Košarka

Poljak: "Svake sezone isti problemi"

Razgovarao:Mišo Gulić • četvrtak, 25.08.2011.
Poljak: "Svake sezone isti problemi"

Boris Poljak aktualni je trener Alkara, jednog od najugodnijih iznenađenja prošlosezonske Prve košarkaške lige, a u istom će statusu biti i u narednoj sezoni. Stoga je s čitateljima Sportneta odlučio podijeliti svoja razmišljanja o problemima s kojima se susreću "mali" klubovi, a prisjetio se i prošle sezone.

Trener sinjskog Alkara, Boris Poljak, nakon što je prošle sezone momčad vratio u Prvu ligu te s istom izborio Ligu za prvaka, neko vrijeme je "visio" u planovima za predstojeću sezonu. No, shvatili su u Klubu kako nije vrijeme za eksperimentiranje te pritisnuti skromnim financijskim mogućnostima ponovno odlučili prvu momčad dati u ruke prokušanom kadru. Vrijedi spomenuti kako je Poljak tijekom svoje trenerske karijere čak pet puta Alkar uvodio u viši rang natjecanja i tako osigurao da mu ime velikim slovima bude zapisano u klupskim knjigama.

S obzirom na određeni vremenski odmak, kakav je sada pogled na prošlu sezonu?

Vrijeme je da se i reprezentaciji poslože kockice i napravimo pravi rezultat.

"U tu smo sezonu ušli s jednim ciljem, a to je izbjegavanje opasne zone i osiguravanje opstanka. Ključ svega bila je pobjeda u prvom kolu kod Svjetlosti u Slavonskom Brodu, nakon čega smo uhvatili odličan ritam i uz spoj mladosti i iskustva na kraju ostvarili plasman u Ligu za prvaka. Tamo nismo bili tek prolaznici i na do zadnjeg kola bili smo u igri za doigravanje, no dva promašena polaganja u utakmicama protiv Borika i Cibone su nam odnijela i tu mogućnost. Ipak, bila je to jedna od najuspješnijih sezona Alkara i veličanstven povratak nakon godine provedene u drugoj ligi."

Ono što je svakoga impresioniralo jest fanatična sinjska publika...

"Publika je naša velika prednost i u neku ruku tradicija, ali to ne znači da će ljudi dolaziti samo zato što se netko zove Alkar ili Cibona, oni žele dobru košarku i borbenost. Svi koji dođu u Sinj budu iznenađeni snagom emocija s kojima Maligani navijaju i načinom na koji isprate svaku ekipu, bez obzira na konačni rezultat. Klub kojeg nitko ne gleda nema smisla."

Kakve su ambicije Alkara u narednoj sezoni ? Može li se ponoviti prošla?

"Nas je napustilo nekoliko igrača i još nemamo složen roster, pa bi bilo pogrešno razbacivati se s najavama i velikim riječima. Uprava radi na tome da ponovno složi dobru momčad, ali jako je teško u ovim vremenima, s pozicije najsiromašnijeg kluba, obećavati išta veliko. Nama je imperativ izbjeći borbu za opstanak, a sve više od toga ovisit će o pojačanjima. Vjerujem kako ćemo za nekih desetak dana biti mnogo "pametniji", pa ćemo moći u javnost izići s nekim konkretnijim stavovima."

Kako gledate na podatak da su tri igrača Alkara pojačali velikane Zadar i Cibonu, što je donedavno bilo u sferi znanstvene fantastike?

Mnogo će klubova za cilj postaviti opstanak, a sve ostalo će biti bonus.

"Ante Delaš i Ivica Radić su otišli u Zadar, Josip Blajić u Cibonu i to doživljavam kao veliko priznanje Klubu, meni kao treneru, ali i njima samima, jer momci su mukotrpno radili cijelu sezonu i ovu priliku su zaslužili. Nitko im ne može zamjeriti na toj odluci, jer smisao sporta i jest u napredovanju i pomicanju osobnih granica, a odlazak u takve klubove jest upravo to."

To je ujedno i najveći problem za manje klubove poput Alkara, jer igrači potpisuju jednogodišnje ugovore i na kraju sezone odlaze bez odštete. Koliko je teško Vama kao treneru raditi u takvim uvjetima?

"Nažalost, nije to ništa novo. Mislim da Alkar nije izuzetak po tom pitanju i da većina klubova u A1 ligi funkcionira na takav način. Bilo bi savršeno imati igrače vezane ugovorom na par godina, pa imati kostur koji bi se dao nadograđivati, ali velim, ovo je realnost i nema smisla previše kukati. Nećemo to iskoristiti kao izliku za nerad i unaprijed si stvarati alibije, jer na kraju krajeva većina nas kreće s iste startne pozicije."

Svi su uvjereni kako će naredna sezona biti najjača do sada. Kako gledate na konkurenciju?

"Ove će sezone liga biti uistinu jaka, jer sada je tu bivši NLB ligaš Zadar, o čijoj je kvaliteti suvišno govoriti, i nema sumnje kako je njegov cilj što prije se vratiti tamo gdje je bio. Zatim imamo dva kluba jako naslonjena na privatni kapital, Jolly i Prigorje, zatim uvijek dobar Split, koji je zadržao prošlogodišnju ekipu, te, kako čujem, iznimno pojačanu Svjetlost iz Broda. Sigurno je da nikome neće biti lako i mislim kako će si svi za primarni cilj postaviti taj opstanak, a sve ostalo će biti bonus."

Jedna od ključnih stvari bit će i zaštićeni igrač. Kako gledate na taj segment?

Odlaske Delaša, Radića i Blajića doživljavam kao priznanje sebi i Klubu.

"To je vrlo važno pitanje i glavna briga većine klubova. Ove sezone u zaštićenoj kvoti su igrači rođeni 1992. i mlađi pa će i nama biti važno naći nekoliko mlađih, a opet dovoljno dobrih da mogu odgovoriti zahtjevima koje nosi prvoligaško natjecanje. Upravo razina kvalitete tog igrača umnogome će utjecati i na ambicije, jer u protivnome igrate s igračem manje."

Za kraj pitanje o nacionalnoj vrsti i njenim mogućnostima na predstojećem Europskom prvenstvu u Litvi?

"Nezahvalno je komentirati bilo čiji rad pa tako i onaj kolege Vrankovića, ali mislim da imamo dobru, mladu i potentnu momčad. Smatram kako se nema svrhe previše baviti samim rezultatima na netom odigranim turnirima, jer pripreme upravo tome i služe, da se vidi kako igrači reagiraju na određene taktičke postavke, a onda rezultat pada u drugi plan i netko sa strane lako stekne krivi dojam. Mnogo je elemenata o kojima će ovisiti naš nastup u Litvi, a tu prije svega mislim na ozljede ključnih igrača. Mi smo mala država s relativno malim brojem kvalitetnih igrača i svaki izostanak je jako neugodan i predstavlja velik hendikep. Ono što želim, i u što vjerujem, jest da imamo dovoljno kvalitete da izborimo Olimpijske igre, međutim, neće biti lako, puno je dobrih reprezentacija, ali vrijeme je da se i nama poslože kockice i napravimo pravi rezultat."

Foto: Roko Pavlinušić

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!