in Green
Broj nastupa na EP-u: 1
Najveći uspjeh na EP-u: faza po skupinama (1988.)
Plasman na prošlom Euru: -
FIFA-renking (9. svibnja 2012.): 18.

Plasman Irske na europsku kontinentalnu smotru prizvao je malo iskusnije nogometne zaljubljenike da se prisjete posljednje momčadi kojoj je to uspjelo - bilo je to sad već davne 1988. godine u Zapadnoj Njemačkoj. Iako momčad koju je vodila igračka legenda Leedsa Jack Charlton nije prošla skupinu pokraj SSSR-a, Nizozemske i Engleske, cilj je vjerojatno ispunjen pobjedom nad vječnim rivalima Englezima 1:0 pogotkom Raya Houghtona.

Put do Eura

I Irska je, baš kao i Hrvatska, put do Eura tražila preko dodatnih kvalifikacija. Drugo mjesto iza Rusije zahvaljujući, među ostalim, dvostrukim pobjedama nad Armenijom i Makedonijom te dvama remijima sa Slovačkom i jednim s Rusijom, pružili su šansu Ircima da iz popravne prilike ulove Euro.

Shay Given, vratar Irske: "Moramo zadržati vjeru da imamo realne šanse dobro odigrati prvenstvo. Idemo tamo susresti se s nekim od najboljih momčadi na svijetu. Nećemo ih se bojati, jednostavno smo uzbuđeni zbog zadanog izazova."

Sreća se Trapattoniju i društvu osmjehnula pri ždrijebu dodatnih kvalifikacija kada su kuglice odlučile kako će snage odmjeriti s najugodnijim iznenađenjem prvog dijela kvalifikacija, Estonijom. Baltička reprezentacija, međutim, nije mogla parirati zelenima i već u prvoj utakmici u Talinnu, koja je završila pobjedom 4:0 za goste, bilo je jasno tko će uloviti "posljednji vlak" za Poljsku i Ukrajinu.

Izbornik

Irska među igračkim kadrom ima nekoliko "starih lisaca", ali onaj najveći stajat će u njihovu trenerskom prostoru. Giovanni Trapattoni na kormilu je irskog "broda" već četiri godine i sa svoje 73 na leđima bit će najstariji od svih 16 izbornika zemalja sudionica. Tijekom relativno kratke igračke karijere nastupao je za Milan i vrlo kratko za Varese, no mnogo je veći trag u europskom nogometu ostavio kao trener.

Raspored utakmica

Irska - Hrvatska, 10. lipnja (Poznań)
Španjolska - Irska, 14. lipnja (Gdańsk)
Italija - Irska, 18. lipnja (Poznań)

Popularni Trap, kako ga zovu, jedini je čovjek koji je tijekom karijere uspio osvojiti sva natjecanja pod Uefinom i Fifinom ingerencijom - Kup prvaka, Kup kupova, Kup Uefe, Superkup i Interkontinentalni kup - sve s Juventusom u kojem je ostavio najveći trag, no vodio je i druge talijanske velikane, Milan, Inter i Fiorentinu.

"Činjenica da sam preuzeo reprezentaciju podignula je na noge cijelu naciju i moram reći da je bilo jako emotivno jer smo podignuli raspoloženje u narodu", izjavio je ranije ove godine Trapattoni o sjedanju na klupu irske reprezentacije, druge nacionalne vrste koju vodi, uz četverogodišnje razdoblje vođenja njegove Italije tijekom gotovo 40 godina trenerske karijere.

Kadar, taktika i forma

Kada u svom sastavu imate samo dvojicu igrača koji ne igraju klupski nogomet u istoj ligi kao i više od 90 posto momčadi, onda znate da nećete imati problema s uigravanjem i taktičkim zamislima. Još kada je to kolijevka nogometa, Engleska, onda stvari dodatno dobiju na težini.

Ipak, nije sve tako anglizirano među Ircima. Prirođena borbenost i htijenje koje se pokazuje tijekom čitave utakmice, uz malo talijanskog štiha jamči čvrstu defanzivu i težak put protivniku do mreže (osam primljenih golova u 12 kvalifikacijskih utakmica). No, u takvoj igri nemoguće je biti posebno opasan u napadačkom dijelu (1,6 golova po utakmici).

"Nemamo izvanredne igrače poput Španjolske ili igrače kao što su Messi i Ronaldo. Mi smo dobro organizirana momčad, dobro izbalanasirana, s točno definiranim identitetom, pa znamo igrati kad treba igrati, a znamo i kako se braniti kad se treba braniti", najbolje je opisao irski izbornik način igre u reprezentaciji koja teži igrati u formaciji 4-4-2 s legendarnim Robbiejem Keaneom u špici.

Osim Keanea, koji kruh zarađuje igrajući za LA Galaxy, istaknutiji pojedinci su i Stokeov veznjak Glenn Whelan, napadači Aiden McGeady (Spartak Moskva) i Kevin Doyle (Wolverhampton). Iskustvo će dolaziti i od 36-godišnjeg vratara Shaya Givena, rekordera sa 121 nastupom, prekaljenog veznjaka Damiena Duffa i braniča Richarda Dunnea koji je zaliječio lom ključne kosti od veljače.

Očekivanja

Irska je prekinula 24-godišnje izbivanje s europskih prvenstava i nitko od navijača Dečki u zelenom, kao i samog kadra reprezentacije, ne postavlja imperativ prolaska skupine, no neće olako protratiti pruženu priliku, što se možda najbolje vidjelo u dodatnim kvalifikacijama protiv Estonije.

Kakve su mogućnosti irske reprezentacije na Euru? Igrački gledano, mogli bi zapapriti Hrvatima u otvarajućoj utakmici u kojoj će oba sastava tražiti dobar start u utrci za četvrtfinale. Slabiji dan Bilić Boysa, Azzurra ili Furije, pokoji "as iz rukava" Trapa i Keaneov instinkt za gol recepti su za uspjeh zelenih koji je već sad velik. Među 16 su najboljih reprezentacija Europe.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Hrvoje199005.06.2012. u 03:17
    ne bojin se ja da ce oni nas nadigrat il nam bit nesto ekstra opasni, al dosta da nas neutraliziraju i da mi ne dobijemo i šteta je ucinjena...
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 21:22
    možeš li malo obrazložit ovu svoju izjavu, provjeri malo na netu pa ćeš vidit da nisu u nikakvoj rodbinskoj vezi
    Obrisan korisnik
  • lambik04.06.2012. u 20:27
    Roy i Robbie Keane uistinu nisu u rodbinskoj vezi. Snoopy, dobar plan. Bilo bi dobro kad bi upalio. :-)
    lambik
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 19:12
    od muhe radimo slona. nes ti irske. ako ih ne dobijemo, nismo ni zasluzili proc. triba bit oprezan, ali bolji smo za klasu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 19:10
    el13 creyente triba bi se zvat el kretente
    Obrisan korisnik