Rukomet

Srbija i Makedonija traže prolaz dalje u skupini s braniteljem i domaćinom

Piše:Mihaela Bradovski • četvrtak, 14.01.2016.
Srbija i Makedonija traže prolaz dalje u skupini s braniteljem i domaćinom
Foto: EPA

Uz "hrvatsku" skupinu u gornjem dijelu ždrijeba ovogodišnjeg Europskog rukometnog prvenstva nalazi se skupina koju čine domaćin turnira i nositelj svjetske bronce, reprezentacija Poljske, branitelj naslova, svjetski i olimpijski pobjednik Francuska te Srbija i Makedonija. Između potonje dvije reprezentacije trebao bi se tražiti treći putnik u daljnje natjecanje...

Na prvi pogled skupina A gotovo je identična skupini C s posljednjeg Europskog prvenstva, onog u Danskoj. Ždrijeb je ponovno odlučio spojiti Francusku, Poljsku i Srbiju dok je u spomenuto društvo upala Makedonija umjesto Rusije. I dok je u Dansku 2014. godine Srbija putovala kao finalist prošle europske smotre, a ovogodišnji domaćin Poljska nakon odrađenih priprema koje su obilježile ozljede, unutar francuskog kadra postepeno je krenuo redizajn.

Skupina A, raspored i satnica

15.1., 18:00 Francuska - Makedonija
15.1., 20:30 Poljska - Srbija
17.1., 18:15 Srbija - Francuska
17.1., 20:30 Makedonija - Poljska
19.1., 18:15 Makedonija - Srbija
19.1., 20:30 Francuska - Poljska

Aktualni europski i svjetski prvaci mlade će snage predstaviti i u narednim tjednima, popis ozlijeđenih duži je nego proteklih godina, Poljacima osim domaće atmosfere dodatni optimizam budi i bronca iz Katara dok ostaje za vidjeti koliko može Srbija koja je od ove četiri reprezentacije jedina propustila posljednje veliko natjecanje.

A srpski su se rukometaši na Euro plasirali osvajanjem drugog mjesta kvalifikacijske skupine 4 uz jedan poraz i dva remija. Ispred njih našli su se Islanđani, iza sastavi Crne Gore i Izraela. Francuska je pak neokrznuta prošla kroz skupinu 6 u kojoj je drugo mjesto na kraju zauzela upravo Makedonija. Branitelj naslova u Skopju je slavio s 27:25, dok je u Toulouseu upisao visoku 35:24 pobjedu. Makedoncima su pak za plasman na Euro bile dovoljne pobjede nad Švicarskom (27:20, 26:17) te nad Češkom, 32:28.

Prije dvije godine u Danskoj Francuska i Poljska u daljnju fazu krenule su s prvog odnosno drugog mjesta, a i pred početak ovogodišnjeg Eura najozbiljniji su kandidati za prve dvije pozicije. Srbiji je, s druge strane, ovo popravni ispit nakon Danske, kada se nakon tri odigrana susreta oprostila od natjecanja iako je Prvenstvo otvorila 20:19 pobjedom nad Poljskom.

Favorit skupine

Mnogo se promjena unutar kadra Francuske dogodilo od prvotnog popisa Claudea Oneste objavljenog 11. prosinca. Na njemu nije bilo mjesta za Guillaumea Jolija i Igora Anića, no francuski je izbornik i dalje računao na usluge dugogodišnjeg kapetana Jeromea Fernandeza. Fernandez je nekoliko dana kasnije otpao zbog ozljede, baš kao i Timothey N'Guessan te Xavier Barachet, dok su unaprijedi iz istih razloga prekriženi William Accambray, Mathieu Grebille i Kevynn Nyokas.

S druge strane, u staro se društvo vratio Luc Abalo koji je zbog ozljede propustio Svjetsko prvenstvo u Kataru. Situacija s ozljedama otvorila je prostor pa su tako mjesto na listi putnika za Poljsku od 2. siječnja hvatali Nantesov srednji vanjski Nicolas Claire, član Saint-Raphaela Adrien Dipanda, pivot Montpelliera Ludovic Fabregas, 18-godišnji Benoit Kounkoud, vratari Wesley Pardin i Cyril Dumoulin, Olivier Nyokas, član njemačkog Balingena, 20-godišnji Nedim Remili iz Creteila te još jedan član Nantesa, najbolji igrač LNH-a u prosincu, 23-godišnji Theo Derot.

Okosnica momčadi na Euru činit će tako Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Michael Guigou, braća Karabatić, Cedric Sorhaindo, već spomenuti Abalo, a tu su još sve bolji Valentin Porte i Kentin Mahe, Samuel Honrubia te Vincent Gerard, alternativa za Omeyera. Od mlađih igrača najviše se istaknuo Derot koji je u najozbiljniju pripremnu utakmicu, generalnu probu s Danskom ušao kao član početne sedmorke i s tri pogotka u pet minuta igre.

Francuska

Thierry Omeyer, Vincent Gerard, Michael Guigou, Kentin Mahe, Samuel Honrubia, Olivier Nyokas, Theo Derot, Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Ludovic Fabregas, Luka Karabatić, Cedric Sorhaindo, Adrien Dipanda, Nedim Remili, Valentin Porte, Luc Abalo, Benoit Kounkoud

U drugoj fazi Zlatne lige francuski je sastav upisao minimalnu 27:26 pobjedu protiv Norveške, 25:28 poraz od Katara te s najozbiljnijim pristupom u utakmici s Dancima stigao je do uvjerljivih 36:28, u sve tri utakmice rotirajući gotovo sve igrače, podjednako mladost i iskustvo.

Bez obzira na Onestino postupno uvođenje mlađih igrača, na činjenicu da u skupini igra domaćin Prvenstva, ali i na onu da Onesti i društvu nije bitno pod svaku cijenu projuriti kroz najraniju fazu natjecanja, Francuska je i dalje glavni favorit za prvo mjesto u konkurenciji Poljske, Srbije i Makedonije. U susretu protiv Danske pokazali su da im vratar, blokovi i kontre i dalje ostaju najjače oružje, u sva tri segmenta daleko najbolji od svih navedenih protivnika.

A na aktualni trenutak i šanse svoje momčadi gledajući cjelokupno Prvenstvo Onesta se osvrnuo riječima: "Nedostaje nam šest igrača na vanjskim pozicijama. Kod mlađih igrača kvaliteta nije upitna, no nedostaje im iskustva i to otvara prostor, dođe li do velikog zamora kod ključnih igrača, da budemo ranjivi kao bilo koja druga momčad. Ipak, bez obzira na sve držim da ostajemo sposobni pobijediti bilo koga i sigurno je da u Poljsku ne idemo turistički."

Realne šanse za prolazak

Uz Francusku domaćin Poljska drugi je izgledni putnik u daljnje natjecanje. Bolni pripremni poraz od Španjolaca, u kojem su izabranici Michaela Bieglera izgubili s 12:26, postigavši tek pet pogodaka u drugom dijelu, stigao je u pravo vrijeme i teško da će si Poljaci i na samom Prvenstvu dopustiti takav težak udarac. Dan ranije s 28:26 svladana je Švedska, 8. siječnja i Brazil rezultatom 27:23.

Na širem Bieglerovom popisu našli su se članovi Kielcea Slawomir Szmal, Karol Bielecki, Michal Jurecki, Krzysztof Lijewski i Piotr Chrapkowski, klupski suigrači iz Wisle Marcin Wichary, Adam Wisniewski, Michal Daszek i Bartosz Konitz i nedostatak uigranosti Poljacima ne bi trebao stvarati probleme.

Poljska

Michael Biegler, na u srijedu održanoj konferenciji za medije, nije izdiktirao svoj uži izbor uz informaciju kako će to učiniti "do četvrtka u 20 sati".

Puno se očekuje i pivota Barcelone Kamila Syprzaka te Hamburgova Piotra Grabarczyka. Biegler je u pripremnom razdoblju koristio još i usluge Bartosza Jureckog, Jakuba Lucaka, Roberta Orzechowskog, Przemyslawa Krajewskog, Piotra Maslowskog, Rafala Glinskog, Michala Szybe, Piotra Wyszomirskog, Maciej Gebala i Andrzej Rojewskog.

U odnosu na 16+2 kadar koji se prije godinu dana okitio broncom u konkurenciji za Europsko prvenstvo nema tek Mariusza Jurkiewicza zbog ozljede križnih ligamenata. Još u listopadu sam Jurkiewicz priznao je kako su njegove šanse za nastupom na europskoj smotri vrlo slabe što se u konačnici i obistinilo.

Baš kao i Francuska i Poljska velike nade polaže u čovjeka među vratnicama, prije svega u Slawomira Szmala, a zatim na svoju čvrstu i jaku obrambenu liniju. U sva tri ovogodišnja pripremna susreta, kao i onom protiv Ukrajine u prosincu poljski rukometaši nisu prelazili granicu od 30 pogodaka, osim u slučaju susreta s Češkom odigranog 29. prosinca kada su u vrlo efikasnoj utakmici slavili s 37:33.

"Euro pred nama bit će sjajan turnir, ali i povijesni događaj za poljski rukomet. Po prvi puta zaigrat ćemo pred našim navijačima i to će sigurno biti naša prednost. Njihovo bodrenje uvijek je motivirajuće, a siguran sam kako će već u prve tri utakmice napuniti dvoranu kapaciteta 15 tisuća. Naš je najveći cilj prikazati se u našem najboljem izdanju, a tada je sve moguće", najava je iz kuta izbornika Bieglera.


Treći putnik tražit će se između Srbije i Makedonije, dvije reprezentacije kojima će upravo prolazak skupine A biti glavni cilj ovog siječnja. Srbija će se pod palicom Dejana Perića predstaviti u jednom novom izdanju. Bez najboljeg srpskog rukometaša 2015. godine Momira Ilića, čiji je odlazak iz reprezentacije nakon 11 godina najavljen nakon posljednjeg kvalifikacijskog susreta, ozlijeđenog Nemanje Ilića, ali i bez Marka Vujina i Rastka Stojkovića na čiju adresu nisu stigli pozivi.

Srbija

Darko Stanić, Dragan Marjanac, Slaviša Đukanović, Ivan Nikčević, Darko Đukić, Strahinja Stanković, Žarko Šešum, Momir Rnić, Ilija Abutović, Miljan Pušica, Uroš Elezović, Petar Nenadić, Nemanja Mladenović, Nemanja Zelenović, Miloš Orbović, Novak Bošković, Mijajlo Marsenić, Bojan Beljanski

Od tri pripremna dvoboja srpski je izabrani kadar dva puta remizirao; 30:30 s Rumunjskom te 25:25 s Mađarskom, dok je 9. siječnja isti protivnik, mađarska vrsta, svladana s 24:22.

"Očekujem da ćemo podići razinu igre u odnosu na kvalifikacijski ciklus. U izrazito smo jakoj skupini stoga smo svjesni da nas čekaju tri iznimno jaka izazova. Sigurno je kako nećemo imati lak posao. Što se samog natjecanja tiče, mišljenja sam da će ovo biti jedno od najboljih europskih prvenstava", kratak je u svom komentaru bio srpski izbornik.

S druge strane, Makedonci Ivice Obrvana kao i ranijih godina u najvećoj mjeri ovise o Kiri Lazarovu. S 35-godina na leđima Barcelonin je član i dalje makedonsko najubojitije oružje, autor 56 kvalifikacijskih pogodaka, više od trećine ukupnog broja postignutih pogodaka Makedonije. Glavobolje Obrvanu proteklih je dana zadao i potres mozga Mojsovskog koji je zadobio na drugom pripremnom susretu sa Slovenijom.

Makedonija

Borko Ristovski, Daniel Dupjačanec, Goce Georgievski, Vlatko Mitkov, Kiril Lazarov, Naumče Mojsovski, Filip Mirkulovski, Nemanja Pribak, Filip Kuzmanovski, Filip Lazarov, Dejan Manaskov, Goce Ojleski, Stojanče Stoilov, Žarko Peševski, Nikola Markoski, Velko Markoski, Aco Jonovski

Makedonsku formu testirali su u pripremnom razdoblju Slovenija s kojom su upisana dva remija (28:28, 23:23) te Crna Gora koju su Lazarov i društvo svladali s 35:28, odnosno 29:26.

"Naše zadovoljstvo leži u činjenici da nastavljamo s kontinuiranim nastupima na velikim natjecanjima. Nalazimo se u najtežoj skupini, s domaćinom i braniteljem te Srbijom stoga je naša želja ugrabiti mjesto u drugoj fazi, a paralelno s tim nastaviti s našim jakim timskim duhom. Jednako tako, predstavit ćemo nekoliko mlađih igrača koji bi u budućnosti trebali biti nosioci naše igre", prokomentirao je planove i izglede svoje vrste Ivica Obrvan.

Utakmice koje ne treba propustiti

Zasigurno najatraktivnija trebala bi biti posljednja utakmica skupine A u prvoj fazi natjecanja, ona između Francuske i Poljske. Osim što bi lako mogla odlučivati o pobjedniku skupine, i za jedne i za druge bit će ovo najteži test uoči nastavka natjecanja. Uspiju li poljski reprezentativci u prvom kolu svladati Srbiju od koje su, također u prvom prvenstvenom ispitu, izgubili prije dvije godine.

Taj dvoboj prvog kola za Srbiju bi mogao biti finale uoči finala - utakmice s Makedonijom. Ponavljanjem rezultata iz Danske, dolaska do punog plijena protiv Poljaka, srpski bi rukometaši u susret s Obrvanovim sastavom ušli rasterećeniji u odnosu na protivnika.

Igrač koji će odlučivati

U situaciji u kojoj šestorica igrača putuju na svoje prvo veliko natjecanje, očekivanja od jednog čovjeka ostaju konstanta. Thierry Omeyer u Kataru je proglašen za najboljeg igrača Prvenstva, a u Poljsku stiže kao najuspješniji vratar jesenskog dijela LNH-a sa 197 obrana u 13 utakmica.

Nepotrebno je i spominjati koliko njegove obrane, posebno u trenucima kada se lomi utakmica, osim na rezultat, psihološki utječu i na njegove suigrače. Onesta itekako može biti zadovoljan trenutnom formom u kojoj se nalazi njegov prvi čuvar mreže, a najbolji test za to bila je pripremna utakmica protiv Danske.

U 11. minuti, skinuvši bombu Hansenu, pogurao je svoju momčad prema prvom +2 odvajanju, a nakon dvije uzastopne obrane pri 13:9 doveo je Francusku u kontrolu situacije na terenu i priliku da i protiv jakog protivnika isproba većinu mlađih igrača.

Osim toga, u pokušaju da najvažnije igrače ne premori do najbitnijih utakmica, Onesta će u prvoj fazi zasigurno dozirati njihovu minutažu čime je još važniji kvalitetan Omeyerov ulazak u turnir. Ne bude li pak Titi, uz kojeg je na uži popis uvršten tek Gerard, na svojoj standardnoj razini i takav će biti čovjek odluke jer bez obzira na francusku snagu u blokovima on je i dalje njeno najjače obrambeno oružje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu14.01.2016. u 21:47
    Bravo, dobra analiza. Mislim da su Francuzi i dalje prvi favorit na zlato. Omeyer i Karabatić u ključnim trenucima uvijek čine razliku. Poljska bi mogla imati problema sa nekim ekipama s obzirom da igraju u bit samo 6-0 obranu...nemaju neku mogućnost promjene u stilu igre. Ipak imaju dobar ždrijeb... [više na forumu]
    vjesu