Packe

Regionalna liga - pun pogodak

Tomislav Pacak • petak, 17.04.2009.
Regionalna liga - pun pogodak
Foto: Davor Sajko

Košarkaška regionalna liga je uspjeh. Brojni oponenti te zamisli danas su postali manjina, i to manjina sa sve slabijim argumentima. Zanimljivo, istim argumentima danas se bore protivnici nogometne regionalne lige, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li za 10 ili 20 godina i oni izgubiti bitku...

Život, najčešće, nije crno-bijeli, pa tako ni regionalna liga ne može biti samo pozitivna ili samo negativna ideja. Neki od argumenata 'kontra" strane sigurno stoje, baš kao što je danas moguće nabrojati niz razloga zašto je košarkaška regionalna liga uspjeh njenih začetnika.

U potrazi za dobrim "pro" argumentima ne moram ići daleko. Ako Božidar Maljković, jedan od najvećih košarkaških umova ovih prostora, tvrdi da je "regionalna liga jedini mogući put", izgledno je da zna što govori. Ako jedan od najvećih protivnika regionalne lige u startu, sjajni trener Partizana Vujošević, danas kaže kako je "NLB liga druga najbolja u Europi", onda to nešto znači.

Jasno je da prvo izdanje tadašnje Goodyear lige nije bilo briljantno i nezaboravno te da je regionalnoj ligi trebalo vremena da stekne ime, vrijednost, važnost, kontinuitet, da se pronađe idealan sustav (što se još nije dogodilo), jednom riječju - da zaživi.

Vrijeme je prošlo, a liga je - zaživjela. Danas je NLB liga gledana, zanimljiva, napeta, važna; klubovi u njoj žele sudjelovati, za nju tempiraju formu, Zadru i Ciboni ove je sezone praktički bila prvi cilj. Gledamo dobre utakmice, dobre igrače, napete utrke za Final Four, a u finalu će pred 15-ak tisuća gledatelja zaigrati euroligaški četvrtfinalist i momčad koja je bila na korak od tog statusa. Što je za članove i čelnike lige najbolje, svi trendovi su u uzlaznoj putanji - od kvalitete do broja gledatelja.

Bez zavaravanja, NLB liga je puno kvalitetnija od domaćih prvenstava bilo koje zemlje bivše države, po snazi klubova odmah do španjolskog prvenstva, uz bok jednoj Rusiji, Grčkoj, Italiji. Tko bi to rekao 2001. godine? Zar ne mislite da su strancima Cibona, Zadar ili Split puno privlačniji s takvom ligom?

Iz te sportske perspektive, ona je pogodak. Što je, međutim, s drugim argumentima oponenata regionalne lige? Kao dva najvažnija ističu se "razvoj mladih igrača" i "navijači". Da li je NLB liga zaslužna za pad hrvatske, a potom i srpske reprezentativne košarke? I da li smo svjedočili velikim problemima na tribinama zbog navijačkih nereda?

Razvoj mladih igrača

Odgovor na oba pitanja je - NE. "Razvoj mladih igrača" je toliko često korišten argument u milijun rasprava, ali se gotovo uvijek koristi na krivi način. U Hrvatskoj, "razvoj mladih igrača" koristi se kao argument za Ligu 16, kao argument protiv regionalne lige, kao argument za smjenu ili postavljanje nekog trenera, uprave ili u raspravi protiv stranih nogometaša ili košarkaša.

Nemojte se bojati, ako u zadnjem selu u Hrvatskoj raste novi Davor Šuker, neće nam pobjeći, igrali mi Ligu 16, Ligu 10, regionalnu ligu ili Ligu 100. Modrić je igrao u BiH ligi, pa se probio. Eduardo je igrao u drugoj HNL, pa se probio. Niko Kranjčar nosio je teret buduće zvijezde s 14 godina, pa se probio. Potpuno drugačiji putevi, konačno odredište - Premiership - identično. Neovisno gdje igrali, pravi igrači pronaći će svoj put do Dinama, Cibone, Hajduka, Zadra, pa jednog dana CSKA, NBA ili Premiershipa.

Ako je protivnicima regionalne lige najveći strah izumiranje "naših centara" u Rijeci, Šibeniku, Zadru, Osijeku ili negdje drugdje, pa samim time razvoj igrača u tim središtima, kako onda objasniti briljantne nogometne i košarkaške reprezentacije koje smo imali nakon raspada Jugoslavije, reprezentacije koje su nastale upravo u ligama koje bismo danas zvali regionalnima? Kako je onda došao Šuker iz Osijeka, kako je onda nastao Boban, odakle Bilić, Asanović, Štimac, Ladić, Jerkan? Kako ta 'regionalna liga' nije spriječila razvoj Kukoča, Rađe, Perasovića, Petrovića, Komazeca, Arapovića? A Ćavara, Bilića, Saračevića, Smajlagića?

Štoviše, te jugoslavenske lige iznjedrile su izvanredne igrače, svjetske klase kakve do danas nismo stvorili kroz svoje lige, svoja središta, kroz sve ono gdje bi, u teoriji, mladi igrači trebali "cvjetati".

Izvanserijski igrači, kao što ta riječ sama po sebi govori, ne dolaze u svakoj "proizvodnoj seriji". Nijemci neće moći kriviti sustav lige zato jer idućih 20, 50 ili 100 godina neće imati novog Nowitzkog. Argentinci sigurno neće biti jednako snažni kada ostanu bez Ginobilija. I koliko god španjolska liga bila jaka, ne rastu im novi Gasoli na drveću.

Treneri mlađih uzrasta, rad s mladima, njihov pristup radu (nekad se pet sati treniralo, danas se pet sati eventualno provede na facebooku), igranje na "vezu i po špagi", na kraju krajeva talent - to su pravi razlozi zašto imamo samo jednog NBA igrača, a ne NLB liga.

Svaki igrač može napredovati jedino u okršajima s jednakima ili boljima od sebe. Napucavanje protivnika po HNL-u s 5:0 ili 50 razlike u HKL-u neće nikoga učiniti boljim nogometašem ili košarkašem.

Iz tog vrlo jednostavnog sportskog zakona logičan je zaključak da je NLB liga dobra za naše najbolje košarkaše. U svakom slučaju bolja nego 1. HKL. Ili mislite da Ante Tomić više nauči u 30 poena protiv Svjetlosti nego u 15 poena protiv Partizana?

A što se tiče klubova - jasno da bi manji klubovi voljeli udomaćiti Zadar i Cibonu četiri puta godišnje, no isto tako, Cibona bi sigurno radije ugostila LA Lakerse nego Dubrovnik, zar ne? Koji interes ima Cibona u utakmici protiv takvog protivnika kojeg dobije s toliko razlike koliko ima gledatelja u dvorani?

Hrvatsko prvenstvo jest zanimljivo, ali ne zato jer u njemu igraju Borik i Cedevita, već zbog Cibone, Zadra, Zagreba i Splita. A zašto bismo ih htjeli osuditi da tijekom cijele sezone ugošćuju Brod i Šibenik umjesto Partizana i Union Olimpije kad od toga nitko nema interesa? Ni gledatelji, ni klubovi, ni košarkaši, pa čak ni Brod i Šibenik, osim što će par puta više napuniti dvoranu.

Kao što će Giriček pronaći put od Cibone do NBA, Tomas od Zagreba do Reala, tako će i neki Pero, ako je dobar, doći iz Osijeka u Cibonu ili Zagreb. Pa opet, ako je dovoljno dobar, do NBA ili do Reala. Neovisno koji mi sustav ovdje igrali. Vjerojatnost je tek da će, što jaču ligu igra, naš Pero biti bolji igrač.

Navijači u regionalnoj ligi

Bilo je problema, jasno da ih je bilo, no ti problemi u puno su manjoj mjeri uzrokovani posljedicama rata nego što su rezultat navijačkog divljaštva koje je zajedničko zemljama ovog prostora i koje je problem cijelog društva. Uostalom, dva najupečatljivija fizička obračuna zbila su se na utakmicama klubova iste države - žestoka tučnjava između Partizana i Hemofarma, te divljački napad Ciboninog Marshalla na Štembergera.

Upravo zahvaljujući regionalnoj ligi, gostovanje Partizana u Zagrebu ili Cibone u Beogradu više nije razlog za opću uzbunu i paniku. Nije li to pobjeda regionalne lige? Neugodnih i ružnih povika ima, ali opet se vraćamo na navijačko divljanje - pogledajte okršaje Zvezde i Partizana, Dinama i Hajduka, taj antagonizam, sve zabilježene i nezabilježene okršaje navijačkih skupina i recite da je regionalna liga najveći problem navijača ovih prostora. Jasno da nije. Naši navijači imaju problem i sa Slovencima i s Talijanima i s Andorcima i s bilo kim tko im se nađe na putu, ne zato jer su s njima bili u ratu nego zato jer su to naši navijači. Društvena skupina koju ostatak društva nije naučio zauzdati i kontrolirati.

"Treba vremena" - tu floskulu često čujemo kada se govori o suradnji Srba i Hrvata, pa tako i u sportu. Međutim, kako bi bilo da jednom u nečemu budemo napredniji od ostatka svijeta? Ako se već slažemo da će s vremenom stvari postati bolje, zašto ne ubrzamo taj proces? I Nijemci su bili u ratu s Francuzima i Englezima, pa danas ipak normalno surađuju na sportskom, gospodarskom, bilo kojem planu. Mi ne možemo, ne smijemo i nećemo zaboraviti što se dogodilo, ali ne bi smjeli ni živjeti u toj prošlosti već se okrenuti budućnosti.

U košarci su se budućnosti okrenuli 2001. godine; zagazili su u područje regionalnih liga kada je velika većina bila protiv, da bi danas ta regionalna liga bila očigledan uspjeh, a istim stopama krenuli su i drugi, poput vaterpolista ili rukometašica. Također - uspješno.

Nogometna regionalna liga? Ipak ima malo više varijabli i zaslužuje temeljitu analizu u kojoj se neće rabiti plastični argumenti koji ne drže vodu, poput zaustavljanja "razvoja mladih igrača". Kao što taj argument treba prestati koristiti za besmislenu Ligu 16 kada nemamo kvalitete ni za ovu Ligu 12...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • chule19.02.2010. u 14:10
    Vaterpolska liga je uspješan projekt? Za koga točno? Za crnogorce svakako. Košarka? Propali Split trostruki europski prvak, Šibenik, Rijeka, Osijek, Slavonski brod.....Što bi cibona igrala sa jednim Splitom kad može igrat sa Hemofarmom ili sa Bosnom. Možda su slovenki predstavnici osim Olimpije... [više na forumu]
    chule