Rukomet

Španjolci favoriti, tko će preživjeti "skupinu smrti"?

Marko Zovko • četvrtak, 14.01.2016.
Španjolci favoriti, tko će preživjeti "skupinu smrti"?
Foto: EPA

Prilikom ždrijeba i izvlačenja skupina nepisano je pravilo da se kuglice obično poslože tako da jedna od skupina, zbog iznimne koncentracije kvalitetnih momčadi, zadobije epitet "skupina smrti". Takva je i C skupina Europskog prvenstva koje počinje ovog petka. Wroclaw će u prvoj fazi natjecanja ugostiti reprezentacije Španjolske, Švedske, Njemačke i Slovenije. Mora se priznati - vrlo respektabilno društvo...

Reprezentacije u ovoj skupini su na velikim natjecanjima zajedno osvojile čak 47 medalja, od čega 16 zlatnih, što je ukupno gledajući uvjerljivo najveća kolekcija medalja u odnosu na sve ostale skupine. To je podatak koji vrlo dobro oslikava snagu i tradiciju ove četiri velike rukometne nacije koje na svakom natjecanju pretendiraju na visoki plasman, a ni ovo Europsko prvenstvo nije iznimka. Međutim, jedna od ovih reprezentacija će morati otpasti nakon samo tri odigrane utakmice.

Skupina C, raspored i satnica

16.01., 18:30 Španjolska - Njemačka
16.01., 20:45 Švedska - Slovenija
18.01., 18:15 Slovenija - Španjolska
18.01., 20:30 Njemačka - Švedska
20.01., 17:15 Njemačka - Slovenija
20.01., 20:00 Španjolska - Švedska

Konstelacija snaga u ovoj vrlo izjednačenoj skupini nalaže da je Španjolska favorit za prvo mjesto, dok bi se Slovenci, Šveđani i Nijemci trebali boriti za drugu i treću poziciju. Međutim, jako je teško prognozirati tko će uz Španjolce proći dalje, a tko će pakirati kofere već nakon pet dana, upravo zbog male kvalitativne razlike između te tri momčadi.

Zanimljivo je da su u kvalifikacijama za ovo Prvenstvo u istoj skupini bili Šveđani i Slovenci, te Španjolci i Nijemci. Kvalifikacijsku skupinu 3, pored Slovačke i Latvije, Šveđani su apsolvirali kao prvi, dok su Slovenci bili drugi. U međusobnim dvobojima Švedska je kao domaćin dobila Sloveniju rezultatom 28:24, a uzvrat u Celju završio je neriješeno, 28:28.

U skupini 7 Španjolci i Nijemci su skupili po deset bodova, te se kao prve dvije momčadi plasirali u Poljsku. Nijemci su kao domaćini minimalno porazili Španjolce s 29:28, a par dana kasnije Španjolci su uzvratili s 26:20.

Također, Španjolci i Šveđani su u posljednja tri mjeseca odigrali dvije utakmice, obje su dobili Španjolci, u studenom s rezultatom 32:27, te prije par dana s uvjerljivih 32:22. S obzirom da su reprezentacije ove skupine već odradile svojevrsni uvod u međusobne duele u skupini, možemo pretpostaviti da među njima nema nepoznanica, te da nas čeka bespoštedna borba i kvalitetan rukomet.

Favorit skupine

Favorit ove skupine, te jedan od glavnih favorita cjelokupnog natjecanja je reprezentacija Španjolske, trećeplasirana momčad sa zadnjeg Europskog prvenstva u Danskoj. Španjolska je u društvu četiri europske reprezentacije, uz Francusku, Hrvatsku i Rusiju, koje nikada nisu propustile europsku rukometnu smotru, te joj je ovo jedanaesto Europsko prvenstvo u nizu. Španjolci su na europskim prvenstvima ukupno osvojili pet medalja, tri srebra (1996., 1998. i 2006.) i dvije bronce (2000. i 2014.), dakle, nedostaje im samo zlato, čime dijele sudbinu naše reprezentacije kojoj, poznato je, nedostaje samo europsko zlato.

Španjolci na ovom Prvenstvu spadaju u najuži krug favorita iz više razloga. Vrlo su iskusna momčad koja već dugi niz godina igra zajedno i posljednjih godina dižu nivo svojih prezentacija. Imaju vrlo uravnoteženu igru u smislu čvrste obrane, brze tranzicije, te posloženog i raznovrsnog napada. Obranu predvode Arpad Šterbik na golu i Barcelonin 32-godišnji Viran Morros na poziciji centralnog obrambenog, obojica među najboljim svjetskim igračima na svojim pozicijama. Šterbik je legenda svjetskog rukometa i jedan od najboljih svjetskih vratara u posljednjih petnaestak godina, osvajač medalja za dvije različite reprezentacije (SR Jugoslaviju i Španjolsku), a iako je posljednjih godina imao problema s ozljedama i dalje vrhunski brani za makedonski Vardar gdje ove sezone u SEHA ligi bilježi izvanredan prosjek obrana od 40.6 posto.

Iz dobre obrane Španjolci razvijaju kvalitetnu tranziciju, te za taj segment igre na desnom krilu imaju vrhunskog Victora Tomasa iz Barcelone koji nemilosrdno završava kontru, a visok postotak realizacije ima i iz pozicijskog šuta. S druge strane na lijevom je krilu Valero Rivera Folch član najbolje sedmorke prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Rješenja u napadu Španjolci bi trebali imati i u slučajevima kad protivnik onemogući kontranapad, jer vanjski igrači poput Joana Canellasa, Raula Entrerriosa, Jorgea Maquede ili mladog, ali već dokazanog Alexa Dujšebajeva, mogu probiti svaku obranu. Dodatnu širinu španjolskom napadu i opciju više daje možda i ponajbolji svjetski pivot posljednjih godina, Julen Aguinagalde igrač poljskoga Kielcea čija je realizacija redovito oko 80 posto.

Velika prednost Španjolske u odnosu na posljednje natjecanje u Kataru je da se vraćaju vrlo bitni Šterbik i Dujšebajev koji su Svjetsko prvenstvo propustili zbog ozljeda. Jedini bitni izostanci su oni Daniela Sarmienta i Alberta Rocasa, međutim na poziciji srednjeg vanjskog Španjolci mogu rotirati igrače poput Canellasa i Entrerriosa, a Rocasovu poziciju pokriva Victor Tomas koji je svakako prvi izbor na desnom krilu.

Sve u svemu Španjolska djeluje iznimno moćno i uigrano. U prilog tome govori i podatak da su prije par dana Poljake ostavili na svega 12 golova. Iskustvo i klasa igrača, čvrsta obrana i raznovrstan napad daju naslutiti da Španjolci na ovom natjecanju mogu dosta daleko. Uz Francuze i Dance prvi su favoriti Prvenstva.

Realne šanse za prolazak

Bogatstvo ove skupine je u tome da u međusobnim duelima preostale tri momčadi nema izrazitog favorita. Švedska, Slovenija i Njemačka su kvalitetom vrlo izjednačene, a zajednički su im i brojni izostanci bitnih igrača, pa će biti zanimljivo gledati kako će se prilagoditi igrači koji inače nisu u prvom planu, a tu će bitnu morati odigrati izbornici. Sve u svemu nijanse, trenutna forma i sreća će odlučivati o prolasku dalje.

Što se tiče izostanaka igrača, Nijemci su u najvećim problemima i to bi se moglo odraziti na njihov plasman u ovoj zahtjevnoj skupini. Nakon što su u Kataru igrali vrlo dobro, ali i neočekivano ispali od domaćina u četvrtfinalu, Nijemci na ovo Prvenstvo dolaze desetkovani jer im na svakoj poziciji nedostaje po jedan igrač.

Na lijevom krilu nedostaje Uwe Gensheimer, možda i najbolje lijevo krilo svijeta. Na lijevom vanjskom nema mladog Paula Druxa, otkrića prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, u sredini nema prekaljenog Michaela Mullera, najboljeg asistenta Bundeslige, a desno nedostaje iskusni Holger Glandorf. Nadalje, na desnom krilu ozlijeđen je Lowenov Patrick Groetzki, na poziciji pivota nema Wienceka iz Kiela, također bitnog obrambenog igrača, a nedostaje i prvi vratar Silvio Heinevetter. Praktički nedostaje cijela sedmorka, a Gensheimer, Groetzki, Wiencek i Heinevetter su nositelji igre, pa bi se njihov izostanak trebao odraziti na kvalitetu njemačkih izvedbi na ovom natjecanju.

Njihov izostanak pokušat će iskoristiti mladi igrači poput Kielovog dvojca Dissingera i Dahmkea. Christian Dissinger je perspektivni lijevi vanjski, a Rune Dahmke, 22-godišnje lijevo krilo je ime koje treba zapamtiti jer je jedan od najtalentiraniji mladih igrača na svijetu i već je član prve sedmorke velikog Kiela. Od ostale plejade mladih njemačkih igrača treba izdvojiti još i vratara Andreasa Wolffa, Fabiana Wiedea, te srednjeg vanjskog Simona Ernsta. Nositelji igre desetkovane i pomlađene Njemačke trebali bi biti Kielov desni vanjski Steffen Weinhold, vratar Carsten Lichtlein, te organizator igre Martin Strobel.

Četverostruki svjetski i europski prvak, reprezentacija Švedske također spada među momčadi s dosta bitnih izostanaka. Nedostaju im dva glavna igrača u vanjskoj liniji, prekaljeni desni vanjski Kim Andersson koji je ozlijeđen, te Lowenov Ekdahl du Rietz koji se 2014. godine neočekivano oprostio od reprezentacije zbog "nedostatka motivacije uslijed kroničnih problema s koljenima koje želi da sačuva". Također, na popisu nema niti vrlo kvalitetnog Johana Sjostranda, bivšeg vratara Kiela.

Od igrača koji su na raspolaganju Staffanu Olssonu i Oli Lindgrenu, treba izdvojiti specijalista za obranu Tobiasa Karlssona, iskusnog vratara Mattiasa Anderssona, te krila Jonasa Kallmana, Fredrika Petersena i Kielovog Niclasa Ekberga. Zbog izostanka Anderssona i Du Rietza na vanjskim pozicijama, krila bi trebala biti glavna snaga u igri Šveđana. Osim igre preko krila Šveđani bi se najviše trebali oslanjati na pivota Andreasa Nilssona, mladog, ali već etabliranog igrača koji je svojim odličnim igrama, zajedno s našim Duvnjakom, Hamburgu donio naslov u Ligi prvaka na Final Fouru 2013. godine. Novo švedsko ime koje treba zapamtiti je 19-godišnji lijevi vanjski Ystadsa Lukas Nilsson za kojeg kažu da bi mogao biti nasljednik legendarnog Staffana Olssona.

Slovenska reprezentacija na ovo Prvenstvo ide s visokim ambicijama, osokoljena dolaskom Veselina Vujovića na mjesto izbornika. Vujović najavljuje da "Slovenija ima kvalitetu čak i za polufinale, ali da bi mogla ispasti već u skupini koja je iznimno teška". Ostaje za vidjeti hoće li veliki rukometni stručnjak koji je preporodio Zagrebaše uspjeti podići Slovence na jedan viši nivo. Kvalitetu imaju, na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine došli su do polufinala gdje su poraženi od domaćina, a Hrvatska ih je pobijedila u utakmici za treće mjesto, međutim, njihov realan domet, ako prođu ovu tešku skupinu, je borba od petog do osmog mjesta.

Slovenci također imaju problema s izostancima bitnih igrača. Nedostaju pivot Miha Žvižej, srednji vanjski Sebastian Skube, a zbog ozljede mišića otpao je desni vanjski Jure Dolenec, jedan od najvažnijih igrača u slovenskoj momčadi. Od nositelja igre treba izdvojiti vratara Gorazda Škofa, kvalitetna krila poput Luke Žvižeja na lijevoj strani, te Gašpara Marguča i Dragana Gajiča na desnoj strani. U nedostatku Doleneca poziciju desnog vanjskog će krpati Kavtičniki Miklavčič. Nadalje, treba naglasiti dobru formu srednjeg vanjskog Deana Bombača koji ove sezone u dresu mađarskog Pick Szegeda briljira u Ligi prvaka, te je sa 73 gola drugi strijelac natjecanja, odmah iza Mikkela Hansena.

Utakmica koju ne treba propustiti

U ovoj izjednačenoj i kvalitetnoj skupini sve utakmice bi trebale biti poslastice za rukometne zaljubljenike, no izdvojit ćemo one koje će odlučivati kako o prolasku u sljedeću fazu natjecanja, tako i o broju prenesenih bodova, a to su utakmice zadnjeg kola između Njemačke i Slovenije, te Španjolske i Švedske.

Utakmica Njemačke i Slovenije će biti repriza utakmice za sedmo mjesto s prošlogodišnjeg Prvenstva u Kataru gdje su pobjedu odnijeli Nijemci, pa će ovo Slovencima biti prilika za revanš. Treba naglasiti da su u posljednjih pet međusobnih dvoboja Nijemci pobijedili četiri puta, a jednom je završilo neriješeno.

S druge strane, u utakmici između Španjolske i Švedske Španjolci su izraziti favorit, a zanimljivo će biti pratiti okršaj dvojice starih lisaca na vratima, Arpada Šterbika i Mattiasa Anderssona, te dvoboj ponajboljih svjetskih pivota Aguinagaldea i Nilssona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu14.01.2016. u 22:29
    Realno, u ovim okrnutim sastavima Spanjolcima ne moze nitko ni primirisati. Nijemaca mi je posebno zao. Ajd za Wienceka i Glandorfa se vec znalo da nece igrati ali ove dvije povrede nedavno (Gensheimer i Groetzki) su stvarno previse. Svedska skoro svaki turnir igra bez Kima Andersona tako da su... [više na forumu]
    vjesu