Nogomet

Lokosi u prijestolnicu Bjelorusije na noge 86-godišnjem velikanu ili u "litavski Vrgorac" protiv "nogometnog Palčića"

Piše:Ivan Dominik • ponedjeljak, 24.06.2013.
Lokosi u prijestolnicu Bjelorusije na noge 86-godišnjem velikanu ili u "litavski Vrgorac" protiv "nogometnog Palčića"
Foto: EPA

Ždrijeb Europske lige spojio je momčad zagrebačke Lokomotive, koja će ove sezone debitirati općenito u Europi, s dva vrlo zanimljiva sportska kolektiva. Lokosi će u drugom pretkolu EL čekati boljeg iz susreta nogometnog velikana i renomiranog protivnika velike povijesti iz bjeloruske metropole i litavskog "klupčića" iz grada veličine Vrgorca ili Lekenika, najsjevernijeg kluba litavske Prve lige uopće...

Zagrebačka filijala Dinama, Lokomotiva, koja će ove sezone po prvi puta u svojoj povijesti kročiti nogom u elitno nogometno natjecanje kao što je Europska liga, dobila je i imena svog potencijalnog protivnika. Dva kluba, koja do okršaja s Lokosima moraju prvo međusobno "izravnati račune", su jedan bjeloruski pa i povijesno gledano sovjetski velikan te litavski "nogometni Palčić".

Dinamo Minsk (BLR)

Dinamo Minsk klub je koji ima veću vjerojatnost da će se u drugom pretkolu Europske lige susresti sa zagrebačkom Lokomotivom. To je i najteži mogući protivnik koji je izvukla neka hrvatska momčad u ovogodišnjem izdanju "lutrije" Uefinih natjecanja, uzevši u obzir i Ligu prvaka u kojoj će Dinamo svoj europski put u sezoni 2013./2014. započeti protiv prvaka Luksemburga. No, da bi došao do Lokomotive Dinamo Minsk još mora odigrati dvije utakmice prvog pretkola EL, iako je prilično velik favorit u tom dvoboju.

Riječ je o velikanu bjeloruskog, ali i povijesno gledano - sovjetskog nogometa. Dinamo Minsk je 86 godina star klub iz glavnog grada Bjelorusije, koji je osvajao prvenstva i u novom i u starom režimu svoje zemlje. Osnovan 1927. godine kao dio sovjetskog sportskog društva "Dinamo", klub iz Minska godinama je bio najbolji, pa i jedini ozbiljan bjeloruski klub na nogometnoj karti Europe.

Svi nastupi Dinamo Minska u Europi

1983./1984. - četvrtfinale Kupa prvaka (ispadanje od Dinamo Bukurešta; prethodno pobjede protiv Grasshoppera i mađarske Rabe)
1984./1985. - četvrtfinale Kupa Uefe (ispadanje od sarajevskog Željezničara (1:3); prethodno pobjede nad HJK-om, Sportingom i Widzew Lodzom)
1986./1987. - Kup Uefe (ispadanje u prvom kolu od mađarske Rabe ETO)
1987./1988. - četvrtfinale Kupa pobjednika kupova (ispadanje od belgijskog Mechelena u četvrtfinalu; prethodno pobjede nad Genclerbirligijem i Real Sociedadom)
1988./1989. - Kup Uefe (ispadanje u drugom kolu od Victorije Bukurešt; prethodno pobjeda protiv bugarske Trakije iz Plovdiva)
1993./ 1994. - Liga prvaka (ispadanje u prvom pretkolu od Werder Bremena)
1994./ 1995. - Kup Uefe (ispadanje u prvom kolu od Lazija; pobjeda u kvalifikacijskoj rundi protiv Hiberniana)
1995./ 1996.- Kup Uefe (ispadanje u drugom kolu od Werder Bremena; prethodno pobjede nad Univ. Craiovom i Austrijom Beč)
1996./ 1997. - Kup Uefe (ispadanje u drugom pretkolu od Bešiktaša; prethodno pobjeda nad Bohemiansom)
1997./ 1998. - Kup Uefe (ispadanje u drugom pretkolu od Lillestroma; prethodno pobjeda nad gruzijskim Kolkhetijem)
1998./ 1999. - Liga prvaka (ispadanje u prvom pretkolu od latvijske Skonto Rige)
2001. - Intertoto Kup (ispadanje u trećem kolu od Wolfsburga; prethodno pobjede nad Hobscheidom (LUX) i Hapoelom iz Haife)
2002./2003. - Kup Uefe (ispadanje kvalifikacijama od CSKA Sofije)
2003./2004. - Kup Uefe (ispadanje u kvalifikacijama od Brondbyja)
2004. - Intertoto Kup (ispadanje u trećem kolu od Lillea; prethodno pobjede nad poljskom Odrom i srpskim Sartidom iz Smedereva)
2005./2006. - Liga prvaka (ispadanje u prvom pretkolu od Anorthosisa s Cipra)
2006./2007. - Kup Uefe (ispadanje u drugom pretkolu od Artmedije Petržalke; prethodno pobjeda nad Zaglebie Lubinom)
2007./2008. - Kup Uefe (ispadanje u drugom pretkolu od Odensea; prethodno pobjeda nad Skontom iz Rige)
2009./2010. - Europska liga (ispadanje u drugom pretkolu od Tromsoa; prethodno pobjeda nad makedonskom Renovom)
2010./ 2011. - EL (ispadanje u play-off rundi od Club Bruggea; prethodno pobjede nad Sillamae Kalevom (EST) i Maccabi Haifom)

Odradio je 39 od 54 sezone u tada iznimno jakoj ligi SSSR-a u kojoj je bio i jedini bjeloruski klub, a kao i njegov zagrebački imenjak uspio je čak i osvojiti tu ligu davne i znakovite 1982. godine, kada je Dinamo Minsk proživljavao zlatne dane i jednu od svojih najboljih generacija u povijesti pod vodstvom velikog stručnjaka, Eduarda Malofejeva. Do neovisnosti, kao i godinama i desetljećima ranije, takav niti približan rezultat više nije ostvario, ali je zato osamostaljivanjem Bjelorusije postao jedan od najmoćnijih, najjačih i najboljih bjeloruskih klubova.

Do danas je u bjeloruskoj Prvoj ligi osvojio sedam naslova prvaka, koja je osnovana 1992. godine i trenutno broji 12 klubova, te je sve do pojave BATE Borisova bio i najdominantniji bjeloruski klub, koji ipak nikad nije uspio napraviti značajniji rezultat na europskoj sceni. Dominaciju koju je Dinamo Minsk imao s pet uzastopnih naslova prvaka između 1992. i 1995. godine prekinuo je ipak BATE u "nultim" godinama 21. stoljeća sa sedam uzastopnih titula te ih sada broji devet ukupnih, dvije više od Dinama iz Minska.

Uz sedam prvenstvenih titula, Dinamo je osvojio i tri Kupa svoje zemlje, a uz njega se, kao i za mnoge druge klubove koji su prošli komunistički režim u 20. stoljeću vežu i mnoge zanimljivosti. Poput činjenice da je jednom i ugašen (1954.), tri puta je mijenjao ime (zvao se i Spartak Minsk i Belarus Minsk), a izlet u Ligu prvaka, odnosno tadašnji Kup prvaka, imao je samo u sezoni 1983./1984. nakon osvajanja naslova u SSSR-u, kada je u četvrtfinalu ispao od još jednog imenjaka, bukureštanskog Dinama.

Posljednju titulu u Bjelorusiji osvojio je sada već davne 2004. godine, a viceprvak je bio posljednji puta 2009. godine, da bi proteklu sezonu završio na trećem mjestu u Premier ligi. Posljednji Kup osvojio je 2003., dok je protekle sezone poražen u finalu na penale od velikog gradskog rivala, FC Minska.

Dinamo Minsk trenutno je u bjeloruskoj Premier ligi, koja se kao i sve lige s dubokom i teškom zimom igra u ritmu proljeće-ljeto, nalazi na trećem mjestu iza Šahtjora iz Soligorska i BATE-a, koji je nakon neovisnosti postao prvi i jedini bjeloruski klub koji se plasirao u Ligu prvaka i EL te je njime ostao i do danas, preuzevši upravo od Dinamo Minska ulogu najboljeg i najuspješnijeg bjeloruskog kluba.

Momčad Dinamo Minska trenutno igra na 13 godina starom stadionu Dinamo-Yuni koji je kupila od grada Minska 2009. godine, a stadion ima kapacitet od 4.500 mjesta, dok je njihov negdašnji stadion - Stadion Dinama od preko 40.000 mjesta sada domaće tlo spomenutih rivala FC Minska, kluba osnovanog 2006. godine. Ekipu vodi ne previše poznati nizozemski stručnjak, 44-godišnji Robert Maaskant, koji je do dolaska u bjelorusku prijestolnicu karijeru uglavnom gradio u nizozemskoj Eredivisie i Drugoj ligi, a bio je strateg i krakovske Wisle.

Što se tiče igrača, ekipa se uglavnom sastoji od Bjelorusa, i to od ne baš poznatih i renomiranih igrača, već mlađih i domaćih, dok ima i ponešto stranaca s "pedigreom". Od domaćih igrača najzvučnije ime je ono 27-godišnjeg veznjaka Igora Staseviča, reprezentativca Bjelorusije koji je s BATE-om igrao Ligu prvaka u njegovom debiju, dok je najpoznatiji internacionalac Rus Dmitrij Sičev, nekadašnja velika nada ruskog nogometa i reprezentativac, a danas 29-godišnji napadač Dinamo Minska. Zanimljivi igrači su i efikasni rumunjski napadač Curelea te urugvajski 21-godišnjak Cocaro, dok u veznoj liniji Dinamo ima još jednog Urugvajca, Figuereda, Gabonca Zitu Mbanangoyéa, te Srbina i Bosanca - Simovića odnosno Zahirovića.

Sve u svemu, Dinamo Minsk je za Lokomotivu vrlo težak potencijalni protivnik - pogotovo zato što mu je sezona u jeku, ima već 14 odigranih ligaških utakmica te je u uzlaznoj formi s dvije vezane pobjede, kao i odličan napadački tandem Rumunja Curelee i Urugvajca Figuereda, koji je jedan od najefikasnijih u bjeloruskoj Premier ligi - a ne samo zbog iskustva, povijesti, imena... Ukoliko Dinamo odradi rutinski zadatak protiv slab(ij)ih Litavaca, zagrebačke će Lokose u europskom debiju definitivno čekati suparnik po mjeri - čak i više od toga.

Kruoja Pakruojis (LTU)

Možda potpuni autsajder u prvom i/ili drugom pretkolu Europske lige, ali litavski Kruoja zaista je zanimljiv i hvale vrijedan mladi nogometni klub. Osnovan tek 2001. godine, u svojih 12 godina postojanja klub Kruoja išao je samo uzlaznom putanjom, dobro vođen i organiziran te skroman kolektiv sa sjevera Litve.

Kruoja je najsjeverniji klub najjužnije pribaltičke zemlje. Dolazi iz grada Pakruojisa, koji je ime dobio po istoimenoj rijeci, status grada tek 1950. godine, iako se spominje u raznim spisima još od davne 1531. godine. Još zanimljivije, grad Pakruojis ima oko 6.000 stanovnika, što je brojka koju u Hrvatskoj broje gradovi poput Vrgorca ili Lekenika, odnosno brojka građana kakvu je, primjerice, imao Stockholm oko sto godina prije prvog spominjanja ovog litavskog gradića.

Usporedbe radi, zagrebački kvart Kajzerica iz kojeg nominalno dolazi Lokomotiva, prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima - 4.387 stanovnika.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Litavska Kruoja igra na stadionu pod imenom Pakruojo miesto stadionas Pakruojis, koji ima oko 1.200 sjedećih mjesta. Tek 2009. godine ušao je taj klub u najelitniji razred litavskog nogometa, A Lygu, a nakon 5. mjesta prije dvije sezone, protekle je godine Kruoja završila četvrta, ispred poznatog i renomiranog litavskog prvoligaša, Šiauliaija, a iza prvaka Ekranasa te Žalgirisa i Suduve. Kao i svom hrvatskom potencijalnom suparniku, i ovom litavskom nogometnom "Palčiću" ova je sezona debi u nekom europskom natjecanju.

Što se tiče momčadi, ona je sastavljena gotovo potpuno od domaćih igrača, Litavaca, a najbolji stranac lani je bio Ukrajinac Serhij Zhyhalov, koji je protekle sezone s 15 pogodaka bio najbolji strijelac kluba, a ukupno peti u prvenstvu, no on je otišao iz kluba. A Lyga inače broji deset klubova i ima sličnih financijskih, organizacijskih i infrastrukturalnih problema kao i hrvatska Prva liga, pa se nerijetko događaju situacije s ispadanjem ili neispadanjem klubova u niže rangove, kao što je to jako poznato u hrvatskim prilikama.

Klub koji dolazi iz gradića koji je više poznat po najstarijoj litavskoj drvenoj sinagogi, nego po nogometu, te iz zemlje koja je više poznata po košarci, nego po nogometu, trenutno je u A Lygi peti nakon 16 odigranih kola istog sistema kao i Dinamo Minsk u Bjelorusiji. U dobroj je formi, također je povezao dvije pobjede, ali u ekipi nema poznatih imena. Ekipa koju vodi Litavac Aidas Dambrauskas broji svega četiri stranca, a od toga je jedan latvijski 31-godišnji vratar Maris Eltermanis. Ostala trojica su Francuzi, svaki za jednu momčadsku liniju, branič Malik N'Diaye, veznjak Rahab i napadač Estevao.

Iako također ima zahuktalu sezonu, jako dobru formu i oformljenu momčad, litavski nogometni kolektiv sa sjevera te zemlje teško da će u svom debiju proći i Dinamo Minsk, a kamo li nauditi Lokosima. Ako se i dogodi senzacija pa početkom srpnja Kruoja i izbaci Bjeloruse, što je jako teško moguće, Lokomotiva definitivno ima i kadar, i trenera i momčad kojoj bi poraz i ispadanje od ovakvog kluba, bez podcjenjivanja, bili u sferi znanstvene fantastike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2013. u 18:29
    Kako si samo nasjeo na provokaciju Pa pročitaj nick tog lika i sve će ti biti jasno.. Inače, meni je za razliku od Dinama, Lokomotiva skroz simpatičan klub (kad ignoriram činjenicu Dinamove "B" ekipe, nego gledam kako momci igraju i kako su posloženi) te ću navijati i za njih.. što mi u životu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Kracho25.06.2013. u 16:13
    Bravo, to je pravi patriotizam! I to još na dan hrvatske državnosti! Ja želim SVIM hrvatskim klubovima uspjeh u europskim natjecanjima, i svim srcem ću navijat i za Rijeku, i za Hajduk i za Dinamo, a pogotovo za Lokomotivu! S druge strane jako želim da Hajduk ispadne iz 1. HNL, ali to je tema za... [više na forumu]
    Kracho
  • Luminarc25.06.2013. u 11:02
    Nema to veze s neugodnoscu, a i nema potrebe za sarkazmom. Gle, klubovi imaju po svim stavkama pravilnika legalan program suradnje, izmjene i posudbe igraca. Salje li Dinamo u Lokose igrace za kaljenje? Sigurno. Problem je u tome da se na nas famozni jalni nacin (bez upiranja prsta) oba kluba... [više na forumu]
    Luminarc
  • Obrisan korisnik25.06.2013. u 10:18
    Mislim da će ipak odmah ispasti, ovi Bjelorusi su stepenica više
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2013. u 09:28
    Ne fer izrazima? Joooj, totalno nije fer zvati filijalu filijalom jer, umm, ovaj, nekome je neugodno to pročitat. Nego kako ćemo zvat da ti srce bude na mjestu? Simpatičnim novozagrebskim klubom koji je iznimnim skautiranjem zagrebačkog bazena i vještim dogovorima, nošen entuzijazmom nekolicine... [više na forumu]
    Obrisan korisnik