Nogomet

Maksimirski viseći vrtovi

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 29.03.2010.
Maksimirski viseći vrtovi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Osam kola prije kraja prvenstva, Dinamo je pobjedom nad Interom zadržao osam bodova prednosti nad Cibalijom, koja je svladala Zagreb i ulične priče o namještaljkama. Varteks se nije previše naigrao na Poljudu, a Karlovac je napravio dobar posao protiv Rijeke...

"Što ako objave rat, a nitko se ne odazove?", rekao je jednom poznati američki glazbenik Woody Guthrie, a mene nedavno podsjetio jedan novinski članak. Pa se HNL čovjek zapita. "Što ako objave nogometnu utakmicu i nitko se ne odazove?" Ni Mandžukić, ni Sammir, ni Ibričić, ni Sharbini... Ništa. Ništa se neće dogoditi, kažu srijeda i polufinale Kupa. Tribine su se zabavljale vlastitim programom, a ono dolje stalo je u pet riječi i zarez. Jedni neće, drugi ne mogu. Kažu da je gotovo isto bilo i na Šubićevcu. Ni jadan Maksimir to nije podnio, pa se rušio ljudima po glavama i bahato škripio na povjetarcu. Zna betonska grdosija da su za Uefinu licencu bitniji sapunčići u kemijskim WC-ima pod zapadom i ljubazna konobarica u loži. Tko je ikad umro od kile odvaljenog betona? Ali bez sapuna, riskiraš i HZZO na vratima. A iz samih tribina i atletske staze raste toliko vrsta bilja i cvijeća da više liči na botanički vrt nego na stadion.

Torcida - MUP 1:1

Zbog loše organizacije policije, dobar dio Torcide debelo je zakasnio na Kup utakmicu protiv Dinama. Kad već ne može mijenjati svemir i svjetski poredak, hrvatski navijač kakav već jest, veseli se i sitnim stvarima, pa je tako verbalnim nokautom izvukao moralnu zadovoljštinu i izjednačio na 1:1 u prvoj rundi. Na intelektualno pitanje organa reda: "Dečki, za koga navijate, vidim ŠI i PU tablice, pa ono...?", dobio je i sličan odgovor: "Evo ja za Lazio, a ovi do mene za West Ham". I ako nije istinito, autoru je oprošteno.

Nakon podmuklog bacanja pločica na radnike, odgovorni su odlučili iskopčati neman s aparata dok se ne podmire bolnički računi za struju, pa je sjeverna tribina za utakmicu s Interom zatvorena za javnost. Tri gradska ureda, koji su i nastali zbog ping-pong diplomacije, tj. prebacivanja odgovornosti s jednih na druge, zavrtili su mozak i Zdravku Mamiću koji zbog gradskog brojila, a samim time i zakona, nije mogao ni iz svog džepa izvaditi 500 eura i zalijepiti ih Elektrinoj službenici na čelo. Na travnjaku se pak odvijala već poznata priča. Trener Jurčić uspio je protiv Intera dovoljno nabrijati momčad za dva komada u 20 minuta, nakon čega je bez stresa plava momčad rutinski došla do tri boda u najboljoj utakmici ovog proljeća.

A što je sve tek morao istrpiti Igor Štimac protiv kojeg se urotila cijela ulica i nekoliko okolnih županija. Nakon što je Cibalia u Vinkovcima svladala Pjesnike golom iz slobodnog udarca, trener Zagreba Pedra je pronašao u uličnim naklapanjima o namještaljci i pobjedi gostiju. Dakle, netko je s ulice ili balkona dobacio mladim i ne tako mladim Zagrebovim nogometašima da je utakmica prodana, nakon čega ovi tjedan dana ne spavaju od nervoze i u psihički raspadnutom stanju lako gube bodove na Bosutu. Podmuklo. Štimac je potom krenuo i o nadljudskim naporima dizanja morala u svlačionici i nemogućim uvjetima, pa čovjek lako dobije dojam da je CERN-ov projekt lanjski snijeg prema komplikacijama u trenerskom poslu. Za kraj je okinuo i po sucima, jer gotovo da nema gostovanja u Hrvatskoj bez pljačke i urota. U sljedećem kolu u Kranjčevićevu dolazi Hajduk, sad čekamo ulicu.

Varteks je na Poljudu rado viđen gost, pogotovo kad dolazi bez pobjede u posljednjih pet kola i s hrpom dugova na grbači. Hajdukovci su se u srijedu napucali samopouzdanjem na polovici maksimirskog travnjaka i odmah stisnuli zadnju liniju Varaždinaca. Nije to izgledalo besprijekorno u prvom dijelu, gosti su imali i sjajnu šansu za vodstvo, ali Vukušić je prije poluvremena ipak pogodio glavom za Hajduk, koji je u nastavku odigrao za klasu više i zasluženo sa 2:0 svladao Varteks, koji se sada opasno približio crvenoj zoni. Najveći dobitak za Splićane osim tri boda bio je i Anas Sharbini koji je odigrao najbolju utakmicu u Hajdukovom dresu. Goste je, kaže trener Samir Toplak, sputala krasna atmosfera.

Međimurje i Slaven Belupo odigrali su krasnu utakmicu, podijelili bodove (1:1), a oba trenera na kraju su vukla na svoju stranu, žalili za propuštenim šansama i pričali o prokletstvu lopte. Puno prečki, zicera koji su otišli u bunar, i po bod svakome. Slaven se ovime i definitivno oprostio od europskih ambicija, dok Čakovčani još strahuju oko ligaškog statusa. S dolaskom pravog proljeća procvjetao je i Osijek. Nakon što se praktički nisu mogli sastati s protivničkom mrežom od početka drugog dijela sezone, Istra je ovog vikenda platila glavom. Tri puta. Osijek bolji, brži, precizniji, taman za 1:3 i povratak na šestu poziciju. Duhovi su se uzbudili na Verudi, Demoni revoltirani zalaganjem žutih imali su i bliski susret s Asimom Šehićem u trećem poluvremenu, a stanje na terenu i tablici ne obećava prvoligaški nogomet dogodine.

Iako su i u ovoj utakmici davali znakove živote, pucali dva, tri puta po golu, pa čak i poveli, igrači Croatije Sesvete upisali su u Kranjčevićevoj jubilarni 15. poraz ove sezone, a krvnik im je bila momčad Zadra. Gosti su teško probijali Sesvećane koji su se dodatno zatvorili nakon vodstva, ali Zadrani su došli na svoje i teškom mukom upisali bodove na koje su računali i uoči utakmice. Zanimljivo, Zadar je u gostima ove sezone svladao samo Croatiju i - Hajduk. A baš kao i proteklih proljeća, Šibenik pada u formi. Bljesak protiv Rijeke u prošlom kolu pokvaren je novim blijedim remijem na Šubićevcu protiv Lokomotive. Već četvrta "nula" u polusezoni uz jednu pobjedu polako, ali sigurno guraju momčad prema sredini ljestvice. Imali su domaćini nekoliko finih šansi protiv Lokosa, ali neraspoloženi Zec i sjajni vratar Kelava glavni su razlozi nepopularnih 0:0. Šibenčanima slijede dva uzastopna gostovanja u Varaždinu protiv Varteksa, u prvenstvu i Kupu, i narednih tjedan dana dobrano će odrediti ovogodišnji uspjeh kluba.

22. kolo na stadionu Branko Čavlek zaključili su Karlovac i Rijeka. Gosti praktički zaglavljeni u sredini, mogli su preko Fernandeza i njegovog zicera do vodstva već u ranoj fazi susreta, ali nakon toga, motiv, želja i prekidi Karlovčana presudili su pobjednika. Trener Pamić pokrio je tehničke rupe znojem i trkom, i to mu se isplatilo s konačnih i zasluženih 2:0. Karlovac se vratio na visoko treće mjesto, ali i dalje odbijaju misliti o Europi, dok Rijeka igra da joj prođe vrijeme. Ili barem tako izgleda. je protiv Rijeke uz hrpu borbe i želje dohvatio važnu pobjedu, kojom je skočio sa četvrte na treću poziciju. Momčad trenera Pamića iskoristila je remi Šibenika i s njim se bodovno izjednačila, dok joj drugoplasirana Cibalia bježi četiri boda. Nakon važnog boda u gostima kod Zagreba, Istra je kod kuće imala priliku potvrditi vrijednost tog rezultata i protiv neuvjerljivog Osijeka doći barem do boda. Žuti su odigrali katastrofalno, Osijek ih je potpuno nadigrao i zasluženo im utrpao tri komada. Ovim porazom Istra je ostala samo bod ispred 15. Zagreba, a atmosfera u i oko kluba daleko je od idilične. iako ne briljira ove sezone, pogotovo u najvažnijim utakmicama, u onim malim uglavnom solidno odradi svoj posao. Zabio je dva gola Interu, ušao u još par šansi, i već nakon 20 minuta zapečatio sudbinu žutima. najbolji šibenski strijelac još se uvijek u proljetnom dijelu sezone nije upisao u strijelce. Iako je dolazio u prilike nije ih realizirao (poput one u sudačkoj nadoknadi). Šibenčani muku muče s realizacijom na domaćem terenu, nikako da krene Zecu i ostalim Modrim napadačima. Dojam je da bi Zec iz jesenskog dijela sezone lakoćom rješavao prilike koje je mladi Bugojanac imao (prvenstveno) u domaćim susretima u nastavku sezone. No, očito su i nekompletne pripreme, ali i novi ostanak na Šubićevcu, ostavili traga na njegovim igrama, koliko god on tvrdio da se pomirio sa ostankom do ljeta. iz lijevog kuta šesnaesterca, s petnaestak metara, pogodio je Mršić u suprotne rašlje. Neuhvatljivo za golmana Sesveta, a dovoljno za pobjedu. "Zadar je bez ijedne ozbiljne prilike zabio dva gola" Stanko Poklepović još se jednom nije pojavio na pressici, nakon što je poderao glasnice na klupi i ostao bez glasa. Zamijenio ga je pomoćnik Joško Španjić i objasnio tešku situaciju: "Ni moj glas nije najbolji, istrošili smo glasnice ovih dana. Imamo neke bombone, ali ne pomažu. Nisu dovoljno jaki".

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • jugoplastika29.03.2010. u 07:22
    hahahaha "bahato škripio na povjetarcu". genijalno :D
    jugoplastika