Rukomet

Goluža: "Neće biti tragedija ako netko izostane sa Svjetskog prvenstva"

Iz Svetog Martina: Ivana Strahija • utorak, 25.09.2012.
Goluža: "Neće biti tragedija ako netko izostane sa Svjetskog prvenstva"
Foto: FaH

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije i trener hrvatskog prvaka CO Zagreba, Slavko Goluža, u intervjuu za Sportnet komentira aktualna događanja u klubu i reprezentaciji te otkriva planove za izazove koji dolaze.

CO Zagreb

U dva su susreta u Regionalnoj ligi Zagrebaši pokazali dva lica. Dok su Slogu "razbili", protiv Vardara su na kraju čupali bod. Iako se takav razvoj događaja može djelomično pripisati objektivnoj razlici u kvaliteti dvaju protivnika, trener Slavko Goluža slaže se da su njegovi igrači pokazali dva lica u te dvije utakmice.

"Vardar je mnogo kvalitetniji, drži viši tempo, kompaktniji je od Sloge. No i u usporedbi s prošlom sezonom, Vardar je danas jači, ima veću širinu, poduplane su neke pozicije. Ipak, i u takvoj utakmici smo pokazali pozitivne stvari, no jasno je da nam nedostaje jakih utakmica. Najbolje se to vidjelo kad smo napravili prednost od +5 i trebali otići na šest, nismo imali tu rutinu da dokrajčimo protivnika. Pokazali smo i karakter, vratili smo se iz -2, bila nam je to dobra škola i na dobrom smo putu."

Goluža smatra da je protiv Vardara pokazan i korak više u stjecanju potrebne forme, no ono što ga posebno veseli jest publika: "Moram to naglasiti, zahvaliti se svima koji su došli. Čim se publika digla na noge i dala vjetar u leđa igračima, oni su odmah zaigrali bolje. Posebno će nam to biti važno protiv Pick Szegeda ovog vikenda. Igrači će se odužiti, u to sam siguran."

Zagreb je tijekom ljeta doživio velike promjene u sastavu, napustio ga je gro reprezentativaca, a oni koji su stigli mahom su "golobradi" momci pred kojima je tek ozbiljni posao. Od svih koji su otišli, treneru Goluži najviše nedostaje: "Marko Kopljar. Nema Šebetića, pa nam takav igrač najviše nedostaje, no bit će dobro, čim se uigramo. Treba biti realan, momci će sazrijevati kroz SEHA ligu i Ligu prvaka, Klub je postavio takvu situaciju ove sezone i mislim da je to dobro."

Čini se da je upravo ta uigranost najveći problem, pa se logično postavlja pitanje, nije li trebalo odraditi veći broj pripremnih susreta prije početka natjecanja? "Izvlačili smo maksimum iz ekipe i vremena kojeg smo imali. Već je unaprijed dogovoren angažman par igrača u Kataru, razmišljali smo da cijela ekipa ode, ali nije se moglo. Pokušali smo po njihovom povratku organizirati jednu jaku utakmicu, no to nam je opet propalo jer su krenula natjecanja i obaveze EHF-a. Vrijeme nam nije saveznik, trebat će nam dosta strpljenja i podrške."

Ovog vikenda kreće Liga prvaka, najvažnije natjecanje svakog europskog kluba. U subotu 29. rujna u 18.30 u Zagreb na megdan prvog kola stiže mađarski Pick Szeged: "Szeged ima dva izuzetno dobra krila, niz reprezentativaca Srbije, Mađarske i Slovačke, pa Blažević i Pribanić, naši igrači... to je strašna ekipa. Oni su dakle mnogo jači od Vardara, no siguran sam da uz podršku s tribina mi možemo pobijediti. Nikome ne priznajemo da je favorit u Zagrebu, ni Barceloni ni Kielu."

Ostali su protivnici Zagreba u Ligi prvaka upravo Barcelona, pa Kadetten Schaffhausen, Füchse Berlin i Dinamo Minsk, a Goluža je pratio razvoj situacije u tim klubovima otkad su izvučene grupe. Ipak kaže: "Ne treba se mnogo zamarati s protivnikom, važnije nam je da ovi naši mladi momci što prije uđu u sustav koji želimo. Odnosi se to i na obranu i na kontru i na napad. Želim preslikati igru iz reprezentacije, a koliko ćemo uspjeti, vidjet ćemo. Atraktivan, brz rukomet, to je naša ideja, jer mladost omogućava igračima da trče i da se bore."

Reprezentacija

Znači li pomlađivanje Zagreba i pomlađivanje u reprezentaciji? "To je nužno, koristimo pripreme da promoviramo mlade igrače. Ne želim promjene da igrači odu, nego da to bude prirodni tijek. Razmišljam mnogo dalje no neki drugi, želim koristiti svaku priliku da poštedim vedete i ujedno promoviram mlade koji dolaze."

Goluža smatra da izostanak kojeg od nositelja reprezentacije u proteklih desetak godina sa smotre u Španjolskoj ne treba smatrati tragedijom, nego pozitivnom stvari ako se igraču može priuštiti taj odmor: "Svjetsko prvenstvo ne donosi baš ništa u smislu plasmana na ostala natjecanja, pa ako netko izostane to neće biti tragedija. Ipak, mi smo Hrvati i ambicije su tu. Na nama je svako prvenstvo teret, jedini smo koji smo u sedam mjeseci osvojili dvije medalje, koji smo već 12 godina u završnici svakog velikog natjecanja. Čak su i Francuzi podbacili, na Europskom su prvenstvu bili 11."

Najava Igora Vorija da treba malo odmora stoga nije iznenadila izbornika Golužu, ta je ideja već dugo prisutna: "Za Vorija imamo i druge uloge - da igra vanjskog igrača da Lackoviću malo pojačamo konkurenciju", našalio se Goluža. "Nije me iznenadila njegova želja za odmorom, pričamo o tome od Srbije, ali me iznenadio način na koji je to objavljeno. Znam da on to nije tako rekao, čuli smo se telefonski i problema nema, on nikad nije ni natuknuo da ne želi više nositi dres reprezentacije. Štedjet ću ga, odmarao sam ga već i prije, u prošlim kvalifikacijama. Čak i u Londonu se on odmarao, iako je bio jedini naš pivot, to se po minutaži lijepo može vidjeti. Igrao je početnih deset minuta susreta, a potom samo napad, dok recimo protiv Koreje skoro ni nije igrao."

Tome je izbornik dodao: "Bekovi i krila su mi nositelji igre, insistiram na obrani i brzom prijenosu lopte. Štrlek i Čupić mogu trčati brže od bilo kojeg pivota, pa to što je Vori bio sam u Londonu ne znači da smo ga raubali cijelo vrijeme. Dapače, odmarao se dok su drugi trenirali."

Situacija s Vorijem povukla je za sobom veliku ljutnju Slavka Goluže, no ne na legendarnog rukometaša, već na medije. Točnije, radi se o jednom te istom problemu, koji se ponavlja svako malo: "Moje izjave pojavljuju se u člancima, a da mene nitko, baš nitko, nije kontaktirao za izjavu. Toga je bilo i u Srbiji i u Londonu, i sad sam odlučio da je dosta", kazao je Goluža. Nakon incidenta objavljivanja njegove navodne izjave vezane uz Vorija, koju, kako kaže, nikad nije dao, odlučio je postrožiti vlastite kriterije komunikacije s medijima, a poslao je i priopćenje u kojem osuđuje takvo ponašanje pojedinaca u novinarskim redovima. "Nitko se neće meni i igračima ispričati zbog takvog ponašanja."

Hoće li dakle Vori s rukometašima u Španjolsku? "O tome još nije odlučeno, a odlučit ćemo svi zajedno, igrač i stručni stožer."

Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj bit će treće veliko natjecanje rukometaša u svega 13 mjeseci. Treneri pojedinih europskih klubova bune se zbog izostanaka svojih igrača, zbog ozljeda i umora, ni samim rukometašima nije lako. Postoji li mogućnost da neki od Kauboja izostanu zbog negodovanja iz klupskih redova? "Razumijem ja to, u kontaktu sam s trenerima, dobro znam koliko opterećenje podnose primjerice Vori, Duvnjak i Lacković. Posebice zbog suženog kadra i financija HSV-a ove sezone, jako su istrošeni. Potajno sam u sebi navijao da HSV ne prođe u Ligu prvaka, šalim se. Međutim, ne vjerujem da će itko otkazati poziv u reprezentaciju zbog toga, svima nama dres Hrvatske previše znači", zaključio je izbornik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.09.2012. u 10:54
    Vuković je odličan igrač, ali nedovoljno korišten; i glup mi je taj izraz pomlađivanje; u sportu nma mald star , mozes ili ne mozes , znas ili ne znas.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2012. u 23:49
    jedina tragedija je ako ćeš ti biti na njemu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2012. u 17:41
    Meni je rukomet uvijek bio sport broj 1.pratio sam detaljno našu reprezentaciju i u teškom razodblju od 1997 do 2002!!Nijedna pobjeda bilo koje druge naše selekcije nije mi donijela toliko sreće,kao pobjede rukometne selekcije,isto tako ni tuge zbog poraza,npr.poraz nog.selekcije od Turaka 2008 se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2012. u 17:35
    Oni su napadački prosiječni igrači,osrednji šuteri,mislim na Vukovića i Bičanića.Mi sa sastavom sa OI,možemo dobiti sve osim Francuza,sa takvom vanjskom linijom 1000% ćemo od 5 utakmica najmanje 3 izgubiti od Francuza!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2012. u 17:01
    Dobro kažeš! Vukovića se bezveze podcjenjuje, a koliko je samo pomogao zadnjih godina... Bičanić nije ništa napravio jer ga se ne koristi kako spada. Moram priznat da se to može reć za još neke igrače u reprezentaciji. U svakom slučaju, glupo mi je pomlađivanje na silu, sve dok se ne pojavi neko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik