Intervju

Andre Mijatović: "Uprava je kiksala"

Ivana Tomičić • ponedjeljak, 13.11.2000.


Igračka klasa već sada (dp)

Kapetan NK Rijeke Andre Mijatović igrač je bez kojega se igra obrane NK Rijeke i momčadi u cjelini ne može ni zamisliti. Onako visok i beskompromisan predstavlja pravu branu za protivnički napad, no ne propušta niti jednu priliku da izletom u protivnički šesnaesterac, nakon izvođenja kornera ili slobodnih udaraca, svojim visokim skokom ugrozi mrežu protivnika. Još su nam u živom sjećanju ostala njegova dva zgoditka protiv La Vallete kada je svojim pogocima osigurao Rijeci plasman u prvo kolo Kupa UEFA. Njegovo se ime ovih dana najviše spominje u “raskolu” između trenera i igrača u klubu na Kantridi. Dovoljno razloga da ga ugostimo u našoj stalnoj rubrici Intervju...

Početkom sezone nije sve izgledalo sjajno. Teška operacija nožnog zgloba privremeno je zaustavila razvoj ovog talentiranog nogometaša. Rehabilitacija i povratak u formu nakon ovakve operacije nisu lagani za nikoga pa ni za Andre Mijatovića. Kako se sada čini ozljeda je stvar prošlosti. Andre se vraća u formu koja ga je lansirala kao jednog od najperspektivnijih obrambenih igrača hrvatske lige. Nažalost, njegov klub koji je u pretposljednjem prvenstvu doslovno do zadnjeg trenutka pretendirao da uzme naslov prvaka (za koji mnogi tvrde da im je nepravedno oduzet), ove godine gazi po trnju Hrvatske lige, te se grčevito bori da se odlijepi od donjeg dijela tablice. Zanimalo nas je koji su faktori utjecali na situaciju koja vlada u NK Rijeci pa smo zamolili Andrea da nam to pojasni.


Andre Mijatović - oslonac Rijeke ali mlade reprezentacije (Snimio: Dražen Patarčić)

Koji su najvažniji uzroci ovako lošeg plasmana Vašeg kluba u dosadašnjem dijelu prvenstva?
"U posljednje dvije sezone iz kluba je otišlo gotovo deset standardnih igrača, a adekvatna zamjene nisu nisu dovedena. Po meni je tu uprava "kiksala". Ugovori su isticali, igrači su odlazili bez odštete i ne treba čuditi što Rijeka ovako loše stoji".

Kakvi su izgledi da NK Rijeka uskoro uplovi u mirne vode i da kandidira za mjesto na tablici koje omogućuje plasman za igranje u Europi?
"Ja mislim da ova ekipa nije toliko loša kako to trenutno tablica pokazuje. Radi se o jednoj mladoj i neiskusnoj ekipi i kada se jedna ili dvije utakmice loše odigraju, sigurno je da se u momčad uvuče određena količina straha kojeg se kasnije teško riješiti. Ali ja vjerujem da će Rijeka početi bolje igrati, te da ćemo uspjeti ući u ligu 6".

Kakva atmosfera vlada u momčadi te da li se plaće redovito isplaćuju?
"Što se atmosfere tiče, tu stvarno nema nikakvih problema. Kao kapetan momčadi mogu vam reći da je atmosfera odlična i da nekih trzavica među igračima nema. Što se tiče novca, znamo sve da je situacija teška u svim klubovima pa tako i kod nas. Krpamo se na sve strane, neke premije i dobijemo, ali većih svota trenutno nema. Kad se riješi pitanje poreza, možda se neki veći novac može očekivati".

Možete li u slijedećem kolu pobijediti NK Osijek i ne bi li pobjeda bila pravi revanš za rezultat posljednjeg kola pretprošlog prvenstva?
"Sigurno je da jedna utakmica u toku sezone ne može nadomjestiti onu povijesnu utakmicu za Rijeku. Smatram da se u ovom trenutku nije ni potrebno vraćati u prošlost i sada tražiti neku osvetu. Takav pristup bi nas mogao koštati rezultata. U tu utakmicu ćemo uči kao i u svaku drugu i ja se nadam da će Kantrida za utakmicu s Osijekom biti puna. Mi ćemo tražiti pobjedu, ali nikako iz osvete, već čisto zbog vlastitog dokazivanja".

Kako se na momčad odražava promjena klupskog vodstva?
"Sigurno da je to jedan pozitivan šok. Bio sam prisutan kada se mijenjalo rukovodstvo i mogu reći da me to i nije previše iznenadilo. Jednostavno trojica predsjednika su došla mimoilaženja u mišljenjima. Došao je novi čovjek koji je iz našeg grada, koji voli nogomet i koji je veliki zaljubljenik Rijeke. nadam se da će i financijski pomoći baš stoga što je direktor INE za riječko područje".

Naš sugovornik također je igrač mlade reprezentacije koja je startala iznenađujućim porazom protiv odgovarajuće vrste Belgije u novom ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo mladih, ali je već u slijedećem kolu u Koprivnici izvrsnom igrom deklasirala mlade Škote. Obzirom na ta dva različita rezultata, zanimalo nas je mišljenje Andre Mijatovića o snazi i potencijalu naše mlade vrste obzirom da su reprezentaciju zbog dobne granici napustili igrači kao Igor Bišćan, Boško Balaban, Ivan Leko, Dario Smoje, Igor Tudor i drugi.

Smatrate li da je smjenom igrača mlada reprezentacija znatno oslabljena, iako mnogi tvrde da će nova reprezentacija biti još jača obzirom na kapacitet igrača (Mikić, Olić, Banović, Vranješ)?
"Ovo je jedan novi ciklus. Igrao sam i u prošlom i mogu konstatirati da sam sretan što sam bio član jedne takve generacije, takve momčadi. Žao mi je što u Slovačkoj nismo pružili ono što se od nas očekivalo. Novi ciklus započeli smo porazom. Mnogi igrači su otišli, ali vjerujem da novi igrački kadar neće razočarati što smo na kraju i pokazali na utakmici protiv Škota u Koprivnici".

Kakvi su izgledi mlade reprezentacije za plasman na Europsko prvenstvo?
"Duboko vjerujem da će ova reprezentaciji izboriti plasman. Dosada bilježimo jedan poraz u gostima i pobjedu kod kuće. Očekuje nas još jedna utakmica u trećem mjesecu doma protiv Latvije, jer San Marino nema mladu reprezentaciju, i vjerujem da nećemo razočarati."

Tko je teži protivnik Škotska ili Belgija?
"Moram reći da su to dvije po mnogo čemu slične momčadi, obje igraju čvrsto, organizirano. Individualno nisu toliko jaki kao što to mogu biti kada djeluju kao momčad. Sigurno je da će biti teško u Škotskoj, ali nama dolazi Belgija i ja sam uvjeren u pobjedu na domaćem terenu, a isto tako vjerujem da ćemo i u Škotskoj pružiti dobar nogomet i samim tim izboriti plasman za Europsko prvenstvo".


Korektan na terenu, korektan i izvan njega. (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon izbora novog selektora najbolje vrste očekujete li možda poziv u A-reprezentaciju, pogotovo ako se nastavi sa otkazima reprezentaciji od strane starijih igrača?
"Teško je o tome pričati kad je još sve tako zamršeno. Ćiro je otišao. Jedan stvarno karizmatičan lik. Ja sam bio članom njegove ekipe kad smo igrali u Španjolskoj. Tko je jednom imao prilike biti dijelom “vatrenih” to nikada ne zaboravlja. Sigurno je da će se mnoge stvari promijeniti dolaskom novog izbornika".

Što mislite o činu otkaza reprezentaciji?
"Čudi me da su neki igrači odlučili ne igrati više za reprezentaciju. Po meni je to malo neozbiljno da se drže za jednog izbornika. Možda je to i nije samo posljedica Ćirine ostavke već i cjelokupne situacije u našem nogometu gdje su neke stvari očito važnije od samog igranja".

Koja je Vaša prognoza za plasman A-reprezentacije na SP2002?
"Kvalifikacije su tek počele. Igrat će se još utakmica i ja vjerujem da će se Hrvatska kvalificirati. Mi nismo izgubili niti jednu utakmicu što znači da imamo dobre šanse".

Za kraj zamolili smo Andrea da nam kaže što ima u pričama da će uskoro promijeniti bijeli za plavi klupski dres. Ovo utoliko više što je javna tajna da ga direktor zagrebačkih modrih sanja na mjestu libera obzirom na skori odlazak Bišćana i Sedloskog, te teže povrede i sporog oporavka Tokića.
"Kada će se raditi o konkretnoj ponudi moći ću više reći. Trenutno su to samo priče, možda želje nekih pojedinaca, ali meni se službeno još nitko nije obratio, tako da o tome dalje ne mogu komentirati".

Ovaj razgovor je vođen prije subotnje utakmice sa Varteksom te se nadamo da iznenađujuće visoki poraz u toj utakmici neće demoralizirati kapetana NK Rijeke Andre Mijatovića kao ni momčad u cjelini. Vjerujemo da će kvalitet mladog riječkog kapetana kao i nekih drugih igrača Rijeke biti dostatan da se ova simpatična momčad održi u u društvu najboljih, bez obzira kvalificirali se ili ne u ligu 6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!