Nogomet

Video: Sedam domaćih poslastica kao uvod u veliko londonsko finale na Wembleyju

Piše:Damir Žbulj • subota, 25.05.2013.
Video: Sedam domaćih poslastica kao uvod u veliko londonsko finale na Wembleyju
Foto: EPA

Iako se niti jedna utakmice ne može usporediti s finalom Lige prvaka i to još u hramu engleskog i svjetskog nogometa Wembleyju, njemačkom obračunu dortmundske Borussije i Bayerna imali smo u posljednjih nešto više od godinu i pol dana priliku svjedočiti čak sedam puta. Apsolutnih nepoznanica sigurno neće biti, no, možemo biti sigurni kako i će i Jupp Heynckes i Jürgen Klopp pripremiti poneko iznenađenje za svoje večerašnja suparnike, kako bi se približili osvajanju toliko željenog europskog naslova...

Od kada je na trenersku klupu Bayerna u svom trećem i posljednjem mandatu sjeo sada 68-godišnji Jupp Heynckes, Bayern i Kloppova dortmundska Borussia međusobno su snage odmjerili sedam puta. Crno-žuti su slavili u tri dvoboja, Bavarci su u dva navrata teren napuštali u pobjedničkom raspoloženju, dok su dvije utakmice završile neodlučeno.

Međutim, zanimljivo je kako je dortmundski sastav svoju posljednju pobjedu upisao prije nešto više od godinu dana, u finalu DFB Pokala, dok u četiri zadnja međusobna okršaja Bayern nije dopustio suparniku priliku za dobro raspoloženje i proslavu, u sezoni odigranoj za pamćenje.

Na domaćim travnjacima Bavarci su doslovno pomeli svu svoju konkurenciju, osjetila je to djelomično na svojoj koži i Borussia, no, u završnom obračunu za najvrjedniji europski klupski trofej ova statistika međusobnih susreta možda i neće previše značiti, ali s druge strane ona ipak može biti dobar pokazatelj za novi dvoboj...

Bayern - Borussia 0:1, Bundesliga, 19. studenog 2011.


(Mario Götze 65')

U bundesligaškom obračunu Bavaraca i Borussije u studenome 2011. godine pobjednika je odlučio jedan gol. Kloppo večeras neće moći računati na Götzea, koji je tada bio strijelac jedinog, pobjedonosnog pogotka za slavlje dortmundskog sastava na početku njihove sezone iz snova.

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Rafinha - Luiz Gustavo, Kroos - Ribery, Müller, Robben - Gomez, dok su priliku s klupe dobili i Petersen, Alaba i Ivica Olić.

Borussia (D): Weidenfeller - Schmelzer, Hummels, Santana, Piszczek - Bender, Kehl - Grosskreutz, Kagawa, Götze i Lewandowski, a zaigrali su još Barrios, Leitner i hrvatski internacionalac Ivan Perišić, koji je protekle zime Dortmund zamijenio Wolfsburgom i tako propustio priliku da sudjeluje u najvećoj nogometnoj utakmici karijere.

Borussia - Bayern 1:0, Bundesliga, 11. travnja 2012.


(Lewandowski 77')

Ponovno je samo jedan pogodak bio dovoljan za pobjedu, a u strijelce se, nakon sjajnog udarca petom, upisao samo Poljak Lewandowski u 77. minuti utakmice. Priliku za izjednačenje Bavarci su propustili četiri minute prije kraja susreta, no, Arjen Robben promašio je kazneni udarac, loptu je poslao ravno u naručje Weidenfellera i tako naslov prvaka trasirao prema Dortmundu.

Borussia (D): Weidenfeller - Schmelzer, Hummels, Subotić, Piszczek - Kehl, Gündogan - Grosskreutz, Kagawa, Blaszczykowski - Lewandowski. U igru su ušli su još Owomoyela, Leitner i Perišić, koji je na travnjaku proveo posljednjih 15 minuta.

Bayern: Neuer - Alaba, Badstuber, Boateng, Lahm - Gustavo, Kroos - Ribery, Müller, Robben - Gomez. Olić je tada u igru ušao umjesto Gomeza, 15. minuta prije kraja, a kao zamjene još je ušao Schweinsteiger.

Borussia - Bayern 5:2, DFB Pokal, finale, 12. svibnja 2012.


(Kagawa 3', Hummels 41' (P), Lewandowski 45', 58', 81' / Robben 25' (P), Ribery 75')

Neefikasnost u prethodna dva dvoboja nadoknadili su veliki rivali u finalu njemačkog Kupa, kada su gledatelji u Berlinu imali prilike vidjeti čak sedam pogodaka. Kloppov sastav na fantastičan je način okrunio sjajnu sezonu, još jednim trofejom, dok je Bavarcima tada još ostalo veliko minhensko finale Lige prvaka, gdje su protiv Chelseaja računali 'barem' na europsku titulu, kada nisu mogli 'iz sedla' izbaciti Borussiju. Gorak okus u ustima ostao im je i na kraju prošlogodišnjeg europskog putovanja.

Iako je Robben iz penala u 25. minuti poništio vodstvo Borussije iz treće minute, koja je do vodstva stigla preko Kagawe, uslijedio je nalet dortmundskog sastava koji su preko Hummelsa iz kaznenog udarca ponovno poveli da bi s dva pogotka Lewandowskog otišli do nedostižne prednosti. Ribery je 15 minuta prije kraja smanjio zaostatak, ali je POljak za kraj dvoboja zabio još jednom, za hat-trick i veliko slavlje na Olimpijskom stadionu.

Borussia (D): Weidenfeller - Schmelzer, Hummels, Subotić, Piszczek - Kehl, Gündogan - Grosskreutz, Kagawa, Blaszczykowski - Lewandowski. Ivan Perišić igrao je posljednjih šest minuta te finalne utakmice, a ušli su još i Bender te rezervni vratar Langerak.

Bayern: Neuer - Alaba, Badstuber, Boateng, Lahm - Gustavo, Schweinsteiger - Ribery, Kroos, Robben - Gomez. Nastupili su za bavarski sastav još tada još i Müller te Contento.

Bayern - Borussia 2:1, njemački Superkup, finale, 12. kolovoza 2012.


(Mandžukić 6, Müller 11' / Lewandowski 75')

Aktualna sezona nije mogla početi bolje za Bayern. Protiv 'mrskog neprijatelja' stigli su do prvog trofeja i to u njemačkom Superkupu te su najavili u kojem će se smjeru razvijati ova jubilarna bundesligaška 50. sezona. Mario Mandžukić zablistao je na predstavljanju u Münchenu, postigao je i prvi pogodak te je nagovijestio kako će važan kotačić biti u stroju Juppa Heynckesa. Sigurno će hrvatski reprezentativac imati priliku zabiti i na Wembleyu, jer početna postava Bayerna teško se može zamisliti bez Đilkoša.

Bayernu je ovu titulu, osim Mandžukića, osigurao svojim pogotkom i Müller, dok je mrežu Bavaraca ponovno zatresao nezaustavljivi Lewandowski.

Bayern: Neuer - Gustavo, Dante, Boateng, Lahm - Kroos, Can - Ribery, Müller, Robben - Mandžukić. Priliku u ovom finalu još su dobili i također novopridošli Shaqiri te iskusni Timoščuk te Badstuber.

Borussia (D): Weidenfeller - Schmelzer, Hummels, Subotić, Piszczek - Leitner, Gündogan - Grosskreutz, Reus, Blaszczykowski - Lewandowski. Perišić je ušao u igru u 64. minuti, a zaigrali su još i Götze i Schieber.

Bayern - Borussia 1:1, Bundesliga, 1. prosinca 2012.


(Kroos 67' / Götze 74')

Do nove pobjede na svom terenu Bayern nije uspio stići, zahvaljujući Götzeu, koji je 15-ak minuta prije kraja poravnao rezultat na 1:1, nakon što je u vodstvo Bayer doveo Kroos. U narednoj sezoni Bavarci više neće morati brinuti o ovoj mladoj njemačkoj nogometnoj zvijezdi, pošto su Götzea jednostavno kupili, aktivirajući odštetnu klauzulu u njegovom ugovoru. Vjerojatno kao 'poklon' za novog trenera.

Bayern: Neuer - Alaba, Badstuber, Dante, Lahm - Martinez, Schweinsteiger - Ribery, Kroos, Müller - Mandžukić. Umjesto hrvatskog napadača Gomez je priliku dobio posljednje četiri minute, dok je još na teren morao Boateng umjesto Badstubera.

Borussia (D): Weidenfeller - Schmelzer, Hummels, Subotić, Piszczek - Gündogan, Bender - Reus, Götze, Blaszczykowski - Lewandowski. Perišić je tada ušao u 73. minuti, dok je Klopp priliku dao u završnici i Schieberu.

Bayern - Borussia 1:0, DFB Pokal, četvrtfinale, 27. veljače 2013.


(Robben 43')

Prvi ovogodišnji dvoboj Bayerna i Borussije otišao je na stranu Bavaraca, koji su do pobjede, slavlja i prolaza u polufinale Kupa stigli sjajnim pogotkom Robbena, nešto malo prije odlaska na odmor. Bayern je dogurao i do ovosezonskog finala, gdje će početkom lipnja zaigrati protiv Stuttgarta. Već večeras će Bavarci saznati hoće li u Berlinu imati priliku za trostruku krunu ili će im ta utakmici ostati 'za utjehu'. nakon gubitka trećeg europskog finala u tri kalendarske godine? 2010. godine u Madridu je bio bolji Inter, dok su prošle godine poraženi na Allianz Areni od londonskog Chelseaja, nakon penala. Nema dvojbi kako će igračima Bayerna u večerašnjem dvoboju protiv Borussije u mislim biti i te dvije još uvijek 'friške' utakmice, u kojima nisu uspjeli stići do trijumfa.

Bayern: Neuer - Alaba, Dante, Van Buyten, Lahm - Schweinsteiger, Martinez - Robben, Kroos, Müller - Mandžukić. Heynckes je Mandžu izvadio u 90. minuti, ušao je Gomez, a ušli su na travnjak još i Luiz Gustavo i Boateng.

Borussia (D): Weidenfeller - Schmelzer, Santana, Subotić, Piszczek - Bender, Gündogan - Grosskreutz, Reus, Götze - Lewandowski. Klopp je još priliku dao Blaszczykowskom i Schieberu.

Borussia - Bayern 1:1, Bundesliga, 4. svibanj 2013.


(Grosskreutz 11' / Gomez 23')

Posljednji međusobni okršaj ova dva njemačka velikana imala su samo prije nekih 20-ak dana. U prvenstvenom susretu, koji je rezultatski bio apsolutno bez ikakve važnosti, pošto su Bavarci već davno osigurali krunu, pobjednika nije bilo.

Nakon napornih polufinalnih dvoboja u Ligi prvaka, oba stratega odlučila su se malo ispremiješati i odmoriti svoje udarne postave, Heynckes čak puno više od Kloppa. Vodstvo domaćima osigurao je Grosskreutz, no, pobjedu je dortmundskom sastavu uskratio Gomez, kojem je to bila jedna od rijetkih ovosezonskih utakmica koju je započeo u početnom sastavu. Bayern je posljednjih 25 minuta na terenu bio s igračem manje, nakon isključenja Rafinhe, ali Borussiji niti to nije pomoglo da stigne do slavlja.

Borussia (D): Weidenfeller - Schmelzer, Santana, Subotić, Grosskreutz - Sahin, Kehl - Schieber, Gündogan, Blaszczykowski - Lewandowski. Na terenu su određene minute dobili i Leitner, koji je ušao umjesto ozlijeđenog Gündogana te Marco Reus i Sven Bender.

Bayern: Neuer - Contento, Boateng, Van Buyten, Rafinha - Gustavo, Timoščuk - Alaba, Shaqiri - Pizarro, Gomez. Od 'zvučnijih' imena, Heynckes je u posljednjih 15-ak minuta na teren poslao Müllera, dok su zaigrali još i Can te mladi Danac Hojbjerg.

Nema uopće sumnje kako nas večeras na Wembleyju očekuje fantastičan dvoboj dvije moderne i izuzetno atraktivne nogometne ekipe, predvođene sjajnim trenerskim stručnjacima koji će se potruditi kako bi u novom okršaju svojim suparnicima pripremili i poneko igračko i taktičko iznenađenje.

Neposredno prije početnog sučeva zvižduka Nicole Rizzolija možete zaboraviti na sve dosadašnje dvoboje ovih klubova te se prepustiti nogometnoj poslastici dvije trenutno najbolje njemačke, ali i europske ekipe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2013. u 19:39
    1-0 za Bayern!
    Obrisan korisnik
  • nido25.05.2013. u 16:16
    veceras: BAYERN - bvb 3-1
    nido