Zimski sportovi

Ideja

Piše:Borna Rupnik • utorak, 18.09.2012.
Ideja
Foto: Aldo Šuran

Hokej na ledu pulske Arene polako se sprema u arhivu, a Medveščak i EBEL nastavljaju svojim redovitim životom. Događaj koji je podigao mnogo prašine bio je u petak na pragu velike neugodnosti, odgode utakmice protiv Olimpije. Na kraju je cijela operacija sretno zaključena, ali uspjeh nije rezultat odigravanja utakmice, već je ostvaren samom idejom...

Prije oko 2.000 godina Rimljani su sagradili amfiteatar kako bi se zabavljali gladijatorskim borbama i ostalim pripadajućim aktivnostima, a ovoga su vikenda unutar iste te veličanstvene građevine u Puli gledatelji mogli pratiti hokejske okršaje Medveščaka s Olimpijom i Vienna Capitalsima. Prilično impresivno, zar ne?

"Cijeli hokejaški svijet pričao je o spektaklu u Puli, a onda se moglo dogoditi veliko ništa".

Riječi su to Medveščakovog predsjednika Damira Gojanovića, nakon prave male drame koja se unutar zidina odvijala u petak navečer, u vrijeme kada je trebao početi prvi dvoboj trodnevnog programa, ogled s gostima iz Ljubljane.

Ledena je podloga bila u izrazito lošem stanju jer na vremenske prilike, posebno vjetar, nije bilo adekvatne reakcije, u kombinaciji s gašenjem strojeva za održavanje. Od tog se organizacijskog propusta, nedovoljne informiranosti o mogućim uzrocima i posljedicama, ne može i ne treba pobjeći, pogotovo kada se u obzir uzmu visoki ulozi, poput dolaska brojnih navijača iz različitih dijelova Hrvatske i Europe koji bi "pošteno izvisili" da susreta nije bilo.

"Nastao bi kaos. Pitanje je bih li toliko riskirao da sam znao da jak vjetar može ledu napraviti toliko problema", priznaje Gojanović.

No, uz mnogo je truda i strpljenja te obostrane dobre volje u taborima Medveščaka i Olimpije utakmica ipak odigrana, makar i uz saznanje da će patiti kvaliteta hokeja, čak i uz svijest igrača da će posebno trebati pripaziti da ne bi došlo do ozljeda.

Je li se isplatilo?

Manje je važno je li ta utakmica naposljetku uopće odigrana ili nije.

Važno je to da u zemlji koja grca u raznoraznim problemima i ograničenjima svih vrsta, netko ima hrabrosti, vizije i snage razmišljati izvan okvira. Važno je što je ideja Arena Ice Fevera u Puli zaživjela i što je mnogima predstavila sljedeću smjernicu - "ako se može probati igrati hokej u Puli u rujnu usred Arene, onda se može probati i štošta drugo".

I može se. I uz punu, ozbiljnu predanost, postoji sasvim solidna šansa da uspije.

Moglo se, s druge strane, zadovoljno trljati ruke uz tvrdnje kako je Medveščakova uprava pretjerala i napokon naišla na preveliki zalogaj, moglo se provesti vrijeme naslađujući se organizacijskom pogreškom i propustom.

Međutim, pozitivan ugođaj oko Medveščaka, kao ni njegov sadašnji imidž u sportskom svijetu, nije izgrađen na izostanku pogrešaka i propusta. Izgrađen je na radu, koji biva nagrađen, na pokušajima, na osmišljavanju poteza i akcija, na iskorištavanju vlastitih mogućnosti i sredstava i vježbanju vlastitih sposobnosti, bez nužnog upiranja prstom u tuđe dvorište i prebacivanja krivice, svekoliko prisutne pojave u hrvatskom društvu.

Osim toga, Medveščakova je organizacijsko-marketinška letvica postavljena vrlo visoko i zato kritičarima može predstavljati vrlo dragu metu, ali Medveščak je pravu pobjedu odnio čim se upustio u organizaciju projekta u Puli.

Još prije spomenutih Rimljana i njihovih gladijatora, grčki filozof Platon, govoreći o svojem svijetu ideja, ukazao je da se bez težnje savršenom, kroz pomisli i razmišljanja, ne može ni savršeno djelovati.

Upravo Platonovim riječima, "lako je oprostiti djetetu koje se boji mraka. Prava je životna tragedija kada se odrasli ljudi boje svjetlosti."

I ideja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.09.2012. u 18:00
    Čestitke na nadljudski uloženom trudu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2012. u 10:58
    A zašto bi se samo trebali prikazivati samo ta tri sporta?? Hokej je puno popularniji od vaterpola i rukometa, u tim sportovima igraju 10 dobrih repki i nije ni čudo da smo u vrhu. Košarka nam je takva kakva je, nažalost.Zašto se ne bi prikazivali neki drugi sportovi, kao hrvanje, judo, boks... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • babalu5520.09.2012. u 00:06
    Oprosti, ali prije tri godine zadar je ima nprosjek od 6500 gledalaca, pa je HTV prenosio samo 2 utakmice u reg. lizi. Osim toga hokej se igra u samo 2 grada i imamo samo 1 ozbiljan klub.
    babalu55
  • soecc19.09.2012. u 14:03
    E pa neka se košarkaški, rukometni i ostali savezi i klubovi malo više potrude i počnu raditi, dovuku gledatelje u dvorane, pa će i televiziji biti interesantnije to popratiti...
    soecc
  • babalu5518.09.2012. u 22:25
    Sve je to divno, ali zašto hokeja na HTV ima više nego li košarke, rukometa i vaterpola zajedno? Ipak su ti sportovi naš forte ( možda košarka ne ). A i reprezentacija u hokeju nije baš blizu vrha.
    babalu55