Intervju

Igor Bišćan: "Nedostajat će mi Zagreb"

Davor Sajko • petak, 01.12.2000.


Bišćan na odlasku (dp)

Od debitantskog nastupa Igora Bišćana u modrom dresu prošlo je tek tri godine, a već je na odlasku. Igor odlazi u Englesku gdje će nastaviti svoju karijeru u dresu Liverpoola, a ujedno je ostvario i najveći transfer za jednog hrvatskog igrača.

Prije njegovog posljednjeg nastupa za Dinamo protiv Hajduka, protiv kojeg je i debitirao prije tri godine, porazgovarali smo o njegovoj dosadašnjoj karijeri, planovima, očekivanjima.


Igor Bišćan u posljednjem razgovoru prije odlaska (Snimio: Dražen Patarčić)

Dinamo nakon ovosezonskog "čišćenja" momčadi ostaje bez još jednog ključnog igrača. Kapetan modrih, Igor Bišćan, izdanak je dinamove škole i "kotačić" u modroj momčadi bez kojeg će biti puno teže u nastavku prvenstva. Međutim, njegovim odlaskom "u vatru" će biti gurnuti nove maksimirske nade. Prema dosadašnjoj prikazanoj igri dinamovih "beba" pitanje je samo vremena kada će se i oni dokazati.

"Ajmo" od početka. Kako si uopće započeo nogometnu karijeru?
"Od samog početka sam bio u Dinamo gdje samo prošao sve uzraste počevši od pionira gdje je moj prvi trener bio gospodin Cvenk. Jedno sam vrijeme bio na posudbi u Samoboru, da bi se kasnije opet vratio u Dinamo."

Kako si uspijevao spojiti treninge i školu? U većini slučajeva je to sportašima malo teže polazilo za rukom.
"Da, istina je. Teško je trening spojiv s školom, međutim tokom mog školovanja, prije svega u srednjoj školi, bilo je puno razumjevanja od strane nastavnika. Prvenstvo bih tu spomenuo moju tadašnju razrednicu u Trgovačkoj školi, gospođu Vidu Martinko. Ona mi je stvarno izlazila u susret i bila puna razumijevanja za moje treninge. Bio sam solidan učenik."

U tvojoj obitelji već je bio jedan nogometaš, brat koji nije imao uspjeha kao ti. Jesu li roditelji bili ti koji su te "gurali"?
"Otac je bio začetnik svega toga. On me "gurnuo" u nogomet, a kasnije cijela je obitelj prolazila sve moje uspone i padove samnom i nešto ranije s mojim bratom. Bio je Hrvoje (brat) na pragu Dinamove prve momčadi, ali se nije uspio nametnuti. Tako su uslijedile posudbe, da bi na kraju bio često van terena zbog čestih povreda."


Još samo jedna utakmica u modrom dresu (Snimio: Dražen Patarčić)

U tvom nogometnom razvoju bilo je nekoliko trenera, koji je trener najviše vjerovao u tebe i tvoje mogućnosti?
"Kobeščak u omladinskom pogonu, a Zajec kada sam bio u prvoj momčadi. Ta dva trenera bila su ključna u mojoj karijeri i njima mogu zahvaliti na svom brzom igračkom napretku. "

Osim u dresu Dinama ubilježio si i nekoliko nastupa u dresu A reprezentacije. Gdje sebe vidiš u budućnosti u reprezentaciji?
"Zadovoljan sam onim što sam u tih nekoliko nastupa prikazao. Moje vrijeme tek dolazi i vjerujem da ću svojim igrama zaslužiti poziv izbornika. Ne samo ja, nego i suigrači iz mlade reprezentacije. Evo Jurica Vranješ i Ivica Banović igraju u Bundesligi i stječu iskustvo koje će biti vrlo važno kasnije u dresu A reprezentacije. Mislim da nakon dobrih igara mlade reprezentacije imamo što pokazati i za koju godinu u A reprezentaciji"

Za tvoj se transfer u Liverpool zna već neko vrijeme, s obzirom na tešku situaciju u klubu jesi li imao problema s motivacijom?
"Ne, u niti jednom trenutku nije mi nedostajalo motivacije u igri. Uvijek sam bio 100% unutra, u bilo kojoj utakmici."

Tvoja prva utakmica za Dinamo u prvoj momčadi bila je prije tri godine protiv Hajduka. Protiv "bilih" ćeš se i oprostiti od modrog dresa. Vjerojatno nema boljeg oproštaja od "vječitog" derbija.
"Da u toj utakmici prije tri godine pobijedili smo 2:0, a ja sam ušao posljednjih petnaest minuta. Tako se od dosadašnjeg igranja u HNL opraštam utakmicom protiv Hajduka. Ima nešto u tome ... (smijeh)"

U dosadašnjoj karijeri bilo je i uspona i padova. Koji su trenuci kojih se rado prisjećaš, a koje bi volio što prije zaboraviti?
"Nezaboravna je ona utakmica u amsterdamskoj Areni kada smo dobili Ajaxa. Prepun stadion, navijači, nezaboravno. Ništa manje uzbudljiva nije bila ni utakmica protiv Partizana , bez obzira što tada nisam igrao. Onih drugih situacija nije bilo previše, a i ne volim ih se prisjećati. Možda nesuglasice s navijačima, stanje u klubu."


Svaki će na svoju stranu, Bišćan i Mikić (Snimio: Dražen Patarčić)

O Bad Blue Boysima

Prepoznatljivi su u navijanju i pravi poticaj u igri. Doslovno 12. igrač. Nepredvidljivi u svakom slučaju, a ponekad i pomalo "divlji". Bez njih ne bi bilo isto.

Šokota, Mikić, J. Šimić i ti ste donedavno bile četvorica nerazdvojnih i na terenu i van njega. Šimić je otišao u Belgiju, ti u Englesku, Mikić je na odlasku. Raspada se "ekipa"?
"Bili smo stvarno dobra ekipa i bez obzira što ćemo biti razdvojeni to prijateljstvo ostaje zauvijek."

Kako je prošlo tvoje upoznavanje s novom sredinom.?
"Upoznao sam se s trenerom, rukovodstvom kluba. U razgovoru s njima objasnili su mi što se očekuje od mene i što me čeka. Nisam još upoznao igrače, to me čeka slijedeći tjedan kada ću otputovati u Englesku."

Ideš sam ili nekoga vodiš sa sobom?
"Idem sam, a kasnije ćemo vidjeti možda mi se još netko pridruži u Liverpoolu. Bit će teško. Nedostajat će mi Zagreb, društvo, dom, obitelj. Bit će mi to po prvi puta Božić i Nova godina bez obitelji. Ali šta mogu, to je cijena uspjeha. Ne možeš imati i novce i ovce"

Imaš već osiguran smještaj u Liverpoolu?
"Za prvo vrijeme ću biti smješten u hotelu, a kasnije ću potražiti odgovarajući stan."


Više mu neće protivnici biti hrvatski napadači, već engleski (Snimio: Dražen Patarčić)

Hoće li biti problema s jezikom, sprazumijevanjem s trenerom i suigračima?
"Ne. Solidno znam engleski i vjerujem da ću se brzo prilagoditi novoj sredini. Znam toliko koliko će mi biti više nego dovoljno za sporazumijevanje s suigračima i trenerom."

Koliko si ti zadovoljan novim klubom i koja su tvoja očekivanja?
"Očekujem dobru minutažu. Znam da će biti teško, ali vjerujem u sebe i svoje mogućnosti. Znam da je Premiership izazov za svakog igrača, ali bit ću spreman i pokazati zube na terenu ako bude potrebno. Liverpool je veliki klub i veliko je zadovoljstvo igrati u dresu takvog kluba. "

Što bi bio da nisi nogometaš?
"Neznam. Nisam nikad o tome posebno razmišljao. Sigurno bih bio nekakv sportaš. Ne vidim se kao ništa drugo. Vjerojatno bih bio sportaš, bilo kakav."

A nakon nogometa i kada više ne bude nogometa?
"Dobro se odmoriti, a nakon toga ću raditi nešto usko vezano za nogomet. Da li će to možda biti trenerski poziv ili nešto slično neznam, ali znam sigurno da to neće biti kafić ili nešto slično. Ostat ću u nogometu."

Što misliš da je tvoja mana, nešto što bi volio izmijeniti kod sebe?
"Možda neki puta prešućujem neke stvari, a to mi se razbije u glavu. Trebao bih češće otvoreno progovoriti o nekim stvarima, a i tvrdoglav sam. Izuzetno tvrdoglav. Sve mora biti po moje i gotovo. To zna poneki puta biti i dobro, ali možda sam ipak previše tvrdoglav."

O svojoj frizuri

Puno je komentara bilo na Igorovu frizuru. Što o svojoj frizuri misli Igor sam: "Nisam nikad previše razmišljao o tome. Ne znači mi to puno, ali možda bi bilo dobro malo i promijeniti image. (smijeh)"

Ostao si bez vozačke. Je li to bilo postepeno bod po bod ili ...?
"Skupljao sam polako bodove (smijeh). Sad sam išao ponovno na ispit pa sam pao, ali riješit ću ja to. Volim sportske brze automobile i to je uzrok mom ponovnom polaganju vozačkog ispita."

Sad kad odlaziš u klubu ne ostaje baš blistava situacija.
"Teško je o tome pričati. Tužno je to što se događa u klubu, međutim ja se iskreno nadam da će se to riješiti na odgovarajući način."


Frizura ga ne brine (Snimio: Dražen Patarčić)

Koliko si ti zadovoljan s svojim odnosom s novinarima. Koliko su te možda smetali neki kritički tekstovi o tebi?
"Odnos je bio izuzetno korektan. Bilo je možda nekih sitnih nesporazuma, ali sve je to zanemarivo. Što se kritika na moj račun tiče nikada mi to nije predstavljalo problem. Sve je to za ljude. Bilo bi dosadno da o meni pišu samo pozitivno."

Imao si do sada iskustva s internetom, a koliko se služiš u svojoj svakodnevici internetom?
"S obzirom da u posljednje vrijeme nisam imao baš previše slobodnog vremena malo sam "surfao", ali sada kada odem u Englesku bit će mi to glavni izvor informacija o događajima kod kuće. Samo se nadam se da mi neće opet uzeti laptop na granici (smijeh)."

Što reći za kraj, nego puno sreće i uspjeha u Liverpoolu.
"Hvala i puno pozdrava svim čitateljima Sport Net-a."

Nakon nekolicine mladih i perspektivnih igrača, Igor Bišćan je samo još jedan koji će svoju sreću okušati u Europi. Vjerujemo da neće razočarati niti sebe kao ni svoje navijače, jer Igor je potencijal koji ne smije i neće propasti. Nažalost nije i posljednji mladi igrač koji napušta ove prostore. Za zimsku stanku najavljeno je još nekoliko odlazaka (Pletikosa, Leko ...). Šteta, ali dolaze nova imena Carević, Abramović, J. Leko, Drpić, Neretljak ...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!