Zimski sportovi

Filip-Daniel Petrić: "U Pardubicama uživam, a san mi je zaigrati za hrvatsku reprezentaciju"

Razgovarao:Branimir Korać • petak, 07.03.2014.
Filip-Daniel Petrić: "U Pardubicama uživam, a san mi je zaigrati za hrvatsku reprezentaciju"

U poznatom češkom hokejskom središtu u Pardubicama razvija se jedan hrvatski talent. 17-godišnji Filip-Daniel Petrić lagano krči put prema seniorskom hokeju, a odličnim nastupima u mlađim kategorijama skrenuo je pozornost na sebe. U razgovoru za Sportnet Petrić progovra o svojoj dosdadašnjoj karijeri i ambicijama za budućnost...

Ulaskom Medveščaka prvo u EBEL ligu, a zatim i u KHL, značajno je porasla popularnost hokeja u Hrvatskoj. Česi nemaju nekih posebnih potreba boriti se za podizanje popularnosti, hokej je tamo jedan od nacionalnih sportova, a u jednom od većih čeških klubova igra i 17-godišnji hrvatski vratar Filip-Daniel Petrić.

Petrić ove sezone nastupa za momčad do 17 godina, sljedeće sezone branit će za juniore, a zatim slijedi seniorska karijera s kojom se već sada upoznaje priključivanjem onoj udarnoj momčadi.

Pitati nekoga iz Pardubica kako je završio u hokeju, pomalo je glupo, Pardubice su jedan od čeških hokejskih centara i zasigurno mjesto gdje sve počinje i završava s hokejom.

"Za Pardubice se s pravom govori da su hokejski grad, u mom slučaju se poklopilo da se početkom 2000., 2001. godine s dolaskom novog menadžmenta pokrenula dekada puna euforije, optimizma, najviših ciljeva, a u svemu tome sam počeo kao petogodišnjak s ocem posjećivati utakmice i kako to obično biva, velika euforija, zimski stadion svaku utakmicu rasprodan, borbe za titulu, druga varijanta kakvom sportu se posvetiti nije postojala. Kako se kod nas kaže - ljubav na prvi pogled. Od prvog trenutka sam želio biti vratar."

Klub je poznat i po kvalitetnom radu s mladima, Karol Vejmelka je već kao veliki češki talent priključen i prvoj momčadi, a sljedeće sezone ti bi trebao početi nastupati za juniore nakon ove sezone u U-17 momčadi. Sezona u juniorima trebala bi biti iskorak prema onom većem, očekuješ li novi korak prema prvoj momčadi ili si spreman otići na posudbu u potrazi za minutažom?

"Od iduće godine, odnosno sezone 2014./2015., prelazim u kategoriju juniora. S Vejmelkom ću se boriti za poziciju prvog golmana i što veći broj minuta. Inače smo veliki prijatelji, pomažemo si, a naravno, za svakog mladog igrača je bitno da igra i nastupa što više tako da ako dođe kvalitetna ponuda i opcija posudbe ili čak transfera, spreman sam o tome razmišljati."

S Pardubicama si bio prvak Češke do 14 godina, koliko u klubu domaći igrači, tj. igrači iz škole hokeja u Pardubicama, dobivaju kasnije priliku?

"Da, 2010. smo bili prvaci Češke, moram reći da je to u zadnjih 15 godina jedini naslov mlađih kategorija mog kluba što dokazuje kakav veliki uspjeh smo postigli. 2011. ta ista momčad igrala je finale gdje smo izgubili od momčadi Libereca. Obje sezone sam bio prvi golman momčadi s prosjekom obrana preko 93 posto. Što se tiče domaćih igrača, naravno, što smo stariji to nam u konkurenciju dolazi više igrača sa strane. Konkurencija je ogromna, kvaliteta treninga je na visokom nivou, ali tako je u cijeloj Češkoj. U kategoriji juniora ne možete naći lošeg igrača tako da tko se ne probije do A ekipe, sigurno ima kvalitetu uspjeti u nekom drugom klubu kako u Češkoj tako i u inozemstvu."

Slika 1 od 1.

Sudjeluješ već sada u radu i s prvom momčadi s vratarima poput Salfickog i Hudačeka.

"Obavezno najmanje jednom tjedno treniramo s A ekipom, a za mene je velika čast sjediti u svlačionici s igračima koji nastupaju na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama. Savjeti koje dobijam od starijih kolega imaju neprocjenjivu vrijednost. S braničem Gregorcem, koji je nastupao za Sloveniju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, sam jako dobar, golman Salficki kao veteran se brine za dobru atmosferu u svlačionici, Hudaček koji je prosao švedsku Elite seriju i KHL mi na svakom treningu pokazuje nove stvari tako da mi sve to pomaze biti boljim vratarom."

Ove sezone si branio i za mladu momčad Mountfielda iz Hradec Kralova. Kako si se tamo snašao?

"Pardubice i Hradec Kralove su mjesta udaljena 25 kilometara. Obje ekipe su sudionici Extralige starijih kadeta, a ja sam upravo u potrazi za što većom minutažom otišao na polugodišnju posudbu, koja mi je završila 31. prosinca. Kako su ove dvije momčadi i veliki rivali, u biti sam poznavao skoro sve igrače tako da sam bio primljen izvanredno. Bio sam na poziciji prvog vratara, a paradoks je da smo imali bolje rezultate od mog kluba iz Pardubica s tim da nijednu od dvije međusobne utakmice protiv Pardubica nisam izgubi. Bilo je i "provokacija" od mojih iz Pardubica, u stilu jesam li sam poludio itd. Teškog srca sam otišao iz Mountfilda HK jer ekipa je bila odlična, rezultati isto takvi, ali kao da se već polako pripremam na život sportaša. Danas si tu, sutra negdje drugdje, što u hokeju vrijedi često više nego u drugim sportovima."

U Pardubicama braniš s hrvatskim oznakama na kacigi, je li bilo možda kakvih kontakata iz Hrvatske po pitanju nastupa za mlađe selekcije? Postoji li uopće želja za takvim čime?

"Da, na svojoj kacigi imam hrvatsku zastavu. Za sada nikakvih kontakata nije bilo, ali pošto je moj životni san nastupiti u hrvatskom dresu, nadam se tome. Ljeti radi održavanja forme igram inline hokej, prošle godine smo bili juniorski prvaci Češke gdje sam proglašen MVPem završnog turnira. Ove godine igra se Svjetsko prvenstvo inline hokeja u Pardubicama gdje nastupa i Hrvatska i tko zna...."

Hokej u Hrvatskoj gleda se većinom kroz prizmu Medveščaka, koliko pratiš nastupe Zagrepčana u KHL-u?

"Pratim Medveščak još od nastupa u EBEL ligi, vrlo sam iznenađen ovogodišnjim nastupima u KHL-u. Prvu pobjedu Medveščaka nad CSKA na početku sezone sam dočekao s oduševljenjem i tu sam svoje češke suigrače s guštom provocirao. Zaista nisam očekivao toliko sjajnih rezultata. Sad im držim palčeve u doigravanju, igraju protiv Leva iz Praga i mislim da su šanse 50:50. Želim im puno sreće."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.03.2014. u 20:39
    da bar medvescak ima jednu ekipu u ebelu jer imamo stvarno odlicnih mladih igraca gjoni kegalj milicic platuzic jarcov cerovecki tomljenovic raknic markovic krpes puzic itd itd i da njih spojimo sa ovim crocanima koji nisu na razini khl-a imali bi solidnu ebel momcad koja bi prvenstveno stjecala... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG07.03.2014. u 19:13
    U potpunosti se slažem. Stvarno je fascinantan broj naših mladih talentiranih golmana u inozemstvu. Čovjek bi pomislio da postoji sustavni rad u našem hokeju.
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik07.03.2014. u 19:13
    Bilo bi lijepo i da smo čuli kratku životnu priču tog dečka, kako se našao u Pardubicama, od kuda su roditelji i slično...ali u svakom slučaju pohvale...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.03.2014. u 18:40
    Ugodno je iznenađenje ovakav članak. Bojim se samo da autor teksta zna više o ovom dečku nego ljudi u HSHL-u kojima je to posao.
    Obrisan korisnik