Rukomet

Kopljar: "U reprezentaciji su uloge ipak nešto drugačije"

Razgovarala: Mihaela Bradovski • srijeda, 03.04.2013.
Kopljar: "U reprezentaciji su uloge ipak nešto drugačije"
Foto: FaH

Hrvatska rukometna reprezentacija nakon više od četiri godine zaigrat će pred zagrebačkom publikom. Mađarska, momčad koja zajedno s trupama Slavka Goluže drži stopostotan učinak u dosadašnjem dijelu kvalifikacija protivnik je po mjeri za taj povratak. O dvostrukom programu s mađarskom vrstom, razlici između klupske i reprezentativne taktike i o njegovoj klupskoj formi porazgovarali smo s desnim vanjskim PSG-a Markom Kopljarom...

"Mađari su fizički jači, moramo ih pretrčati"

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom nalaze se u periodu od tri dana dvije kvalifikacijske utakmice protiv Mađarske. Reprezentacija je to s kojom se Hrvatska kroz povijest nije previše mučila, ali jednako tako i reprezentacija s reputacijom. Hrvatski reprezentativac Marko Kopljar mišljenja je kako u odnosu na Hrvatsku, mađarskoj vrsti nedostaje brzine, a ključ uspjeha leži u kvalitetnoj pripremi i primjeni taktike iz prijašnjih međusobnih dvoboja.

"Sigurno su Mađari fizički jači od nas, dosta reprezentacija je, ali mi to sigurno možemo nadoknaditi svojom brzinom. Imamo igrače koji su jedan na jedan i u polukontri odlični. Ne znam točno kakvo je trenutno zdravstveno stanje svih pojedinaca u našem kadru, ali kako smo svi usred sezone trebalo bi biti dobro. Treba samo pokušati ponoviti utakmice koje smo imali s njima u posljednje vrijeme. Taktiku temeljiti na strpljenju, obrani i zatim ih pretrčati. Dobro ćemo se pripremiti za njih, puno toga leži u tome kako ćemo ih pročitati."

Prvi dvoboj desni vanjski Hrvatske i PSG-a označio je vrlo zahtjevnim izazovom. Teren na kojem će gostovati onaj je isti koji ove sezone s Veszprémom živi pravi europski procvat i upravo je ta atmosfera element koji je Kopljar posebno istaknuo u najavi gostujućeg dvoboja. Takva puna dvorana dodatni će motiv pronaći i u porazu svojih ljubimaca u londonskom dvoboju za brončanu medalju.

"Očekujem stvarno tešku prvu utakmicu, najviše zbog te atmosfere koja će biti tamo u dvorani. Da igramo na nekom neutralnom terenu i bilo kojem drugom u Mađarskoj sigurno situacija ne bi bila ista. Mirko najbolje zna kakva je atmosfera tamo, ali svi smo spremni na to da će oni dati sve od sebe upravo da opravdaju ta očekivanja svojih navijača. Ja bih bio zadovoljan s bilo kakvom pobjedom tamo."

Velika većina mađarskih reprezentativaca igra u domaćoj ligi, no Kopljar, ali i Chambéryjev Damir Bičanić upoznati su više od ostalih s profilom Kornéla Nagya, člana ove sezone odličnog Dunkerquea. Naš desni vanjski otkrio je o kakvom je igraču riječ, no nije mogao zaobići niti Lászla Nagya, ali i Gábora Császára koji će mu od narednog ljeta biti klupski kolega.

"Igrali smo s Dunkerqueom dvije utakmice, riječ je o solidnom igraču, i u obrani i u napadu odigra ono što treba. Ne očekujemo ništa spektakularno kada je on u pitanju, ali svoj posao uglavnom odradi dobro. U mađarskom sastavu ima i opasnijih igrača, prije svega tu mislim na Lászla Nagya koji je, neću reći ništa novo, jedan od najboljih igrača na svijetu. Imaju dobru i čvrstu obranu. Mi moramo pokušati zaustaviti Nagya, zatim pripremiti se za Császára koji stiže na ljeto u PSG i mi se već pomalo pripremamo za njega. Znamo da voli šutirati s poda, znamo neke njegove poteze i tu ćemo biti oprezni."

"Na početku je bilo malo problema"

U kratkom razgovoru čitateljima Sportneta Kopljar je otkrio razliku u taktikama, pa samim time i razliku u njegovim nastupima za klub, odnosno reprezentaciju. Odlazak u Francusku donio mu je veću slobodu u napadu, vezano za to i broj pogodaka se digao na visoku razinu, no zahtjevi u PSG-u drugačiju su od onoga u dresu Hrvatske. Posebno u utakmicama kakve će biti ove protiv Mađara. Na tragu ranije spomenute taktike gdje će naglasak biti na obrani, odnosno brzim krilima, bez obzira na trenutnu odličnu formu naših vanjskih igrača oni će u odnosu na klupske sada biti u nešto drugačijim ulogama.

"Duvnjak i ja igramo stvarno dobro, evo i Drago je u posljednjem susretu postigao devet od devet pogodaka, no u reprezentaciji su uloge ipak nešto drugačije. Mogu pričati za PSG, tamo se više inzistira na šutu izvana. Ima dosta nas novih igrača i da idemo u neke pretjerane kombinacije ne bi bilo toliko dobro po nas, zato je lakše u takvom odabiru taktike nama s vanjskih pozicija. Sigurno je da u ovakvim utakmicama ne možemo baš svi šutirati koliko to radimo u klubovima. Tu je veći naglasak i koncentracija na obranu, na polukontre i to nam apsolutno odgovara protiv momčadi kakva je Mađarska", objasnio je Kopljar te dodao, svjestan kako će upravo zbog njegove klupske forme očekivanja navijača biti velika:

Nominacija za najkorisnijeg igrača ožujka

Dva uvrštenja u momčad kola u ožujku (17. i 19. kolo) u konačnici su rezultirala Kopljarovom nominacijom za igrača mjeseca, drugom ukupno. Hrvatski reprezentativac nalazi se u društvu Matthieua Drouhina iz Tremblaya, odnosno Thomasa Zirna iz Ivryja.

Nakon nepunog dana glasovanja Kopljar je zaradio nešto više od 20 posto glasova.

1. Thomas Zirn 53,78%
2. Matthieu Drouhin 25,21%
3. Marko Kopljar 21,01%

"Svi mi volimo igrati odlično, zabijati puno golova, ali nitko od nas ne stavlja se ispred ciljeva momčadi. Ako ću ja recimo postići dva pogotka to je u svakom slučaju bolje nego da se kolektivno mučimo."

A Kopljarova statistika, ali i dojam koji je ostavio na francuske medije i navijače pariškog kluba zaista je snažan. U 19 kola postigao je 89 pogodaka, prvi je PSG-ov strijelac, 13. u ukupnom poretku, odnosno na visokom četvrtom mjestu u konkurenciji šutera koji pogotke nisu postizali i s linije sedam metara. Osim što je zaradio nadimak Super Marko bio je nominiran i za igrača mjeseca u studenom prošle godine, a iza njega su i dva nedavna uvrštenja u momčad kola što mu je donijelo još jednu nominaciju, ovoga puta za ožujak. U klubu koji je ubilježio tek jedan prvenstveni poraz igra svoju najbolju sezonu, no osvrnuo se i na početak koji prema njegovom mišljenju nije bio lagan iako je već u trećem kolu postigao 10 pogodaka u derbiju protiv prvaka Montpelliera.

"Bilo je na početku malo problema. Bilo je tu umora od Olimpijskih igara, od sezone prije njih, trebalo je proći nove pripreme i usvojiti nove navike. Trebalo se priviknuti na taj novi stil igre koji sam spomenuo. Trebalo je proći nekoliko utakmica i osjetiti sve te razlike o kojima su mi pričali tijelom priprema. Osim tog drugačijeg dijela što se same igre tiče, tamo je drugačiji i odnos sudaca, nema vraćanja nekih poluprekršaja, rijetko kada ima vraćanja uopće i jednostavno shvatiš da moraš prisiliti sam sebe na brzo učenje. Imao sam i dosta sreće, od početka sam dosta igrao i sve je to rezultiralo tim izdanjem u trećem kolu, ali i ovime sada."

Sve do 18. kola i susreta s Nantesom koji je PSG izgubio rezultatom 24:26, kadar Philippea Gardenta držao je stopostotan učinak i u svom prvom pokušaju, nakon velikih promjena ovoga ljeta, uvjerljivo grabi prema naslovu prvaka. Kao i većina klupskih suigrača i naš reprezentativac ne osvrće se previše na epitet "zvjezdani" koji je momčad odmah zaradila, no priznao je kako je s nekim novim suigračima brzo pronašao zajednički jezik i na parketu.

"Ako ćemo pričati o imenima, igrao sam ja i u Zagrebu i u reprezentaciji s kako se to voli reći zvijezdama. Ali sada kada sam imao priliku zaigrati i s nekim novim licima moram reći da sam promijenio mišljenje o igri pojedinaca kako u obrani tako i u napadu. A mogu reći da sam se s nekima vrlo brzo uigrao, kroz nekih mjesec, dva to je već vrlo dobro izgledalo na terenu."

Hrvatska je u Londonu osvojila broncu, Mađarska je u toj utakmici za treće mjesto poražena rezultatom 33:26. Desni vanjski najjačeg francuskog kluba taj je susret arhivirao s osobnim učinkom 3/3. Baš ništa protiv ne bi imao kada bi se te brojke ponovile i sada, posebno u prvom dvoboju na koji svi u našem kadru i stručnom stožeru gledaju s velikim oprezom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 18:02
    moram priznati da sam se zamislio sada. puno toga sta je rekao ima smisla i mozda sam cak bio i napravedan prema njemu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 16:01
    Marko je hrvatski igrač koji je dobio toliko kredita i šansi koliko nijedan drugi, i nije briljirao dosad kako bi trebao ni u reprezentaciji ni u ligi prvaka kad je igrao, a vidjet ćemo ga na jesen ako ostane tamo gdje je.
    Obrisan korisnik
  • nido03.04.2013. u 13:40
    Marko samo nastavi tako, sigurno da imas podrsku i simpatije onih koji razumiju rukomet u potpunosti a ne oni koji znaju samo brojati golove, koliko je tko dao... ...
    nido
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 11:26
    prijenosi imaju na HRT-u,a ulaznica ima i po 30 kn,inače u principu pobjeđuju uvijek domaći igrač,tako da sama nominacija govori sve....Inače u toj ligi igraju i Abalo,Hansen,Karabatić....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 09:19
    Ako nema prijenosa, onda nam je rukomet u hrvatskoj jadan i to veoma jadan.
    Obrisan korisnik