Košarka

Tko će ući u finale, Zadar ili Cedevita?

Branimir Korać, Mišo Gulić • nedjelja, 19.05.2013.
Tko će ući u finale, Zadar ili Cedevita?
Foto: FaH

Zadar i Cedevita danas kreću u svoju polufinalnu seriju doigravanja za prvaka Hrvatske, a Sportnetovi novinari Mišo Gulić i Branimir Korać sučelili su argumente glede budućeg finalista...

U finale ide Zadar

Zadar je u posljednjem kolu u novoj uzbudljivoj završnici, po tko zna koji put ove sezone izašao kao pobjednik, što ga je dovelo do druge pozicije, a samim time i domaćinstva protiv Cedevite koja mu je ove sezone ionako "mušterija". Sve u svemu, nema razloga ne vjerovati da Zadar iz ove serije protiv "Sokića" neće izići kao pobjednik.

Cedevita je ove sezone tri puta pognute glave napuštala parkete nakon dvoboja sa Zadrom, dok su jedini put slavili u ABA-ligaškom susretu kada je Marko Tomas pogodio za pobjedu (nakon očiglednih koraka) nekoliko sekundi prije kraja. Zbilo se to u Krešinom domu, no stvari su, ali i ulog, sada ipak nešto drugačiji. Motiv je dakle na strani Zadra, a domaći parket također se nameće kao velika prednost, jer nema sumnje da će Višnjik ove nedjelje biti užaren i da će se tražiti karta više, a kad je tako, onda su i jači od Cedevite spremni da polože oružje.

Što se tiče momčadi i koncepcije igre, očit problem Zadra je na mjestu razigravača, međutim, njegova unutarnja linija nekako više obećava, prvenstveno zbog Romea Travisa koji je sposoban u serijama zabijati s vanjskih pozicija, ali i ove sezone preporođenog Franka Kaštropila, dok s druge strane na šuterskim pozicijama u Anti Delašu imaju rođenog matchwinnera, što je najbitnije - dokazanog. Jasno, treba li uopće spominjati da je Zadar kolektiv, što je u Cedeviti nepoznat pojam.

U zadarskom taboru su sasvim logično ulogu favorita gurnuli u ruke Zagrepčanima, time si dali ponešto prostora za "disanje", ali sumnje koji je njihov cilj: "Mi smo zadovoljni s onim što smo dosad napravili, ali sada nas očekuje teška borba. U doigravanje ulazimo bez pritiska i nadamo se da ćemo uz pravi pristup napraviti onaj iskorak. Sportski je nadati se da ćemo doći do pozitivnog rezultata u seriji."

Nije nevažno spomenuti i kompleks opravdavanja uloge favorita i nametnutih ciljeva kod Vitamina koji su redovito podbacivali kada je trebalo biti najbolji, što im neće biti lako izbaciti iz glave niti ovog puta, pa se čak i to može uzeti kao prednost Zadrana. Naime, generalno gledajući, oni su svoje osvajanjem trećeg mjesta uistinu napravili, stoga mogu rasterećeno krenuti po finale. Za kraj, možemo "malo" parafrazirati poruku koja je Cedevitu dočekala u Sinju, a koja kaže- "Ma koja cedevita, bevanda je zakon". U finale ide Cedevita

Zbog čega će u finale Cedevita? Na početku sezone odgovor bi bio vrlo jednostavan i argumentacija isto takva. Međutim nakon četiri ovosezonska dvoboja i samo jedne pobjede Cedevite i to navučene (koraci Tomasa), jasno je da Zadrani imaju lijek za Zagrepčane.

Realno gledano, na papiru je Cedevita puno bolja momčad. Na svim pozicijama je bolje pokrivena, ima kvalitetu, ali ono što nema cijele sezone je borbeni duh, momčadsku igru i konstantnost. Pomalo to i čudi jer je momčad puna iskusnih igrača koji bi morali već sami izvući maksimum iz sebe nakon silnih razočaranja koja su doživjeli tijekom sezone.

Koliko god to čudno zvučalo, upravo svi ti porazi i neuspjesi su u ovom slučaju Cedevitina prednost. Igrači Jakše Vulića su svjesni da im je ovo posljednja prilika za hvatanje trofeja, posljednja šansa za spas sezona koja se u slučaju neosvajanja naslova prvaka može biti proglašena isključivo izrazito neuspješnom.

Sve te Cedevitine zvijezde morat će izvući dodatni atom snage i dodatno gristi na parketu da bi njihova kvaliteta došla do izražaja. U protivnom će Zadrani nastaviti zbrajati pobjede i proći u finale doigravanja.

Cedevitina velika prednost je u individualnoj kvaliteti. Zadar nema igrače kvalitete Tomasa ili Wrighta koji su sposobni samostalno riješiti utakmicu. Isto tako Zadar nema širinu kao Cedevita i tek nešto značajniju prednost ima u reketu.

Energija koju imaju Zadrovi visoki igrači i s kojom napadaju skok bit će ključ za Cedevitu. Ako Andrić, Bilan, Šuput i društvo uspiju odgovoriti jednak način, Cedeviti će vrata finala biti širom otvorena.

Toga je svjestan i Jakša Vulić. "Bili su i u ABA ligi najjača momčad što se tiče napadačkog skoka, a to je element koji se pokazao i u zadnjoj utakmici s Cibonom kao naša slabija strana. Tu moramo reagirati momčadski, ako to odradimo kako treba, otvara nam se prostor za kontranapad i lagane poene te nećemo Zadru dozvoliti poene iz napadačkog skoka."

Bez obzira na sve, očekuje nas sigurno zanimljiva serija. Cedevita je pod većim pritiskom, iako nema prednost domaćeg parketa, ona je u situacija da mora proći u finale. Iskustvo njezinih igrača govori kako bi im taj pritisak napokon trebao biti dodatni impuls da konačno prikažu u kontinuitetu kvalitetnu igru.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kojot_5019.05.2013. u 14:42
    Igraj Zadre!
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik19.05.2013. u 13:19
    krasna je širina cedevite,kad bi bili motivirani i fizički spremni,ovako to više sliči na kvartovsku ekipu..a i zadar ih je sva tri puta ove sezone dobio tranzicijom i agresivnom obranom,tako da ta "širina" i nije neka prednost..ako i danas ekipa koja na centru ima bilana i andrića ispuca... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2013. u 12:31
    Ajmo Zadar, zgazite ovaj kub bez srca, povijesti i navijača!
    Obrisan korisnik