Automoto

Tko bi gori, eto je doli, a tko doli, gore ustaje

Piše:Igor Šestak • utorak, 11.09.2012.
Tko bi gori, eto je doli, a tko doli, gore ustaje
Foto: EPA

Velika nagrada Italije na stazi u Monzi bila je još jedna od mnogih ovosezonskih utrka koje je vrlo lako opisati. Bila je jednostavno fantastična. Pokazala je odličnu formu McLarena, sjajan talent Sergia Pereza, briljantnu vožnju Fernanda Alonsa, "buđenje" Felipea Masse, ali i svu nepredvidivost ovog sporta, koju su ovog puta na svojoj koži osjetili vozači Red Bulla i Jenson Button. Bila je to posljednja ovogodišnja utrka u Europi, a oktanski cirkus Formule 1 sa stilom se oprostio od Starog kontinenta.

Dvije legendarne Velike nagrade na dvije legendarne staze ove su godine održane u razmaku od samo tjedan dana. Samo brzi pogled na konačni poredak utrka na Spa-Francorchampsu i na Monzi dovoljan je da se zapaze vrlo velike razlike u rezultatima tih utrka. "Tko bi gori, eto je doli, a tko doli gore ustaje", rekao bi Ivan Gundulić.

U skladu s citatom iz legendarnog Osmana, na pobjedničko su se postolje u Monzi popeli vozači koji su samo tjedan dana ranije utrku u Belgiji okončali već u prvom zavoju. Lewis Hamilton, Sergio Perez i Fernando Alonso iskoristili su činjenicu da zbog suspenzije nije bilo Romaina Grosjeana pa su uspješno prošli prvi, ali i sve ostale zavoje u Monzi i sjajne nastupe okončali prolijevanjem šampanjca.

Lewis Hamilton u Monzi je imao vikend iz snova. Bio je najbrži na dva od tri slobodna treninga, u subotu je osvojio svoj 23. pole position, a u nedjelju stigao do jubilarne 20. pobjede u karijeri i prve na stazi u Monzi. McLarenu je to 180. pobjeda u povijesti i treća pobjeda zaredom. Britanska momčad pokazuje da je u odličnoj formi, ali na žalost tu formu ne uspijevaju iskoristiti oba vozača.

U Mađarskoj je prije ljetne stanke dominirao Hamilton, a Jenson Button je bio šesti. U Belgiji je Button dominirao od starta do cilja, a Hamilton je bio žrtva sudara s Grosjeanom, dok je u Monzi Hamilton pobijedio, a Button bio prisiljen odustati 19 krugova prije cilja zbog kvara na bolidu. U ukupnom poretku konstruktora McLaren zaostaje za Red Bullom 29 bodova i nije potrebna napredna matematika da se izračuna kakvo bi bilo stanje da su oba McLarenova vozača uspjela iskoristiti odličan bolid koji im je dan u ruke i da je za njih bilo malo više sreće.

Mladi Meksikanac Sergio Perez u Monzi je odvozio još jednu sjajnu utrku u svojoj karijeri. Na tipično njegov način, Sauberov vozač je startao s 12. mjesta na tvrđim gumama, ostao na stazi sve do 29. kruga, a onda u samoj završnici prvo iskoristio odustajanja Buttona i Vettela pa zahvaljujući odlično sačuvanim gumama izbio ispred Ferrarijevog dvojca i završio utrku samo 4,3 sekunde iza pobjednika.

Na Perezove nastupe nitko ne može ostati ravnodušan pa ni čelnici velikih momčadi. Mnogi će za njega reći da je definitivno materijal za svjetskog prvaka, ali on se time zasad ne opterećuje i odbacuje nagađanja o prelasku u Ferrari: "Nisam siguran koliko će ovaj rezultat pomoći za mjesto u Ferrariju. Borim se za svoju momčad i tako će uvijek biti, uvijek ću davati maksimum. Borim se protiv svih, bez obzira radi li se i o Alonsu i Hamiltonu."

Iako su u samoj završnici izgubili pozicije od Pereza, u Ferrariju itekako mogu biti zadovoljni. Alonso je nakon tehničkih problema u kvalifikacijama i desete startne pozicije odvozio odličnu utrku i probio se sve do pobjedničkog postolja. Uoči Monze Španjolac je u ukupnom poretku imao prednost od 24 boda ispred prvog pratitelja, a sada ima 37 i taj podatak čini njegov vikend uspješnim. Felipe Massa je četvrtim mjestom izjednačio svoj najbolji ovosezonski rezultat, a ostaje pitanje je li njegovo "buđenje" stiglo prekasno da bi zadržao mjesto u Ferrariju za iduću sezonu.

Peto mjesto je osvojio Kimi Räikkönen, najkonstantniji vozač u protekla dva vikenda. Finac je bio treći u Belgiji, a treći je trenutno i u ukupnom poretku. Ipak, Räikkönen ne može biti prezadovoljan nastupom u Italiji jer je bio prilično daleko od borbe za vrh, a na visoko peto mjesto su ga lansirala odustajanja Buttona i Vettela.

Mercedesi su do uspjeha pokušali doći strategijom s dva ulaska u boks, ali im ona nije donijela ništa više od šestog i sedmog mjesta. Nisu to pozicije na kojima bi njemačka momčad željela biti, ali i to je napredak u odnosu na sedmo i 11. mjesto u Belgiji. Do bodova su još stigli Paul di Resta u Force Indiji, Kamui Kobayashi u Sauberu i Bruno Senna u Williamsu.

Kada se podvuče crta pod osvajače bodova, jasno je da su samo četiri vozača osvajala bodove na obje utrke u posljednjih deset dana. A taj nas zaključak dovodi do prvog dijela Gundulićevog citata, onog koji se odnosi na vozače koji su bili gore, a završili dolje.

Reprezentativni primjerci te skupine vozača su Jenson Button i Sebastian Vettel. Britanac nije uspio osigurati dvostruku pobjedu za McLaren iako je startao s drugog mjesta i držao tu poziciju veći dio utrke. Na putu do osvajanja novih bodova i potpunog povratka u utrku za naslov prvaka ispriječio mu se kvar na sustavu za dovod goriva pa mu u 34. krugu utrke nije preostalo ništa drugo nego parkirati bolid kraj staze.

I dok Britanac može proklinjati sustav za dovod goriva, Sebastian Vettel ima štošta za proklinjati. Problemi za Red Bull počeli su već u subotu kada je austrijska momčad osvojila tek šesto i 11. mjesto u kvalifikacijama te ostala miljama daleko od pole positiona. Problemi su nastavljeni u nedjelju, prvo kaznom za Vettela nakon dvoboja s Alonsom, a onda i odustajanjem aktualnog prvaka zbog kvara na bolidu pet krugova prije kraja. Ništa bolje nije prošao ni Mark Webber, koji je u rukama imao šesto mjesto, a onda odustao dva kruga prije cilja.

S iste strane medalje završio je i Nico Hülkenberg koji je u Belgiji bio četvrti, a u Italiji ostao bez plasmana. Izvan bodova u Monzi su još ostali "problematični" Maldonado, dvojac iz Toro Rossa i već po običaju šestorka iz Caterhama, Marussije i HRT-a. Spomenutim momčadima preostaje jedino nada da će se u idućim utrkama pojaviti neki novi "Grosjean" i da će tada odustati nešto više vozača nego u Belgiji, kako bi i oni stigli do pokojeg boda.

Europski dio sezone Formule 1 je završen. Slijedi azijska turneja koja započinje noćnom utrkom u Singapuru 23. rujna.

Vozač vikenda

Lewis Hamilton: Iako se trenutno više priča o njegovom novom ugovoru, nego o nastupima na stazi, Britanac je za nastup u Italiji zaslužio titulu vozača vikenda. Pole position, vodstvo u utrci od starta do cilja i 20. pobjeda u karijeri. Savršeni vikend pokvario mu je tek Nico Rosberg najbržim krugom utrke. Hamilton je ovom pobjedom izbio na drugo mjesto u ukupnom poretku, a zadrži li McLaren trenutnu formu Britanac bi mogao i do svog drugog naslova svjetskog prvaka.

Momčad vikenda

Ferrari: Iako je McLaren stigao do svoje 180. pobjede u povijesti Formule 1, titula momčadi vikenda ide Ferrariju. Momčad iz Maranella je na domaćoj stazi osvojila najviše bodova, njih 27, i probila se na treće mjesto u poretku konstruktora ispred Lotusa. U Monzi Ferrari nije imao samo jednog vozača, kao u najvećem dijelu sezone, već je napokon pravi doprinos uspjesima momčadi dao i Felipe Massa. Vikend Propetih konjića mogao je biti i uspješniji da Alonsa nisu zadesili tehnički problemi u subotnjim kvalifikacijama.

Potez vikenda

Sergio Perez: U potez vikenda mogla bi se svrstati čitava utrka mladog Meksikanca. Zajedno sa svojom momčadi Perez je odabrao odličnu taktiku koju je na stazi savršeno proveo u djelo. Još je jednom bio izrazito pažljiv prema svojim gumama, što mu je u konačnici donijelo proboj ispred oba Ferrarija i treći uspon na pobjedničko postolje u karijeri.

Tragičari vikenda

Momčad Red Bulla: Na Velikoj nagradi Italije malo je toga funkcioniralo u austrijskoj momčadi. U subotu se vidjelo da Red Bullovom bolidu nedostaje brzine za napad na prve startne redove, a u nedjelju su oba vozača završila svoj nastup prije posljednjeg, 53. kruga. Na Vettelovom bolidu je zakazao Renaultov motor, a prije toga je zakazao i Vettel, kada je pretjerao u guranju Alonsa sa staze i zaradio kaznu prolaska kroz boks. Webber je cijelog vikenda bio rezerviran, a na kraju nije uspio sačuvati ni osam bodova, koji su mu se nudili nakon odustajanja momčadskog kolege i Buttona.

Izjava vikenda

Lewis Hamilton: Nakon utrke McLarenov vozač je iskreno priznao: "Kako li je kvragu Alonso došao tako visoko, do drugog mjesta, pitao sam se prije nego ga je Perez prestigao."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido12.09.2012. u 00:03
    Trka je bila fenomenalna.
    nido