Rukomet

Bičanić: "Zadovoljan sam produženjem ugovora, ako bude sve u redu ostao bih ovdje i do kraja karijere"

Iz Francuske:Tamara Rogić • četvrtak, 16.04.2015.
Bičanić: "Zadovoljan sam produženjem ugovora, ako bude sve u redu ostao bih ovdje i do kraja karijere"
Foto: Tamara Rogić

U 21. kolu francuskog rukometnog prvenstva momčad Chamberyja pokupila je bodove u gostima zahvaljujući 34:26 slavlju nad Istresom. Domaća momčad obećavajuće je otvorila utakmicu, međutim, od 15. minute za nju je počela utrka hvatanja zaostatka. Chambery je prednost iskusno i bez većih problema držao do samoga kraja. Nakon susreta porazgovarali smo sa starosjediocem u redovima pobjedničkog sastava, Damirom Bičanićem koji se u ovom ekskluzivnom intervjuu, između ostalog, osvrnuo na igre u aktualnoj sezoni, produljenje ugovora, suradnju s Ivicom Obrvanom, ali i na hrvatsku reprezentaciju...

U francuski Istres prošlo je ljeto iz Nantesa stigao hrvatski internacionalac, srednji vanjski, 23-godišnji Stefan Vujić. U Chamberyju pak petu sezonu igra hrvatski reprezentativac, lijevi vanjski Damir Bičanić, a od ove godine i bivši Zagrebaš Jerko Matulić. Vujićev se Istres nije najbolje snašao u prvoligaškom ritmu, tako da je ispadanje iz lige bila još jedna otegotna okolnost budući da je zbog ozljede ramena propustio veliki dio sezone i nije bio u stanju dati svoj doprinos momčadi.

Bičanić je postigao tri pogotka za svoje kratke minutaže u igri: "Što reći, zadovoljan sam pobjedom iako sam se iznenadio tako brzim preokretom već u prvom poluvremenu nakon kojeg je momčad Chamberyja mogla kontrolirati utakmicu do samoga kraja. Obrvan je svima dao priliku igrati, izrotirali su se tu i mlađi igrači koji nemaju veliku minutažu po utakmicama, mene je malo poštedio budući da sam zadnja dva dana i pod laganom virozom, tako da sam više igrao obranu".

Istresovu mrežu četiri je puta zatresao drugi Hrvat u redovima Chamberyja, Jerko Matulić. "Došli smo u Istres s jednom dozom opreza, usprkos stanju na ljestvici nismo podcijenili protivnika i zadovoljan sam ovakvih ishodom. Sada nas čekaju mini pripreme zbog reprezentativnog ciklusa, ali moramo ostati usredotočeni jer nam je potrebna svaka pobjeda kako bismo iduću sezonu osigurali Europu. Naredno kolo dočekujemo Aix i moramo dati sve od sebe da slavimo i u tom susretu."

"Počeo sam igrati i obranu, to me najviše veseli ove sezone"

Bičanić se u Francuskoj već udomaćio, a sudeći po produženju ugovora sa Chamberyjem za sada nema razloga da ova hrvatsko-francuska ljubav ne potraje i ne bude još čvršća i uspješnija. "Super mi je ovdje. Niti u jednom klubu prije nisam bio duže od dvije godine, nakon Medveščaka, Zagreba i Ademar Leona u Chamberyju sam petu sezonu, a još sam i produžio na dvije godine što dovoljno govori koliko sam zadovoljan klubom, općenito francuskom ligom, gradom i navijačima."

Iako je porazom od PSG-a u polufinalu Kupa Francuske momčad Chamberyja ispala iz daljnjeg natjecanja, što se tiče klupske sezone, ljestvica je od samog početka visoko postavljena, a do njena završetka, prema riječima ovog hrvatskog internacionalca, postoje realne šanse za pozicioniranje pri samom vrhu LNH-a:

"Ambicije kluba su od početka da izborimo Europu, dakle treće ili četvrto mjesto koje bi nam to osiguralo i ja se iskreno nadam da ćemo to uspjeti i ostvariti. Što se tiče moje klupske participacije, osobno sam vrlo zadovoljan, nisam imao nikakvih ozljeda što je i najbitnije. Igrački, ima boljih i lošijih dana, ali držim neku konstantu. Otkad je došao Ivica Obrvan počeo sam igrati i obranu i to je ono što me najviše veseli ove sezone."

Prošle je godine u ovog francuskog prvoligaša stigao Ivica Obrvan koji je drugi hrvatski trener ove sezone, uz Zvonimira Serdarušića koji trenira Aix. Poznato je da Francuzi palicu nad momčadi daju najčešće svojim domaćim trenerima pa je ovaj Hrvat tek četvrti vođa momčadi koji je u povijesti radio u Francuskoj. Raditi u zemlji aktualnih svjetskih i olimpijskih rukometnih prvaka zasigurno je izazov, te iako je novi trener za pojedince iznenađenje, za našeg lijevog vanjskog on je dobro poznata priča.

"S trenerom Obrvanom surađivao sam dvije sezone u Medveščaku, dobro ga poznajem i drago mi je što je došao kod nas; ne samo što je naš već zbog toga što je odličan i kvalitetan trener. Njegov dolazak donio nam je i intenzivnije treninge i vidi se da smo i napredovali u igri. Kada se stvari još malo poslože i on naredne sezone primjeni neke svoje ideje sigurno ćemo se ustaliti u vrhu francuske lige."

"Pokazalo se da nam puno više odgovaraju jači klubovi"

Još je svega nekoliko utakmica ostalo do kraja sezone, idući tjedan Chambery dočekuje Aix, kraj se već lagano nazire, ali još uvijek nije vrijeme da se momčad opusti. Međutim, čini se da je Bičanić po tom pitanju i više nego spreman te vrlo optimistično gleda na finiš prvenstva.

"Na papiru imamo relativno lagan raspored gledajući našu konkurenciju Saint-Raphael i Dunkerque koji imaju puno teže utakmice pred sobom. Međutim, i prošle i ove sezone pokazalo se da nama puno više odgovaraju jači klubovi i da više bodova nosimo protiv takvih momčadi. Pa smo tako zadnje kolo izgubili doma protiv Cessona i nema nam druge nego da se do kraja sezone priberemo i pobijedimo u utakmicama koje su nam ostale što će nas onda i pozicionirati na treće mjesto."

Slika 1 od 1.
Foto: Tamara Rogić

Ove su sezone u gotovo svakom francuskom klubu pozicije zauzeli igrači s naših prostora. Hrvatski reprezentativac osvrnuo se na važnost zdrave atmosfere među igračima kao neophodan temelj za rezultate na terenu. U Chamberyju je tako od ove godine i jedan bivši Zagrebaš, te mladi lijevi vanjski David Miličević koji je u Chambery došao iz Bjelorusije, a trenutno je na posudbi u Kataru.

"Otkad sam došao ovdje uvijek su uz mene bila barem dvojica, trojica igrača s naših prostora. Ove je godine došao i Jerko Matulić, a tu su i Marko Panić i Edin Bašić i stvarno je super ekipa. Domaći igrači, Francuzi, vrlo su nas dobro prihvatili, tako da zajedno činimo jednu složnu cjelinu. Dobar odnos između igrača i u svlačionici i izvan nje vrlo je bitan da bi se napravio neki važan rezultat."

"Svi se nadamo da bismo u budućnosti mogli uzeti i jedno zlato"

A rezultati koje Bičanić već godinama niže logičan su slijed njegova osobnog rasta i većih apetita, barem kada brani boje u hrvatskom dresu. "Što se klupske karijere tiče, zadovoljan sam ovim produženjem sa Chamberyjem na još dvije godine, a ako bude sve u redu s klubom, ostao bih ovdje i do kraja karijere. S druge strane, onaj dio koji se tiče reprezentacije, tu su velika očekivanja uvijek prisutna. Nažalost, na zadnjem Prvenstvu nismo dobro igrali, iako se to šesto mjesto ne može nazvati lošim rezultatom. Međutim, svi smo mi imali puno veća očekivanja, u najmanju ruku osvojenu medalju, a to se na zadnja dva prvenstva nije dogodilo. U budućnosti se nadam da će se hrvatska reprezentacija uspjeti vratiti na stazu iz onih slavnijih rukometnih dana i da ćemo ponovno početi osvajati medalje", zaključio je hrvatski reprezentativac nastavljajući komentarom o mogućim iznenađenjima novog izbornika Željka Babića i budućnosti hrvatskog rukometa:

"Jednostavno moram priznati da je konkurencija puno jača nego recimo prije četiri ili pet godina. Unazad par godina jako su se digli Španjolci, Francuzi su standardni; vraćaju se reprezentacije kao što su Island, Švedska, Slovenija i Poljska, koja je mene osobno jako iznenadila u Kataru. Vidjet ćemo kakve će ideje imati novi izbornik i nadam se da će, tko god od igrača bude pozvan, činiti momčad koja će napredovati u svakom smislu. U konačnici, svi se mi poslije toliko godina nadamo da bismo mogli u budućnosti uzeti i jedno zlato. Hoće li novi izbornik pozvati neke stare igrače ili neke nove o tome stvarno ne mogu razmišljati, odluka je isključivo na njemu."

Lidl Starligue

1Paris Saint-Germain 4140:110+308
2Aix 5155:141+148
3Créteil 6177:170+78
4Chambéry  5153:147+68
5Toulouse 5148:138+107
6Nantes 5164:141+236
7Chartres 5139:143-46
8Montpellier 4113:104+95
9Nîmes 5132:138-65
10Cesson Rennes 5138:141-34
11Saint-Raphaël 4110:119-93
12Limoges 389:90-12
13Dunkerque 4114:127-132
14Istres 4106:120-142
15Saran HB 5125:149-240
16Nancy 5130:155-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!