Nogomet

Budan: "Reprezentaciji treba pozitiva"

Ivana Strahija • utorak, 05.10.2010.
Budan: "Reprezentaciji treba pozitiva"
Foto: Ivana Strahija

Za Sportnet Igor Budan govori o talijanskoj Serie A, favoritima za naslov prvaka, hrvatskoj reprezentaciji i borbi za Euro 2012., HNL-u i načinu rada…

Već šest tjedana Igor Budan, poznati hrvatski nogometni 'gastarbajter' u Varaždinu prolazi rehabilitaciju kod Tome Vrbnjaka, jednako tako poznatog stručnjaka za oporavak sportaša od ozljeda. Prijateljstvo njih dvojice seže u prošlost deset godina, jer kako je Budan u Italiji 12 godina, tako je i Vrbnjak radio za veliki Milan.

"On me pratio u svim mojim problemima, ima veliko iskustvo i znanje te mi ulijeva povjerenje. U Varaždinu mi je krasno, znam kako ponekad igračima znaju biti zamorne pripreme, ovdje toga nema", pun je pohvala za svog fizioterapeuta i barokni grad Budan.

"Izuzetno mi je drago što je Palermo uzeo dva 'naša' igrača, Iličića i Bačinovića, koji su opet digli interes Talijana za, uvjetno rečeno, igračima s Balkana. Problem je za neke zemlje, poput Hrvatske, članstvo u Europskoj uniji"

Uz Varaždin ga vežu i ostale lijepe uspomene. Jedan od svojih prvih golova u karijeri, tada kao tek punoljetan mladić, zabio je za Rijeku na Varteksovom stadionu, u utakmici trećeg kola prvenstva 1998/1999. "Nije mi to bio prvi seniorski gol za Rijeku, ali se svakako urezao u pamćenje. Bila je to sezona koja je završila svi znamo kako, i nakon koje sam otišao u Italiju."

Italija je Budanu bila dječački san, od kojeg nije odustajao ni nakon povreda i operacija: "Evo sada pišem osmu operaciju u karijeri i osmi oporavak. To svaki puta gledam kao utakmicu, u kojoj moram pobijediti, jer ima i težih stvari. Možda nisam u Italiji igrao u velikim i razvikanim klubovima, ali mislim da sam svakako do sad radio najbolje što sam znao. Možda da nije bilo ozljeda bilo bi i više golova", kaže Budan.

Iznenađujuća sezona

O trenutnom stanju u Serie A Budan priča: "Hrvati možda u zadnje vrijeme malo više prate Englesku, gdje ima više naših igrača, ali ću podsjetiti da je Inter prošle sezone osvojio Ligu prvaka. Igračima je također teže doći u Italiju jer Hrvatska nije u EU, ali vjerujem da će se to skoro riješiti i da će i naši dečki doći igrati u talijanske klubove. Jedno je vrijeme, istina, talijanski nogomet pao, dogodila se financijska kriza i trebale su se posložiti stvari. Međutim, talijanski je nogomet zahtjevan, naporan za igranje, pun taktike, vjerujem zanimljiv."

Prvaka Italije u ovoj sezoni Budan još nije mogao prognozirati: "Još je uvijek zagrijavanje u tijeku, Inter je dakako uvijek favorit, a Milan također želi krunu. No, Talijani govore da bi ova sezona mogla biti iznenađujuća po pitanju prvaka, kao kad je prije 20 godina prvenstvo osvojila Verona. Sve miriši na to da neki manji klub osvoji talijansku krunu, jer situacija nije kao prošle godine, kad je svima bilo jasno da će Inter pobijediti. Juventus nije baš favorit, Roma se mora vratiti u formu, a Palermo i Fiorentina se recimo mogu potruditi nešto napraviti", objašnjava svoje stajalište.

Nema sramote u posudbi

Budan ove sezone ne igra za matični Palermo, već je posuđen u novog prvoligaša Cesenu: "Imao sam problem s koljenom od ožujka, no u dogovoru s klubom sam stisnuo zube i izdržao do kraja sezone. Također, nisam bio u prvom planu zbog svojih godina, ulazio sam s klupe, a mjesto pod reflektorima dobili su Miccoli, Cavani i Hernandez. Ja s Palermom imam ugovor na još tri godine, do svoje 33., a Ceseni sam posuđen na ovu sezonu."

"Afere poput Offsidea nastaju jer cijelo društvo ima izvrnute vrijednosti i lažne percepcije. Nogometaši nisu u Hrvatskoj ludi bogataši, oni su obični radnici koji ne primaju plaće po šest mjeseci. S druge strane od njih se očekuju bijesna vozila i razbacivanje novcem. Iza nogometa se uvijek sve skrivalo i ovakvih će problema biti dok se sve ne svede u normalne okvire"

Angažmanom u novom prvoligašu Budan je izuzetno zadovoljan: "Oni su nakon 20 godina ušli u Serie A i napravili dobru momčad. Meni je najvažnije što su me htjeli tako ozlijeđenog, dali mi povjerenje, i što ću kad se u potpunosti vratim u formu krajem studenog moći odmah ući u igru. Ne vidim baš ništa sramotnog ili negativnog u svom odlasku u Cesenu, ovo je za mene izuzetno kvalitetno rješenje. Nema nikakve svrhe biti na popisu u velikom klubu i nikad ne igrati, a takvim sam razmišljanjem i napravio svoju karijeru, kad sam se na posudbama u recimo Parmu, dokazivao, svaki puta digao svoju igru na stepenicu više. U ovoj sezoni želim svoje ime vratiti u centar interesa", priča o planovima.

Nova sredina našeg bivšeg reprezentativca nije preambiciozna: "Cilj je ostanak u ligi, koja donosi financijski dosta veliku sigurnost, zbog TV prava i ostalog. Također, cijeli je grad Cesena izuzetno zagrijan za nogomet, pa klub ima 11 tisuća prodanih sezonskih ulaznica, na grad od 60 tisuća stanovnika. Entuzijazam je velik, ciljevi realni, sve mi odgovara."

Šteta mladih koji odlaze na lošije

HNL Budan prati ponekad, više sad kad je u Varaždinu, pa pokoju utakmicu pogleda i uživo: "Mislim da kvaliteta hrvatskog nogometa nije slaba, jer igra baš puno mladih igrača. No, isto jako ih puno svake sezone odlazi van Hrvatske, na žalost, problem je u tome što odlaze u nogometno lošije zemlje, poput Azerbajdžana, Poljske i Češke. Volio bih da se prodaju u Njemačku i Italiju, ali prije svega da se još malo zadrže u Hrvatskoj, jer stalni odljev kvalitete ostavlja rupu koju treba popuniti."

Također smatra da bez privatizacije klubova neće biti nogometnog boljitka u Hrvatskoj: "Već sam o tome pričao i kritizirali su me, ali je istina, ne može klub živjeti kao udruga u kojoj nema odgovornosti prema igračima i zaposlenicima. Nije rješenje ni da se lokalne vlasti brinu za to, nego je jedini put privatni vlasnik, kojem će u interesu biti da njegov klub zarađuje", smatra Budan.

Budan dakako prati ovosezonske uspjehe Dinama i Hajduka u Europskoj ligi: "Ta dva kluba jedina odskaču od hrvatskog prosjeka. Europa je odlična stvar, donosi bodove za Uefinu ljestvicu, ali ja bih volio da Dinamo i Hajduk imaju veću konkurenciju u HNL-u."

San o reprezentaciji ostvaren

Tomo Vrbnjak

Uvaženi fizioterapeut koji je 10 godina bio u stručnom stožeru talijanskog Milana, kao i u reprezentacijama Hrvatske, Italije i Ukrajine, uživa u svom TTS sportskom centru u Varaždinu, kojeg je otvorio u partnerstvu s Brankom Ivankovićem. "Sam sam svoj gazda, ovo je moj grad, moja ordinacija i moji protokoli po kojima radim. Sasvim sam zadovoljan."

Što se Budanove rehabilitacije tiče, kaže: "Nakon operacije u Belgiji kod profesora Martinsa imamo još posla, no očekujem da će na travnjak moći sredinom studenog", rekao je Vrbnjak, kroz čiju je ordinaciju prošla i poznata tenisačica Dinara Safina i uspješno riješila problem s leđima.

Pozivu u reprezentaciju se Budan, s obzirom na ozljedu i godine više ne nada: "Nikad ne treba zatvoriti vrata, tko bi očekivao poziv s 27 godina, kako se to meni dogodilo? No, ne opterećujem se više time, ostvario sam svoj dječački san i odjenuo reprezentativni dres, a sudbina je htjela da debitiram baš na Kantridi. Žao mi je samo što je moja priča s reprezentacijom završila na ružan način, no nemam baš nikakve zamjerke prema stručnom stožeru ili izborniku. Poziv sam dobio jer su me trebali i jer su željeli prvog napadača, a ja sam imao problema sa zdravljem i u nekim važnim situacijama se reprezentacija nije mogla osloniti na mene. Uglavnom, nemam alibi druge osobe, sve sam postignuo sam i nemam se na što žaliti", kaže Budan otvoreno.

O utakmici Hrvata protiv Grčke, u novom kvalifikacijskom ciklusu za EP 2012, i remiju 0:0 Budan kaže: "Grci su odigrali jako dobru obranu, naravno da ostaje dojam da smo mogli više. Imali smo par šansi, pokušavali i ne može se reći da igrači nisu dali sve od sebe. Treba pogledati i protivnika, ne mogu svi biti San Marino, Latvija ili Malta."

Idući izazov pred Hrvatima je Izrael, kojeg se Budan sjeća iz svojih reprezentativnih dana: "Tada sam dobio prvi poziv za reprezentaciju ali nisam igrao, gledao sam s tribina. Iskreno, nisam vidio ne znam kakvu kvalitetu u izraelskoj momčadi, ali je gostovanje bilo izuzetno teško jer je atmosfera bila usijana do kraja. 50 tisuća ljudi nosilo je izrael, bili su borbeni i sigurno ni sada neće biti lako. No, vjerujem u pobjedu Hrvatske."

Budan je također uvjeren da će Hrvati izboriti nastup na Europskom prvenstvu: "Imamo šanse u grupi, to je sigurno, ali treba oko reprezentacije napraviti pozitivu. Mislim da se sada napravila malo negativna atmosfera zbog propuštanja Svjetskog prvenstva, ali će se s prvim pobjedama svima dići raspoloženje. Mi Hrvati redovito zaboravljamo koliko smo mala nacija, a kakve ogromne sportske uspjehe postižemo. Ponekad nam je zbilja teško prihvatiti loš rezultat."

Nakon karijere odmor

Kako je spomenuo, s Palermom ima još tri godine ugovora, a kako će nakon toga objašnjava: "Pokušat ću i nakon tih tri godine odigrati još jednu ili dvije, a kad karijera završi sigurno ću uzeti godinu dana odmora i provjeriti koje sve mogućnosti imam. Mislim da ću svakako pokušati biti sam svoj gazda, a ne više plaćenik", zaključio je uz smijeh.

Serie A

1Inter 3481:18+6389
2Milan 3464:39+2570
3Juventus 3447:26+2165
4Bologna 3449:27+2263
5Atalanta 3361:37+2457
6Roma 3359:40+1956
7Lazio 3443:35+855
8Fiorentina 3350:37+1350
9Napoli 3452:43+950
10Torino 3431:31046
11Monza 3436:44-844
12Genoa 3438:40-242
13Lecce 3431:49-1836
14Cagliari 3436:59-2332
15Verona 3431:45-1431
16Frosinone 3443:63-2031
17Empoli 3426:50-2431
18Udinese 3331:49-1829
19Sassuolo 3440:70-3026
20Salernitana 3426:73-4715

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.10.2010. u 12:39
    Dobar je Budan, samo sto ga ozlijede precesto j...!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2010. u 11:35
    Pari se ko realan covik
    Obrisan korisnik
  • buco705.10.2010. u 08:00
    patrice evra ;)
    buco7
  • buco705.10.2010. u 08:00
    dobar je budko,ali daj neku bolju ekskluzivu...jose mourihno i to.. :)
    buco7