Košarka

Spušten zastor na A-1 ligu, "doviđenja" Dubrovniku, "dobar dan" Alkaru i Kvarneru

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 18.03.2013.
Spušten zastor na A-1 ligu, "doviđenja" Dubrovniku, "dobar dan" Alkaru i Kvarneru
Foto: Martina Japundžić

Tijekom vikenda spušten je zastor na regularni dio košarkaške A-1 lige. Četiri kluba svoje će vještine demonstrirati u sudaru s hrvatskih ABA ligašima, dok će preostala šestorka proljeće odigrati u Ligi za ostanak...

Iako su u proteklom kolu sve dileme, vezano uz imena klubova koji će igrati Ligu za prvaka, odnosno Ligu za ostanak, bile riješene, dvoboji 18. kola bili su izuzetno zanimljivi, a čak dva od njih riješena su doslovno u posljednjim sekundama.

Završno 18. kolo

Alkar je u Dubrovniku stigao do ukupno 12. te četvrte gostujuće pobjede, no tek nakon izuzetno uzbudljive završnice. Naime, domaćine su tek tri sekunde dijelile od drugog slavlja u prvenstvu, ali tada se gostima ukazao Kanaet koji pogađa za dva, dovoljno za slavlje Alkara i novu dozu adrenalina ionako "našpananim" Sinjanima.

Slično je bilo i u Slavonskom Brodu, samo što su u ovom slučaju domaćini bili ti koji su uzdignutih ruku napustili parket, a ova pobjeda računa im se i u Ligi za ostanak. Nakon što se u većem dijelu susreta igralo koš za koš, odluka je pala u posljednjim sekundama, a koševe odluke zabio je Petani, posljednji u nizu igrača koji se ove sezone okušao u Đuri Đakoviću.

Do "prenosivih" bodova u posljednjem kolu su stigli i košarkaši VROS Darde u srazu sa Zabokom, a time su Baranjci praktički osigurali opstanak i prije prvog kola nastavka. Ovaj put čovjek odluke bio je Trepalovac koji je susret zaključio s 20 koševa i 19 skokova, no tek je to jedna u nizu njegovih dobrih predstava otkada se priključio Dardi.

Sjajnu sezonu pobjedom je zaključio i riječki Kvarner, a ovaj put u dvorani na Kozali čestitati su im morali košarkaši Osječkog sokola. Iako su domaći vodili tijekom cijelog susreta, u jednom trenutku njihova prednost je iznosila plus 20, Osječani su u završnici stigli na svega minus jedan, no dalje od toga nije išlo.

Posljednji susret kola odigrali su Zagreb i Jolly, momčadi koje će koplja ukrstiti i u prvom kolu doigravanja za prvaka, a nakon 40 minuta igre postalo je jasno da će s broja jedan u nastavak prvenstva krenuti Mravi. Zagreb je sjajno otvorio susret, pobjegao na plus 17, no uporni Šibenčani su malo po malo sustizali, ali dalje od minus dva ipak nisu mogli. Priliku za uzvrat imat će već nakon desetak dana na svom Baldekinu.

Kud koji, mili moji

Nakon što se podvukla crta prvi je isplivao Zagreb, ne tako davni prvak, osvajač Kupa i euroligaš, čime je u mrtvoj trci s Kvarnerom opravdao ulogu prvog favorita, ali jasno da će Mravi imati kudikamo veće ambicije kada, uz dužno poštovanje prema dosadašnjem natjecanju, krenu "prave" stvari u okviru Lige za prvaka.

Odličan posao napravio je i Kvarner koji se uoči sezone ciljano pojačao, zatim priliku dao nekolicini mladih igrača, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Nije na odmet spomenuti da je riječki prvoligaš prvi osigurao ulazak među četiri najbolje momčadi prvenstva, a samim time je ponovno pobrao simpatije lokalne zajednice koja je najavila i nešto bučniju podršku u nastavku sezone.

Što tek onda reći za sinjski Alkar, momčad kojoj je prognozirano samo dno, ali koja je pokazala da se uz predan rad, sjajnog trenera željnog dokazivanja, bez zvijezda te uz nevjerojatnu koheziju u momčadi može ostvariti uspjeh poput trećeg mjesta na ljestvici. Dupkom ispunjena dvorana, 1500 bučnih navijača i samopouzdanje do neba čekat će Split u prvom kolu, ali i sve one koji budu dolazili u narednim kolima.

Svoje mjesto, sasvim očekivano, osigurao je i šibenski Jolly JBŠ. Veći dio sezone Šibenčani su odigrali u skladu s očekivanjima, nakon čega je uslijedio manji pad, što je u konačnici posla koštalo i Hrvoja Vlašića kojeg je zamijenio Ivan Velić. Jolly se tada konsolidirao, zaredao s pobjedama i bez većeg stresa stigao gdje mu je po kvaliteti i mjesto.

Među društvom koje ostaje u borbi za ostanak u ligi strši ime Đure Đakovića na kojega se uoči početka prvenstva računalo kao jednog od favorita za prvo mjesto, no tijek sezone pokazao je da to baš i nije bila najbolja prosudba. Prevelika samouvjerenost uz nekoliko pehova s ozljedama dijela igrača, zatim i kasno kompletiranje momčadi te jasno i sudjelovanje u BIBL ligi, pokazalo se kao previsoka prepreka.

Izuzev Dubrovnika, ostatak društva odigrao je više-manje u skladu s očekivanjima, s naglaskom na odličnu VROS Dardu koja je matematički u igri za Ligu za prvaka bila do dva kola prije kraja. Izvjesno je da će u niži rang skliznuti Dubrovčani, dakako, ako se ne dogodi kakvo pravo sportsko čudo, dok je glavni kandidat za kvalifikacije momčad Križevaca zbog malo toga što donosi u "dotu".

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Dubrovnik76:77Alkar
Slavonski Brod73:72Križevci
Vrijednosnice Osijek76:71Zabok
Kvarner 201081:76Osječki sokol
Zagreb78:70Jolly JB
1Zagreb 144+130
2Kvarner 2010 135+160
3Jolly JB 126+112
4Alkar 126+71
5Vrijednosnice Osijek 108+39
6Slavonski Brod 108+8
7Zabok 711+34
8Križevci 612-136
9Osječki sokol 513-134
10Dubrovnik 117-284

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 19:01
    Nijednu, a ne 1-2.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 15:15
    trepalovac je bio sjajan potencijal, šteta što se njega nije guralo umjesto one mekane picice andrića
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 00:46
    Favorit za ulazak u A1 ligu je Šibenik...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2013. u 22:55
    Da Alkar bar nekog centra uspije dovest i to bi bila druga priča..Ovako uz sav trud teško će se nosit sa jačim momčadima jer su tanki pod košen..Ali bez obzira na sve oni su svoj dio sezone obavili,sad nemaju sta izgubit.MI SMO SINJANI,ALKAR JE NAŠ !!
    Obrisan korisnik
  • rokinho18.03.2013. u 22:04
    Alkar će svakom kući zapaprit u ligi za prvaka ... NAPRID ALKAR
    rokinho