Nogomet

Lekcija Lilleu i PSG-u: "Nije u šoldima sve..."

Piše:Ivan Dorian Molnar • utorak, 21.08.2012.
Lekcija Lilleu i PSG-u: "Nije u šoldima sve..."

Veliki val vrućine u Francuskoj znatno je otežao uvjete glavnim akterima u drugom kolu Ligue 1, a gotovo u svakoj utakmici nekoliko puta igra je zaustavljana zbog prijeko potrebnih osvježenja kako bi se igra mogla nastaviti. S druge strane, u pojedinim momčadima niti osvježenja što se tiče ovosezonskih pojačanja ponovno nisu donijela ništa bolje rezultate...

Ni sav novac, silna pojačanja u novoj sezonu nisu nakon dva kola donijela trobod PSG-u, koji je u Ajacciu pokazao da je bez Zlatana Ibrahimovića nemoćan, a Carlo Ancelotti zasigurno će imati o čemu razmišljati prije susreta trećeg kola na Parku prinčeva protiv Bordeauxa. Nancy je pokvario veliko otvorenje Lilleovog novog stadiona uzevši vrijedan bod, a Lorient je ovog kola autor najvećeg preokreta u srazu s Montpellierom.

Da bi stvar bila gora za Paris Saint-Germain, potpuno nepotreban crveni karton zaradio je i Ezequiel Lavezzi protiv Ajaccia te neće konkurirati za sljedeće kolo, dok je povratak Zlatana Ibrahimovića još uvijek pod znakom upitnika. Pošteno se osramotio i Carlo Ancelotti, provevši posljednje minute na tribinama Francoisa Cotyja zbog isključenja kojeg je zaradio nakon napucavanja boce s vodom pokraj klupe ravno u teren.


Michel Bastos priča je tjedna u Ligue 1, Brazilac kojeg se čelnici Lyona žele riješiti i dovesti novog igrača, ali bivši igrač Lillea sjajnim je pogotkom "škaricama" pokazao da zna i želi igrati na Gerlandu. Remi Garde ga sigurno nije uveo bez razloga u dvoboju s Troyesom.

Osmu uzastopnu pobjedu u Ligue 1 ubilježio je poletni Bordeaux, koji je pogotkom Poljaka Obraniaka pobijedio Rennes, a Bastia je nastavila svoju lijepu priču s početka sezone svladavši Reims u posljednjim trenucima susreta.

Momčad kola

Delle (Nice) - Mendy (Brest), Fanni (Marseille), Chedjou (Lille), M'Bengue (Toulouse) - Capoue (Toulouse), Pierazzi (Ajaccio), A. Traore (Lorient), Obraniak (Bordeaux) - Gomis (Lyon), Gignac (Marseille).

Emmanuel Herrera je svojim pogotkom protiv Lorienta dopustio Reneu Girardu da kaže predsjedniku Montpelliera, Louisu Nicollinu:"Vidiš, može on umjesto Girouda", ali samo nakratko. Autor najvećeg preokreta i šoka za bijesnog Girarda momčad je Lorienta, koja je pogocima Traorea i velikog povratnika Aliadierea svladala aktualne prvake, koji još nisu upisali pobjedu u novoj sezoni.

50.000 gledatelja na novom Grand Stade Lille Metropoleu moglo je uživati u prvom pogotku na novom zdanju, ali na njihovu žalost lopta Bakara s 25 metara doletjela je - u krivu mrežu, onu Mickaela Landreaua. Kalou je izjednačio, ali to je sve što je Garcijin Lille uspio pokazati unatoč grandioznim najavama o velikoj pobjedi na otvorenju novog stadiona.

Stadion je koštao 282 milijuna eura, izgradnja je trajala više od dvije godine, a zdanje je dobilo pet zvjezdica po Uefinom rangu i bit će jedno od domaćina Eura 2016., koje se održava u Francuskoj. Grand Stade Lille Metropole ima jednu zanimljivu karakteristiku: jedna polovica terena može se razmaknuti i uzdignuti, što će omogućiti održavanje raznih koncerata i drugih zbivanja za gledatelje u Villeneuve d'Ascqeu, predgrađu Lillea.

No, ni to nije prestrašilo Nancy, koji je potpuno zasluženo uzeo bod nakon velike bitke s igračem manje.

Baš kao i PSG, prvo skoči, a onda reci "hop".

Igrač kola

Nekoliko pojedinaca u drugom kolu istaklo se svojim potezima, ali niti jedan nije toliko dirnuo u srce ne samo Lorientovih navijača, već istinskih ljubitelja nogometa, kao što je pogodak Jeremieja Aliadierea u posljednjim trenucima susreta s Montpellierom. Bivši igrač Arsenala svojim je drugim pogotkom u sezoni donio veliku radost Christianu Gourcuffu, ali i vrijedna tri boda za Les Merluse.


Pogodak kola

Nevjerojatno je u susret s Troyesom ušao Lyonov Michel Bastos i sjajnim pogotkom škaricama doveo domaćine u vodstvo. Razmislit će dobro Lyonovi čelnici o prodaji ovog Brazilca nakon ovog sjajnog poteza koji je obilježio drugo kolo Ligue 1 i zasigurno će konkurirati za pogodak sezone.


Tragičari kola

Ezequiel Lavezzi je svojim nepotrebnim crvenim kartonom protiv Ajaccia ostavio svoju momčad na cjedilu, ali najveća pogreška ovog kola, ona koja je koštala Evian i jednog boda u srazu s Brestom bila je nesmotrena reakcija glavom Tiea Bija, koji je omogućio Baysseu da mirno zabije za pobjedu svoje momčadi.


L'oeil d'aigle

Mnogi su nakon drugog kola Ligue 1 izdvojili jednu posebnu situaciju kao kontroverznu, a to je ona na utakmici Bordeauxa i Rennesa. U jednoj kontri u kaznenom prostoru Boye je srušio Gouffrana, a sudac je pokazao na bijelu točku. Na usporenoj snimci vidi se da je Rennesov branič startao na loptu, no djelitelj pravde dosudio je kazneni udarac, koji je ipak obranio Benoit Costil, pokazavši da - pravda ipak pobjeđuje. Nesretni izvođač za Bordeaux bio je Henri Saivet.


Izjava kola

Iako je zaradio isključenje i njegova momčad nije svladala Ajaccio, PSG-ov trener Carlo Ancelotti nakon susreta mirno je izjavio: "Naša igra bila je razočaravajuća, vjerujem da smo imali kvalitetu potrebnu za osvajanje tri boda, ali nedostajala je kohezija u napadu. Stvorili smo nekoliko prilika, no moramo još naporno raditi. Poboljšat ćemo se s povratkom Ibrahimovića i Motte".

Na upit o isključenju Ezequiela Lavezzija, talijanski je strateg kratko rekao: "Mislim da je Lavezzijev crveni karton bio zaslužen."

U sljedećem kolu velik je ispit pred njim, navijači na Parku prinčeva očekuju prvu pobjedu PSG-a protiv Bordeauxa, koji je u velikoj seriji.

Foto: www.losc.fr

Ligue 1

1PSG 3176:29+4770
2Monaco 3262:42+2061
3Brest 3249:33+1657
4Lille 3145:27+1855
5Nice 3136:25+1151
6Lens 3140:34+646
7Rennes 3251:43+845
8Marseille 3147:38+944
9Lyon 3142:51-944
10Toulouse 3138:40-240
11Reims 3138:45-740
12Montpellier 3139:43-438
13Strasbourg 3235:47-1236
14Nantes 3229:49-2033
15Le Havre 3233:42-932
16Metz 3234:54-2029
17Lorient 3137:61-2426
18Clermont 3226:54-2825

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.08.2012. u 17:43
    Pohvala Sportnetu i autoru teksta, iako ne pratim baš previše francusku ligu, lijepo je pročitat izvještaj kola Ligue 1 koji prošle sezone nije bio.
    Obrisan korisnik
  • DeceiverOfFools21.08.2012. u 17:08
    stavite tablicu novog prvenstva, ako je vec pocelo kao sta pisete a i pola filmova vam ne radi inace bastos je igracina, neznam zasto ga ne kupi kakav liverpool ili milan...
    DeceiverOfFools