Rukomet

Njemačke želje usmjerene prema Hamburgu, Prokop na popravnom nakon podbačaja u Hrvatskoj

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 07.01.2019.
Njemačke želje usmjerene prema Hamburgu, Prokop na popravnom nakon podbačaja u Hrvatskoj
Foto: EPA

Njemačka rukometna reprezentacija svoj pohod na završnicu Svjetskog prvenstva započinje u Berlinu i iako je Christian Prokop teret favorita prebacio na leđa nekih drugih sudionica, već sama činjenica da će njegovi izabranici igrati pred domaćim tribinama svrstava ih u skupinu favorita...

U krugu favorita za odličja na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu nalazi se i domaćin Njemačka. Kako iz samog stožera ističu, osnovni cilj je Hamburg i polufinalni susret koji će se tamo igrati. Uspiju li u tom naumu, njemačkim bi rukometašima to bila prva završnica na svjetskim smotrama nakon 2007. godine i u konačnici osvojenog zlata. Dvije godine kasnije u Hrvatskoj te 2013. u Španjolskoj zastali su korak prije završnih dvoboja.

"Zlatni sastav koji je 2007. godine postao svjetski prvak na domaćem tlu model je koji mi želimo slijediti. Želja nam je stvoriti identičnu atmosferu diljem Njemačke onoj kakva je tada vladala. Želimo uzbuditi čitavu zemlju, bez obzira je li riječ o navijačima u dvorani ili onima koji utakmice gledaju iz svog doma", riječi su njemačkog izbornika Christiana Prokopa.

U međuvremenu se Njemačka ipak okitila medaljom, i to onom najsjajnijom, na Europskom prvenstvu u Poljskoj 2016. godine. I to na kakav način. Teško da je itko i od samih aktera vjerovao da bi se, nakon svih mogućih problema oko ozljeda i sastavljanja kadra, takav scenarij mogao dogoditi. Dagur Sigurdsson tada, između ostalih, nije mogao računati na Gensheimera, Groetzkog, Wienceka i Heinevettera, nedostajao je i Glandorf, zatim Drux.

Takva okrnjena Njemačka prodrmala je tada rukometni svijet, navikao na francuska zlata, prvo ulaskom u završnicu, zatim u finale, a potom i konačnim, uvjerljivim 24:17 slavljem nad Španjolskom. U tom su finalu u prvi plan iskočili vratar Andreas Wolff sa 16 obrana te Kai Häfner sa sedam pogodaka, dok je odličan kroz čitavo Prvenstvo bio Tobias Reichmann, najbolji strijelac u pobjedama protiv Švedske i Slovenije, ali i polufinalnog susreta s Norveškom u kojem je postigao 10 zgoditaka.

A upravo je njegov izostanak s popisa 16 igrača za naredne akcije podigao puno prašine ovoga vikenda. Prokop se pred generalnu probu s Argentinom odrekao njegovih usluga, zajedno s njim otpao je i srednji vanjski Tim Suton, a tamošnji mediji raspisali su se kako je desno krilo Melsungena frustrirano izbornikovom konačnom odlukom istoga trena napustilo pripreme.

40-godišnji stručnjak kasnije je otkrio kako je od početka znao da će na kraju otpisati jedno desno krilo jer mu to otvara dodatne mogućnosti što se zamišljene taktike tiče, a u korist tri linijska igrača, te je naglasio kako su između njega i Groetzkog odlučivale nijanse. Dodao je i da smatra kako potonji može izdržati ritam natjecanja i punu minutažu, no bude li zatrebalo, ima pravo na tri zamjene pa tako i na naknadni poziv Reichmannu. Eventualnu priliku preko naknadnog poziva zajedno će s njim čekati i Häfner.

"Velika je stvar što možemo računati na širok izbor igrača, jakih i talentiranih, ali u odnosu na druge vrhunske selekcije mi nemamo tu jednu superzvijezdu. Stoga mi taj minus u odnosu na druge moramo nadoknaditi složnom timskom izvedbom i borbenim duhom", Prokopov je pogled na kadar kojim raspolaže, a u odnosu na ostatak društva iz kategorije favorita za medalje.

Iako njemački izbornik u ovu misiju ulazi s takvim razmišljanjem, već površan pogled na odabranu 16-oricu ipak sugerira suprotno. Sastav koji u svojim redovima ima jednog od najboljih krilnih igrača na svijetu, Uwea Gensheimera, pojedinaca na kojeg se ostatak momčadi u svakom trenutku može osloniti, te najskupljeg vratara svijeta Wolffa, koji ga je već vukao u jednom finalu, nije sastav bez superzvijezde.

Na konačnom se popisu, bude li sve po planu i u preostalim danima do utakmice otvaranja s Korejom, nalaze još Heinevetter, Musche, Groetzki, Lemke, Fäth, Drux, Strobel, Wiede, Weinhold, Semper, Wiencek, Pekeler, Kohlbacher i Böhm, igrači koji bi u rosterima velikog broja sudionica ovogodišnjeg SP-a bili glavni igrači. No čini se kako se Prokop generalno u svojim najavama okrenuo opreznijem pristupu, a u svrhu skidanja dijela pritiska s leđa svojih izabranika.

"Bez obzira na našu ulogu domaćina usudio bih se reći da nismo među glavnim favoritima za zlato, s obzirom na to da je broj reprezentacija koje imaju ambiciju, ali i priliku, podići trofej prvaka enormno narastao u posljednjih nekoliko godina. Naše predstave na posljednja dva velika natjecanja u Francuskoj i Hrvatskoj su bila dva vrlo razočaravajuća iskustva za nas, no siguran sam da smo iz njih u međuvremenu uspjeli izvući lekcije."

Nakon zlata iz Poljske te bronce koju su njemački rukometaši osvojili iste godine na Olimpijskim igrama u Riju, na spomenutim su prvenstvima uspjeli dohvatiti tek dvije devete pozicije. U Francuskoj ih je u prvoj eliminacijskoj utakmici, a nakon stopostotnog ulova u grupnoj fazi, zaustavio Katar dok su prošle godine drugu fazu Eura završili na petoj poziciji skupine 2 iza Danske, Španjolske, Češke i Slovenije. Iza njih našla se tek Makedonija.

A preliminarna faza ovoga siječnja Njemačkoj nosi dvoboje protiv Koreje, Brazila, Rusije, Francuske i Srbije. Ona kao domaćin i Francuzi kao branitelji naslova trebali bi se boriti za prvu poziciju, a prepune tribine Mercedes-Benz Arene 15. siječnja dat će sve od sebe da je ponesu do ishoda sličnog onome iz njihova posljednjeg međusobnog dvoboja na svjetskim smotrama. Njemačka je 2013. godine, također u prvoj rundi turnira, slavila s 32:30. Posljednji su puta njemački i francuski rukometaši odmjerili snage na Olimpijskim igrama u Brazilu. Polufinalni dvoboj pripao je srebrnim Francuzima koji su slavili s minimalnih 29:28.

"Poprilično sam zadovoljan protivnicima koje nam je na startu donio ždrijeb. Francuska je ekstremno jaka, i ne samo u fizičkom smislu, i kao takva definitivan je favorit naše skupine. Koreja i Brazil igraju brzo i imaju dosta neobičan stil, dok smo s klasičnim europskim rukometom kakav igraju Rusija i Srbija dobro upoznati", kratko je prokomentirao Prokop prvi dio njima domaćeg Prvenstva.

A upravo bi prednost domaćeg terena trebala biti velika snaga Njemačke na putu prema povratku u sam vrh. Povijest pamti uspjehe i medalje pred vlastitim navijačima i sastava manje kvalitetnijih od ovog njemačkoj, no ostaje za vidjeti koliko će Prokop pogoditi sa svojim taktičkim zamislima, hoće li i koliko dugo Groetzki bez pomoći moći vući na svom krilu i čiji će navijači, dođu li do kraja i Njemačka i Danska, odraditi bolji "posao".

Sve je uostalom najbolje sažeo kapetan Gensheimer: "Nadam se da ćemo znati iskoristiti ovu nevjerojatnu priliku igranja pred našim navijačima i da će nam to dati krila za daljnji uspjeh. Želimo zapaliti iskru na tribinama i zatim iz toga izvlačiti energiju koja je potrebna za finalnu borbu za medalje. Moj je san da zaigramo u Hamburgu i tada ćemo za stvarno moći reći kako pripadamo krugu četiri nabolje selekcije svijeta. A ako dođemo do Hamburga tada je sve moguće."

Skupina A SP 2019., satnica:
Koreja - Njemačka (10.1., 18:15)
Njemačka - Brazil (12.1., 18:15)
Rusija - Njemačka (14.1., 18:00)
Njemačka - Francuska (15.1., 20:30)
Njemačka - Srbija (17.1., 18:00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!