Nogomet

Video: Top pet pogodaka Europskog prvenstva

Pripremio:Damir Žbulj • ponedjeljak, 02.07.2012.
Video: Top pet pogodaka Europskog prvenstva
Foto: EPA

Gotovo je! Europsko nogometno prvenstvo oprostilo se od Poljske i Ukrajine, a nama će za uspomenu ostati prekrasni trenuci koje smo proživjeli ova 24 dana. Španjolska je obranila naslov i tako nanovo ispisala povijest. Uživali smo i u nastupu Hrvatske, koja je u svojoj skupini odmjerila snage s oba finalista Eura i na dojmljiv način se oprostila od natjecanja još u skupini. No, ono što je podjednako važno, gledali smo zanimljivo, uzbudljivo prvenstvo, koje nam je donijelo 76 više ili manje fantastičnih, posebnih, spektakularnih - pogodaka...

Golovi su smisao nogometa! Nakon što su Španjolci čitav turnir pokušavali dokazati suprotno, kada su ih svi prozivali kako dosadom, nebrojenim dodavanjima, lome svoje protivnike i dolaze do pobjeda, u finalu protiv Talijana prezentirali su svu raskoš svog nogometnog talenta, znanja, ali i realizacije. U vjerojatno njihovoj najboljoj predstavi na Euru, upravo u samoj završnici, pregazili su suparnika, dokazali kako u knockout fazi mogu postići više od jednog pogotka po utakmici, ali što je važnije pokazali su koliku radost može donijeti na lice taj čudesni prelazak lopte preko gol-linije. Čak i kada je na semaforu 3:0 u vašu korist.

Ovaj Euro obilježilo je nekoliko fenomenalnih pogodaka i stvarno je bilo teško izabrati pet najljepših, a kamoli se odlučiti koji od njih zaslužuje naći se na samom vrhu ljestvice.

No, krenimo redom. Ukupno je na ovom Europskom prvenstvu, u Poljskoj i Ukrajini postignuto 76 pogodaka, što je na kraju jedan manje od ukupnog broja golova postignutih u Austriji i Švicarskoj, na Euru održanom prije četiri godine. Značilo bi to da je ove 2012. godine zabijeno 2,45 gola po utakmici.

Najbolji strijelac turnira proglašen je Španjolac Fernando Torres, koji je protivničke vratare svladao tri puta, baš poput hrvatskog reprezentativca Marija Mandžukića, ali i Rusa Alana Džagojeva, Nijemca Marija Gomeza, Portugalca Cristiana Ronalda te Talijana Marija Balotellija. Torres se istaknuo i jednom asistencijom, a sve za 189 minuta provedenih na travnjaku, što mu je i donijelo titulu Zlatne kopačke.

Deset igrača postiglo je po dva pogotka, 37 igrača u listu strijelaca upisalo se jednom, dok će svoje posebno mjestu u statističkim podacima s ovog Eura naći i branič engleske nogometne reprezentacije Glen Johnson, koji je u susretu protiv Švedske loptu poslao u vlastitu mrežu, kao jedini strijelaca autogola na ovom turniru.

Ukupno najviše golova na turniru postigli su stari i novi europski prvaci Španjolci, koji su protivničke mreže tresli 12 puta. što je točno dva puta po utakmici. Što je još i važnije u šest odigranih utakmica primili su samo jedan pogodak (najmanje od svih reprezentacija) i to u otvaranju natjecanja, gdje su također snage odmjerili s Italijom. Di Natale je tada pronašao put lopti pored Casillasa, a na kraju je taj dvoboj završen bez pobjednika.

Najmanje pogodaka zabila je još jedna poznanica iz skupine C, iz koje su stigli finalisti turnira, li i u kojoj je igrala i Hrvatska. Irska je uspjela samo jednom zatresti protivničku mrežu, upravo hrvatsku, a Pletikosu je uspio svladati Sean St Ledger, glavom, nakon ubačaja.

Zanimljivo je i kako je tijekom čitavog turnira čak 22 pogotka postignuto glavom.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo golom je u Poljskoj otvorio Robert Lewandowski, koji je zabio Grcima, dok je turnir pogotkom zatvorio Juan Mata, u ukrajinskom, kijevskom finalu, po četvrti put poslavši Buffona po loptu u mrežu.

Najbrže se u listu strijelaca upisao Čeh Petr Jiraček, koji je grčku obranu nadmudrio već nakon dvije minute i 14 sekundi, dok je najkasniji pogodak u nekoj od utakmica postigao Mesut Özil, koji je u polufinalnom dvoboju s Talijanima samo uspio ublažiti poraz, iz kaznenog udarca, u 92. minuti utakmice (91 minuta i 35 sekundi).

Od ukupno postignutih 76 pogodaka, 54 ih je dakle u mrežu pospremljeno glavom, a samo su tri bila iz dosuđenih kaznenih udaraca (ukupno četiri). Jedini promašaj s 11 metara u regularnom vremenu upisao je Giorgos Karagounis, kojemu je u biti Poljak Tyton fenomenalno obranio udarac, smo je među samo nekoliko sekundi nakon što je Szczesny skrivio penal i zaradio isključenje. Precizni su bili, već spomenuti, Özil protiv Talijana, Dimitris Salpingidis u četvrtfinalnom porazu Grčke od Njemačke, te Xabi Alonso, također u četvrtini finala, protiv Francuske. Španjolci su upisali i dvije najuvjerljivije pobjede, po dva puta su s 4:0 nadigrali protivnike, u skupini protiv Irske te u velikom finalu s Talijanima.

Hat-trick nije postignut niti u jednom dvoboju, a najbliže su mu bila devetorica igrača, među kojima je i Mario Mandžukić, koji je irskim navijačima u dva navrata skinuo osmjeh s lica. Fantastični ukrajinski predvodnik Andrij Ševčenko dva puta je svladao Šveđane, Džagojev je dva zabio Česima, Bendtner Portugalcima, Gomez Nizozemcima, Torres Ircima, Cristiano Ronaldo također Nizozemcima, Xabi Alonso Francuzima, a Balotelli Nijemcima.

Ne smijemo zaboraviti niti asistente, koji toliko puta olakšali posao strijelcima. Ukupno je zabilježeno 60 uspješnih dodavanja za pogodak, a posebno su se istaknula četvorica igrača, koji su svoji suigračima namjestili po tri pogotka. Nijemac Özil, Rus Aršavin, engleski kapetan Steven Gerrard te fenomenalni španjolski reprezentativac David Silva, koji je uz dva postignuta pogotka, još tri puta asistirao svojim suigračima.

Hrvatska i Super Mario Mandžukić

Hrvatska nogometna reprezentacija, iako nije prošla skupinu, ostavila je velik trag na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. Solidne predstave, pobjeda protiv Irske te dojmljive predstave protiv oba finalista turnira, svakako će ostati u lijepom sjećanju svih navijača. Možda se i moglo rezultatski bolje, ali ne treba previše biti razočaran prikazanom igrom.

Hrvatska je u tri utakmice postigla četiri pogotka. Uz Super Marija Mandžukića u listu strijelaca upisao se i Nikica Jelavić, no, pogodak kojim je Italija i dalje ostala bez prve, povijesne pobjede protiv hrvatske nogometne reprezentacije sigurno zaslužuje da se posebno izdvoji. Fantastično ga je uposlio Ivan Strinić.

Raspucavanja...Panenke Pirla i Ramosa za nogometne sladokusce

Samo dvije utakmice na turniru završile su bez pogodaka, u 90 pa nakon toga i kroz produžetke, u 120 minuta nogometne borbe na travnjaku. Četvrtfinalni susreti Engleza i Talijana te polufinalni dvoboj Španjolaca i Portugalaca. Nakon raspucavanja, nište iznenađujuće, engleska nogometna reprezentacija još je jednom napustila turnir u suzama, dok je u pirinejskom obračunu susjeda španjolska reprezentacija pokazala pobjednički karakter i kući poslala Cristiana Ronalda i njegovu portugalsku družinu.

U oba dvoboja istaknula su se dvojica igrača, koji su hladnokrvno u raspucavanju izveli 'panenke' te tako svojim reprezentacijama otvorili put prema pobjedi.

Majstori su Andrea Pirlo i Sergio Ramos...

Ljepota je u očima promatrača

Od 76 postignutih pogodaka stvarno je teško izabrati listu najljepših, najatraktivnijih pogodaka ili onih koji su bili od posebne važnosti, koji su publiku na stadionu ili pored malih ekrana bacili u nogometnu ekstazu.

No, pokušat ćemo izdvojiti njih pet, koji će vam zasigurno ostati u sjećanju i po kojima ćete pamtiti ovogodišnje Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

5. Andrea Pirlo: Hrvatska - Italija 1:1

Vrhunski izveden slobodan udaraca talijanskog majstora.

4. Juan Mata: Španjolska - Italija 4:0

Odlična akcija Španjolaca, zaključena nesebičnom asistencijom Torresa za debitanta na turniru, Juana Matu, u samoj završnici finalnog dvoboja.

3. Mario Balotelli: Italija - Njemačka 2:1

Iako je zabio još jedan vrhunski pogodak, onaj Ircima, Njemačku je u potpunosti dotukla ova bomba, projektil Marija Balotellija.

2. Danny Welbeck: Engleska - Švedska 3:2

Nevjerojatnu snalažljivost pokazao je napadač engleske nogometne reprezentacije, zabivši pogodak koji je odlučio pobjednika u dvoboju sa Švedskom.

1. Zlatan Ibrahimović: Švedska - Francuska 2:0

Majstor ostaje majstor! Ibra je usmjerio pobjedu nad Francuskom ovim fantastičnim volej udarcem. Na njegovu žalost, švedska reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtinu finala, ali ovaj je pogodak zasigurno obilježio turnir u Poljskoj i Ukrajini.

Izbor naravno nije bio lagan, a za sve koji žele još jednom uživati svim golovima ovog Eura, ovo je pravi video za vas. Koji su vama bili najbolji, najljepši?

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani05.07.2012. u 11:53
    Khedira anyone? A gol Fabregasa na dodavanje D. Silve... Bolje od Mate, bar po meni...
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik04.07.2012. u 11:37
    welbeck
    Obrisan korisnik
  • matbaric03.07.2012. u 13:48
    Na svu srecu je pokraj Ibre bio Mexes... :D, koji je to igrac (opa Mexes), svaka cast za Ibru lijepo i efikasno, sto ces vise.
    matbaric
  • Obrisan korisnik03.07.2012. u 12:57
    Ibrakadabra definitivno
    Obrisan korisnik
  • ElKun1003.07.2012. u 00:57
    RvP, VdV,Blažikovski i Lahm odlični udarci izvana..
    ElKun10