Košarka

Tomić: "Stvarno se nadam da će Hrvati iskoristiti priliku i doći nas podržati u Sloveniji"

Iz Toplica Sveti Martin na Muri:Ivana Strahija • nedjelja, 21.07.2013.
Tomić: "Stvarno se nadam da će Hrvati iskoristiti priliku i doći nas podržati u Sloveniji"
Foto: Ivana Strahija

Barcelonin centar Ante Tomić s reprezentacijom je na pripremama za Europsko prvenstvo. U Svetom Martinu na Muri Sloveniji je blizu, pa se lako bilo prebaciti u razmišljanje o onom što slijedi uskoro, a svoja je razmišljanja podijelio i sa Sportnetom...

Ovo je bila sezona u kojoj ste definitivno potvrdili visoku kvalitetu i naziv jednog od najboljih centara u Europi. Mogu li se u kratkom pripremnom razdoblju takve prezentacije prebaciti i u reprezentativni dres?

"Teško je uspoređivati reprezentaciju s klubom. U klubu se ima deset mjeseci da se stvori kemija, uigravanje ekipe, mnogo je više natjecanja u igri. Ovdje se u 15 do 20 dana treba složiti koncept igre, a momčad posložiti na taj način da se kroz utakmice dođe do dobre forme. Dakle, nemoguće je to usporediti."

Na centarskoj poziciji u odnosu na prošla natjecanja nedostajat će ozlijeđeni Stanko Barać međutim tu su neka druga imena koja bi trebala zadržati tu širinu klupe.

"Uvijek smo imali dobre igrače na visokim pozicijama. Nadam se da ćemo svi ostati zdravi i da ćemo do Europskog prvenstva doći do dobre forme i odigrati dobar turnir. Svi naši visoki igrači igraju u dobrim klubovima, u njima su igrali važne role, zadovoljan sam s visokom linijom hrvatske reprezentacije."

O Mariju Hezonji

Mario Hezonja, vi osobno možete jako dobro procijeniti koliko je napredovao i gdje je trenutno. Možemo li ga već sljedeće sezone očekivati u Ligi Endesi i što se može već sada očekivati od njega?

"Mario je jako mlad momak, stvarno ima mnogo prostora za napredak. On je u Barcelonu došao sa 16 godina, prilagodba je teška i svakako treba vremena da to prođe. Od njega očekujem velike stvari, i što se tiče kluba i reprezentacije. Ima talent, želju, volju za napretkom, to je neosporno."

Opći je dojam da Hrvatskoj nedostaje onaj teški klasični snažni igrač u reketu, na koji način to kompenzirati kroz 40 minuta, posebice u susretima protiv reprezentacija kao što je Crna Gora koja je tu strašno jaka?

"Najbolje je to pitati trenera. No, protiv svake se momčadi igra drukčije, ili se prilagođava jedna ili druga momčad, ovisno o situacijama i fazi igre. Svakako, tu se igra drukčija obrana, ne čuva se određeni igrač, malo drukčije napadati i tako."

Repeša je ostao izbornik, njegov sustav i način rada gotovo svi članovi reprezentacije dobro poznaju, može li se to iskoristiti da se u kratkom pripremnom roku Hrvatska toliko podigne da dođe u borbu za najviši plasman.

"Teško je sad pričati o tome kako ćemo izgledati na parketu, o tome možemo za dvadesetak dana, kad ćemo vidjeti što smo napravili u pripremama. Očekuje nas važan i težak posao. Repeša je poznat kao strogi trener koji traži izuzetno mnogo od svojih igrača, posebno u obrambenom dijelu. Naša će igra vjerojatno ići u tom smjeru, disciplina i jaka obrana, uz mnogo lakih koševa, trčanja i kontranapada."

Prvi protivnik bit će Španjolska koja će nastupiti značajno oslabljena, ali i dalje dovoljno jaka da obrani naslov. Igrate u Španjolskoj, dobro poznajete njihove igrače, na koji način im se suprotstaviti na početku natjecanja?

"Treba igrati kao i protiv svake druge ekipe, nama je svejedno je li nam prva Španjolska ili netko drugi. Svi poznaju Španjolsku i španjolski način igre, nema tu tajni. Ima izostanaka, ali mislim da to ne utječe znatno na njihovu kvalitetu. Mi ćemo se naravno pripremiti za Španjolsku, kao i za svaku drugu ekipu, bit će teško, ali će cijeli turnir biti takav."

Iza vas je sjajna sezona na osobnom planu, no izuzev Kupa kralja, Barcelona nije uspjela ništa više osvojiti. Od početka su vas napali problemi s ozljedama i to je sve više kulminiralo kako je sezona odmicala.

"Iskreno, ne bih želio sada pričati o klubu. Ajmo radije o reprezentaciji."

Nakon dugo vremena Hrvatska bi napokon trebala imati i veliku podršku s tribina. Vjerojatno ste već i zaboravili kako je to igrati za reprezentaciju u atmosferi kada vas navijači nose.

"Ne da smo zaboravili, nego nismo nikad ni znali, barem ja nisam. To je onako, najiskreniji odgovor. Nadam se, zbilja, da će Hrvati iskoristiti priliku i doći nas podržati u Sloveniju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.07.2013. u 01:02
    Ne lupetaj.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2013. u 10:59
    sa playevima ukićem i draperom nemamo što tražiti na nikad slabijem EP
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina23.07.2013. u 09:01
    fali teški centar? pa Planinić je lani u prvom dijelu sezone bio najbolji igrač ABA lige. u drugom dijelu igrao je za Maccabi, mijenjao je vrhunskog Shawn Jamesa. Planinić će nam biti mnogo potrebniji od Andrića.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik22.07.2013. u 18:58
    vidjet će se kako će se stvari odvijati-budu li rezultati nacija se u čas mobilizira i ujedinjuje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.07.2013. u 00:40
    fali teški centar? kako to kompenzirati? jao, kakva promašena teza!!! kakvo lose pitanje! pa imamo tomića i žorića, i zamjenu Andrića! ako smo negdje sigurno dobro popunjeni, to je na poziciji 2-3 i na centru. Nazalost, zavisit cemo od igre playeva i da nam neka cetvorka svojim sutevima otvori... [više na forumu]
    Obrisan korisnik