Fanatik

Cijeli život bez sreće

Goran Markuš • četvrtak, 26.08.2010.

Niz nesretno izgubljenih ruku, popularnije zvan downswing, nešto je s čim se svaki poker igrač kad-tad mora uhvatiti ukoštac. Htjeli mi to ili ne jedno od glavnih obilježja pokera je i varijanca koja ne dozvoljava mirni rast naše banke i s time se jednostavno treba pomiriti.

Kako bismo pobliže pojasnili zašto su kratkoročni porazi u pokeru neizbježni kao primjer uzet ćemo tipični ručni par aseva protiv ručnog para kraljeva. Okvirno, kao što vjerojatno i svi znate, ručni par aseva osvojit će pot u 82 posto slučajeva dok će to "kaubojima" uspjeti tek 18 posto odigranih handova.

Zašto je varijanca dobra

Na prvu ruku jedna od prvih želja kod mnogih neiskusnijih pokeraša bila bi da bolji igrač dobije svaki puta i da sreća nema utjecaja na konačni ishod. Međutim, iskusniji pokeraši znaju da bi u tom slučaju puno manje loših igrača sjedilo za zelenim stolovima. Kockari i neiskusni igrači, ljudi koji nam donose većinu zarade, trebaju neku "šansu" da barem kratkoročno upišu poneki dobitak dok će oni bolji, kvalitetniji i iskusniji dugoročno bez pogovora izaći kao dobitnici stoga je upravo varijanca stavka koja nam osigurava profit.

Već nam ovi postoci sugeriraju postojanje varijance stoga kad god s ručnim asevima preživimo protiv ručnih kraljeva jednostavno moramo biti svjesni kako smo u neku ruku "imali sreće". Naime, od cjelokupnog pota ručnim asevima, kao što i postoci govore, pripada tek 82 dok ručnim kraljevima pripada 18 posto ukupnog iznosa.

Ovo znanje sad ćemo prenijeti na samu igru. Kao tipični winning igrač za ovu svrhu pretpostavit ćemo kako imate 60:40 prednost ispred prosječnih igrača na vašem limitu. Sada možete zamisliti običnu kovanicu "podešenu" na način da se glava nakon bacanja okrene u 60 posto, a pismo u 40 posto slučajeva. Logika govori kako ćemo na primjerice tisuću bacanja glavu vidjeti oko 600, a pismo oko 400 puta.

Međutim, bacajući kovanicu tisuću puta okladio bih se vlastitim novcem da ćete barem jednom naletjeti na niz od deset, ako ne i više uzastopnih okretanja kako glave tako i pisma. Ne vjerujete? Ovaj pokus, malo izmijenjen, možete iskušati i sami. Naime, uzmete li običnu kovanicu kod koje znamo da je šansa okretanja glave i pisma jednaka, dakle 50 posto, i bacite li ju sto, 500 ili po mogućnosti čak i više puta vidjet ćete da će se u konačnici i pismo i glava okrenuti vrlo približno jednak broj puta. Međutim, paralelno bacanjima zapisujte i nizove uzastopnih okretanja glave i pisma i vidjet ćete zasigurno bar nekoliko na prvi pogled začuđujućih, no potpuno razumljivih nizova okretanja glave ili pisma.

Što nam to govori? Ukoliko se planiramo ozbiljnije posvetiti ovoj igri moramo biti svjesni varijance i što ona može učiniti našoj igri. Tilt nije ugodan i treba ga izbjegavati, no kad-tad vjerojatno će svaki igrač "puknuti" i reći: "Ja to više ne mogu". Pauza od jednog dana, tjedna ili čak mjeseca možda je u tom slučaju najbolja opcija - važno je da usprkos svemu i dalje koristimo pobjedničke strategije, a karte će kad-tad doći.

Situacija kod igre uživo

Vrijeme je da se konačno prihvatimo i osnovne teme ovog prvog blog posta. Niz nesretnih ishoda, bilo izgubljene runner-runner situacije, bad beatovi ili pak setupovi kod kojih se upravo mi nađemo u goroj situaciji, mogu se protezati kroz sto, tisuću, desetak pa čak i stotinjak tisuća handova. Ne vjerujete? Pitajte bilo kojeg pravo online grindera koji mjesečno odradi stotine i stotine tisuća handova.

Nitko nije imun

Čak i najbolji pokeraši na svijetu kad-tad iskuse što je to downswing. Ne tako davno među njima se našao i sjajan Tom "durrrr" Dwan koji je osjetio kako je to izgubiti ogromnih tri milijuna dolara, u tom trenutku čak 40 posto njegove banke.

Kao primjer uzet ćemo downswing koji će trajati ravno sto tisuća handova - vjerovali ili ne, ali ovakvi swingovi nisu uopće toliko rijetki kako se na prvi pogled možda čini. Za online grindera koji u svrhu ovog primjera igra 70 handova po stolu na sat, 20 stolova paralelno i puno radno vrijeme odnosno osam sati dnevno te pet dana tjedno "muka" će trajati manje od dva tjedna.

S druge strane uzmimo igrača koji poker igra uživo, na sat odigra 30 handova (što je vrlo optimistična pretpostavka), također osam sati na dan i pet dana u tjednu. Kod njega će isti taj downswing trajati više od godine i pol! Za kraj zamislite rekreativca koji poker igra samo jedan dan u tjednu i to osam sati - kod njega će ovakav downswing trajati više od ogromnih osam godina.

Upravo tako, varijanca je neumoljiva. Istina, kod igre uživo ovakvi swingovi nešto su teže zamislivi pošto je kvaliteta igrača lošija te na raspolaganju imamo još neka dodatna "oružja", no činjenica je da je svašta moguće pa i cijela godina bez primjerice ijednog pozitivnog vikenda. Svaki pravi pokeraš to zna i mora se naučiti s time nositi.

O kontroli tilta već smo pisali (OVDJE), no svakako vrijedi spomenuti kako je upravo ovaj segment jedan od najvažnijih koje svaki igrač treba svladati želi li biti uspješan pokeraš. Iako nakon četiri bad beata dečko i sedam u boji možda i izgledaju lijepo važno je zadržati koncentraciju, smiriti emocije, po potrebi uzeti pauzu i nastaviti s korištenjem pobjedničkih strategija jer jedino tako možemo napredovati.

Još uvijek mislite da je poker lak način zarade?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Aces HighFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!