Košarka

Tomićev tjedan sezone, Bogdanović standardno odličan, Zubčić eksplodirao

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 04.02.2013.
Tomićev tjedan sezone, Bogdanović standardno odličan, Zubčić eksplodirao
Foto: EPA

Ante Tomić povezao je dvije utakmice zaredom u kojima je otišao do 20 ili više poena. Iza Tomislava Zubčića vjerojatno je tjedan karijere, barem statistički, a Bojan Bogdanović ponovno je vukao Fenerbahče na svojim leđima.

Igrač tjedna

Ante Tomić (Barcelona): Iza Ante Tomića je najbolji tjedan ove sezone. Barcelona je upisala dvije glatke pobjede, a Tomić je u oba susreta bio uvjerljivo najbolji pojedinac na parketu. Prvo je u euroligaškoj pobjedi protiv Montepaschija za 26 minuta ubacio 20 poena (9/12 za dva, 2/4 slobodna) uz pet skokova i pet asistencija, a zatim je sjajnu igru ponovio i u ligaškom dvoboju protiv Manrese. Tu je za 30 minuta ubacio 24 poena (10/14 za dva, 4/7 slobodna) uz osam skokova, dvije asistencije i dvije blokade.

Ugodno iznenađenje

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Donedavni Cibonin krilni centar se sve ugodnije osjeća u Litvi, što je prošlog ponedjeljka potvrdio u dolasku do gostujućih 87:52 protiv Naglis Palangosa u prvenstvu. U tom susretu pokazao je daleko najviše u svojoj momčadi, ubilježivši 31 poen uz 11/15 za dvicu, 1/1 za tricu i 6/6 iz slobodnih bacanja, a dodao je i devet skokova za samo 22 minute u igri. Lietuvos Rytas je u nedjelju proslavio još jednu visoku pobjedu, domaćih 93:60 protiv Astane u VTB ligi, a Zubčić je završio s 14 poena (5/11 iz igre), po tri asistencije i osvojene lopte za nepune 22 minute na parketu.

Visoka forma

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Odlično je odradio još jedan tjedan na košarkaškim parketima, što se baš ne može reći za njegovu momčad. Fenerbahče je u šestom kolu drugog kruga Eurolige gostovao kod Olympiakosa te doživio i peti poraz. Bogdanović je još jednom bio najbolji igrač kluba iz Istanbula. Odigrao je gotovo 38 minuta i susret završio s 20 poena, četiri skoka i dvije asistencije. Za dva poena je šutirao 3/6, za tri poena 2/5, a na njemu je načinjeno čak deset osobnih pogrešaka pa je osam puta morao na liniju slobodnih bacanja. Pogodio je svih osam pokušaja. Za razliku od Eurolige, Fenerbahče u domaćem prvenstvu dobro gura, a u nedjelju je na gostovanju pobijedio Ankara Kolejliler. Bogdanović je na parketu proveo 30 minuta, zabio 25 poena te dodao tri asistencije i skok. Dvice je šutirao 3/4, trice sjajnih 5/8, a slobodna bacanja 4/4.

Marko Popović (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa je prošlog ponedjeljka u gostima proslavila 113:61 protiv Lietkabelisa u litavskom prvenstvu, a Popović nije trebao napraviti previše, ubilježivši po tri poena i asistencije za 12 minuta u igri. Puno veći učinak ostvario je u euroligaškoj utakmici, u dolasku do domaćih 92:56 protiv berlinske Albe, predvodeći Žalgiris s 22 poena uz 4/4 za dvicu, 4/7 za tricu i 2/2 iz slobodnih bacanja. Za nepunu 21 minutu u igri, dodao je i pet asistencija i dvije osvojene lopte. Na kraju tjedna, na putu do nedjeljnih gostujućih 74:68 protiv moskovskog CSKA u VTB ligi imao je 11 poena i dva skoka za 20 i pol minuta na parketu.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Još jedna dobra utakmica Damjana Rudeža, ali ne i pobjeda Zaragoze. U 20. kolu španjolske lige Zaragoza je ugostila Estudiantes i vrlo loše otvaranje utakmice odnijelo joj je pobjedu. Rudež je bio među najistaknutijima kod pobjednika, za 20 minuta je ubacio 14 poena (2/4 za dva, 2/5 za tri, 4/4 slobodna). Šteta zbog pet osobnih pogrešaka, učinak bi zasigurno bio i bolji.

Marko Tomas (Cedevita): Poslije dobrog nastupa protiv Zadra, Tomas je bio među najboljima u momčadi Aleksandra Petrovića i u dolasku do 64:56 u gostima kod Igokeje u 20. kolu ABA lige. Igrao je 33 minute i za to vrijeme imao 16 poena s 5/12 iz igre, 4/9 za tricu, a 2/4 iz slobodnih bacanja. Dodao je i tri skoka i po četiri asistencije i osvojene lopte.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani su u 20. kolu ABA lige doživjeli domaći poraz od Široki WWina, a Vrbanc je bio među boljima u momčadi u toj izgubljenoj utakmici. Svoje 24 minute iskoristio je za 17 poena, s 2/2 za dvicu, 2/4 za tricu i 7/8 iz slobodnih bacanja, a imao je i po jedan skok i asistenciju, uz dvije izgubljene lopte. Glavni problem bile su mu osobne pogreške, s pet prekršaja zbog kojih nije dočekao kraj susreta na parketu.

Luka Žorić (Unicaja): Dok se Unicaja muči, Luka Žorić igra sve bolje. U oba prošlotjedna dvoboja bio je ponajbolji pojedinac u Repešinoj momčadi i može biti zadovoljan svojom igrom, ako već ne može biti igrom momčadi. U porazu od Efesa za 33 minute je ubacio 20 poena (7/13 za dva, 6/7 slobodna) i uhvatio pet skokova. Uslijedila je domaća pobjeda protiv Lagun Ara u kojoj je Žorić za 30 minuta ubacio 16 poena (5/5 za dva, 6/6 slobodna) i uhvatio četiri skoka.

Na standardnoj razini

Stanko Barać (Anadolu Efes): Od turskih klubova u Euroligi Anadolu Efes najbolje gura i u drugom krugu ima omjer 5-1. Petu pobjedu upisao je protiv Unicaje sa 78:73, no forma Stanka Baraća nije u skladu s klupskom. Najveći problem hrvatskog centra je mala minutaža koju mu daje trener Mahmuti pa je tako i protiv Španjolaca dobio samo 11 minuta. Uz šut iz igre 2/4 došao je do četiri poena, a tome je pridodao i dva skoka. Većoj minutaži nadat će se u utakmici domaćeg prvenstva protiv Hacettepea, koja je na rasporedu u ponedjeljak navečer.

Mario Delaš (Žalgiris): Na početku prošlog tjedna, Delaš je u dolasku do gostujućih 113:61 protiv Lietkabelisa u prvenstvu Litve imao sedam poena i po dva skoka i asistencije za 17 minuta u igri. Na putu do euroligaških 92:56 protiv Albe na domaćem parketu završio je s osam poena, šest skokova i dvije osvojene lopte za nepunih 20 minuta na parketu, dok je najskromniji nastup imao u gostujućem uspjehu protiv moskovskog CSKA (74:68) u nedjelju u VTB ligi. Odigrao je nepunih 17 minuta i bio bez poena, uz tri obrambena skoka.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Vrlo zapaženu ulogu odigrao je u gostujućoj pobjedi svog kluba protiv Antalyje rezultatom 88:77. Na parketu je proveo nešto više od 30 minuta i završio utakmicu s 14 poena, pet skokova i tri asistencije. Za dva poena je šutirao 4/7, a pogodio je i dvije trice iz tri pokušaja.

Rok Stipčević (Scavolini): Vrlo dobru utakmicu Zadranin je odradio na gostovanju kod Umana Venezije gdje je zabio 15 koševa (šut 5/11), pet puta je asistirao te je ubilježio i jedan skok, sve to za 36 minuta koliko je proveo na parketu. Nastavak je to dobrih Stipčevićevih igara od dolaska iz Armanija, naprosto se preporodio i on sam, ali i njegova momčad.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Bilbao je prošlog tjedna imao dva španjolska dvoboja, jedan u Eurokupu, a jedan u domaćem prvenstvu. U Eurokupu je svladao Perasovićevu Valenciju dok je u prvenstvu poražen od Reala. U pobjedi u Valenciji Pilepić je imao najskromniju minutažu uz Mamadoua Samba, odigrao je tek pet minuta za vrijeme kojih je ubacio jednu tricu iz jednog pokušaja. U nedjelju je Bilbao ugostio momčad Reala i upisao visok poraz, tu je Pilepić odigrao devet minuta i ubacio četiri poena (2/2 za dva, 0/1 za tri).

Zoran Planinić (Himki): S asistencijom i pet poena u završnici utakmice, Planinić je pomogao Himkiju da zadrži prednost i dođe do gostujućih 83:71 protiv Caje Laboral u Euroligi. Hrvatski razigravač je u tom susretu odigrao 28 i pol minuta i imao 13 poena, šest asistencija i pet skokova. Nekoliko dana prije toga, prošlog ponedjeljka, na parketu je proveo 30 i pol minuta u Himkijevoj gostujućoj pobjedi nad Doneckom (84:66) u VTB ligi. Završio je s po devet poena i asistencija, uz dva skoka.

Goran Suton (Cedevita): Na putu do gostujućih 64:56 protiv Igokeje u 20. kolu ABA lige, Suton je 23 minute na parketu iskoristio za po osam poena i skokova.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Iza Panathinaikosa je vrlo uspješan tjedan koji je započeo pobjedom u zaostalom susretu 14. kola grčkog prvenstva protiv Arisa. Ukić je predvodio svoju momčad s 12 postignutih poena i tri asistencije. Hrvatski reprezentativac imao je skromniji učinak u posljednjem susretu skupine E Topa 16 Eurolige gdje je sa samo dva poena sudjelovao u pobjedi protiv Brose Basketsa.

Forma u padu

Boris Barać (Široki WWin): Nakon nekoliko dobrih izvedbi, trener Vujanović dao mu je 29 minuta protiv Zadra u vrlo važnoj utakmici, ali učinak mu nije bio zadovoljavajući s obzirom na potencijal koji ima. Za 29 minuta postigao je sedam poena (2/8 za dva, 1/3 za tri) uz sedam skokova. Dojmu neuvjerljive partije pridonijele su i tri blokade na njemu.

Miro Bilan (Cedevita): S po pet poena i skokova za 15 minuta u igri, Bilan se nije previše istaknuo u gostujućoj pobjedi sa 64:56 protiv Igokeje u ABA ligi.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Nešto slabiji učinak imao je Perić prošlog vikenda u pobjedi svoje momčadi, slabiji dakako od onog na što je naviknuo, a ovaj put za 27 minuta upisao je osam koševa (šut 3/9), dva skoka i jednu asistenciju.

Dontaye Draper (Real Madrid): Iza madridske momčadi je vrlo dobar tjedan s dvije nove pobjede. U Euroligi je svladan veliki CSKA dok je u španjolskom prvenstvu uspješno apsolvirano teško gostovanje u Bilbau. Protiv Moskovljana Dontaye Draper je za sedam minuta ostao bez poena (0/1 za dva, 0/1 za tri) s uhvaćenim skokom i asistencijom. Veću minutažu imao je u Bilbau gdje je odradio 15 minuta i ubacio tri poena (0/1 za dva, 1/3 za tri) uz dvije ukradene lopte.

Krešimir Lončar (Himki): U uvjerljivoj gostujućoj pobjedi nad Doneckom (84:66) u VTB ligi, Lončar je prošlog ponedjeljka ubilježio sedam poena, po tri skoka i asistencije i dvije blokade za 17 i pol minuta na parketu. Na putu do euroligaških gostujućih 83:71 protiv Caje Laboral nije igrao puno, tek osam minuta. Zbog tri rana prekršaja, brzo je završio na klupi, a u nastavku utakmice ga Rimas Kurtinaitis više nije puno koristio, s dva poena, asistencijom i dvije osvojene lopte u toj manjoj minutaži.

Pavle Marčinković (Cibona): U domaćem porazu od Budućnosti (73:60) u 20. kolu ABA lige uglavnom se isticao promašajima, završivši s dva poena uz 0/5 iz igre, 0/4 za tricu, a 2/2 s crte slobodnih. Odigrao je 11 minuta, a uz dva poena, ubilježio je i skok.

Damir Markota (Bešiktaš): Katastrofalan tjedan je iza Markote i njegovog Bešiktaša. U drugom krugu Eurolige su od Maccabija doživjeli i šesti uzastopni poraz, a hrvatski igrač je u toj utakmici uspio zabiti tek pet poena. Igrao je 23 minute, iz igre šutirao 2/6, a statistiku djelomično popravio s četiri skoka i jednom asistencijom. Crni tjedan Bešiktaš je upotpunio lošim izdanjem u turskom prvenstvu. Na svom je parketu izgubio od Pinar Karsiyake, a Markota je odigrao još jednu utakmicu za zaborav. Za 20 minuta upisao je tek jedan poen (iz igre 0/5), šest skokova i tri asistencije.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Forma toplo-hladno se nastavlja. Ovog tjedna bila je "hladna". U pobjedi u Zadru dobio je 29 minuta, ali ih je iskoristio za tek sedam poena uz vrlo slab šut - 2/6 za dva, 1/5 za tri. Donekle je popravio statistiku s četiri osvojene lopte, tri skoka i asistencijom.

Krunoslav Simon (Unicaja): Muke po Unicaji se nastavljaju, još uvijek nema potpunog izlaska iz krize u kojoj je i Kruno Simon. Hrvatski reprezentativac nije briljirao prošlog tjedna. U euroligaškom porazu od Efesa za 15 minuta je ubacio pet poena (1/5 za dva, 0/1 za tri) uz pet skokova, a tek nješto racionalniji je bio u prvenstvenoj pobjedi protiv Lagun Ara. Tu je za 20 minuta ubacio također pet poena (1/2 za dva, 0/1 za tri) uz pet skokova i tri asistencije.

Dario Šarić (Cibona): Šarić nije bio dobar u novoj Ciboninoj izgubljenoj utakmici u ABA ligi, sa 73:60 u korist Budućnosti u Domu Dražena Petrovića. Na parketu je proveo 20 minuta, a upisao je po šest poena i skokova, mučeći se sa šutom iz igre. Imao je 2/7 za dvicu, 0/2 za tricu i 2/4 iz slobodnih bacanja.

Klupa, tribine, doktori...

Lukša Andrić (Cedevita): Ništa se nije promijenilo u Andrićevom statusu. I dalje je pod suspenzijom i nije u prvoj momčadi.

Luka Babić (Cedevita): Nije ulazio u igru u gostujućoj pobjedi nad Igokeom (64:56) u 20. kolu ABA lige.

Mario Hezonja (Barcelona): Barcelonina B momčad nije bila u akciji proteklog tjedna.

Toni Katić (Split): Propustio je još jednu Splitovu utakmicu u pauzi zbog ozljede koja traje od početka sezone.

Leon Radošević (Armani Milano): Pobjedu svoje momčadi od 41 koš razlike Radošević je odgledao s klupe bez ulaska u igru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10815.02.2013. u 17:22
    Mljac dobra fotka, Krešo vs. Ante.
    narada108
  • pikepiletina09.02.2013. u 10:01
    eno ti ga gore pod Standardna razina
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 19:28
    a di je rok stipcevic?
    Obrisan korisnik
  • basketas04.02.2013. u 15:16
    Prvu su pobjedili 35, drugu 33, obje ekipe na ( ili malo iznad) razine nase a-1.
    basketas
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 13:32
    Šta je Zupčić radio u Ciboni, a šta sad radi? Totalno drugi igrač....
    Obrisan korisnik