Packe

Razum i osjećaji

Tomislav Pacak • četvrtak, 15.11.2007.

Uoči nove HNL sezone 16 Sportnetovih izvjestitelja uhvatilo se nezahvalne uloge prognozera. Četiri mjeseca kasnije spremni smo se suočiti s očitim - malo smo toga pogodili, ponegdje i gadno promašili. Josip Tadić najbolji strijelac? Hajduk prvak? Zadar ispada iz lige? Tada se činilo mogućim, danas...

Dvoboj s Makedonijom za Hrvatsku je utakmica godine, premda, nažalost, većina "navijača" koji su došli do karata za ogled s Engleskom vjerojatno i ne zna da "kockasti" igraju u Skopju. Dok se Bilićeva momčad maksimalno ozbiljno priprema za taj makedonski izazov, možda je dobar trenutak da se razvedrimo podsjećanjem na predviđanja uoči početka HNL sezone. O Makedoniji je, ionako sve napisano; u Skopju treba uzeti bod i onda u miru otići na Wembey uživati u ostvarenom. Bezbrižno gostovanje u Londonu bilo bi idealan šlag na tortu izvrsnih kvalifikacija. Predviđati rasplete nećemo, jer kako se pokazalo u slučaju HNL-a - to nam baš i ne ide.

Ako smo prije četiri mjeseca bili dovoljno optimistični da predvidimo prvaka, momčad koja ispada, najboljeg strijelca, najboljeg mladog igrača, najugodnije iznenađenje, najveće razočaranje i trenera koji će prvi napustiti svoju klupu, red je da sada pogledamo istini u oči, a ona nam govori ono što se ionako zna - predviđati stvari u sportu teška je misija. Kako se pokazalo, Sportnetovim novinarima i - nemoguća.

Teško je razdvojiti razum i osjećaje - dok su nas od svuda bombardirali tekstovima o Florinu Cernatu teško se bilo okrenuti razumu i reći - mora prvo Rumunj pokazati što zna prije nego ga izaberemo za najboljeg igrača lige. Vrijedi i obrnuto, razum je, primjerice, govorio da će otkaz prvo dobiti trener u nekom manjem klubu, premda smo možda imali osjećaj da bi to mogli biti Pudar, Kuže ili Ivanković.

Kao što je bilo zanimljivo pokušati predvidjeti događanja u HNL-u, možda je još zanimljivije vidjeti kako su se neke stvari promijenile u samo četiri mjeseca.

Primjerice, teško da će danas i najoptimističniji navijači Hajduka vjerovati u naslov prvaka - na početku sezone to ipak nije izgledalo kao neostvarivi cilj, barem ne Kristijanu Hohnjecu, Goranu Tomičiću i Maji Giljanović. Ali daleko od toga da se samo oni trebaju poklopiti po ušima.

Što tek reći za glavnog urednika Bernarda Jurišića, te nogometnog urednika i nižepotpisanog autora ovog teksta koji su "iskopali" Josipa Tadića kao najboljeg strijelca lige? Tadić se, za sada, istaknuo samo promašajima, a gola vidio nije. Nije se proslavio niti Ante Rukavina, "najbolji strijelac" u izboru dvoje autora, ni Šehić i Ivanov. Istina, četvoro izvjestitelja dobro je "lociralo" Kalinića kao potencijal za najboljeg strijelca, Hajdukov topnik dijeli prvo mjesto s Radomirom Đalovićem.

Ljetne ode o Florinu Cernatu zavele su, pak, čak sedmoricu novinara koji su ga "izabrali" za najboljeg igrača prvenstva, djelomično pretpostavljajući Modrićev odlazak u inozemstvo na zimu. Kod izbora mladih igrača definitivno je zadovoljio izbor Kalinića, dobri su i Sammir, Sharbini i Schildenfeld, ne pretjerano uvjerljiv Rukavina te nezapažen Smrekar.

Slabašni Inter, posebno u startu prvenstva, bio je izbor šestorice novinara za najugodnije iznenađenje prvenstva, pa lošije tek izgledaju Strahijin pick Zagreba i Hohnjecov i Tomičićev izbor Varteksa. Pohvaliti se mogu Jurišić i Kljaić s Rijekom, te Sajko, Vuković, Jurica i Giljanović sa Slaven Belupom.

Glavni urednik svoje je znanje pokazao i izborom Zagreba za najveće razočaranje, a isto su odabrali i Sajko, Korać i Vuković. Pacak, Zdelar i Plevnik dobro su naciljali slabu sezonu Varteksa, Dodić i Krapac očekivali su vjerojatno i manje od Šibenika, dok su izborom Cibalije Jurica, Strahija i Kljaić pokazali nepoznavanje vinkovačke momčadi.

Prvog trenera koji će napustiti svoju klupu pogodio je - nitko. Kužeov start u Varteksu iznenadio je sve, pa tako i Sportnetove novinare. Štoviše, od svih navedenih trenera tek Boško Anić više nije gdje je započeo sezonu, a njegov odlazak dobro je predvidjela Ivana Strahija, potvrdivši da međimurski sport ima u malom prstu.

Generalno, svaki od 16 izvjestitelja ima barem jednu manju ili veću rupu, premda su se neki ipak pokazalji bolji od drugih. Neke, pak, iduće godine nećemo anketirati, jer određeni kredibilitet moramo zadržati :-)

U iščekivanju napetog ogleda u Skopju i nadamo se turističkog puta u London, podsjetili smo se još jednom da u nogometu predviđanja mogu poslužiti tek u svrhu zabave. Razum i osjećaje teško je razdvojiti, premda sa sigurnoću tvrdim da se oboje oko jednoga slažu - Hrvatska će iduće godine igrati u Austriji i Švicarskoj...

Slika 1 od 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!