Nogomet

Na Kantridi sretni ždrijebom, problema protiv Velšana ili Latvijaca ne bi trebalo biti

Ivan Pavić • ponedjeljak, 24.06.2013.
Na Kantridi sretni ždrijebom, problema protiv Velšana ili Latvijaca ne bi trebalo biti
Foto: Sandro Donda

U Nyonu je ždrijeb Europske lige namijenio klubu s Kantride pobjednika iz susreta latvijskog Liepajas Metalurgsa i velškog Prestatyn Towna, koji kako se čini, bez podcjenjivanja, ne bi trebali biti problem Rijeci u drugom pretkolu Europske lige...

Pojačana bivšim igračima Dinama (Tomečak, Pokrivač), Lokomotive (Maleš, Boras) i ostalima, Rijeka će prve oglede u EL ove sezone odigrati protiv jedne od, kako i sami u klubu priznaju, nepoznanica. Latvijski Metalurgs i velški Prestatyn Town u međusobnim će susretima odlučiti koji će klub 18. srpnja doći na Kantridu, na prvi susret drugog pretkola EL. Iz kluba su potvrdili da nemaju previše informacija o potencijalnim protivnicima, ali da će utakmice odigrati kao da se radi o velikim protivnicima.

Prestatyn Town FC (Wales)

Velški "starac" osnovan je 1910. godine. U prvoj utakmici u listopadu te godine pobijedili su amatere Rhyla. Trebalo je proći dugih 98 godina da bi se domogli najboljeg nogometnog razreda u svojoj zemlji.

Ulazak u velšku Premier ligu ovisio je o njihovom stadionu (slični problemi kao i mnogi hrvatski klubovi). Postavili su reflektore i omogućeno im je igranje. Stadion Bastion Road ima kapacitet primiti 2300 gledatelja.

Prestatyn je gradić smješten na obali Irskog mora, a prema popisu iz 2001. godine broj stanovnika je nešto iznad 18 tisuća, što je za otprilike 100 tisuća ljudi manje nego što broji prigradsko zagrebačko naselje Sesvete.

Momčad je sastavljena od domaćih igrača i dva Engleza, a trener momčadi je također Englez. Boje kluba su crvena za domaće dresove i plava za gostujuće. Pravo sudjelovanja u Europskoj ligi zaradili su osvajanjem domaćeg kupa pobjedom od 3:1 nad Bangor Cityjem, dok su u domaćem prvenstvu završili na petom mjestu.

Liepajas Metalurgs (Latvija)

Za razliku od Prestatyna, Metalurgs je osnovan tek 1997. godine, ali su uspjeli postati prvi klub koji je prekinuo dominaciju Skonta iz Rige u domaćem prvenstvu od njegovog osnutka 1991. godine. Osvojili su prvenstvo 2005. i 2009. godine.

Smješten u gradu Liepaja, koji broji nešto više od 82 tisuće stanovnika, igra na stadionu Daugava koji ima kapacitet 5100 gledatelja.

Iako kroz prvenstvo nisu izborili poziciju koja vodi u EL, bili su finalisti domaćeg kupa gdje su izgubili od Ventspilsa 1:2 nakon produžetaka. Ventspils je u prvenstvu bio treći, te je tako i Metalurgs dobio pravo nastupa u EL.

Iako su u prošlosti imali dosta stranaca u momčadi, trenutni roster pun je domaćim igračima uz samo jednog stranca, a to je igrač iz Azerbejdžana Vuqar Asgarov. Jedan od stranaca koji je nosio dres latvijskog kluba 2010. godine je i bivši igrač splitskog Hajduka Jurica Puljiz. Još jedan bivši igrač Hajduka bio je njihov član. Riječ je o legendi Metalurgsa Marisu Verpakovskisu koji je bio član kluba pet sezona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2013. u 13:50
    Samo treba vjerovati u sebe i ne se zavaravati da smo favoriti, nego pristupiti utakmici, utakmicama maksimalno skoncentrirano. Prođemo li pretkolo, i ako i nas napokon malo "pomazi" sreća u ždrijebu trečeg pretkola, onda je sve moguće.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2013. u 07:25
    A Jurice Puljiza i egzotičnih nogometnih zemalja po kojima je igrao :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2013. u 22:45
    krepat ma ne molat i doci cemo mi do skupina samo hrabro
    Obrisan korisnik