Nogomet

Niti "agenti s tribina" ne mogu pokvariti dojam da je Hrvatska bolja od Italije

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 17.11.2014.
Niti "agenti s tribina" ne mogu pokvariti dojam da je Hrvatska bolja od Italije
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uoči utakmice potpisivali smo bod, a sada plaćemo za sva tri. Hrvatska je u Milanu odigrala zrelu i dobru utakmicu, pokazala je puno toga dobroga i s teškog gostovanja vraća se neporažena. Neporažena na terenu, ali poražena na tribinama...

Umjesto da si sretan i zadovoljan zbog nastupa Hrvatske koja je nadigrala Italiju i stjerala je u mišju rupu na San Siru, kraj susreta dočekaš s gorčinom. Borba za više ciljeve, protiv HNS-a i čega sve ne, ali i borba protiv svih onih koji gledaju i prate nogomet zato što jednostavno vole taj sport. I to je njihov grijeh - jednostavno vole sport.

U očima tih oni su "ovce", "plaćenici", "šukerovci" i "mamićevci".

Ne gospodo, oni su navijači hrvatske nogometne reprezentacije, veći nego Vi koji ste proputovali tolike kilometre da bi mogli divljati na San Siru i moliti Kuipersa za prekid. Jer bi tada vaša misija bila ispunjena. Tada bi Vi pobijedili, nauštrb hrvatske reprezentacije i 99 posto onih koji su gledali utakmicu i nadali se pobjedi Rakitića, Perišića, Subašića... Tada bi talijanska huliganska scena vidjela da niti hrvatska nije za baciti.

Vi što šalovima sakrivate lica i nabijate kapuljače dok pripremate novu baklju i skrivate se u masi, Domagoj Vida vam je jasno poručio i siguran sam da se s njim slaže i ostatak reprezentacije - nemojte više dolaziti. Vi ste umanjili osjećaj zadovoljstva, Vi ste bili više od pomoći Italiji nego Hrvatskoj.

I svaki, baš svaki put naći će se logično objašnjenje za svaki nered. I nikada Vi niste krivi. Za sve silne nerede uvijek je bio kriv netko drugi jer - oni su započeli. Jadni mi Hrvati, ama baš uvijek se svi okome na nas i iz čistog mira nas napadaju, tlače, maltretiraju i pozivaju na bitku i razbijanje. Ma čak i oni radnici na benzinskim crpkama na autocestama.

U masi najlakše ispadneš frajer ako se dokazuješ, napraviš idiotariju o kojoj će se pričati legende. I to je ono što je najtužnije, ti likovi koji su navijali za prekid bit će face u određenim krugovima, njih će se cijeniti i o njima će se pričati. I sada se, eto, više priča o njima nego o nekim ljepšim stvarima kojih je bilo napretek.

Gospodo, zar niste mogli uživati u stjeranim Talijanima u svoj kazneni prostor, paničnim ispucavanjima lopte u aut i mirisu novog gola za Hrvatsku? Niste, jer Vas to ne zanima. Otići će Mamić, Šuker, Vrbanović, Kovač, doći će netko drugo, a Vi ćete opet imati rat protiv nekon drugog, trećeg i četvrtog. Tako je bilo i tako će biti.

Kovaču i njegovim izabranicima svaka čast. Hrvatska je bolja od Italije i u normalnim uvjetima i bez ozljede Modrića u ranoj fazi, Hrvatska bi slavila. Ova Italija je bila zrela za poraz i na prste jedne ruke mogu se izbrojati oni koji bi imali šansu za upasti u hrvatskih 11.

I dragi Talijani, nemojte nam više prodavati priče o nekom fair-playu. Svaka vam čast na izboru ambasadora fair-playa uoči susreta. Giorgio Chiellini, branič kojeg je Suarez zagrizao, cijelu utakmicu je skakao oko Kuipersa iz nepoznatih razloga, a vrhunac je gluma kod kartona Perišiću i onda čuđenje zašto se Hrvati čude. Nisu niti ostali bili daleko, Kuipers je vjerojatno usavršio talijanski razgovarajući s njima cijelu utakmicu, od prve sekunde imali su nešto za objasniti.

Od one velike Italije, ostalo je samo to - skupina igrača koji bi u ranijim reprezentacijama Italije bili u tom dresu jedino na Football Manageru.

I baš zato ostaje žal što Hrvatska nije uzela sva tri boda. Mogla je i morala jer je jednostavno bolja. Onako pritisnuti domaćinski jake Talijane u prvih 20 minuta drugog dijela na njihovom terenu ne može svatko, to može samo velika reprezentacija. Uostalom, koliko je Italija danas u ukupnoj slici jaka, dovoljno govori činjenica da smo se najviše bojali - Antonija Contea. O nekim opasnim igračima pričalo se manje. Čak je i Balotelli koji je apsolutno van forme sijao veći strah od ovih koji su prvi izbor. To se trebalo iskoristiti.

Nema veze, nije išlo u Milanu, ići će u Hrvatskoj. Bilo to u Splitu ili Zagrebu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2014. u 13:48
    bravo! - sažeo si i najbollje opisao esencijalnu bit situacije na koje bi neki potrošili par stranica a opet nebi obrazložili srž problema.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2014. u 13:44
    slažem se u potpunosti!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2014. u 22:50
    ja sam da se HNS da u koncesiju NH ...besplatno !!!!Uefa ce im dat kredit i nece ga trebat vratit ,,,buduci kapetan je maloca , maglica vrsi presing u napadu a vrsajevicu drzavljanstvo ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2014. u 22:38
    Svaka čast... Sve potpisujem
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2014. u 19:29
    Ok, predajem se. Dinamo je ove godine u europi odličan! Totalno sam razuvjeren sad i žao mi je što se jadna rijeka tako provlači u lakim skupinama. Pa i gol razlikom je slabija od dinama, pa i brojem poraza u skupinama. Jednostavno, dinamo je još uvijek vrh u odnosu na sve balkanske klubove i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik