Intervju

Braović: "Faktor L je naš najveći problem"

Dražen Patarčić • ponedjeljak, 27.11.2000.


Hrvoje Braović (dp)

Derbi kola Osijek - Dinamo je sve bliže. Maksimirska zbilja nije uopće obećavajuća. Mikić, Šabić, De Oliveira, Mumlek, Krznar i Jeličić su ozlijeđeni. Ostali su spremni za igru. Neki za igru navlačenja po sudovima, po novinskim stupcima, prozivanjima o dugovanju kluba za njihove "kvalitetne usluge" igranja, a neki su možda spremni odigrati ovu utakmicu po volji i želji navijača, struke i svih struktura zagrebačkih plavih. "Zarobili" smo profesora Hrvoja Braovića, "v.d." trenera zagrebačkog kluba u hodnicima Dinama, i iskoristili pruženu šansu da ga malo "izrešetamo" prije odlaska u Osijek.

Što reći o Osijeku?
"Vrlo cijenim momčad Osijeka" , započeo je Braović, "to je jedna ukomponirana cjelina, koja zna u svakom momentu što može, želi i hoće. Napravili su odlične rezultate u našoj ligi, ali i u Europi. Nema nepoznanica o njima, a siguran sam da i oni poznaju naše mogućnosti vrlo dobro".


"Igrači iz glave moraju eliminirati "Faktor L"" (Snimio: Dražen Patarčić)

Vaše mogućnosti. Mislite Dinamove? Smatrate li se nekim "spasiteljem" u ovom trenutku kada gotovo nitko nije želio na vrelu klupu plavih?
"Spasitelji ne postoje. Ovo nije Gaza ili Libanon. Ja sam 12 godina u nogometu. Od toga sam 7 u Dinamu, a 4 na klupi uz prvu momčad. Sjedio sam i radio uz Kranjčara, Ardilesa, Vlaka, Barića, Zajeca. Da su ti stručnjaci sumnjali u moje vrijednosti sigurno im ne bih bio pomoćnik. Ali ja sada nisam spasitelj, jer ovo su dva kola izuzetno teška za našu momčad. Ja sam ovdje u funkciji kluba jer mi je Dinamo ispred svega, a ne moja afirmacija. Ja sebe ne guram u prvi plan. Mogu dobiti obje ali i izgubiti obje utakmice. Sve je u glavama igrača. Jer ja sam svoj dio odradio najbolje što znam. Dinamo nije ni zadnje dvije sezone sam odlučivao o prvaku države pa neće ni sada. Osijek je prisutan bio u obje sezone. Sjetite se samo Rijeke. Ali to i jest draž ovog sporta. Moja namjera, namjera našeg kluba je uvijek pobjeda. Mi idemo u Osijek po tri boda i to mora biti svima jasno. Tako se i pripremamo, tako smo i radili ovaj tjedan".

Sada je Osijek taj koji je možda umorniji zbog Europskih utakmica, ali i motiviraniji na krilima dobrih rezultata. Što vi očekujete u derbiju?
"Osijek je sigurno motiviran, ambiciozan i spreman da potvrdi ovu jesen dobrim rezultatskim krajem. Njih čeka još utakmica u Pragu, ali sumnjam da će oni imati "prazne" glave na našoj utakmici. Ovo je derbi. Na terenu će biti borbeno, nadam se korektno i pobijediti će bolji. Mi smo se, kažem pripremali, od prekida, kornera, slobodnjaka, preuzimanja igrača. Analizirali smo igru Osijeka. Svakog igrača. Točno znamo koji ide kuda u kojem momentu. Ali pitanje je dali će moji igrači sve to da sprovedu na terenu kada igra krene, koliko će biti "unutra" kada lopta krene sa centra. Ne tražim nikakav alibi, ali ako se svakodnevno po novinama nekoliko "mojih" igrača javno prijeti sudom i odlaskom zbog neispunjenih obveza... hmmm. I to su momenti koji će odlučiti u Osijeku. Nemam namjeru nikakvim "flasterima" loviti njihove igrače. Bit će to zonska obrana sa preuzimanjem i udvajanjem na njihovim najboljim igračima iz napada i sredine terena".


"U Osijek idemo pobijediti" (Snimio: Dražen Patarčić)

Dinamo ruši neke "loše" statistike ove godine, krivci su po novinarima loše prinove? Agić po nekima nije igrač za plavu boju?
"Ovo je unazad, mislim od nekih 50 -tih godina najteži poraz plavih, najlošije odigrano prvenstvo, ali imamo vremena da barem prvenstvo spasimo do kraja, ja vjerujem u ove dečke i njihove mogućnosti. A što se tiče Agića, to je vrlo korektan igrač, vrlo upotrebljiv i ne slažem se sa tim konstatacijama nekih novinarskih pera. Treba malo analizirati tko je gdje izgubio loptu, gdje je bio da zatvori svoju stranu, a ne odmah poimenično prozivati igrača koji nije ni trebao, a ni mogao da bude na nekim mjestima tokom igre. Za mene je cijela momčad podbacila , od golmana pa do vrha napada. Faktor L je mislim bio najčešći problem ovih igrača."

Faktor L?
"Lova. Više su razmišljali o lovi, o odlasku iz kluba, birali utakmice u kojima su ginuli, jer ih je gledala Europska menađerska krema, a na domaćim nisu napravili ni dva poštena sprinta. Takvih je više bilo od Agića. Ali kako znati da će netko "birati" utakmicu na kojoj će se šetati i igrati na mahove, umjesto 90 minuta raditi za momčad? Ili kako objasniti "loži" izostavljanje takvih "zvijezda" sa neke domaće utakmice?"


Braović u "dubokom" razgovoru s našim reporterom (Snimio: Bojan Brčić)

Mislite li u takvom stanju Dinamo može pobijediti u Osijeku?
"Pa ja vjerujem, znam da dečki vrijede više i da su bolji igrači, potkovaniji od Osječkih. Uz BBB, uz koncentraciju i veće htijenje, okretanje nogometu, a ne "Faktoru L", Dinamo uzima 3 boda u Gradskom vrtu. To smo vježbali cijeli tjedan i u srijedu će Butina, Bišćan, Sedloski, Bosnar, Leko, Agić, Polovanec, Pavlović, Mujčin, Šokota i Balaban dokazati i Osječanima i cijeloj hrvatskoj nogometnoj javnosti da Dinamo s pravom računa na titulu prvaka i ove godine, ma tko ga vodio u proljeće."

Srijeda je blizu, karte su na stolu. Vrlo hrabra odluka objaviti momčad više od 2 dana pred utakmicu. Očigledno je da se profesor Braović ne želi igrati skrivača ni svojim igračima niti strategu Osijeka Stanku Mršiću. " Razmišljajte vi o nama. Mi smo Dinamo i bolji smo", kao da je poruka iz maksimirske šume. Perom i slikom popratiti ćemo i ovu utakmicu, koja može biti presudna za osvajanje titule prvaka ove sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!