Automoto

Mark Webber s prve startne pozicije uvjerljivo do svoje druge pobjede u Monaku

Igor Šestak • nedjelja, 27.05.2012.
Mark Webber s prve startne pozicije uvjerljivo do svoje druge pobjede u Monaku
Foto: EPA

Startavši s prve startne pozicije zbog kazne za Michaela Schumachera, Mark Webber je sigurnim nastupom stigao do svoje druge pobjede na Velikoj nagradi Monaka. Red Bull je tako postao prva momčad s dvije pobjede u sezoni, ali je nastavljen niz različitih vozača na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. Prvi put u povijesti Formule 1 sezona je otvorena sa šest različitih pobjednika u prvih šest utrka. Na pobjedničko postolje još su se uspeli Nico Rosberg i Fernando Alonso.

Slavljem u Monaku, Australac u redovima Red Bulla stigao je do svoje devete pobjede u karijeri. Mark Webber je vodio u najvećem dijelu utrke, osim u periodu kada je vodstvo držao njegov momčadski kolega zbog nešto drukčije strategije ulaska u boks. Svih deset osvajača bodova na Velikoj nagradi Monaka primijenilo je strategiju jednog ulaska u boks, a po dva bolida su u osvajačima bodova imali Red Bull, Ferrari i Force Indija. Nakon šest utrka vodstvo u ukupnom poretku drži Fernando Alonso.

Uoči utrke su se pojavile priče o određenim nepravilnostima na bolidima Red Bulla, a za sada nije poznato hoće li neka momčad uložiti i službeni prigovor. Većina vozača je u utrku startala na supersoft gumama, a za soft komponentu su se odlučili Vettel, Button i Di Resta.

Start utrke je obilježio dodir Michaela Schumachera i Romaina Grosjeana zbog kojeg je već nakon jednog kruga na stazu morao sigurnosni automobil. Webber i Rosberg su zadržali svoje pozicije, a iza njih su se poslagali Hamilton, Alonso i Massa. Napredak u poretku su nakon starta zaradili Vettel i Räikkönen. Schumacher je "preživio" dodir s Lotusom, ali je pao na osmo mjesto. Francuz u Lotusu nije bio te sreće i utrka je za njega završila već u prvom zavoju. Svoj je nastup u prvom krugu završio i pobjednik prošle utrke, Pastor Maldonado,a odustao je i Pedro de la Rosa.

Safety car se zadržao do petog kruga utrke, a bolidi su se posložili u kolonu i u idućim krugovima nije bilo napada. Među prvom osmoricom, najbliže vozaču ispred sebe bio je Felipe Massa koji je radio pritisak svom momčadskom kolegi, a Vettel je držao iz sebe Räikkönena i Schumachera. Nakon devet krugova, utrku je napustio i Kamui Kobayashi. Japančev bolid je zaradio oštećenja u startnoj gužvi i vozač Saubera je bio prisiljen odustati.

Mark Webber je nizao vrlo brze krugove i u 15 krugova je izgradio prednost od dvije sekunde. Nešto manji zaostatak imao je Hamilton za Rosbergom, dok Alonso nije uspio pratiti tempo prve trojice i zaostao je za vodećim gotovo osam sekundi. U isto vrijeme vozačima su iz bokseva počele stizati informacije o kiši koja se približava stazi.

Niz odustajanja u početnom dijelu utrke nastavio je Vitalij Petrov parkiranjem svog Caterhama u garažu u 17. krugu.

Veliki napredak ostvario je Alonso u svom naglo "probuđenom" Ferrariju nakon 18. kruga. Čak tri kruga zaredom Španjolac je postavljao najbrža vremena utrke, pobjegao Massi i približio se Lewisu Hamiltonu. Jenson Button se nikako nije uspijevao pomaknuti s 14. pozicije. Ispred njega je bio čak i Kovalainen u Caterhamu. Nakon što je startao iz posljednjeg reda, Meksikancu Perezu je trebalo više od 20 krugova za proboj do 15. pozicije (uz pet odustajanja).

Prvi od vodećih u boks je ušao Nico Rosberg u 28. krugu i promijenio svoje supersoft gume u soft. Svi ostali su nastojali ostati što duže na stazi jer se svaki tren očekivala kiša. Najviše problema s gumama je imao Räikkönen pa se iza njega naslagalo čak šest bolida. U 30. krugu su u boks ušli Webber i Hamilton, a vodstvo je na jedan krug preuzeo vrlo brzi Alonso.

Vozači kišu ipak nisu dočekali pa je zavladala gužva u boksevima, a najviše je profitirao Alonso koji se probio ispred Hamiltona i približio Webberu i Rosbergu. Zbog drukčije strategije i starta na tvrđim gumama vodstvo je preuzeo Vettel s deset sekundi prednosti ispred momčadskog kolege. Nijemac je na više od 30 krugova starim gumama uspijevao voziti brže od Australca na potpuno novim gumama i njegova prednost je brzo narasla na više od 15 sekundi.

Perezova utrka je postala još gora nakon što je zaradio kaznu prolaska kroz boks. Perez je pri ulasku na promjenu guma zasmetao Kimiju Räikkönenu, koji je zbog njega izgubio poziciju od Hülkenberga. Sav dotadašnji trud Meksikancu je pao u vodu jer se na stazu vratio na 18. mjesto, iza dvije Marussije.

Na čelu je uslijedilo zatišje sve do 46. kruga kada je Vettel prešao na supersoft gume i vratio se na četvrto mjesto ispred Hamiltona i Masse. U tom je trenutku šesti Massa za prvim Webberom zaostajao tek nešto više od pet sekundi.

U Idućih desetak krugova se vodeća dvojka malo odvojila, dok su se Vettel, Hamilton i Massa vozili odmah iza trećeg Alonsa. Promjena se dogodila iza leđa vodeće šestorke. Michael Schumacher se još jednom našao u velikim problemima sa svojim Mercedesom pa čak ni nakon jučerašnjeg najbržeg vremena u kvalifikacijama nije uspio doći do bodova. Njegove probleme su 15 krugova prije kraja utrke iskoristili Vergne, obje Force Indije i Räikkönen, koji se tako probio do pozicije u bodovima. Schumacher je u 66. krugu postao šesti vozač koji je odustao iz utrke, a dva kruga kasnije u boksu su mu se pridružili i Daniel Ricciardo te Charles Pic.

Monako je živnuo u posljednjih desetak krugova jer su se ponovno pojavile naznake kiše, a Nico Rosberg se približio Webberu na samo pola sekunde zaostatka. Vodećem dvojcu su se približila još četvorica vozača i na kraju 71. od 78 krugova svi su bili unutar tri sekunde. Ipak, promjena u poretku nije bilo. Staza u Monte Carlu nije dozvolila dvoboje, a i vozači nisu željeli riskirati gubitak važnih bodova.

Vozači su do samog kraja zadržali svoje pozicije pa je svoju drugu pobjedu u Monaku upisao Mark Webber i postao šesti različiti pobjednik u prvih šest utrka ove sezone. Na postolje su se još popeli Rosberg i Alonso, ispred Vettela, Hamiltona i Masse, koji je napokon stigao do jednog dobrog plasmana u ovoj sezoni. Bodove su još osvajali vozači Force Indije, Räikkönen i Senna. Kratkih rukava su ostali Perez i Vergne, te odlični Heikki Kovalainen koji se uspješno nosio s ostalim bolidima. Jenson Button je nakon izvrtanja u dvoboju s Fincem završio na tek 16. mjestu.

Osvojenim trećim mjestom, Fernando Alonso je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku s tri boda ispred Sebastiana Vettela i Marka Webbera.

VN Monaka, rezultati utrke:
1. M. Webber (AUS/Red Bull) - 1:46:06,557 sati
2. N. Rosberg (NJE/Mercedes) + 0,643
3. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) + 0,947
4. S. Vettel (NJE/Red Bull) + 1,343
5. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 4,101
6. F. Massa (BRA/Ferrari) + 6,195
7. P. di Resta (VBR/Force India) + 41,500
8. N. Hülkenberg (NJE/Force India) + 42,500
9. K. Räikkönen (FIN/Lotus) + 44,000
10. B. Senna (BRA/Williams) + 44,500
11. S. Perez (MEX/Sauber) + krug
12. J. Vergne (FRA/Toro Rosso) + krug
13. H. Kovalainen (FIN/Caterham) + krug
14. T. Glock (NJE/Marussia) + krug
15. N. Karthikeyan (IND/HRT) + krug
16. J. Button (VBR/McLaren) - odustao u 71. krugu
17. D. Ricciardo (AUS/Toro Rosso) - odustao u 68. krugu
18. C. Pic (FRA/Marussia) - odustao u 67. krugu
19. M. Schumacher (NJE/Mercedes) - odustao u 66. krugu
20. V. Petrov (RUS/Caterham) - odustao u 17. krugu
21. K. Kobayashi (JAP/Sauber) - odustao u 9. krugu
22. P. de la Rosa (ŠPA/HRT) - odustao u 1. krugu
23. P. Maldonado (VEN/Williams) - odustao u 1. krugu
24. R. Grosjean (FRA/Lotus) - odustao u 1. krugu

Ukupni poredak vozača:
1. F. Alonso 76 bodova
2. S. Vettel 73
3. M. Webber 73
4. L. Hamilton 63
5. N. Rosberg 59
6. K. Räikkönen 51
7. J. Button 45
8. R. Grosjean 35
9. P. Maldonado 29
10. S. Perez 22

Ukupni poredak konstruktora:
1. Red Bull 146 bodova
2. McLaren 108
3. Ferrari 86
4. Lotus 86
5. Mercedes 61
6. Williams 44
7. Sauber 41
8. Force India 28
9. Toro Rosso 6
10. Caterham 0
11. Marussia 0
12. HRT 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8828.05.2012. u 13:21
    Moglo bi se dogoditi da u zadnjoj utrci budu 3-4 realna kandidata za naslov. Lotus ima najkonsantniju formu, a još nema pobjedu! Stvarno odlična sezona F1
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 19:18
    Ova če stvarno biti posebna godina u F1. Sad više ni približno nemožeš prognozirati sljedeču trku a kamoli sezonu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 18:26
    Ma Webber bi pobijedio taman i da su cavli padali.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 18:18
    da je malo kiše malo pred kraj,baš bi me zanimalo kako bi šestorka završila???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 16:50
    najdosadnija utrka sezone, ali pošto se vozilo po ulicama Monte Carla ne može se vozačima ništa zamjerit..malo pred kraja bilo je uzbudljivo, a i isto tako bilo bi zanimljivije da je i kiša malo pala..uglavnom šesta trka šesti pobjednik svaka čast..najviše se trudio "ludi", ali i hrabri... [više na forumu]
    Obrisan korisnik