Nogomet

Hrvatska strahuje od Keanea, Talijani zaboravili na sve probleme

Pišu: Branimir Korać, Vedran Babić, Maj Gašparac • nedjelja, 10.06.2012.
Hrvatska strahuje od Keanea, Talijani zaboravili na sve probleme
Foto: EPA

Treći natjecateljski dan na Europskom prvenstvu donosi dva nova dvoboja. Hrvatska otvara Prvenstvo s Ircima, ali prije toga će na teren Španjolci i Talijani. Koliko će Hrvatskoj nedostajati odsutni igrači, je li Keane najveća irska opasnost te hoće li Talijanima posljednje afere u njihovom nogometu biti hendikep, neka su od pitanja na koja odgovara naš novinarski trio...

Hrvatska Irsku ne dočekuje u idealnom stanju, nedostaju Lovren, Olić, Iličević, a i Ćorluka ima problema, koliko će se to odraziti na igru hrvatske reprezentacije, posebno zadnje linije?

Branimir Korać: Kratkoročno, u susretu protiv Irske vjerujem da neće biti nekih velikih problema. Od Iraca ne očekujem veliku ofenzivu stoga očekujem i manje posla za našu obranu. Dugoročno, moglo bi biti problema, posebno ako se kod Ćorluke ti problemi nastave javljati. Povratak Srne na poziciju beka je jako dobar potez, to je pozicija koju igra konstantno u Šahtaru i tu se snalazi puno bolje od Vide koji je opet u klubu stoper. Svaki izostanak bilo kojeg igrača je hendikep. Ne mora nužno značiti da bi taj igrač bio starter, no nikada se ne zna kako će se koja utakmica razviti i upravo taj profil igrača može nedostajati. Svi oni koji nama nedostaju bi imali odrđenu minutažu i to je loša vijest za Bilića. No dobra je vijest što je ovo Europsko prvenstvo i nisu odrađene trodnevne ili četverodnevne pripreme te su igrači ipak imali više vremena za uigravanje i slaganje taktičkih postavki. U tom slučaju se i lakše pokrije izostanak pojedinih igrača.

Maj Gašparac: Navedeni izostanci mogli bi se poprilično negativno odraziti na nastup hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu. Uoči natjecanja Bilić je ostao bez Lovrena, svojeg ponajboljeg obrambenog igrača, a šanse Hrvatske su dodatno smanjene i s izostankom Ivice Olića. Hrvatski izbornik nada se da s Ćorlukom više neće biti problema jer bi njegov izostanak predstavljao nenadoknadiv gubitak za već desetkovanu Hrvatsku, a, objektivno gledano, šanse za dobrim rezultatom već su se drastično smanjile zbog drugih izostanaka.

Vedran Babić: Izostanak svakog od spomenutih igrača (osim Ćorluke, koji bi ipak trebao nastupiti) je hendikep za sebe, no koga nema, bez njega se mora i može. Smatram da bi baš ti izostanci mogli dodatno "pogurati" ostale reprezentativce i natjerati ih da pruže još više nego inače. Ipak, najveći problem za izbornika Bilića mogla bi biti neuigranost obrane, koja nikada zajedno nije igrala u ovako velikoj i važnoj utakmici.

Mandžukić - Jelavić, Eduardo - Jelavić, Eduardo - Mandžukić. Mandžukićeve prednosti su nepredvidljivost i borbenost, Jelavićev forte je snaga, a Eduardo je naš najjači gol igrač. S kojim napadačkim dvojcem bi krenuli na Irsku?

Branimir Korać: Prema formi od prošle sezone logično je računati na duet Mandžukić - Jelavić. Igrali su vrlo dobro i logičan su odabir za ulazak u utakmicu. Ovisno o razvoju situacije na terenu Eduardo će zasigurno dobiti minutažu. Možda se čini kao bolji odabir lucidni golgeter Eduardo i za obrane "dosadni" Mandžukić, ali kako preskočiti Jelavića nakon svega što je napravio u Evertonu? "Jeli" mjesto od prve minute, a ako se pokaže da nam takav profil igrača protiv agresivne irske obrane ne bude donosio dovoljno, umjesto njega Mandžukiću pridružiti Eduarda koji može iz ničega pogoditi mrežu.

Maj Gašparac: Bilić bi na teren protiv Republike Irske trebao poslati napadački dvojac Mandžukić – Jelavić. Kada se uzmu obzir nastupi koje su ti igrači pružali u klupskom dresu, očito je da se radi o napadačima koji su u najboljoj formi. Eduardo je, istina, najjači gol igrač kojega hrvatski izbornik ima na raspolaganju, ali se ipak navedeni dvojac trenutno nalazi ispred njega.

Vedran Babić: Odgovor na ovo pitanje ovisi o izborniku Biliću, tj. taktici kojoj će se prikloniti. Smatram da Hrvatska protiv Irske svoju šansu mora tražiti u kombinatorici i brzoj igri od noge do noge jer Irci će se prilično lako nositi s visokim loptama prema naprijed. Moj konačni odabir napadačkog dvojca sveo bi se na Jelavića i Mandžukića jer su obojica jaki u zraku, a uz to je Mandžukić i vrlo opasan u driblingu. Eduardo još nije dovoljno spreman za svih 90 minuta te bi bio korisniji kao joker s klupe u drugom dijelu utakmice.

Mediji najviše ističu opasnost koja prijeti od Robbieja Keanea. Keane je već neko vrijeme van europskog nogometa, igra u MLS-u, hoće li se to osjetiti na njegovoj igri i postoje li možda neki igrači od kojih trebamo više strahovati?

Branimir Korać: Keane je ime i odličan igrač, bez obzira gdje igrao, za irsku reprezentaciju će dati sve od sebe. Posebno je inspiriran kada nastupa u reprezentativnom dresu gdje igra čak i bolje nego u klubu. Igranje u MLS-u može predstavljati manji hendikep, ali tek manji s obzirom na razliku u kvaliteti protivnika za razliku od onih u Premiershipu, ništa ključno što bi umanjilo njegovu kvalitetu. Da je u američkom nogometu već 3-4 godine, dalo bi se o tome raspravljati, ovako, ne vjerujem da mu to predstavlja veliki problem. Međutim, posebnu opasnost mogli bi predstavljati krilni igrači Duff i McGeady. Obojica su vrlo prodorni i kvalitetni igrači, a njima bih dodao i u prekidima vrlo opasnog Richarda Dunnea koji je kod svakog kornera ili ubačaja u 16 metara iz slobodnog udarca, velika opasnost po protivničke vratare.

Maj Gašparac: Robbie Keane je ponajveća zvijezda u irskoj momčadi i realno je pretpostaviti da će biti i najopasniji po gol hrvatske reprezentacije. Igranje u MLS-u ne bi se trebalo previše osjetiti na njegovoj igri. 31-godišnji napadač početkom ove godine proveo je dva mjeseca na posudbi u engleskom prvoligašu Aston Villi i svojim nastupima u tom klubu pokazalo da ga boravak u SAD-u nije učinio manje opasnim. No, neće samo od njega prijetiti opasnost hrvatskim braničima koji će morati posebnu pažnju posvetiti i Damienu Duffu, Darronu Gibsonu te Aidenu McGeadyju.

Vedran Babić: Keane je najbolji strijelac svoje reprezentacije u povijesti s 53 pogotka. Keane je kapetan, legenda irskog nogometa i njihova najveća zvijezda. On je vođa na terenu i izvan njega i znat će povući svoje suigrače kada to bude bilo potrebno. Činjenica što je neko vrijeme izvan europskog nogometa neće imati značajnog utjecaja. U njegovim nogama puno je iskustva i hrvatska će obrana morati posebno pripaziti na njega i njegovo kretanje. Osim Keanea, najveća opasnost prijeti od jednako iskusnog Damiena Duffa, veznjaka Aidena McGeadyja i napadača Kevina Doylea.

Talijane je dosta potresla afera o namještanju utakmica u koju je bilo upleteno i nekoliko reprezentativaca, upisali su težak poraz od Rusije, mogu li se potpuno oporaviti od svega toga i što mogu očekivati od susreta sa Španjolcima?

Branimir Korać: Talijani su se već oporavili, to je profesionalizam, susrećemo se s raznim pritiscima i faktorima koji ometaju pripremu igrača, međutim, sve se to mora izbaciti iz glave. Ne vjerujem da će to biti isključivi razlog ako ne prikažu dobre igre. To može biti alibi na kraju Prvenstva u slučaju slabijeg plasmana, ali na terenu će biti protiv 11 Španjolaca i ne vjerujem da će u tom trenutku ijednom pomisliti na išta drugo. S Talijanima je teško išta prognozirati, sposobni su i razočarati i oduševiti, no protiv Španjolaca bojim se da neće imati previše razloga za slavlje. Ključno će biti kako će reagirati njihova obrana, koliko će dobro odbijati španjolske napade, ukoliko oni uspješno odrade posao, Italija bi mogla napraviti dobar rezultat. U suprotnom, sve je na strani Španjolske.

Maj Gašparac: Naravno da mogu. Italija je kroz povijest pokazala da je izuzetno jaka kad ju se otpiše i eventualno iznenađenje protiv Španjolaca ne bi bilo nimalo nerealno. Utakmica protiv Rusije je ionako Prandelliju poslužila za isprobavanje raznih igračkih varijanti, a Španjolce danas očekuje mnogo kvalitetnija i opasnija Italija koja neće protivniku dopustiti mnogo prilika. Španjolci su definitivno favoriti protiv Azzurra, no trebat će biti na visokoj razini ukoliko žele na otvaranju osvojiti tri boda.

Vedran Babić: Sumnjam da će to previše utjecati na izvedbu Talijana, čak sam bliži stajalištu da bi ih to sve skupa moglo još više zbližiti i dati im dodatni poriv. Upravo je to ono i što njihov izbornik Cesare Prandelli priželjkuje, a i Španjolci su oprezniji jer znaju da su Talijani najjači kada im je najteže. Italija je iskusna reprezentacija s velikim profesionalcima koji su već štošta prošli u svojim karijerama. A što se tiče rezultata u prijateljskim utakmicama, oni nisu bitni. Svi znamo kakva je Italija na velikim natjecanjima, onda kada je najpotrebnije.

Španjolci dolaze s velikim utegom favorita, dio igrača je dobio produženi odmor te su se dosta kasno priključili pripremama, koliko će im to predstavljati otegotnu okolnost na putu prema obrani naslova?

Branimir Korać: U početnoj fazi turnira to bi im mogao biti problem. Jednostavno će trebati vremena da uđu u ritam, međutim kako će Prvenstvo odmicati, bit će sve bolji. Umor od dugačke sezone i velikog broja utakmica neće biti samo njihov problem stoga to i nije hendikep jer kako je njima, tako je i svim drugim kandidatima za naslov prvaka. Veći je problem taj kasni termin Kupa kralja koji je na kraju doveo do kasnijeg priključivanja igrača. Uostalom, na ovom Prvenstvu nitko niti ne očekuje šetnju od njih, ima sasvim dovoljno reprezentacija koje su sposobne ih dobiti i mislim da Španjolci i nisu izričiti i najveći favoriti za naslov prvaka. Bez obzira na njihovu bližu povijest.

Maj Gašparac: Španjolska nije odradila idealne pripreme za Europsko prvenstvo s obzirom da Del Bosque nije odmah imao sve igrače na raspolaganju, a aktualni prvaci imaju i značajnih problema s izostancima. Španjolska je na ovom natjecanju lišena nastupa ozlijeđenih Davida Ville i Puyola, nogometaša koji su igrali izuzetno bitnu ulogu u prijašnjim uspjesima Furije. Doduše, ti izostanci nisu promijenili status Španjolske kao najvećeg favorita natjecanja, no put prema vrhu bit će im mnogo teži, a veliki test ih očekuje već na samom početku protiv Italije.

Vedran Babić: Uvjerenja sam da će Španjolcima veći "neprijatelj" biti manjak motiva i energije za novi veliki podvig. Koliko god da Španjolci nastoje okrenuti suprotnu priču u kojoj su dovoljno motivirani za treći uzastopni naslov (nakon Eura 2008. i SP-a 2010.), ipak smatram da podsvjesno nemaju toliki motiv kao npr. Njemačka, Nizozemska, Francuska ili Engleska te da će to doći do izražaja. Vjerojatno ne odmah u skupini jer očekujem njihov prolazak, ali u nokaut fazi svakako. Nije zanemariv ni faktor koji se tiče napornih sezona koje su imale sve španjolske zvijezde i pitanje je koliko im je još ostalo u "tanku" za ovaj trotjedni "marš" prema obrani naslova.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 18:18
    Idukar17 ride again, dva posta zaredom, ajmo majstore, ajmoooo naši
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 17:47
    kak je dosadan ovaj tariiiiiiiiiiiik vraćajte pervana !!!
    Obrisan korisnik
  • chepo10.06.2012. u 17:36
    Nemreš mi u Fontani lokat jackiea dva tjedna prije početka eura i onda bit stup obrane.
    chepo
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 16:50
    bit če zanimljiv start Talijana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2012. u 16:49
    treba svakoga respektirati ali nikoga se ne bojati-samopouzdanje je velika stvar
    Obrisan korisnik