Rukomet

Danska van konkurencije, Crnogorci traže prvu pobjedu

Piše:Željka Jurkas • četvrtak, 14.01.2016.
Danska van konkurencije, Crnogorci traže prvu pobjedu
Foto: EPA

Već od prvog pogleda na reprezentacije Skupine D sve se čini izrazito jasno. Danska snagom odskače od preostale tri među kojima se Crna Gora nalazi kao pravi outsider. I dok bi spomenute dvije reprezentacije trebale zauzeti prvo, odnosno posljednje mjesto, Mađarska i Rusija vodit će pravu bitku za svaki bod i svaki gol jer obje pucaju na nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre...

Raspoređivanjem kuglica s imenima reprezentacija u skupine predstojećeg Europskog prvenstva u Poljskoj, naoko je Danska dobila sve što je poželjeti mogla. Dodijeljena skupini D odlučeno je da će se susresti sa starim znancima, i u novijem vrijeme redovitim mušterijama, Mađarima i Rusima te reprezentacijom Crne Gore s kojom iz dosadašnja dva susreta ima dvije uvjerljive pobjede. Činilo se kao odličan lagani početak za reprezentaciju koju svi vide u onoj zadnjoj utakmici turnira, u borbi za najsjajnije odličje.

Skupina D, raspored i satnica

16.1., 18:00 Mađarska - Crna Gora
16.1., 20:15 Danska - Rusija
18.1., 18:00 Rusija - Mađarska
18.1., 20:15 Crna Gora - Danska
20.1., 17:15 Rusija - Crna Gora
20.1., 20:00 Danska - Mađarska

I dok su takva razmišljanja potkrijepljena životnom formom jednog od glavnih aktera te iste reprezentacije, ipak neće preostale tri momčadi biti bez svojih prilika, možda čak i da iznenade, a svakako će zanimljiva biti borba u drugom planu, ona za nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Dvije reprezentacije ove skupine, Mađarska i Rusija gledaju ka dva prazna mjesta za Europljane u kvalifikacijskim turnirima.

Mađarska se na prethodna dva Europska prvenstva morala zadovoljiti tek s osmim mjestom, a nakon što se nisu plasirali na prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo, klupu je preuzeo Talant Dujšebajev. Momčad je kvalifikacijsku skupinu prošla s pobjedama, a najveće iznenađenje je bilo što ih je Portugal poprilično namučio u oba susreta, izgubivši tek s golom razlike. U odmjerenom miksu mladih i starih, veseli povratak na veliku pozornicu Laszla Nagya.

Rusi, kao i Mađari na Prvenstvo dolaze s novim vodstvom, no dok Mađari ponovno računaju na svoju veteransku zvijezdu, Rusi su ostali bez usluga Konstantina Igropula. Apetiti nisu mali, barem kada pitate čelnike Saveza, no novi izbornik Dmitrij Torgovanov puno je realniji u svojim procjenama: “Letvica je visoko postavljena, no moramo biti realni. Prisjetite se na kojem smo mjestu završili na Svjetskom prvenstvu. Da, na 19. A naša mlada reprezentacija je u Jekaterinburgu bila 11. A mi bi se borili za medalje. Mi to želimo, naravno. No, bit će teško. Najvažnija stvar za nas je postaviti igru tako da prođemo skupinu i damo si priliku za odlazak na Olimpijske igre.“

I posljednja u skupini, reprezentacija Crne Gore nastupit će na svom trećem Europskom prvenstvu. U prva dva nemaju upisanu pobjedu, no imaju jedan bod iz susreta s Rusima 2008. godine (25:25). S dvije pobjede nad Izraelom, jednom nad Islandom te egalom protiv Srbije, momčad Ljubomira Obradovića plasirala se u Poljsku kao najbolja treća reprezentacija, a svoje nade polaže u veterane, vratara Radu Mijatovića i krilo Fahrudina Melića. Iako se nitko ne nada velikim rezultatima, svi su spremni dati sve od sebe i uživati u igri. “Sama kvalifikacija na završni turnir je za nas jako velika stvar. Igrat ćemo, boriti se, dati sve od sebe i nadamo se da će naš trud uroditi nekim rezultatima“, izjavio je prije odlaska u Poljsku izbornik Obradović.

Favorit skupine

Apsolutni favoriti skupine su Danci. Sa srebrom s domaćeg terena prošlog Europskog prvenstva, koje je okarakterizirano kao podbačaj, no više zbog igre u samom finalu, nego zbog konačnog rezultata; i njihovo posrtanje na svjetskoj smotri gdje su u konačnici popravili dojam i došli do petog mjesta, Danci su trenutno u situaciji u kojoj im se novi gafovi ne smiju dogoditi. S nedvojbeno jednim od, ako ne i najboljim igračem svijeta u svojim redovima, Mikkelom Hansenom koji ove sezone posebno nadahnuto igra i nalazi se u najboljoj formi ikada, momčad Gudmundura Gudmundssona puca na najvišu stepenicu.

No, ozljeda jednog od ključnih kotačića dobro nauljenog stroja koji je u punom sastavu proteklih godina odlično funkcionirao do samoga finala u kojem bi se iz neobjašnjivih razloga, ili pak onih koji se teže prihvaćaju, u potpunosti raspao i nimalo nalikovao na sebe; cijelu priču o ponovnom povratku zlatu stavlja na veliki test. Rene Toft Hansen oporavlja se od ozljede i na poziciji pivota ostavlja popriličnu rupu koju će morati popuniti njegov mlađi brat Henrik i Jesper Noddesbo.

Danska

Niklas Landin, Kevin Mills, Anders Eggert, Casper U. Mortensen, Lasse Svan Hansen, Hans Lindberg, Mikkel Hansen, Michael Damgaard, Mads Mensah Larsen, Rasmus Lauge Schmidt, Henrik Mollgaard, Mads Christiansen, Peter Balling, Jesper Noddesbo, Henrik Toft Hansen, Klaus Thomsen, Alexandar Lynggaard

Pri konačnom odabiru igrača koje vodi u Poljsku, Gudmundsson je naišao na salvu kritika zbog odabira Petera Ballinga nauštrb Nikolaja Orisa. “Uvijek će biti nezadovoljnih i onih koji smatraju da neki drugi igrač ima bolje kvalitete. Ova odluka je bila teška, a u detalje neću ulaziti“, rekao je Gudmundsson. Kvaliteta zbog koje je Balling dobio prednost mora biti brzina i Gudmundssonovo povjerenje u obranu koju ima.

Danska je kroz kvalifikacijski turnir pobijedila Bosnu i Hercegovinu, Litvu i Bjelorusiju te sa savršenim nizom osigurala nastup. U posljednjim pripremama pred turnir, sudjelujući na Zlatnoj ligi, porazili su Katar i Norvešku te doživjeli poraz od Francuske. Više od samoga poraza boli činjenica da je nakon krivog doskoka ozlijeđen Michael Damgaard. No, ozljeda je procijenjena kao minorna i bit će se spreman vratiti u nekom trenutku prvoga kruga.

Svjestan da prava borba započinje prolaskom u drugi krug, Gudmundsson je najavio Prvenstvo:“Nadamo se prolasku u drugi krug, a tamo ćemo se susresti s tri najbolje momčadi iz najjače skupine Prvenstva. Bit će jako teško doći do same završnice, no mi ćemo dati sve od sebe.“

Realne šanse za prolazak

Reprezentacija Rusije je na prošlo Svjetsko prvenstvo došla željna pokazati da može igrati tečniji, moderniji rukomet i da im se igra ne bazira isključivo na fizičku snagu. No, konačni dojam, kako u javnosti, tako očito i u Savezu koji je promijenio stručno vodstvo, bio je da u tome baš i nisu uspjeli. I dok ima naznaka promjena, one su uglavnom prisutne dok je mentalno momčad na potrebnoj razini. Čim kola krenu nizbrdo, Rusi prečesto podliježu isključenjima koja ih koštaju utakmica. Loš plasman u Kataru mogu prije svega zahvaliti porazu u posljednjim minutama protiv Argentine u prvom susretu turnira.

Mađarska

Roland Mikler, Laszlo Bartucz, Szabolcs Zubai, Timuzsin Schuch, Bence Banhidi, Gabor Ancsin, Laszlo Nagy, Tibor Gazdag, Gergo Ivancsik, Akos Pasztor, Peter Hornyak, Richard Bodo, Tamas Borsos, Iman Jamali, Rudolf Faluvegi, Kornel Nagy, Gergo Ivancsik

S novim vodstvom dolaze i nove ideje, a Torganov nastavlja razvoj ruske momčadi. Na Prvenstvo su se kvalificirali preko Ukrajine i Portugala, završivši iza Mađarske koje ih je dvaput porazila. Na posljednjim pripremama igrali su Božićni turnir svladavši Nizozemsku i Argentinu.

Cilj Rusije je vratiti se u vrh europskog rukometa, no kako su i sami svjesni da se takav skok ne događa preko noći, s nešto pomlađenom momčadi hvatat će posljednji vlak za Olimpijske igre. “Ovo nam je posljednja prilika i svjesni smo toga. Dat ćemo sve od sebe da zaslužimo mjesto u olimpijskom kvalifikacijsko turniru“, rekao je Daniil Šiškarev, jedan od ključnih pojedinaca Zbornaje.

U tome će im glavni konkurenti biti upravo Mađari. Dvije momčadi u jako sličnim pozicijama, hvatat će što bolji plasman za prolazak u drugi krug. “Svi znamo da je Europsko prvenstvo najjači turnir s najboljim momčadima svijeta. Poštujemo sve protivnike Skupine D i znamo da neće biti lako. Cilj nam je prolazak u drugi krug, ali idemo utakmicu po utakmicu. Tako se sada koncentriramo na susret s Crnom Gorom. Naravno, krajnji cilj nam je dostići kvalifikacije za Olimpijske igre“, rekao je Dujšebajev.

Upravo u trenerskom kadru leži najveća prednost Mađara. Imati nekoga s toliko iskustva i pregledom igre kakav ima bivši igrač i trener svjetske klase, često postaje ključna razlika. Uz Nagya, momčad će predvoditi i Roland Mikler.

Utakmice koje ne treba propustiti

Crna Gora

Radivoje Ristanović, Rade Mijatović, Mile Mijušković, Miloš Vujović, Mirko Majić, Fahrudin Melić, Mirko Radović, Vuko Borozan, Vasko Ševaljević, Miloš Božović, Božo Anđelić, Bogdan Petričević, Vladan Lipovina, Stefan Čavor, Branko Vujović, Mirko Milašević, Vuk Lazović, Nemanja Grbović, Branko Kankaraš

Najjača utakmica skupine bit će odigrana zadnjega dana, u srijedu 20. siječnja između Danske i Mađarske. Bit će to susret koji će u slučaju neočekivanog posrtaja Danaca možda čak i odlučivati o pobjedniku skupine; no utakmica koju ne bi trebalo propustiti, bit će odigrana dva dana ranije. Rusija i Mađarska odmjerit će snage u susretu koji će vjerojatno odlučivati o drugoplasiranoj momčadi.

No, puno više od samog poretka unutar skupine je u pitanju i za jednu i za drugu momčad koje su poznate po čvrstoj igri. U dvoboju mišića, u igri u kojoj nema previše mjesta lepršavosti i improvizaciji, pobjednik bi mogla biti momčad koja se bolje nosi s pritiskom i koja duže uspije zadržati redove.

Igrač koji će odlučivati

U moru poznatih i velikih imena ovog Prvenstva, samo po sebi je razumljivo da će prvo ime Danske ergo „igrač koji će odlučivati“ biti Hansen. No, koliko god da stoje sve činjenice o njegovom nepobitnom vodstvu ove momčadi i koliko god da igra u životnoj formi i gladan je medalja, sve to zajedno ima i drugu stranu priče i upravo ona ukazuje da bi netko drugi mogao biti čovjek odluke. Hansen će svoj dio posla odraditi. Golovi će s njegove strane doći i kako u napadu, tako i u obrani će dati sve od sebe. No, momčadski sport je momčadski s razlogom. Sam ne može sve, a najvažnija podrška koju mora dobiti, a koja je pod najvećim upitnikom, je ona među vratnicama.

Hoće li Niklas Landin napokon povratiti formu od prije dvije godine, vratiti se na stare staze i ponovno početi braniti nebranjivo, ili ćemo na Prvenstvu gledati Landina koji ove sezone ne briljira u THW Kielu, bit će jedna od ključnih stavki u uspjehu Danske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2016. u 23:09
    odlična najava... ajmo rusi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2016. u 23:05
    Obrisan korisnik
  • vjesu14.01.2016. u 21:29
    Ja tu borbu za drugo mjesto ne vidim. Po meni je Mađarska izraziti favorit protiv Rusije jer su po imenima puno jači, iskusniji te uigraniji. Što se Landina tiče, on možda nema top sezonu ali je i ovakav bolji od 80% gomana. Koliko je meni poznato drugi golman je Green a ne Mills (tko je to... [više na forumu]
    vjesu
  • markoli14.01.2016. u 20:20
    Pohvale za ove najave skupina... sve rečeno, a nisu predugački!
    markoli