Juriš

Komu smeta Torcidin Kodeks?

Bernard Jurišić • utorak, 24.11.2009.
Komu smeta Torcidin Kodeks?
Foto: Bruno Karadža

Igrači bi trebali igrati, treneri trenirati, uprava upravljati, a navijači navijati. U idealnom slučaju. Na primjeru Hajduka čini se da igrači spavaju, treneri prolaze, uprava griješi, a navijači zabavljaju javnost "performansima" u kojima sudjelujuju životinje, kesice, pjesmice. I u općem košmaru čine se - najjasnijima...

Mi smo na Sportnetu odabrali ne baviti se previše navijačkom problematikom. Barem ne u onom dijelu kad se svi sramimo onoga što gledamo, kad navijanje postane nasilje, a podrška uteg. Određene ekstremne skupine huligana koje se identificiraju s navijačkim pokretom isključivo iz razloga što je u njega najlakše ući i iza njega se najlakše skriti, bacile su ljagu na sve one prave i iskrene navijače, kojima je u prvom planu isključivo dobrobit kluba u čije se boje kunu. No, na iznimke smo uvijek spremni, posebno ako su pozitivne.

Torcidin Kodeks upravljanja Hajdukom

1. Stručnost kao temeljni preduvjet za obnašanje svih dužnosti u Hajduku

2. Vizija i strategija razvoja Hajduka

3. Potpuni profesionalizam vodstva Hajduka

4. Zakonitost i transparentnost u poslovanju Hajduka

5. Odgovornost u ostvarivanju sportskih i poslovnih ciljeva Hajduka

6. Moralnost i zakonsko nekažnjavanje čelnika i svih djelatnika Hajduka

7. Neovisnost upravljanja Hajdukom

8. Sprječavanje sukoba interesa u Hajduku

9. Očuvanje ugleda i tradicije Hajduka

Torcida je najstarija navijačka skupina u Hrvatskoj, jedna od najstarijih u cijeloj Europi. Kroz više od pola stoljeća djelovanja imala je i lijepih i ružnih trenutaka, i koreografija i nereda, i podrške i suzavaca, i pozitivnog i negativnog "ludila". Zbog nje se Hajduk znao ponositi, ali i sramiti.

Dolaskom na scenu novog vodstva KNH Torcida, primjetile su se brojne promjene u percepciji, radu i ponašanju Hajdukova navijačkog tijela. Stigli su "neki novi klinci". Momci koji se znaju izražavati, koji znaju sročiti pismeno priopćenje, koji barataju pravnim argumentima i umjesto "zakona sile" pokušavaju se boriti "silom zakona". Neredi i divljaštvo više nisu "jedini način kako se navijač može izraziti".

Najbolji argument je velika pravna pobjeda protiv slovačke policije glede događaja u Žilini minulog ljeta, a serija duhovitih javnih "performansa" na temu "Kerum i prijatelji" već danima uveseljava javnost i pokazuje koliko su ozbiljno i čvrsto organizirani navijači Hajduka "zagrizli" za problematiku upravljanja svojim klubom.

KNH Torcida izradila je Kodeks upravljanja Hajdukom po uzoru na brojne sportske klubove diljem svijeta, ali i na brojne poslovne institucije koje ga imaju. U devet točaka sročene su jasne smjernice kojih bi se trebala pridržavati svaka Hajdukova uprava i koji u osnovi uistinu imaju smisla.

Komu bi trebale smetati stručnost, vizija, strategija, profesionalizam, zakonitost, transparentnost, moralnost, neovisnost? Ovi snažni izrazi ugravirani su u temelj svakog uspješnog subjekta, bio on poslovni, sportski ili bilo koji drugi. Zašto bi se i jedna uprava koja Hajduku želi dobro odrekla ovih smjernica?

Torcida je svojim "pasivnim otporom" bez divljštva, nereda, razbijanja i rušenja napravila ono što joj je dosad vrlo rijetko polazilo za rukom. Pokazala je da je sposobna boriti se načinom kojeg velika većina ljudi razumije i privukla mnoge "neodlučne" na stranu svojih argumenata. Kad argumente ne zaglušuje buka nasilja i divljaštva, onda se argumente može i čuti. Navijački argumenti ovog su puta "otišli u svijet" promidžbenim akcijama koje su nasmijale zemlju, ali i prenijele jasnu poruku što žele.

Organizirane skupine navijača Hajduka dosad su se često optuživale da rade za "privatne interese". I bilo je takvih "vođa" i takvih vremena. Kakva je situacija danas možda najbolje pokazuje jedan bezazleni detalj sa Skupštine ŠDD Hajduk održane minulog vikenda, kad je jedan od govornika neoprezno predložio da se "Torcidi podijeli 10.000 besplatnih ulaznica". Bio je gotovo rastrgan od bučne grupe "vlasnika jedne dionice".

KNH Torcida je uspjela pronaći alternativni način borbe za svoje ciljeve i interese, koje uvijek sažimaju u samo dvije riječi. Veliki Hajduk. Situacija u kojoj navijači diktiraju uvjete upravljanja klubom u teoriji nije normalna. Ali mnogi bi se trebali zamisliti i zapitati kako je moguće da danas u situaciji glede Hajduka njegovi navijači zvuče najlogičnije?

Pred navijačima Hajduka je nakon očigledno dobivene bitke za usvajanje Kodeksa upravljanja, nova bitka. Vjerojatno još teža i zahtjevnija, jer se uvijek lakše boriti protiv nekog drugog, nego protiv sebe. Pisanje i pridržavanje Kodeksa navijanja. Kodeksa koji će isključiti nasilje, osuditi divljanje i promovirati među navijačima sve one vrijednosti koje se traže i od uprave. Sad je pravo vrijeme. Sad kad su postigli da ih se sluša.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver26.11.2009. u 03:46
    bravo...najrespektiranije sportske stranice u hrvatskoj
    beaver
  • Obrisan korisnik25.11.2009. u 10:54
    Alkar Jurišić još jednom u sridu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2009. u 13:18
    najbolji portal, iz dana u dan to ponovno dokazuje. nemogu reći da mi vrača vjeru u hrvatsko novinarstvo, ali je bar tračak svjetlosti u ovoj našoj tamnoj svakodnevici. odličan članak.
    Obrisan korisnik