Automoto

Na glamuroznoj pozornici Kneževine Webber ispisao povijest

Piše:Igor Šestak • utorak, 29.05.2012.
Na glamuroznoj pozornici Kneževine Webber ispisao povijest
Foto: EPA

Za vozačima Formule 1 je već šesta postaja ovogodišnjeg prvenstva. Nakon omiljenog Monte Carla nekima je ostao gorak okus, dok su drugi sa zadovoljstvom ispili "čašicu" šampanjca, kako to već u sportu biva. No, ove je godine u Monaku ispisana povijest.

Pobjedom Marka Webbera, prvi put u 62-godišnjoj povijesti svjetskih prvenstava u Formuli 1, u početnih šest utrka jedne sezone slavilo je šest različitih vozača. I dok ovakva raznolikost na pobjedničkim postoljima i nije bila tako strana nešto starijim ljubiteljima ovog sporta, u natjecanju u posljednjih desetak godina ovako nešto je postalo nezamislivo. Prognozirati pobjednika utrke postalo je zaista nemoguće, a u prvih šest utrka "stalna samo mijena jest", kako kaže poznata izreka.

Pogled malo dalje u povijest otkriva kako je 1982. godine 11 različitih vozača upisalo barem jednu pobjedu, a 1975. se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja uspelo devet vozača. Drukčiji odnos među vozačima donio je kraj 80-ih, a u 90-im godinama se čak četiri puta dogodilo da u čitavoj sezonu pobjedu upišu tek četiri vozača.

Prijelaz u novo stoljeće donio je sličnu situaciju. Po četiri vozača su pobjeđivala u tri sezone, a sezone su najčešće završavale s pet različitih pobjednika. Iznimka je bila 2003. godina u kojoj se osam vozača osladilo pobjedom. Pred vozačima je ove sezone još 14 utrka i rekord star 30 godina bi mogao pasti.

Za ovakvu transformaciju sporta u 2012. kriva je FIA jer je uvela nova pravila o konstrukciji bolida pa su sve momčadi morale znatno rekonstruirati svoje prošlogodišnje bolide, a veliki dio odgovornosti za ovako uzbudljivu sezonu leži i na Pirellijevim gumama. Neuspješni se na njih žale, uspješni ih hvale, a neutralni gledatelji uživaju u tome što nitko ne zna kako s njima na kraj.

Velika nagrada Monaka nije bila uzbudljiva i prepuna događanja kao primjerice Velika nagrada Kine ili Malezije. Unatoč silnim novim sustavima koji povećavaju šanse za pretjecanje, na ulicama Monte Carla je bilo vrlo malo izravnih dvoboja na stazi. Ipak, kada je Monako u pitanju, svaki će ljubitelj ovog sporta uživati i u procesiji budući da je riječ o kultnoj stazi.

Vjerojatno bi bilo više događanja da je pala dugo najavljivana kiša. Vozačima su iz momčadi kroz cijelu utrku stizala upozorenja o "kiši za pet minuta", ali se ona ipak nije spustila. Iznenađujuće, sigurnosni automobil je na stazu morao samo jednom, a slika koja će se pamtiti dogodila se sedam krugova prije kraja kada su prvih šest bolida iz četiri različite momčadi dijelile samo tri sekunde.

Svakome od te šestorice činilo se prerizičnim napasti na uskoj stazi i riskirati ispadanje, budući da u ovakvoj sezoni svaki osvojeni bod može donijeti mnogo, a izgubljeni odnijeti još više. Pratitelji Formule 1 kojima utrka bez pretjecanja nije utrka, na svoje će doći 10. lipnja kada je na rasporedu Velika nagrada Kanade, na kojoj je spektakl zagarantiran. Uopće ne bi trebalo čuditi osvoji li Kanadu netko od vozača koji još uvijek nemaju pobjedu.

Trećim plasmanom na pobjedničko postolje vodstvo je u ukupnom poretku preuzeo Fernando Alonso s tri boda ispred Red Bullovog dvojca. Zanimljivo je da vodeći u ukupnom poretku vozi Ferrari, bolid kojeg se najviše kritizira i koji ima najviše problema. Napokon je dobar vikend odradio i Felipe Massa. Na kvalifikacijama je bio tek desetinku sporiji od Španjolca, a u utrci je zauzeo šesto mjesto, što mu je uvjerljivo najbolji plasman ove sezone.

Vrlo zadovoljan može biti i Sebastian Vettel koji je s devete startne pozicije stigao do četvrtog mjesta. Nešto drukčijom strategijom i pametnom vožnjom. A zadovoljstva ne nedostaje ni u redovima Mercedesa nakon što je do drugog postolja u sezoni stigao Nico Rosberg. Force India je drugi put ove sezone smjestila oba vozača među osvajače bodova.

Frustracije zato lagano rastu u redovima McLarena. Iako nominalno imaju najbrži bolid, rezultati su u velikom padu. Nakon što su u prve tri utrke imali pet postolja, Britanci su u iduće tri utrke osvojili tek 20 bodova. Hamilton je u utrku krenuo kao treći, ali je kroz boks izgubio dvije pozicije od Alonsa i Vettela. Što tek reći za nastup Jensona Buttona koji se najveći dio utrke borio s Heikkijem Kovalainenom u Caterhamu i izašao iz te borbe kao gubitnik.

Loš je bio i vikend Lotusa. Romain Grosjean je svoj nastup nesretno završio već na startu utrke, nakon što se našao u sendviču između Michaela Schumachera i Alonsa, a Kimi Räikkönen je završio na devetom mjestu. Williams je imao vrlo težak vikend u kojem je osvojen tek jedan bod, a bez plijena su ostali nesretni vozači Saubera, Toro Rossa i tri najslabije ekipe, iako je Kovalainen na kraju stigao do odličnog 13. mjesta.

Vozač vikenda

Mark Webber: Do svoje osme pobjede u karijeri i druge na Velikoj nagradi Monaka stigao je vrlo uvjerljivom vožnjom bez većih pogrešaka. Iako je na kvalifikacijama postavio drugo vrijeme, krenuo je s prve startne pozicije, koju je sigurno obranio i čuvao sve do jedinog ulaska u boks. Tada je vodstvo privremeno prepustio momčadskom kolegi koji ga je iskoristio za uspon na četvrto mjesto, a do kraja je bez većih poteškoća iza sebe zadržao Rosberga i društvo.

Kvalitetna predstava Australca u Red Bullu lansirala ga je na diobu druge pozicije u ukupnom poretku sa samo tri boda zaostatka za Fernandom Alonsom.

Momčad vikenda

Red Bull:Osvojenim prvim i četvrtim mjestom, austrijska je momčad odmaknula konkurenciji u poretku konstruktora na 38 bodova. Webber je kontrolirao zbivanja na stazi s vodeće pozicije, a Vettel je pametnom utrkom i uspješno provedenom strategijom skočio s devete na četvrtu poziciju.

Potez vikenda

Fernando Alonso: U utrci s malo akcije na samoj stazi, potez vikenda je sjajan niz brzih krugova Ferrarijevog vozača. U prvih 18. krugova Španjolac je držao četvrtu poziciju, ali nije uspijevao pratiti Hamiltona ispred sebe, već je češće bio pod pritiskom momčadskog kolege.

Uoči jedinog ulaska u boks na promjenu guma, Alonso je natjerao svoj Ferrari do maksimuma i tri kruga zaredom postavljao najbrže krugove utrke. Još jednim vrlo brzim krugom, u periodu dok je Hamilton bio u boksu, izborio se za treću poziciju koja mu je donijela vodstvo u ukupnom poretku. Da nije prešao Hamiltona, postolja bi se dokopao Vettel i ukupni poredak bi izgledao znatno drukčije.

Tragičar vikenda

Michael Schumacher: Iskusnom Nijemcu nikako da se osmjehne sreća. U subotu je na kvalifikacijama postavio najbolje vrijeme, ali je morao startati kao šesti zbog kazne iz prošle utrke. Na startu je jedva "preživio" kontakt s Grosjeanom i ponovno se mučio tijekom većeg dijela utrke. Držao je sedmu poziciju sve do 66. kruga kada je odustao zbog problema s dovodom goriva.

Nakon šest utrka sedmerostruki svjetski prvak ima samo dva osvojena boda

Pogreška vikenda

Pastor Maldonado: Pobjednik Velike nagrade Španjolske uprskao je svoju utrku puno prije nego je ona počela. U subotu je na trećem slobodnom treningu, slučajno ili namjerno, udario Sergia Pereza i zaradio kaznu od deset mjesta na startu utrke. Startao je iz zadnjeg reda i završio svoj nastup već u prvom krugu nakon što je u velikoj gužvi oštetio svoj bolid.

Izjava vikenda

Jenson Button o izjednačenosti prvenstva: "Očigledno je kako su svi vrlo uzbuđeni zbog velikog broja pobjednika, što je odlično za navijače i za naš sport. Ali moglo bi se dogoditi da uskoro među navijačima prevlada mišljenje kako sada svatko može pobijediti u utrci Formule 1 i da to više nije tako teško kao što je bilo prije. Čini mi se da je svima ovakvo stanje pomalo neobično"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8831.05.2012. u 13:38
    Sad su Hamilton i Raikkonen na redu za pobjedu
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 16:39
    daj bože da schumi osvoji sedmu i začepi usta kritičarima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 08:20
    U red Bullu su od pocetka znali da nece kisa, a ovaj Lotus ima najgore prognosticare ikada :) mozda je to pogreska vikenda?
    Obrisan korisnik
  • DeceiverOfFools29.05.2012. u 16:29
    nije istina, griješiš. pozvao ga je jer ga je morao pozvati! startao je na SS gumama, isao u boks, opet stavio SS gume, tako da je morao ici jos jednom u boks na S gume ili intermediate gume, izabrali su ove kisne... i kocka nije uspjela
    DeceiverOfFools
  • Obrisan korisnik29.05.2012. u 16:16
    Ja bi ko pogresku vikenda stavio Torro Roso koji je svog vozaca pozvo iz pozicije za bodove na kisne gume.
    Obrisan korisnik