Ostali sportovi

Kirić: "Uvijek će se nekako igrati"

Ivana Strahija • subota, 17.04.2010.
Kirić: "Uvijek će se nekako igrati"
Foto: Ivana Strahija

Nije odbojka samo ono što igraju naši vrhunski klubovi, taj sport pravi je centar zanimanja u mnogim malim sredinama, gdje lokalne dvorane, domaći momci i djevojke te njihovi sumještani uživaju u prebacivanju lopte preko mreže. Potresi u Savezu ni malo ih ne muče, jer znaju da će se odbojka uvijek, nekako, igrati.

Odbojkaški klub Međimurje Centrometal već godinama igra u najvišem odbojkaškom rangu natjecanja u Hrvatskoj. Zna biti zanimljivo kad se za utakmice čuje: "Posavec, Posavec, Posavec, Treska, Treska", a radi se o pet ljudi. Naime, glavnina momčadi međimurskog prvoligaša jesu domaći igrači, kojima se tu i tamo, ovisno o financijskim mogućnostima, pridruži koji "stranac".

ČREČAN, SELO MOJE MALO

Naselje Črečan po popisu iz 2001. godine broj 450 stanovnika. Onima koji se bave poviješću malo mjesto pored Nedelišća poznato je po skladatelju Josipu Vrhovskom. No, većini je poznatije po OK Centrometalu, a lokalna je šala da svi igraju odbojku jer nema nogometnog kluba. Odbojka je bila, i bit će ako se pita odbojkaše, centar društvenog života Črečana. Iako se trenira u Nedelišću, gdje je dvorana, sve ekipe Centrometala reći će da su iz – Črečana. Klub osim prvoligaša seniora ima i kadete, juniore i mlađe kadete, a tu su i veterani. Centrometal je dao i dva reprezentativca u juniorskom uzrastu, nakon Miše Petrana član juniorske reprezentacije Hrvatske je postao i Dejan Marciuš.

450 ljudi, a prvoligaš, to nije mali podvig, nije zanemarivo i nije za gurnuti u stranu. Momčad se ove sezone plasirala u doigravanje za prvaka, posljednje su utakmice i borba za šestu poziciju tablice protiv osječke Murse bile i više nego interesantne. Ne čudi stoga da čelnici kluba imaju svoje razmišljanje od trenutnim događanjima u hrvatskoj odbojci, koje je možda, s određene distance koju pruža neupletenost u izravne događaje, iznimno zanimljiva.

O hrvatskoj odbojci, ali i o odbojci na potezu Črečan – Nedelišće, porazgovarali smo s Jadrankom Kirićem, nekad igračem, pa trenerom, pa predsjednikom, a sad tajnikom OK Črečana.

Prvo, jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima u protekloj sezoni ?

"Apsolutno smo zadovoljni. Plasmanom na šesto mjesto regularnog dijela lige, te time i u doigravanje za prvaka, ispunili smo naše ciljeve postavljene pred početak sezone. Bilo je tu puno dobrih utakmica naše momčadi. Posebno bih izdvojio pobjedu u Rijeci, dvije pobjede nad Siskom, prvenstvo i kup, te uzet bod Varaždinu. Radi se o ekipama koje su objektivno kvalitetnije od nas, ali smo pokazali da kad imamo svoj dan da možemo dobiti svakog."

Čuju se s raznih strana ideje o smanjenju lige i o tome da treba promijeniti način odigravanja prvenstva. Kakvo je vaše razmišljanje?

"Smatram da je broj od 12 klubova optimalan za 1. A ligu. Nikako se ne slažem sa idejom da se liga smanjuje. Ne vidim kakvo bi dobro to donijelo bilo kome. Poglavito kad dvije najbolje momčadi igraju Interligu i ne nastupaju u regularnom dijelu. Smanjenjem lige klubovi koji se ne bi našli u najvišem rangu definitivno bi pali na puno nižu razinu, jer bi se automatski smanjili i njihovi proračuni. Time bi izgubili nekoliko jačih odbojkaških sredina kojih je i ovako premalo. Pa pogledajte ostale sportove, svi oni imaju i veći broj prvoligaša. U konačnici, što znači najjačim momčadima smanjenje lige kad oni niti ne nastupaju u regularnom dijelu lige i ne igraju protiv najslabijih momčadi. Slažem se sa mišljenjem nekih da bi nakon regularnog dijela prvih šest momčadi, četiri iz prvenstva i dvije iz Interlige, trebale igrati Ligu za prvaka. To je deset utakmica, nakon kojih bi četiri zadnje igrale polufinale i finale doigravanja. Treba naći rješenje koje bi zadovoljilo sve, ne gledati samo svoj interes, pa radilo se o onim najjačim ili najslabijim klubovima."

Smatrate li da bi bilo korektnije da klubovi koji igraju Interligu istovremeno igraju i prvenstvo Hrvatske?

"Ne. Mislim da posljednji uspjesi Mladosti pokazuju opravdanost nastupa u Interligi. U redu je da se ti klubovi uključuju samo u završnicu prvenstva."

Kakva je kvaliteta hrvatskog prvenstva?

"Kvaliteta je takva kakva su i ulaganja u nju. Problem je i slabe zastupljenosti u medijima, te gotovo nikakve na televiziji. Ipak, činjenica je da mi odigravamo utakmice s klubovima iz susjednih država koji su tu negdje po plasmanu gdje i mi u Hrvatskoj i da ne zaostajemo za njima."

Što treba poduzeti za poboljšanje kvalitete?

"Prije svega osigurati veća financijska sredstva i veću zastupljenost u medijima. Onda će biti i veći interes mladih za bavljenje ovim sportom, a iz te kvantitete radom će doći i veća kvaliteta."

Kakva je financijska situacija u vašem i ostalim prvoligaškim klubovima ?

"Nije sjajna, teško je sve to financijski pokriti. Eto, mi nekako uspijevamo, makar je sve teže i teže. Ponekad smo prisiljeni na nepopularne poteze. Primjerice, bili smo primorani utakmice doigravanja za poredak od petog do osmog mjesta odigrati samo s domaćim igračkim kadrom, te ovu sezonu završiti bez naših Dalmatinaca Krečaka i Grubišića. Što nam je bilo teško jer se radi o odličnim igračima i osobama. U našem klubu vodimo računa da se ponašamo racionalno. No, ne rade svi tako. Ima klubova koji su igračima mjesecima dužni plaće ili stipendije. A radi se o klubovima koji su bolje plasirani od nas. Stoga nas smeta kad takvi govore o stanju u hrvatskoj odbojci. Dovedu kvalitetne igrače, oni igraju, ne plaćaju ih, oni ostvaruju rezultate i tada se prema malim klubovima odnose s visine. A ti se uvjetno rečeno mali klubovi ponašaju racionalno, stvaraju svoje ili dovode igrače koje mogu platiti i ispunjavaju svoje obveze. I sad bi kao takve trebalo izbaciti iz lige."

Kako komentirate najave izbacivanje Hrvatskog odbojkaškog saveza iz europske i svjetske organizacije, hoće li to ukoliko se dogodi biti kraj hrvatske odbojke?

"Mislim da smo već bili u takvim problemima i da su pronađena kakva-takva rješenja. Stanje je dakako daleko od idealnog, treba riješiti dugovanje Saveza i dovesti sve u red, ali smatra, da će se odbojka igrati, jer se uvijek igrala i da ćemo pronaći načina."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2010. u 20:49
    Zašto bi bilo malo utakmica? Pa ako bi se odigralo četverokružno to je 28 utakmica + play off + kup i evo 35-40 utakmica. Problem je jedino Interliga, jer bez najbolja dva kluba sve ovo nema smisla
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2010. u 15:49
    Jasno da smo tu da bi iznosili mišljenje...:) Ali onda bi se u ligi igralo jakoo malo utakmica....istina je i da je črečan svejedno među 8...:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2010. u 08:00
    Ok, pa tu smo da bi iznosili svoja mišljenja, zar ne? Gledao sam utakmicu u Rijeci, Črečan je zasluženo pobijedio. Međutim, neću pisati o Rijeci, i dalje držim onu tezu da u Hrvatskoj nema kvalitete za 12 ekipa, trenutno. Slažem se da ekipe poput Črečana ovakav rasplet doživljavaju kao uspjeh i tu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 16:44
    Ja se Poncho ne slažem s tvojim mišljenjem...po meni je liga 10+2 kluba u interliga najbolje rješenje...i ova momčad je uzela ove sezone bod varaždinu i pobijedila rijeku u gostima 3:0...tako da i to nešto govori...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2010. u 09:13
    Bez obzira na vrlo simpatične komentare simpatičnih Črečana, liga se pothitno treba smanjiti. Upravo ovakvi ljudi koji vode kvazi klubove gdje svi igrači kada stanu jednog na drugi imaju 1,90 m, i koji mole boga da budu u prvoj ligi da od lokalne samouprave dobiju dovoljno da prežive, srozavaju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik